Romania pierde anual aproximativ 40 de miliarde euro in economia subterana (38.2 mld. conform companiei de consultanta A T Kerney).

Legea privind dublarea pedepselor pentru infractiunile de evaziune fiscala a reprezentat un semnal foarte puternic, demonstrand ca, in efortul de combatere a economiei subterane, Romania poate trece de la declaratii de bune intentii la masuri concrete si ferme. De altfel, in urma adoptarii acestei legi, am primit personal reactii de incurajare de la inalti reprezentanti ai Comisiei Europene si ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.

Insa, asa cum am sustinut chiar si in expunerea de motive a legii mentionate, pentru ca Romania sa atraga in zona fiscalizata cele 35-40 de miliarde de euro care se pierd anual in economia neagra, este necesara o abordare integrata, care sa contina, pe langa sanctiuni severe, inca cel putin doua dimensiuni esentiale: intarirea controlului si incurajarea disciplinei fiscale.

Intarirea controlului se poate obtine simplu si eficient prin suplimentarea personalului din cadrul ANAF in urma unor transferuri dinspre sectoare bugetare care se confrunta cu excedent. Am facut aceasta propunere ultimelor trei guverne. Am primit reactii pozitive inclusiv de la Guvernul Boc dar, pana in prezent, nu s-au facut progrese concrete in acest sens. Insa sunt obisnuit sa ma lupt pentru astfel de proiecte si, asa cum am reusit sa adoptam Legea privind dublarea pedepselor pentru evaziunea fiscala, am convingerea ca si capacitatile de control ale ANAF vor fi, pana la urma, suplimentate.

In privinta incurajarii disciplinei fiscale, s-au dezbatut de-a lungul timpului mai multe masuri complementare, de la preluarea modelului aplicat in Grecia, unde, in anumite sectoare economice, orice produs sau serviciu furnizat fara bon fiscal este considerat GRATIS, pana la returnarea unui anumit procent din cheltuielile pe care fiecare cetatean le poate proba la sfarsit de an prin facturi si bonuri fiscale. Astfel, armonizam interesul legitim al statului de a stimula colectarea veniturilor la buget cu nevoia obiectiva a populatiei de a achizitiona produse si servicii la preturi cat mai mici.

Asadar, avem solutii sa reducem semnificativ economia subterana. Trebuie doar sa ne decidem sa aplicam aceste solutii si sa intarim controlul. In caz contrar, spirala indatorarii externe, declansata de regimul Basescu prin dublarea datoriei Romaniei in doar 3 ani, ne condamna la statutul de eterni debitori, rataciti printre imprumuturi si dobanzi, incapabili de consolidare si dezvoltare economica reala.

6 COMENTARII

  1. Buna ziua domnul profesor,

    Este ultimul mesaj pe il scriu catre dumneavoastra. Niciodata nu mi-ati raspuns. Nu mai vad nici un rost in a incerca sa comunic cu dumneavoastra.
    Eu nu mai locuiesc in tara iar singura sursa pertinenta de informatie a fost Antena 3.
    Nu inteleg pentru ce ati sistat inregistrarile emisiunilor de pe acest post.
    Multumesc.
    Numai bine.

  2. Basescu cel Bun, cel Mare, cel Viteaz si cel Frumos
    Basescu Traian ne iubeste si nu vrea sa ne paraseasca.
    Ce popor nerecunoscator suntem. Cat s-a sacrificat el pentru binele poporului, al tarii, pentru interesul national !!!
    Dar uite ca avem noroc si mult iubitul si stimatul nostru conducator nu este suparacios.
    Ce daca noi nu il mai vrem? El ne vrea. Da, ne vrea cu forta. Nu se lasa pana nu termina ce si-a propus. Nu se lasa pana nu ne termina.
    http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/09/basescu-cel-bun-cel-mare-cel-viteaz-si-cel-frumos/

  3. DILEMĂ

    Cum personalul ANAF se va reduce
    Iar unele servicii vor dispărea de tot ,
    De se va-ntări controlul, îmi fac cruce :
    O fi mogulul visător … ori eu îs idiot ?

    P.S. O.U.G. nr.77/2013 , act normativ emis recent de Guvenul Ponta , prevede desfiintarea tuturor posturilor vacante din administratia publica (inclusiv din ANAF), reducerea numarului de posturi ocupate cu minimum 4 % si reducerea pana la maximum 12 % a numarului de functii de conducere dintr-o institutie .
    Actualmente prin toate directiile judetene ale finantelor publice circula noile organigrame ce vor fi aplicate odata cu regionalizarea institutionala a ANAF si cu restructurarea acestei agentii potrivit O.U.G.nr.74/2013 , organigrame din care rezulta clar ca numarul serviciilor de inspectie fiscala ce functioneaza acum in cadrul D.G.F.P.-urilor judetene se va reduce .
    In aceste conditii , intarirea controlului fiscal despre care vorbeste dl.Voiculescu, pare cel putin o dogma sau chiar un slogan neinspirat.

  4. CA-N DU(BĂ) TRAIANE

    CANDU provine de la „CANada Deuterium Uranium”, care este o marcă înregistrată pentru reactorul energetic. Reactorul CANDU a fost instalat în toate centralele nucleare din Canada precum și în mai multe țări: India, Pakistan, Argentina, Coreea de Sud, CHINA și ROMÂNIA.
    CANDU este un reactor nuclear de tipul PHWR(Reactor cu Apa Grea sub Presiune), care utilizează uraniul natural (0,7% U235) dreptcombustibil și apă grea (D2O) ca moderator de neutroni și agent de răcire. Deoarece NU are nevoie de uraniu îmbogățit, iar tehnologia de obținere a apei grele este relativ accesibilă, reactorul CANDU a fost preferat de țările mai puțin dezvoltate, preocupate de independența natională.

    Matale eşti îmbogăţit, nea Traiane, nu uraniul folosit de CANDU.
    Ponta râde cu gura până la urechi, şi-ţi face semn cu arătătorul în vinclu, de gafa demenţială ce o făcuşi mai ună zi, nene, despre incompatibilitatea reactoarelor chinezeşti oferite României, cu cele două de la Cernavodă

  5. Domnule Voiculescu sa se elimine evaziunea fiscala trebuiesc aplicate niste taxe suportabile, codul fiscal sa nu mai fie schimbat in fiecare zi, fiscalitatea sa fie redusa ! pentru ce sa platesc taxe si impozite daca nu le regasesc in servicii ??? Doar sa se imbogatesca uni ???

  6. Si intarzierea returnarii TVA-ului da idei evazioniste. Daca statul nu e corect cu investitorii, cu oamenii de afaceri romani, fie ei cu afaceri mari sau mici, atunci acest stat le da idei de cum sa fie inselat, fentat la randul lui. Normal. Daca vrei sa fiu corect cu tine, fii corect cu mine. Si cine e statul ? O sleahta de cetateni romani cu creierele imbacsite de birocratie dusa la rang de arta de-a dreptul.

Comentariile sunt închise.