Întâi de toate, le mulțumesc celor 15 reprezentanți ai României în Parlamentul European care au semnat scrisoarea prin care europarlamentarul umanist Maria Grapini solicită un calendar concret pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. Reamintesc că o decizie în acest sens se poate lua în Consiliul Uniunii Europene, a cărui conducere va fi preluată de România de la 1 ianuarie 2019.

Așadar, s-au creat premisele pentru obținerea unei soluții favorabile. Din acest moment, Președinția și Guvernul României pot acționa concertat pentru a accelera înscrierea temei aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen pe agenda Consiliului Uniunii.

Va fi nevoie de un demers hotărât și curajos (fără timiditatea stingheră a europeanului de mâna a doua) pentru a-i convinge pe colegii noștri din Uniune că România nu poate fi ținută permanent la ușă.

Iar celor care se îndoiesc de această posibilitate, le reamintesc că marile noastre deziderate naționale (recunoașterea independenței, Unirea de la 1859, Marea Unire de la 1918) nu ne-au fost oferite de partenerii externi, ci câștigate cu inteligență, tenacitate și responsabilitate.

În calitatea onorantă de cetățean al României – politica activă a ieșit din sfera preocupărilor mele – solicit Președintelui Iohannis, premierului Dăncilă, tuturor membrilor Guvernului, să depășească orice rivalități interne și să lucreze împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv național major: aderarea la spațiul Schengen până la finalul perioadei în care deținem președinția Consiliului Uniunii Europene.

73 COMENTARII

  1. aderarea la spatiul schengen este vitala pentru romania nu numai din prisma fluctuatiei oamenilor ci si din punct de vedere comercial intre tari se face mult mai usor asa,sper ca cei de la conducere sa ingroape securea razboiului si sa faca front comun in acest sens.

  2. doamne da le minte celor care ne conduc si celor care ne reprezinta interesele in parlamentul european sa ne puna pe un fagas normal,fagas pe care trebuia sa fim de ceva vreme,dar chiar si acum in al doisprezecelea ceas sa fim uniti unii cu altii sa facem in asa fel incat sa intran in randul lumii bune cum se zice sa nu mai fim priviti ca codasii europei ca nu suntem asa ba dimpotriva suntem peste multi altii care se dau mari si tari,sa demonstram coeziune intre cei de la bruxells si cei de la bucuresti.

  3. aderarea romaniei la spatiul schengen este ceva de o importanta care nu se poate descrie in cuvinte este un lucru primordial pentru noi toti lobera circulatie a marfurilor si tranzactiilor se va face muult mai usor insa sta este doar un mic aspect din multiplele beneficii pe care le vom avea.

  4. tema ridicata si sustinuta de unii reprezentanti de ai nostrii in parlamentul european este una care se sudeaza perfect cu interesle romaniei adica aderarea romaniei la spatiul schengen aduce multe beneficii poporului in primul rand este ca un fel de descatusare de eliberare din chingile periferiei,drept urmare doresc sa transmit celor de la conducerea tarii sa puna umarul toti la infaptuirea acestui maret plan de aderare.

  5. eu cred ca modalitatea de implementare a strategiei de negociere trebuie sa fie foarte bine pusa la punct trebuie sa atinga toate punctele pe care romania trebuie sa le respecte pentru aderare si cei care faca sta sa fie foarte dar foarte atenti ceea ce scot in evidenta pentru ca tara noastra sa fie acceptata in randul tarilor deja membre schengen.

  6. sincer asa de mult m as bucura sa intram odata in schengen sa circulam liberi sa nu mai stam la interminabilele cozi de la frontiere de control ca nici nu va dati seama.

  7. care dintre noi nu si ar dori sa intre in schengen?toti romanii doresc asta si sper sa constientizeze si cei de la conducere si iohannis sa scoata capul din nisip si sa puna mana sa infaptuiasca aceasta aderare foarte importanta pentru tara sa mai lase excursiile alea inutile si sa puna la treaba.

  8. romania face parte din uniunea europeana si trebuie sa adere si la spatiu schengen neaparat numai asa va fi pe deplin prezenta in spatiul european unde si noi ca si romani avem un cuvant de spun nu numai francezii sau germanii ssau mai stiu eu cine,toti si cand zic toti includ si celelalte tari membre trebuie sa sprijinim romania sa intre in schengen pentru ca este o tara frumoasa si importanta pentru spatiul european si nu numai.

  9. sunt constienta de faptul ca aderarea la spatiul schengen este una extrem de importanta pentru romania insa nu trebuie sa uitam sau sa ignoram conditiile de aderare sa nu acceptam de dragul aderarii niste conditii impuse de uniune care pot fi potrivnice intereselor noastra ca si tara nu trebuie sa ne plecam capul si sa parem dispusi sa renuntam la unele principii si obiciuri nationale cele care inca ne mai tin ca si natie de aceea cer prudenta si mare atentie in negociere sa nu ne trezim in schengen intrati insa cu anunite interdictii care nu isi au rostul.

  10. un obiectiv destul de maret dar nu imposibil pentru romania cu toate ca multe tari au pus bete in roate de foarte mult timp romaniei pe acesta cale insa eu cred cu indarjire ca noi ca si popor prin reprezentantii nostri din parlamentul european vom reusii sa spargem barierele obstructionale si vom adera la spatiul schengen spatiu destul de vital pentru economia tarii noastre.

  11. in acesta perioada cred ca disensiunile dintre palatul victoria si palatul cotroceni trebuie sa inceteze si sa faca front comun pentru interesul national numarul unu dupa parerea mea si aderarea romaniei la spatiul schengen,atat iohannis cat si dancila sa fie impreuna aceeasi voce acelasi suflet si aceeasi persoana cand vorbesc pentru romani pentru romania.

  12. parlamentul european este un teritoriul in care se duc discutii aprinse de foarte multe ori pe diverse teme importante sau mai putin importante insa acum este o tema extrem de importanta pentru tara noastra si anume aderarea ei la spatiul schengen mult visat si dorit pe acesta tema trebuie sa se poarte discutii calme asezate si concise clare fara ascunzisuri sub cuvinte frumoase si placute urechii trebuie sa aderam civilizat si asa cum au facut o marile tari si marile civilizatii.

  13. intotdeauna am crezut ca romania va ajunge aici sa adere la spatiul schengen mai devreme sau mai tarziu in ciuda ofuscarii unora noi ca si popor vom adera pentru ca suntem puternici onesti si muncitori si avem reprezentanti care stiu ce fac care se implica si vor duce romania mult mai sus decat este acum.

  14. iohannis si dancila presedintele si premierul romaniei sunt cele mai importante persoane in acest moment pentru a face aderarea romaniei mai usoara la schengen ei trebuie sa fie in tandem cum se spune si sa faca lucruri frumoase pentru acesta tara sa mai lase cearta interna si sa coopereze pe plan international in interesul tarii lor.

  15. consecintele disensiunilor interne se simt putin si in plan extern de aceea zic sa fim calmi ca acum avem ceva mult mai important de facut decat lupta politica interna avem de aderat o tara la spatiul schengen un lucru foarte important pentru noi romanii cred ca vocile vor fi la unison si se vor face auzite daca numitorul comun este aderarea romaniei la spatiul schengen parghile puterii trebuie sa duca in acelasi punct de conexiune cu celelalte state deja membre schengen este o constructie grea nu este usoara insa trebuie cladita caramida cu caramida in fiecare zi.

  16. marele punct al romaniei este aderarea la spatiul schengen care este o prioritate pe agenda presedintelui tarii si guvernului acum depinde dor de ei si de europarlamentarii romani cum gestioneaza acesta chestiune destul de complexa sa speram ca vor gasii puncte comune si solutii benefice pentru un verdict care sa confirme capacitatea romaniei de a pasii langa tarile deja integrate in spatiul schengen.

  17. eliminarea comtrolului de la frontiere sau mai bine spus un control minor care sa permita trecerea mai usoara a granitei dintre tari este o tema foarte valoroasa iar ca romania sa faca parte din cercul acesta inchis momentan pentru ea trebuie sa dovedeasca mult tact si diplomatie pentru a fi acceptata in randul tarilor care deja au adoptat o astfel de politica nu imi fac griji ca romania nu ar stii sa gestioneze o astfel de situatie dar trebuie sa aiba in vedere criteriile de aderare si modalitatile de implementare ale acestei aderari.

  18. sper ca domnul presedinte iohannis sa nu mai taca mut cum a facut o pana acum si sa ia taurul de coarne cum se spune in popor si sa duca romania la aderarea i spatiul schengen bineinteles cu sprijinul doamnei dancila care este premierul romaniei si care trebuie sa fie in linia intai la o situatie asa de importanta pentru noi toti.

  19. trebuie sa fim foarte atenti si foarte vigilenti o aderare nu este usoara dar nici imposibila deci cer autoritatilor atentie si vigilenta maxima spatiul schengen este ceva miraculos nu numai pentru romania ci pentru toate tarile care l au adoptat insa o buna gestionare nu strica si o buna asezare vis a vis de situatia data.

  20. cat de frumos ar fi ca in an centenar romania sa indeplineasca si acest obiectiv de mult timp asteptat si anume aderarea la spatiul schengen ar fi ca un vis implinit in care toti romanii s ar bucura iar barierele tarii din lumea a treia ar fi sparte si distruse

  21. se tot vehicula de spatiul schengen in presa din romania de foarte mult timp uite acum ca sunt pusi in fata faptului implinit si trebuie sa negociem pentru asa ceva eu cred ca romanii si romania vor adera la spatiul schengen pentru ca pozitia noastra strategica este una care avantajeaza pe multi nu numai pe romania.de aceea nu imi fac nicio grija cu privire la aderare.

  22. timp ar mai fi insa este bine sa se infaptuiasca de acum aceasta aderare sa stam linistiti nu sa le facem pe toate pe ultima suta de metri,si am toata convingerea ca romania va adera

  23. sper ca romania sa adere la spatiu schengen iar timmermans sa se abtina sa mai caute nod in papura ca serios zici ca este pus acolo sa gaseasca numai hibe romaniei

  24. un obiectiv maret si indraznet pe care romania trebuie sa l fructifice la maxim eu m as bucura foarte mult daca am adera la schengen.

  25. negocierile duse de atatia ani in parlamentul european cu privire la aderarea romaniei la spatiul schengen acum din cate se vede capata o materializare mult asteptata,daca vom adera este rezultatul unor ani buni de dezbateri pe acesta tema foarte importanta pentru noi ca si tara.

  26. cred ca au ajuns si cei din uniunea europeana la concluzia ca romania trebuie sa faca parte din spatiul schengen pentru ca este o membra importanta a acestei uniuni si nu in ultimul rand este o piatra de hotar ceea ce face posibila delimitarea spatiului european de restul.

  27. analizele facute de cei avizati in domeniu duc la o aderare simpla si sigura a romaniei la spatiul schengen iar daca niste specialisti spun asta cred ca se bazeaza pe o structura solida si credibila de informatii ce va duce la concretizarea si materializarea acestei situatii.

  28. ridicati niste chestiuni foarte sensibile si foarte importante pentru romania domnule voiculescu de aceea va stimez si va apreciez foarte mult as dorii ca toti politicienii nostrii atat cei de la bucuresti cat si cei de la bruxelles sa fie tot asa de implicati de devotati ca si dumneavoastra in ceea ce se numeste bunul mers al societatii romanesti.sa va dea dumnezeu multa sanatate si tot ceea ce va doriti.

  29. sunt foarte bucuroasa ca romania va adera la schengen asa putem spune ca vom sta si noi la masa bogatilor,ca romania va fi respectata si tratata ca o tara normala ca o tara suverana,importanta,strategica nu ca o tara de mana a doua asa cum ne percep asa zisii civilizati…ca daca stau sa ma gandesc mai bine cuvantul civilizat nu prea ii caracterizeaza pe multi dintre ei.

  30. fiecare dintre noi trebuie sa punem umarul la un asa eveniment important pentru romania,si anume aderarea ei la spatiul schengen,trebuie ca vocile noastre sa se faca auzite si peste hotare cer diasporei sa faca demersuri in acest sens pentru sustinerea tarii care i a crescut si educat.

  31. cu toate ca face parte din uniunea europeana cred ca fiecare tara isi urmareste interesele sale si bunul mers al societatii ei interne ca se fac discutii si negocieri referitoare la spatiul european de libera circulatie de libera cooperare de securitate comuna este altceva dar o prioritate o reprezinta teritoriul tarii repective economia functionabila legile justitie corecte si transparente si multe altele cred ca guvernantii nostrii tin seama de asa ceva si nu se arunca cu capul inainte la ceva ce pare la prima vedere de bun augur si sa lase in spate ceea ce de fapt ne intereseaza pe noi toti ca si popor.

  32. pentru un viitor mai bun al copiilor nostri noi ca si adulti ca si popor ca si guvernanti sau parlamentari europeni trebuie sa facem tot posibilul sa aderam la spatiul schengen pentru o mai buna colaborare cu celalalte tari pentru o unitate europeana stabila inchegata pe fundatii solide pe incredere intre tari reciproca pe transparenta in activitatile comune.

  33. politica extrena a romaniei inca din cele mai vechi timpuri a fost un varf de lance cu care ne mandrim si acum avem oameni foarte bine pregatiti ambasadori,parlamentari europeni,diplomati,analisti de politica extrena profesionisti cu totii au pus umarul la o imagine cat mai buna a romaniei peste hotarele ei au reliefat punctele forte si capacitatea romaniei de a gestiona inclusiv presedentia uniunii europene de a fi dirijorul care da tonul discutiilor desbaterilor si negocierilor dintre tari,este un mare prilej care printre acestea sa strecuram si teme de interes national cum ar aderarea la spatiul schengen a nostra cred ca avem acest statut de a pune pe ordinea de zi acesta tema importanta.

  34. indiferent de ce se spune prin presa straina despre noi romania este o tara care merita mult mai mult aderarea la spatiul schengen cred ca este mai mult o formalitate oricum vom adera fara nicio problema in ciuda nemultumirii unor tari care din punctul meu de vedere sunt ca si standarde sub noi.

  35. iohannis si dancila sunt pionii principali sau mai bine zis coordonatorii intregii delegatii a romaniei in parlamnetul european pentru infaptuirea aderarii romaniei la spatiul schengen trebuie sa se uneasca si sa coopereze eficient pentru un asa proiect mamut nu sa se intepe prin presa pentru ca risca sa se vada repercursiunile pe plan extern.

  36. sustin cu toata convingerea romania la aderera ei in spatiul schengen,trebuie sa mergem fermi si hotarati fara nicio emotie in parlamentul european si sa ne sustinem tara si interesele de nivel national.

  37. mijloacele si punctele forte ale romaniei de aderare la spatiul schengen sunt multiple acum depinde de cei care le vor pune in lumina cum o vor face,am toata convingerea ca ca este o chestiune doar de timp pana ce romania noastra draga va face parte in spatiul schengen.

  38. spatiul schengen este vital pentru dezvoltarea economiei noastre de aceea militez pentru sustinerea romaniei la aderare pentru o mai buna economie si o crestere semnificativa a acesteia.

  39. este ceva normal ca romania sa adere la spatiul schengen ca doar face parte din uniunea europeana si va prezida presedentia uniunii,este ceva firesc ca o tara care detine o astfel de postura sa adere ireversibil la spatiu schengen.

  40. pentru a reusii in ceea ce priveste aderarea romaniei la spatiul schengen trebuie sa ne unim vocile si sa ne face auziti peste hotare nu numai noi cei de aici ci si cei din diaspora.

  41. comisarul european corina cretu este un membru foarte important al romaniei in parlamnetul european deci eu cred ca o sustinere din partea ei este mult mai benefica si mai solida decat ne imaginam.

  42. urmeaza zile de foc pentru romania cu aderarea la spatiul schengen tara noastra a facut inca de acum cativa negocieri cu privire la acest aspect important si sper sa fie bun augur sa aderam asa cum trebuie sa nu mai fie nevoie sa dam ceva la schimb

  43. nebuloasa din jurul subiectului cu spatiu schengen incepe sa dispara si romania sa faca progrese serioase in cea priveste aderarea ei la acest spatiu liber de trece al marfurilor al cetatenilor fara a mai sta la cozile din vamile de frontiera.

  44. obiectivul major pentru romania in acest moment este aderarea la spatiul schengen acesta aderare trebuie facuta cu mare atentie si grija de catre autoritatile romane,este deajuns cat am stat pe la usile parlamentului uitandu ne pe gaura cheii la ce se petrece inauntru acum a sosit momentul sa stam langa cei care fac legile europei si chiar sa participam la elaborarea lor.

  45. odata cu aderarea romaniei la spatiu schengen se poate spune ca romania intra in lumea buna a europei ca este privita ca o tara importanta si prietena alaturi de celelalte tari membre ale uniunii si asta ma bucura foarte mult.

  46. sper si cred ca toti inteleg importanta aderarii romaniei la spatiul european schengen la acest lucru major la care tanjim de foarte multa vreme sper ca prim ministrul si presedintele sa faca tot posibilul sa puna romania pe harta europei la loc de cinste si de mandrie.

  47. in acest an centenar romania face pasi importanti spre aderarea la spatiul schengen invit toti romanii sa fim uniti acum ca niciodata sa facem eforturi impreuna sa reusim aderarea dupa care urmasii nostrii ne vor multumii pentru tot ceea ce am facut pentru ei.

  48. in aceste zile grele pentru romania cred ca nu ar strica o mobilizare nationala si glasurile noastre de adevarati patrioti sa se faca auzite peste granitele acestei tari minunate sa punem toti umarul la aderarea romaniei in spatiul mult dorit de noi si anume spatiul schengen.

  49. este de neimaginat cate batalii au fost date in decursul anilor precedenti pentru a se ajunge in acest punct este meritul tuturor celor care au participat la discutiile si negocierile aprige vizand aderarea romaniei la spatiul schengen.

  50. fiecare reprezentant al romaniei in parlamentul european trebuie sa fie in aceste momente concentrat maxim pe aderarea tarii sale in spatiul schengen trebuie sa se faca discutii si dezbateri pe acesta tema sa se prezinte solutii si ajungerea la un numitor comun iar ca destinatie finala sa avem o aderare mult asteptata de noi toti,asa sa ne ajute dumnezeu.

  51. acum se culeg roadele muncii asidue a celor care ne reprezinta in parlamnetul european si sper sa fie cu finalitatea de aderare la spatiul schengen.

  52. la indeplinirea celor 100 de ani ar fi frumos sa se finalizeze si cu o aderare in spatiul schengen sa ramana asa in istorie ca un moment cheie in evolutia unei tari frumoase si minunata asa cum este tara noastra.

  53. centenarul marii unirii sa se contopeasca cu aderarea romaniei la spatiul schengen ar fi ceva de vis un lucru major pentru noi ca si comunitate europeana,insa asteptam cu mare drag sa ni se prezinte oficial intrarea romaniei in spatiul schengen de catre guvernantii nostrii.

  54. imi pare bine ca romania face acest pas ca de urias in ceea ce priveste aderarea la spatiul schengen si sunt ferm convinsa ca o sa adere ca o mare tara a uniunii europene.

  55. sa fim optimisti sa credem cu toata taria noastra ca romania va adera la spatiul schengen romania merita tot ceea ce este mai bun pentru ca este tara mea si o iubesc.

  56. romania este la un pas de a face istorie odata cu aderarea ei la spatiu schengen si cred ca se va intampla cat de curand

  57. doamne ajuta i romaniei mele sa intre alaturi de cele mai puternice tari din lume sa nu mai stea pe la usile altora si sa fie si ea o membra de seama a consiliului europei.

  58. fiecare roman trebuie sa se simta mandru de tara sa oriunde merge vreau ca romania sa adere la spatiul schengen pentru ca merita pentru ca poate si vreau sa fie prezenta langa marile puteri ale lumii ca este una dintre el in ciuda parerilor proaste spuse de unii si de altii prin diverse medii.

  59. fie ca de centenar sa avem parte si de o aderare la spatiu schengen asta ar inchide gura multora care trambiteaza ca romania nu este pregatita pentru asa ceva.

  60. odata cu aderarea romaniei la spatiul schengen se vor dezmortii si tensiunile dintre cele doua centre de putere adica palatul victoria si palatul cotroceni si cred ca se vor intelege intr un interes national comun pentru romani.

  61. conform parerilor unor analisti romania poate adera fara probleme la spatiul schengen pentru ca are tot ceea ce ii trebuie

  62. odata romania ce si a depus candidatura la aderare la spatiul schengen este de asteptat sa si adere fara nicio problema

  63. este ceva incredibil si cred cu toata convingerea ca romania va adera la spatiul schengen in cel mai scurt timp

  64. daca vom adera la spatiul schengen voi fi foarte fericit pentru ca tara mea va intra in randul tarilor mari si puternice.

  65. o aderare foarte grea si importanta pentru noi toti ca tara ca neam ca popor si sper sa se materializeze cat mai repede

  66. romania este deja membra a uniunii europene si nu vad de ce sa nu adere la spatiul schengen care este foarte important pentru tara noastra.

  67. o decizei care ne face pe noi toti romanii sa speram ca se materializeaza adica romania va intra in spatiul schengen

  68. junker a zis ca romania este pregatita sa preia presedentia europei deci cred ca este un lucru important ca acum sa demaram pe repede inainte si aderarea este un prilej benefic pentru noi

  69. un adevarat test de maturitate il are romania acum si anume celebra aderare la spatiul schengen dar cred ca il va trece cu brio.

  70. detinand si presedentia europei acum eu sunt de parere ca este doar o chestiune de timp pana ce vom adera la spatiul schengen sunt convinsa de asta

  71. confirmari avem destule pentru aderare acum sa vedem si practic ce se intampla sa vedem oficial ca suntem acceptati in spatiul schengen si atunci pot sta linistit.

  72. Aderarea la Schengen inseamna sa nu se mai duca camioanele cu bani din Evaziune (din avertizarea Irimescu) spre Vest ?

Comentariile sunt închise.