Propunerea lui Alexandru Beldiman – să nu se mai încurcăm în detalii si să trecem direct la sanctificarea lui Traian Băsescu – a creat oarece mobilizare. Avem deja o propunere solidă de nume, venită de la Petre Cristian: Sfântul Traian Moguloctonul. Si câteva argumente grele.

Primele vin de la Nenea Lars, care a lucrat pe baza criteriilor oficiale de canonizare:

1. Ortodoxia neîndoielnică

Păi nu botează el păgânii?

2. Moartea martirică pentru dreapta credinţă

Mda, aici avem o problemă, înţeleg că nu putem avea sfinţi în viaţă. Dar dacă interpretăm metaforic această condiţie, suspendarea din mandatul trecut l-ar putea califica.

3. Înfruntarea de suplicii pentru mărturisirea dreptei credinţe

Mai ştiţi ce i-a sărit toată lumea în cap când s-a dat în fapt că ţine cu Steaua când a fost cu Jiji la şpriţ? Sau când frate-său i-a botezat nepoata domnului Mondial?

4. Puterea de a-şi închina viaţa celei mai desăvârşite trăiri morale şi religioase

Băi, omul şi-a făcut biserică în curte! Aia cu morala e posibil să fie greşeală de traducere.

5. Puterea de a săvârşi minuni în viaţă şi după moarte

Iar cu moartea? Tot metaforic interpretând, Băse ar fi în stare să iasă preşedinte şi când nu candidează, prin voturile morţilor. Deci trebuie să mai aşteptăm pentru confirmare.

6. Puterea de a apăra eroic credinţa şi Biserica Ortodoxă

Are putere să facă ce vrea el. Nu zice să şi facă ceva.

Victor Ciutacu a completat:

1. Pentru că a lucrat regimul comunist din interior (şi puţin cu detaşare, la Anvers). S-a demonstrat asta la condamnarea festivă a regimului roşu din Parlament.

2. Pentru că, deşi a recunoscut că a scris camioane de declaraţii către Securitate, nu se mai găseşte nici măcar una. Magician nu e, deci clar are puteri supranaturale.

3. Pentru că a dispus deconspirarea Securităţii şi, trecând peste resentimentele faţă de sistemul opresiv şi brutal, a avut puterea supraomenească să-l facă demnitar pe securistul Silvian Ionescu. Şi pe securistul Stanca general, fiindcă promovările în regimul care-i poartă numele se fac doar pe criterii de competenţă.

4. Pentru că, deşi nu e corupt şi a lucrat la stat după abolirea comunismului pe care l-a urât din toată fiinţa, familia lui are proprietăţi de milioane. Asta-i minune!

5. Pentru că a salvat sarea şi poşta de moguli şi i-a făcut pe intelectuali fani OTV.

6. Pentru că nu l-a atins pe copil şi i-a sărit ăluia capul ca lovit de flacăra violet.

A punctat serios si Iri:

Pentru ca poate sa faca invizibila o flota intreaga si s-o mentina asa mai bine de 10 ani! (mai ceva ca iluzionistii).

Nici completările lui GentleArsonist nu-s de neglijat:

1. Nu fumeaza, nu bea alcool, nu se inconjoara cu femei usoare, nu injura.

2. Stiti cum se spune… “bataia e rupta din rai”.

În sfârsit, Sebra:

1. Pentru că are momente când prevede viitorul – vezi anunţul legat de câştigarea alegerilor,făcut înaintea închiderii urnelor; şi ”nu vom ieşi prea curând din criză”.

2. Îndemnarea la cumpătare – un whisky bun se bea doar cu 3 cuburi de gheaţă.

Am uitat ceva?

15 COMENTARII

  1. D-le Voiculescu, am impresia ca deja o dam in ” Desene animate ” cu sanctificarea lui Basescu ! Suntem oameni seriosi, nu ?… Dar, ca sa nu schimbam registrul, eu zic sa ramanem tot la cele Sfinte si sa vedem ce parere au prietenii nostri, despre constructia Catedralei neamului ?! Am inteles ca ne-ar costa 400.000.000 Euro. Merita sau nu… Sunt interese…. eu zic ca da si inca la nivel inalt. Nu m-ar mira sa o zugraveasca in violet… intelege-ti, nu ?…

  2. Hă, hă, hă! Very funny! Într-o bună zi o să „ne” şi râdem! La Golden Blitz, cu jiji!
    Dac-o mai fi vreun mucenic pe plaiul miortic la ora aia!
    Asta ne mai lipsea, o nouă agentură a Academiei Caţavencu, de data asta sponsorizată pe faţă de „mogul”. Care „mogul” (substantivul, nu omul), văd că are mari „succesuri”! E mai la modă decât Flacăra. Nu revista, Violeta Mov!
    Mă întreb dacă vreunul dintre „propozanţi” şi-a consultat duhovnicul…
    Sau, mai bine, nu! Lasă.
    Am mai spus-o eu, cu purceaua, dar văd că balul continuă…
    Reiau, pentru aducere, şi luare, aş preciza, aminte:
    Balul pompierilor distraţi (de mogul)

    Un mogul, dintre aceia care-ţi intră-n încăpere
    Prin Antenele întinse răspândind venin şi miere,
    S-a gândit… Gândit-a oare?! Să provoace un banchet
    Pentru pompierii-n luptă cu incendiul violet.
    Şi-un turnir, cu mare pompă, pentr-a curţii desfătare…
    O năframă-i aruncată de-o frumoasă admiratoare!
    Tastaturile vibrează, monitoarele se-ncing,
    Nici un pixel nu se pierde, gândurile se ating,
    Se lansează-n hiperspaţiu rime, ritmuri şi idei,
    Toate pline de sclipire, toate pline de temei,
    Până ce sorocul trece, totul intră în stand by,
    Aştepându-se verdictul, că o fi, că n-o fi bai,
    Dar mogul se pronunţă! Unul râde, alţii ba…
    Beau o cupă şi se jură: O veni şi vremea mea!
    Toată lumea se distrează, râde, cântă îndrăzneţ,
    Nimeni nu se mai gândeşte la purceaua din coteţ!

  3. Am crezut ca gluma cu sanctificarea lui Base trece rapid prin blog si dispare.Discutand atat de mult despre el,i se da atat de multa importanta cand de fapt noi toti avem alte probleme mult mai importante,vesnic nerezolvate sau fara solutii viabile.Din partea mea,in fiecare saptamana poate sa fie o zi inchinata sfantului Traian,dar noi amarastenii sa fim iesiti din criza,cele peste 133 de mii de intreprideri mici si mijlocii sa-si reinceapa activitatea,somajul sa fie sub cinci la suta,mortalitatea in spitale sa scada,asistenta sociala sa existe(nu numai pe hartie ca multe altele),reforma invatamantului chiar sa existe-dar nu prin reducerea posturilor profesorilor,varstnicii sa apuce pensia,si altele.Nu am nimica impotriva bisericii dar din pacate nu am auzit de nici un preot sa ajunga somer ,biserica nu plateste impozit ca sa nu mai vorbim de ce inseamna controale de la stat.Stat in Stat.Iar cum Base este Statul,sanctificati-l o data si lasati-ne.

  4. Ca-i turnator,ca e corupt,ca bate si injura ori ca e betiv,
    Sunt toate aceste barfe doar vorbe ce zboara-n vazduh;
    Sunteti invidiosi caci orbi de-ati fi,n-aveti oricum motiv
    Sa nu vedeti un lucru clar : Basescu este Sfantul Duh.

  5. Domnule Voiculescu.
    Cu modestia care ma caracterizeaza trimet un text monumental.
    Biografia Sfantului Traian facator de minuni. ( Disparitia dosarului de colaborator al securitatii )
    Acum catva timp cautand o lucrare scrisa de Cioran mi-a cazut in mana o carticica extraordinara intitulata BIOGRAFIA SFINTILOR.. In randuri de deosebita sensibilitate autorul descrie faptele luminoase, minunile infaptuite si mai ales sufetintele sfintilor. Trebue sa marturisesc ca citind aceste randuri mi-au dat deseori lacrimile,
    Cred ca la aceasta carte deosebita trebuie adaugat un scurt capitiol dedicat prea fericitului sfant Traian: Traian Basescu a fost racolat de Directia a IV-a a Securitatii in 1972, pe vremea cind era student la Institutul de Marina.
- Numele lui Traian Basescu se regaseste in Registrul Jurnal pentru retea informativa al U.M. 02150 Mangalia, registru care cuprindea toti colaboratorii Securitatii de la Institutul de Marina.
- Dupa ce Traian Basescu si-a terminat studiile, dosarul sau de retea cu nr. 3990 a fost transferat la Securitatea Constanta, in 1976, cu adresa nr. 00151392/29.09.1976.
- Numele lui Traian Basescu se regaseste in Registrul inventar – arhiva al fondului retea Constanta, registru care cuprindea toti informatorii Securitatii din judet.
- Dosarul de colaborator nr. 3990/1972 al lui Traian Basescu a fost distrus in 1979 cu Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979.
    Aceste randuri trebue sa devina inscriptii in piatra ca sa fie citite dealungul anilor. Trebue sa marturisesc ca de si sunt un om greu de clintit si trecut prin multe , de fiecare data cand citesc aceste randuri …..a-mi dau lacrimile.Cred ca majoritatea oamenilor de buna credinta al acestui nefericit popor, fac acest lucru. Sa ne inclinam adanc. Nu cred ca a existat in istoria simtirii crestine sa existe un sfant care a coborat atat de jos si a ajuns atat de sus,

    Robert Horvath Deva cineast New York
    http://devanewyork.blogspot.com/

    http://www.devagallery.com/

  6. Domnule Voiculescu,
    Am o singura rugaminte/obiectie
    Nu vreau sa mai faca „minuni” si dupa moarte.
    Mie imi sunt suficiente „minunile” savarsite pe timpul vietii.

  7. Asa o fi aratand politologia interactiva? Afirmati ca PC se adreseaza clasei mijlocii existente si in formare. In fapt, acest lucru este doar la nivel de intentie sau la nivel restrans de partid. In perceptia publica, nici vorba de asa ceva. Nu exista inca vreo persoana din clasa mijlocie cu care sa vorbesc si care sa aibe macar vag impresia ca PCR i s-ar potrivi – deci aici e o problema majora de comunicare, de transmitere a mesajului. In schimb, sanctificam basesti – cu siguranta o strategie „beton” pentru a capta atentia acelei clase mijlocii de care vorbim cu totii. Hai sa ne ocupam cu totii de gluma discutabila privind sanctificarea sarcastica a sefului statului. Intre timp, acesta este invitat non-salant de catre „Livache” sa participe la treburile interne ale unui partid, iar clasa mijlocie se da de ceasul mortii, facand slalom urias printre obstacole birocratice si financiare.

    Sper sa dea de gandit celor care citesc… :(

  8. Ne-a dus pradă disperării
    Criza-n plan financiar.
    Suntem sub nivelul mării,
    Deşi şef e-un marinar.

    Chica lui fără şuviţă
    Străluceşte ca un astru.
    Bate puşti de gradiniţă
    Acuzând pixelu-albastru.

    Patru ani fu preşedinte
    Si-ar mai vrea incă vreo şapte.
    Iar pe Geoană, de-i cuminte,
    Il lasă iar şef,..o noapte

    De atacuri se fereşte
    Cu un pulover mov, de lână.
    Si-n engleză ne vorbeşte
    Ca Vanghelie-n română.

    Dacă-o fată mai pripită
    Vrea să-i smulgă vreun cuvânt,
    E „ţigancă impuţită”.
    Deci de ce să-l facem sfânt ?!?

    Nu-i ateu, nu ăsta-i baiul
    Dar ar fi un sfânt „şpriţar”
    Stim cu toţi că-i place „Rai”-ul
    Dacă e de …Murfatlar.

    Nu prea-l văd făcând minuni,
    Sau credinţa s-o-inţeleagă.
    Cred c-ar merge la nebuni
    Cu el sfânt, o ţară-ntreagă

    Ar tăia el apa-n două,
    Cum făcu Moise pe mare,
    Ca să aibă-o scuză nouă
    Dacă flota iar dispare.

    I-am compus o poezioara „sfantului Basel”

    Si-o să râdă-ntreaga lume
    Când noi, păcătoşi de fel
    Vom sta-n post si-n rugaciune
    Când o fi „Sfântul Băsel”.

    De-ar fi sfânt ,cred c-ar fi bine,
    Ca in Biblie, ziua lui
    S-o notăm cum se cuvine
    In aprilie,.. pe-ntâi.

  9. asa cum romanii nu l-au uitat nici acum pe ceausescu, dupa 20 de ani, cel putin 75% din ei, si-a fost executat pentru genocid, printre altele,
    asa nu va fi uitat nici base, vreo 2 generatii de-acum incolo;
    daca tot l-au sanctificat pe base; daca tot i-a fost scris numele pe clopotul de la biserica din incinta palatului, de ce nu-l aseaza odata la baza clopotului???!!!

  10. Ati uitat ce zis Dinescu? Prima reactie a bebelui botezat de Basescu cand va putea realiza cine ii este nas (parinte spiritual) va fi sa se inscrie in Al Quaida…Nu credeti ca are dreptate?

Comentariile sunt închise.