Ne va costa enorm iluzia unei creșteri economice prin împrumuturi externe.

Conform datelor oficiale ale BNR, datoria publică a depășit în martie 2015 suma de aproximativ 60 de miliarde de euro, adică o povară de 3.000 de euro pentru fiecare român, de la nou-născuți la pensionari, cu 500 de euro mai mult faţă de acum doi ani. Asta înseamnă aproape 40% din Produsul Intern Brut, faţă de 37,3 % cât era în 2012.

Raportul Curţii de Conturi pentru perioada 2012 – 2014 arată că banii împrumutaţi de stat au fost folosiţi aproape în totalitate pentru finanțarea golurilor din buget, precum cele din sistemele de pensii şi de sănătate.

Împrumuturile sunt utile dacă sunt investite eficient și dacă asigură beneficii mai mari decât costurile.

Pentru a evita un dezastru economic și social, avem nevoie urgent de o politică guvernamentală care să vizeze reducerea datoriei publice, un Plan Național de Investiții Strategice  și de măsuri concrete de susținere a clasei de mijloc.

Raportat la gradul de îndatorare al SUA, datoria externă a României pare relativ mică. Însă exemplul SUA nu este valabil. În primul rând, pentru că România nu este SUA.

1 COMENTARIU

  1. NU imi este clar catre ce guvern faceti acest apel. Catre cel care a majorat datoria publica per cetatean cu 500 euro in ultimii 2 ani, pe care A3 il sustine din toti rarunchii, cazand uneori in ridicol?
    Sau catre cel ce va sa vina, ulterior, indiferent de ce natura va fi acesta?

Comentariile sunt închise.