În urmă cu mai puțin de o lună atrăgeam atenția asupra deficitului la fondul de pensii estimat în prezent la circa 20 de miliarde de lei. În 10-15 ani sistemul public de pensii va intra în colaps datorită unei proaste gestiuni a fondului după 1990 și a sporului demografic negativ.

Însă acest deficit nu include suma de aproximativ 1 milion de euro necesară lunar acoperirii pensiilor speciale ale celor 3.400 de parlamentari – cât a avut România din 1990 până în prezent (calcul făcut pentru un singur mandat pentru fiecare parlamentar). Iar indemnizațiile variază între 1.500 lei si 5.500 lei.

Apare firesc întrebarea: de unde se vor lua aceste fonduri?

Indiferent de sursă (din bugetul asigurărilor sociale sau din bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, adică tot din bugetul de stat) măsura este o ofensă adusă părinților nostri, cei care au contribuit o viață întreagă pentru o pensie cinstită.

O ofensă adusă de un sistem nedrept care nu gaseste 700.000 lei pentru finanţarea singurului cămin pentru bătrâni nevoiaşi din judeţul Botoşani. Din lipsa de fonduri, 54 de bătrâni, cu venituri foarte mici, fără casă şi fără rude apropiate riscă să ajunga in strada in plina iarna. (stirea aici)

In exercitiul mandatului de senator, am incercat sa blochez de fiecare data masurile injuste care afectau pensionarii, victima predilecta a dictatorului Basescu.

In 2011, spuneam ca sunt bani pentru pensii, numai ca fie sunt folositi iresponsabil, fie sunt lasati sa se scurga in economia subterana, finantand interese oculte. Dar si ca banii pensionarilor sunt in economie neagra si ca, la momentul potrivit, vor fi folositi pentru a finanta campanii electorale – iar cei 4 ani scursi de atunci si dosarele de la DNA au demonstrat ca aveam dreptate.

Numai solidarizarea opiniei publice, a sindicatelor, pensionarilor si a executivului poate salva onoarea celor care au votat aceste pensii si poate corecta suita de erori si abuzuri din trecut care compromit o reformă necesară.

PS: Celor care acum se gandesc la mine ca la unul dintre beneficiarii acestei indemnizatii speciale, le reamintesc ca in ambele mandate de senator mi-am donat indemnizatia de parlamentar pentru copiii care fac performanta.

2 COMENTARII

  1. Opinia publica nu se aude. Sindicatele sprijina un partid sau altul in functie de promisiuni si de alte jocuri de culise. Justitia este sub controlul celor care au desfiintat-o. Nu vrem sa iesim din starea in care suntem. Nu vrem sa depasim conditia de tara bananiera a Europei. Guvernele nu au proiecte viabile pt relansarea economiei, dar in tara sunt oameni simpli care pot pune la dispozitie proiecte de impact local si zonal. Pe acesti oameni nu-i mai asculta nimeni. Pt ca nu se vad la televizor in scandaluri cu milioane de euro, nu apar in ziare de cancan. Acesti oameni in cine sa mai creada dupa atatia ani de politicieni corupti? Eu de ce sa nu plec in Franta, muncitor necalificat in constructii dar platit cu 1.400 de euro? Doar pt ca mi se va mari salariul mimim la 120 de lei? Daca maine depun un portofoliu de proiecte sociale si economice care se adreseaza ultimelor resurse pe care Romania le mai are, cine va asculta vocea unui anonim? Romania nu mai exista. Este doar un vis. Populat de milioane de anonimi a caror valoare nu conteaza pt nimeni.

Comentariile sunt închise.