Votul de duminică, 26 mai 2019, marchează finalul unei epoci. Prezența masivă la vot, sensul opțiunilor exprimate, redesenarea raportului de forte și un anumit entuziasm al schimbării pot constitui începutul unei noi etape. La 29 de ani de la primele alegeri libere de după Revoluție, românii par să-și fi modificat radical preferințele și aspirațiile.

De la particularitățile votului politic la consumul de new-media și relevanța predominantă a rețelelor de socializare pentru publicul activ, totul demonstrează că tranziția spre un nou model social a început deja. Cine nu se va adapta noilor realități, va dispărea în irelevant.

Rezultatele votului din întreaga Europa demonstrează că partidele tradiționale și reperele politice clasice au suferit pierderi electorale masive. Popularii și Socialiștii europeni nu vor mai deține majoritatea absolută în noul Parlament de la Bruxelles.

Deși mulți sunt în stare de șoc, aceste tendințe sunt naturale. Așa cum am susținut constant în ultimii 30 de ani, Stânga și Dreapta și-au pierdut semnificația. Sunt două forme goale, depășite istoric și politic, care nu mai țin pasul cu societatea.

Urmează, pentru România, încă trei rânduri de alegeri: prezidențiale, locale și parlamentare. Am convingerea că fiecare nou scrutin va accentua ritmul și profunzimea schimbărilor. Vor mai fi surprize, inclusiv pentru cei care au câștigat ieri – la o analiză atentă, PNL și USR vor înțelege că electoratul nu i-a votat pentru că sunt “de dreapta”, ci pentru că au fost considerate alternativele la PSD. Cu sau fără voie, clasa politică se va înnoi radical.

N.B. Înțeleg că printre cei care cer demisia Guvernului se numără și Băsescu Traian care susținea aseară, târziu, că ar fi “de bun simț” ca PSD să se retragă în urma votului de ieri. Exact cum nu s-a retras Suspendatul când a fost demis de cu 87,52% dintre români, în 2012. Deși îl invocă, mai ales când e sub influența… nopții, Traian Băsescu rămâne incompatibil cu bunul simț.

22 COMENTARII

  1. sunt de parere ca rezulatele reflecta dorinta romanilor de schimbare intr-un intreg iures de informatii unele corecte altele mai putin corecte,acum nu ne ramane decat sa observam daca votul nostru este benefic sau nu pentru noi si pentru copii nostrii.

  2. cred ca este prematur sa ne pronuntam la o schimbare de 360 grade a politicii romanesti in urma unor alegeri in care romanii au votat unele partide aparute ca ciupercile dupa ploaie.

  3. fiecare dintre noi ne putem da seama ca in urma votului exprimat de majoritatea romanilor a fost unul pentru o mai buna organizare si functionare a romaniei care trece prin momente grele fiind blamata de voci straine de la bruxelles cat si de voci care ar trebui sa o sustina

  4. lumea intreaga este intr-o continua schimbare peste tot in tarile din uniunea europeana bantuie asa un vant de restabilire a ordinii si cred ca o boare sa zic asa s-a abatut si pe la noi acum ramane de vazut daca este doar un vant al schimbarii sau o furtuna care ne va orbii.

  5. inca de la inceput s-a vazut o mobilizare masiva pentru vot dar cred ca rezultatul este unul din care nu ne putem da seama acum daca cei care au votat au crezut cu adevarat in ceea ce au votat.

  6. s-a votat masi impotriva psd nu ca celelalte partide se prezentau ca si salvatoarele romaniei sa fim seriosi ca sunt toti o apa si un pamant

  7. Buna ziua. De ce promovati persoanele de la USR? Chiar ar fi mai interesante emisiunile fara ei. Prezenta lor nu aduce nici un echilibru in emisiuni si mai putin in societate.

  8. traian basescu ma mir de ce nu se retrage din viata politica ca nu mai reprezinta mai nimic este un personaj sters.

  9. sper ca cei care au votat si-au asumat acest vot si au stiut ce au votat insa mi-e greu sa cred asta

  10. cine il mai asculta pe acest basescu pe acest vanzator de tara care a vandut tot ce se putea vinde in tara sta inclisiv flota romana…mi se face greata numai cand ii aud numele

  11. cred ca zarurile au fost aruncate in acest sens si guvernul actual ar trebui sa predea conducerea celor care au castigat sa vedem daca sunt in stare sa guverneze asa cum au promis

  12. eu cred ca romanii nu sunt constienti de faptul ca ei au votat doar alternative in afara de psd deci sa nu se plamga mai tarziu ca nu au stiut ce fac…spiritul de turma a functionat perfect dar pe termen lung se va dovedii o catastrofa

  13. aseara in emisiune la gadea era si unul de usr de al lui ciolos…pe asta tot din misa l-a recrutat? ca avea asa o fata de derutat total si raspundea la intrebari total pe dinafara cu subiectul el era in lumea lui si ceea ce i s-a spus de la partid el aia reproducea deci…am crezut ca mor de ras.daca asta este clasa politica romaneasca in devenire atunci imi pare rau de cei care au pus stampila pe asa ceva pe asa specimene de oameni

    • Doamnă, am văzut și eu emisiunea, era dl Barna de la USR, care nu e totuna cu partidul dlui Cioloș. Mie mi s-a părut impecabil felul în care a răspuns, la fel și cum s-a comportat dl Gâdea. Dvs probabil preferați agramați de tipul dna Dăncilă sau dna Grapini, sau agresivi fără argumente de tip Codrin Ștefănescu sau deputatul Mitralieră. În urma postării dlui Voiculescu, eu sper că astfel de emisiuni vom vedea de acum încolo la A3. Respectiv oameni inteligenți, care discută civilizat, pe teme interesante. Nu saltimbanci ca Mircea Badea sau miștocari fără caracter precum Ciuvică.

  14. Jocul cu stinga/dreapta nu mai exista de pe vremea lui Helmut Kohl, dar romanii n-au alfat nici astazi! Regizorii au nevoie de miscari, nu de partide, deoarece acestea sint „flexibile”, fara structuri si pot fi folosite ca arma sau grupa de soc pentru schimbari rapide si radicale.
    Si o stire pt cei care stiu s-o vada in perspectiva: Germania are peste 8000 de miliarde minus si nu 2000 cit spun ei oficial!

  15. cred ca dorinta tuturor celor care au votat cu pnl a fost sa il vada pe dragnea la puscarie insa chestia asta este cusuta cu ata alba ca imediat de cum s-au afisat rezultatele a doua zi au venit politistii si l-au ridicat de acasa asta si sub declaratia lui iohannis cu vreo doua ore inainte deci…eu cred ca era cumva premeditat din punctul meu de vedere cred ca ar trebui sa se faca o cercetare mai amanuntita asupra a ceea ce s-a intamplat

  16. rezultatele obtinute de pnl fostul pdl si usr un partid venit de nu stiu unde cred ca ar trebui sa ne ingrijoreze pe noi toti si ar cam trebui sa ne trezim pana nu este prea tarziu pana nu ajunge ciolos si rares bogdan sa faca ce vor ei cu tara asta.

  17. D-le Voiculescu, e inteligenta observatia dvs. si la obiect. As vrea sa vad cum transformați A3 … accordingly. Am parasit de multa vreme „televiziunea” derizorie din Romania ( tocmai pentru amestecul infectios al politicului si al non-valorii in televiziune) si locuiesc la Londra de vreo 10-11 ani unde alesii dau socoteala pentru fiecare ban public si nu taie nici macar un copac de pe strada pe care locuiesc fara sa ne consulte. Cand am venit aici nu era picior de roman, acum sunt peste tot. Acesti oameni vor ingropa cateva partide si mai multi politicieni in anii (decadele) ce vor urma. Sunteti un om inteligent, capabil sa se ridice deasupra unor rafuieli personale. Traian Basescu este deja irelevant. La fel ca si cativa dintre prietenii dvs. Nu spun cine.

  18. Romanii au votat masiv nu pentru ca si-au modificat preferintele, nu pentru ca „stanga” sau „dreapta”, ci pentru ca s-au lamurit ca vor politicieni care sa lucreze pentru ei, care sa nu fure, sa nu minta, sa nu fie agramati, sa fie cultivati, inteligenti si civilizati … Cat despre doamna Laura Gomotarceanu („aseara in emisiune la gadea era si unul de usr de al lui ciolos…pe asta tot din misa l-a recrutat?”) … poate ca nu i-ar strica sa citeasca putin, sa se informeze(cartile te fac neprost, stiti?), macar cat sa afle ca USR este un partid, PLUS e alt partid, un pic de bun simt ar ajuta, de asemenea, un pic de discernamant la fel, ca sa poata face recunoaste om cultivat, inteligent si decent.

  19. Trebuie să vină un partid cu Demnitate Onoare și Curaj care cu responsabilitate să se implice în viața publică.

Comentariile sunt închise.