Apropierea unor partide cu platforme si orientări diferite e anevoioasă. Sunt în joc idei, orgolii, strategii de actiune. Si, paradoxal, uneori nu-i suficientă doar o Putere arogantă, incompetentă si cu reflexe de partid-stat pentru a ajuta Opozitia să treacă peste toate si să-si pregătească unitatea.

E nevoie, probabil, de mai mult: de o cauză dreaptă. Si nu una politică – e greu să mai găsesti în politică dreptate în stare pură – ci de o cauză socială justă. Această cauză justă se developează acum, sub ochii nostri. Si vizează milioane de pensionari care sunt sau vor fi nedreptătiti de o reformă a pensiilor făcută fără ascultarea tututor părtilor.

Multe din principiile care stau la baza actualei reforme a pensiilor sunt corecte – si am vorbit despre asta încă de la începutul lui 2009. Aceste principii sunt însă utilizate de Guvern ca mască pentru un lung sir de erori si injustitii flagrante. Este injust, de exemplu, să împingi atât de sus vârsta de pensionare la femei fără le întrebi si pe ele dacă trăiesc si muncesc precum în vestul Europei. Este neonorabil să invoci presiuni ale Uniunii Europene în acest sens – acolo unde ele nu există. Este cinic să fortezi cresterea vârstei de pensionare pentru categorii profesionale care lucrează în conditii speciale – pentru că vrei să-i trimiti pe oameni, după servici, direct la cimitir, fără a le mai da ocazia să se bucure de sistem. Este jignitor să cobori de pe scenă artisti uriasi ai României, obligându-i să se încline pentru dreptul la o bătrânete senină.

Toate aceste suferinte, ignorate în mod oficial de Guvern, sunt provocări explicite la adresa Opozitiei. Si se vor transforma în poveri dacă vor fi neglijate în favoarea unor lupte politice interne.

Unirea actualei Opozitii si-a găsit, asadar, cauza socială dreaptă. Ea se poate face în jurul drepturilor pensionarilor, primul pas fiind o masă rotundă reunită PSD+PC-PNL-Pensionari, săptămâna viitoare, la Parlament. Numai solidarizarea opiniei publice, sindicatelor, pensionarilor si Opozitiei poate corecta suita de erori si abuzuri care compromit o reformă necesară.

24 COMENTARII

  1. Daca Basescu viseaza sa devina sfint atunci sa faca bine sa crape cit mai repede .Sfintul Basescu , patronul neputintei.Cind esti constipat si nu poti sa faci nimic sa te gindesti la el si vei face.Uraaaaaaa

  2. Sunt in general un tip optimist – de data aceasta insa, dati-mi voie sa fiu sceptic.

    E nobila cauza, insa e ca si cum ai crede ca daca de maine toti pensionarii din Bucuresti ar folosi biciclete, s-ar diminua poluarea in Capitala. Daca tot se pot uni niste forte, ar trebui ca acestea sa actioneze pe o directie mai eficienta, care sa duca la crestere economica in mod direct si implicit (dar indirect ) la rezolvarea situatiei pensionarilor.

    Dar ma rog, daca tot credeti ca se poate, eu as zice sa-i re-cooptati pe UDMR-isti in aceasta noua actiune – altfel va irositi eforturile si timpul. Doar sunt si unguri pensionari!

  3. Si uite-asa se poate observa din avion, prin plafonul gros de nori, cam care este perspectiva tarii.
    Nu am nimic impotriva pensionarilor, merita sa aiba parte de respect, sanatate, hrana, odihna, comfort si multe altele….dar eu, acum la 38 de ani, ma gandesc mai mult sa-i ajut pe cei ce se nasc astazi sa ajunga oameni adevarati, pentru ca pestre 30 de ani cand voi fi la pensie, sa fiu „condus” de-o minte agera, sanatoasa si corecta.
    Eu ma uit mai mult la viitorul tarii….politicienii nostrii se gandesc la inmormantari…..
    Este nedrept ce li se coace pensionarilor, dar se poate opri tot meciul asta penibil de pasare a banilor….Se poate….
    Ce este crunt, este ca pentru tineri, pentru locuri de munca (apropo de taxe si impozite ceare se transforma in pensii, ajutoare de somaj….) nu se face ABSOLUT NIMIC!!!!
    Cum naiba o vom scoate la capat? Vom imprumuta anual de la FMI bani pentru pensii, urmand ca pay-back-ul sa-l faca populatia activa (in scadere), muncind din ce in ce mai mult, si fiind platiti din ce in ce mai prost….Si uite asa, o intreaga generatie de actuali oameni „productivi” nu va apuca ziua pensiei….Dar de cotizat, cotizam la greu.
    De data asta, Nea’ Mogulu’, sa va fie rusine. Un om care pricepe foarte bine mecanismele financiare, care stie care sunt solutiile pentru iesirea la liman a Romaniei, sta si impinge vantul la pensionari alaturi de toata sleahta de papagali si refulati din toate partidele.
    Va stiam perspicac…ce naiba!
    Base va face in sange, dand sah triplu cu calul si-un nebun: Rege – Regina – Turn.
    Rege = Lupta impotriva pensiilo nesimtite, care mascheaza eutanasierea batranilor. Ca pas imediat urmator, vad cu prin lege, toti cei peste 60 de ani vor avea dreptul sa traverseze strada numai pe culoarea rosie.
    Regina = alimenteaza prin tacere subiectele cheltuirii banului public pe dezapezirile ce mananca banii de asfaltari, pe salariile mari de la stat ce „diminueaza” dramatic fondul de pensii, deci fuga iar la FMI….
    Turn = Cea mai tare faza ce ne-o coace Sf. Base la toti. Banuiti Nea’ Mogulu’ care este asta? Si poate sa faca, pentru ca voi politicienii si noi „pu..mea” suntem orbiti uitandu-ne la Rege si Regina, si nu vedem arcasii din turn.
    Toti fugiti dupa cresterea popularitatii, si astfel chiar voi il ajutati pe Sf. Base sa fie invingator.
    Unde va este vigilenta? Doarme?

    Nea’ Mogulu’…..cu insistentele aste ale matale asupra alierii pana la contopire a diverselor partide (a se citi a diverselor forme de furt), ai sa faci mult rau….dar de, nu e treaba mea….desi dupa num vezi matale, ma intereseaza.

    Astept sa vad cand apare Sf. Base calare pe cal, sa va dea mat, si prin ce metoda.
    Va doresc o seara rea, cu ganduri grele! Poate asa ve veti trezi.

  4. si iata cum,cu o simpla prostie poate incurca si invrajbii pe totzi cu totzi si cu toate.
    dar ce ,ne asteptam la seriozitate constructiva?
    vax.
    asta nu este in meniul zilei(sfantu basescu)
    defapt,cand va fii in calendar sa fie trecuta si specializarea:
    intriga cu final nefericit.
    (cred ca este in stare sa invrajbeasca si doi ochi in cap,si capul sa fie in poza…)

  5. Invitatie, la un moment de reflectie, adresata d-lui Dan VOICULESCU :

    Unirea Opozitiei e o solutie inteleapta,
    Ce poate conlucra cu actuala dreapta.
    Dar lupta pentru pensii e fara perspectiva,
    De nu vizeaza-n viitor si … tava cu coliva.

  6. Va urmaresc de o vreme si cred ca cel mai bine e sa va spun de pe acum nu numai ca gresiti enorm, dar repetati greseli pe care le-ati mai facut !!!
    Din majoritatea postarilor, reiese ca vinovat de tot ce-i rau e Basescu si inlaturarea lui ar face sa curga lapte si miere prin biata tarisoara :serios ?!?
    Pe acest subiect, a fost calibrat si postul tv „antena 3″…Oare rezultatele nu va trezesc la realitate ?Acum vad ca planuiti o alta alianta, indreptata-la fel- impotriva unui singur om !!! Wow ! Daca la fel puneti problema, pot pune pariu ca o sa pierdeti iar ! Ce ar fi daca ati incerca sa va maturizati ?
    Problemele reale ale acestei tari,nu pot fi rezolvate prin indepartarea unui singur om : asta ti-o poate spune oricare cetatean al acestei tari, domnule Voiculescu ! De asta si lupta de pina acum, a fost una inutila : parol ! Riscati-din nou- o supraevaluare a lui Basescu in ochii cetateanului roman, care considera ca hotia asta institutionalizata nu poate fi organizata de un singur om-fie el si presedinte-dar e posibil ca un singur om sa lupte impotriva respectivului fenomen{de asta si rezultatele slabe: unu contra tuturor !!!}si ca de asta va incomodeaza !!! Ei bine, daca continuati in acelasi fel, ajutorul nostru v-ar fi inutil,pentru ca nu avem cum maslui realitatea, iar realitatea este, stimate domn,ca exista un sistem care a provocat aceasta situatie si contra lui trebuie luptat; eventual,administrate probe credibile ca si presedintele ar face parte din respectivul sistem ! De aici incolo…..bun venit pe planeta Pamant, tara Romania, domnule Voiculescu ! De aici incolo,mie-unul- o sa-mi faca placere sa lupt alaturi de dvs. si -banuiesc ca si multi altii o sa se alature ! Numai ca, va trebui sa faceti aceasta precizare si ar cam trebui sa atrageti atentia si celor de la „antena 3″{am auzit ca aveti pile acolo….}
    E foarte probabil sa va supere cele spuse de mine aci{nu m-a facut mama yesman}da’ socotesc ca o sa va prinda bine…..
    So: nu-i nevoie de nu stiu ce alianta{poate chiar incurca-parerea mea-} : „buturuga mica, rastoarna caru’ mare”, buturuga mare, nu afecteaza caru’, din simplu motiv ca respectivu’ car precis o ocoleste……

  7. Este esential ca PSD cat si PNL sa isi rezolve cat mai rapid si fara prea mult zbucium, controversele interne si sa inceapa sa se manifeste vizibil ca partide redutabile de opozitie, in raport cu acest regim sufocant si cu toate manevrele dezastruoase pe care le produce, in toate domeniile ce par lovite de haos. Doar in felul acesta vom mai putea scapa vreodata de aceasta caracatita portocalie, ce isi adanceste insidios increngaturile.

  8. ROMANIA INTRE CAPITALISMUL DEMOCRATIC SI SOCIALISMUL POPULIST !
    ( MOGULUL TREBUE SA RAMANA MOGUL )
    Domnule Voiculescu
    Problema majora a vietii politice romanesti este lipsa palpabila a unor diferente de program politic. Totul se reduce la autostampilari ideologice . Problama pensilor este o problema de maxima gravitate, care in niciun caz trebue sa fie intrebuintate pentru avantaje politice de moment.
    Specialistii Bancii Mondiale avertizeaza ca Romania risca sa ramana fara bani de pensii in 2020, daca acestea vor continua sa se mareasca pe criterii electorale si fara o reforma a intregului sistem.
    Este de reamintit ca in România existau peste 8 milioane de salariati si 3,5 milioane de pensionari in 1990, iar in prezent numarul lor a ajuns la mai putin de 5 milioane de salariati si peste 6 milioane de pensionari.
    Altfel, in conditiile actuale de pensionare, in 2030 vom avea aproximativ 45% din populatie, pensionari”.
    Intr-un raport al EU se spune : Britain, the Czech Republic, Cyprus, Ireland, Greece, Latvia, Lithuania, Malta, the Netherlands, Romania, Slovenia, Slovakia and Spain are all in real danger, the report says.
    ATENTIE
    In Marea Britania patidul Conservator de dreapta a devenit avocatul maririi varstei de pensionare.
    CONCLUZIE
    Partidele de dreapta PNL si sper Partidul Conservator trebue sa ramana de dreapta, Capitalismul liberal nu trebue confundat cu populismul socializant.
    Numai capitalismul modern poate duce la prosperitate. Dupa parerea mea stegul MOGUL poate avea diferite culori cu exceptia celui rosu

    Robert Horvath DEVA http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

  9. am mai postat la prima piatra aruncata de DV pe care era scris un Alianta social-liberala . Si il vad si pe Bombonel preluand ineptia . cred ca stiu scopul …

    @ Gabriel – in principal corect . si nu te mai chinui sa scrii atat de mult ca scrii degeaba

  10. Domnule Voiculescu,
    Aveti dreptate. Problema pensiilor poate sa adune impreuna sindicatele, parlamentarii opozitiei si reprezentantii pensionarilor. Sunt multe orgolii dar nu este imposibil.
    Va multumesc pentru idee in numele parintilor mei penisonari.

  11. ATENTIE ROMANI !!! Bla-bla… x 20 de ani = Bla-bla…Bai… fratilor, nu va mai  ” omorati ” cu pareri si idei… chiar nu v-ati prins ca dupa 20 de ani de neocomunism, lucrurile nu numai ca nu s-au schimbat in bine, ci… mai rau ?!… Romania pur si simplu nu mai exista !!!  … sau, nu mai e a noastra demult ! Suntem niste amarati de chiriasi, sclavi ai bancilor si intretinatori ai marlanilor de politicieni si beizadelele lor ! Acum, Romania apartine :1. Politicienilor, fosti si actuali comu(n)isti2. Bancherilor + Notari publici ( camatari oficiali protejati de politicieni )3. Magistratilor, judecatori, procurori, avocati de lux si tot ce tine de justitia romana ( care sunt tot ai politicienilor )4. Securistilor vechi si noi, bineinteles, servitorii clasei politice5. Curvelor de lux, ajunse vedete pe toate posturile Tv, in politica, dame de companie, etc. promovate de… alesii neamului, adica de…6. Clanuri tiganesti, manelisti, afaceristi dubiosi, care sunt cununati, nashiti, botezati, dupa care bineinteles… devin cotizanti la unele partide in campanii electorale si… v-ati prins, Romanica e a lor !7. A tuturor celor care au legaturi cu clasa politica.

    PS: acum… ati inteles cui apartine Romania ?!…
    Asa ca nu va mai dati cu fel si fel de pareri, ca va pierdeti timpul si nervii degeaba ! Romania e un stat in faliment, cu datorii ce nu vor putea fi platite nici de nepotii copiilor nostri, pt. ca nu vom avea de unde scoate bani !
    ATENTIE ! NU MAI AVEM :
    Agricultura,Petrom, Gaz, Apa, Electrica, Flota, fabrici de ciment, textile, medicamente, de fapt… toata industria romaneasca a cazut pe mana strainilor ! Va mai aduce-ti aminte ce spunea Ceausescu inainte de executie ?!
    ” Agenturili straine ”

    Mai aveti pretentii la un viitor in aceasta tara ?!
    … Eu, nuuuuu !!!

  12. Ce reforma necesara, ce drepturi ale pensionarilor, ce unire a opozitiei, ce Boc, ce Basescu?! Nimic din toate astea nu mai este de actualitate. Grecia a devenit deja, in mod oficial, un stat falimentar. Astept ca si statul roman sa declare falimentul, il cumpar pe 2 lei si ma fac presedinte de republica. Si v-am suflat caimacul la toti.

  13. Domnule Felix, vreau sa va spun ca multa vreme am crezut ca Vadim este culmea penibilului in Romania, dar de ceva vreme, cred ca este mic copil. L-ati depasit de departe.
    Daca cumva sunteti intr-o cursa, in care locul intai este titlul de Turnatorul cel mai penibil, puteti sa va relaxati, sa trageti chiar o tigara, ca ati invins deja.
    Oricum sunteti cool, mai ales acuma ca pe langa miserupismul din dotare mai aveti si blog. Singura mea problema ca nu a rated (incadrat) corect. Cred ca ar fi trebuit rated XXX, pentru ca e la fel de indecent ca un film porno, ca un profitor turnator nenorocit sa ne dea lectii de morala.
    Mult succes

  14. Felicitari domnule Voiculescu! Foarte frumos spus. Tin sa completez intelepciunea populara care spune ca cei care nu au batrani ar trebui sa isi cumpere afirmand ca cei ajunsi la o anumita varsta, si anume, pensionarii, ar trebui sa aiba permisiunea de a profida de dreptul de a duce o viata decenta. Suntem oameni care am muncit toata viata. Noi suntem cei care au ridicat tot ceea ce azi puteti vedea, trebuie sa se tina cont si de parerea noastra.
    Ma bucur sa vad ca o astfel de initiativa vine din partea dumneavoastra.

  15. Nu am mai intrat de ceva timp pe blogul dumneavoastra. Ma bucur sa vad ca nu ati privit blogul ca pe o jucarie pe care sa o abandonati cand va plictisiti. Mai vad ca aveti articole din ce in ce mai interesante. Sa o tineti tot asa
    @tudor – lasa-ti frustrarile sa refuleze in alta parte, nu ne mai provoca scarba cu injuriile tale. Singurul penibil de aici esti tu.

  16. Bunicul meu are aproape 100 de ani. A luptat pe doua fronturi in cel de-al doilea razboi mondial. Si-a vazut camarazii murind, a infruntat frigul, ploaia, gloantele si asta numai ca sa vada cum se poate trai cu o pensie de 200 ron(2 milioane de lei vechi). Asta nu e dreptate! Cineva trebuie sa faca dreptate si pentru astfel de oameni. Sper ca dumneavoastra sunteti acela. Va felicit initiativa domnule senator!

  17. @mircia

    Sa nu uitam ca aceasta este tara in care un veteran de razboi cu pensie de mizerie a fost dat pe toate televiziunile ca mare „bishnitzar” si infractor, pentru ca a incercat sa-si suplimenteze pensia penibila prin valorificarea tichetelor gratuite d ecalatorie CFR la care are dreptul prin lege. A fost saltat de politie si va fi judecat pentru fals si uz de fals. Asta in timp ce cucoana cu decolteu de la turism si dezvoltare invarte in pix milioane de euro si primeste NUP-uri cum primesc eu facturi.

Comentariile sunt închise.