Dacă valorile autentice sunt perene (asa am citit în toate cărtile bune), atunci si Caragiale e peren. Cu toată pleiada sa de personaje vii, savuroase, atât de românesti. Si-atunci merită să ne întrebăm: pe cine ar alege nenea Iancu – sosit azi cumva de la Berlin – pentru a-l portretiza cu prioritate în comediile sale? Ce politician, analist, politruc, divă s.a. ar merita un rol principal în opera bardului din Haimanale? O leapsă care pleacă tintit spre Lucia Verona (fată de care sunt dator pentru premiu si invitatie – stiu), Mihai Voicu (dacă e dispus să lase putin deoparte politica asta…), Mordechai, Constantin Gheorghe (curat socio-liberal) si Mana Ciutacu.

31 COMENTARII

  1. Mordechai e un Caragiale al zilelor noastre şi de subiecte nu va duce lipsă câtă vreme va trăi… :)
    Nenea Iancu probabil i-ar portretiza pe Băsescu,Vanghelie, Mircea Badea, Prigoană şi Bahmu….printre mulţi alţii…. :)

  2. De fiecare dată când vorbim despre Caragiale vorbim despre actualitatea scrierilor sale. Totuşi, parcă niciodată scenele zugrăvite de Nenea Iancu nu au fost atât de vii ca cele care invadează astăzi spaţiul public. Cât despre personaje, putem spune că acestea şi-au schimbat doar stilul vestimentar, păstrând din păcate năravurile care au creat situaţii pline de un ridicol grotesc.
    Până şi replicile de astăzi ne sună cunoscut. Un celebru politician român, întâmplător şeful statului, vorbeşte cu elan despre reforma statului. „Şi dă-i şi luptă, şi luptă şi dă-i” cu revizuirea Constituţiei, cu eficientizarea aparatului de stat, cu depolitizarea instituţiilor… clamând lacrimogen că se gândeşte la „ţărişoara lui, la fericirea ei”. Numai că stilul haotic al discursului oferit opiniei publice seamănă izbitor cu logica fără cusur a maestrului Farfuridi care cerea „ori să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic ori să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo”.
    Şi din punct de vedere economic, preşedintele – mariner are a-şi aduce niscaiva laude. Ce dacă în fiecare zi foarte multe persoane îşi pierd locul de muncă? Ce dacă nivelul de trai aruncă România în cea mai neagră perioadă? Ce dacă firmele falimentează unele după altele? „Până când să n-avem şi noi faliţii noştri?… Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi… Numai noi să n-avem faliţii noştri?”
    Sensibil când vine vorba de dame, cunoscut de altfel pentru naturelu-i simţitor în materie, bărbatul de stat Traian Băsescu nu a putut niciodată să spună NU atunci când a fost vorba de vreo rugăminte venită de la un sufleţel, care mai de care mai alunecos şi mai zburdalnic. Blond, brunet, Udrea, Săftoiu, preşedintele nu a făcut discriminări. Vorba ceea: “N-am putut, dom’le, pentru ca să le tratez cu refuz“.
    Şi dacă tot suntem la capitolul blond din PD-L, nu avem cum să nu evocăm scena cu iz caragialesc a bileţelului roz. Numai că a fost ca într-un banc cu Radio Erevan: nu era scrisoare, era bileţel, nu s-a pierdut, ci s-a găsit.
    De altfel şi ultimele mişcări strategice din PD-L par inspirate din opera marelui dramaturg. L-am văzut de curând pe europarlamentarul de casă al Cotrocenilor, Cristian Preda, revoltat nevoie-mare că junele Prigoană şi-a făcut rost de o candidatură cu iz manelistic, pe spezele seniorului. Cât ai zice „tomberon”, dulăii portocalii Blaga şi Berceanu au sărit ca arşi, acuzându-l pe guralivul europarlamentar că face jocul duşmanilor şi l-au chemat la raport. În cadru organizat. „Trădare să fie, dar s-o ştim şi noi, musiu Preda!”

    Bravos naţiune! Halal să-ţi fie!

  3. Mi/am dat seama ca e dificil de citit asa, de-a valma…Prin urmare..s-o iau pe bucati. Pare mai agreabil:

    Un celebru politician român, întâmplător şeful statului, vorbeşte cu elan despre reforma statului. “Şi dă-i şi luptă, şi luptă şi dă-i” cu revizuirea Constituţiei, cu eficientizarea aparatului de stat, cu depolitizarea instituţiilor… clamând lacrimogen că se gândeşte la „ţărişoara lui, la fericirea ei”. Numai că stilul haotic al discursului oferit opiniei publice seamănă izbitor cu logica fără cusur a maestrului Farfuridi care cerea „ori să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic ori să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo”.

  4. Şi din punct de vedere economic, preşedintele – mariner are a-şi aduce niscaiva laude. Ce dacă în fiecare zi foarte multe persoane îşi pierd locul de muncă? Ce dacă nivelul de trai aruncă România în cea mai neagră perioadă? Ce dacă firmele falimentează unele după altele? “Până când să n-avem şi noi faliţii noştri?… Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi… Numai noi să n-avem faliţii noştri?”

  5. Sensibil când vine vorba de dame, cunoscut de altfel pentru naturelu-i simţitor în materie, bărbatul de stat Traian Băsescu nu a putut niciodată să spună NU atunci când a fost vorba de vreo rugăminte venită de la un sufleţel, care mai de care mai alunecos şi mai zburdalnic. Blond, brunet, Udrea, Săftoiu, preşedintele nu a făcut discriminări. Vorba ceea: “N-am putut, dom’le, pentru ca să le tratez cu refuz“.

  6. Parerea mea :

    Eu cred ca ”cetateanul turmentat” e ”marinerul”
    Desi altii, dupa chip si fapte,spun ca e Funeriu ;
    Dupa biletul roz,se pare, D -na Nuti este „Zoe”;
    Un singur personaj e cert :premieru-i „D-l Goe” !

  7. Off-topic
    Mogulule, te dai cu independentii? Circula asa o vorba prin targ ca-i lasi din mana pe PSD-isti, vrem lamuriri, dezmintiri, alea, alea:-)

  8. ” …în opera bardului din Haimanale? O leapsă care…” (D.V.)

    cum, nenea iancu este bard?
    când învârteşti politichia
    mai nimereşti, ca ieremia,
    şi cu cea oişte în gard!…
    –––––––––––––
    îţi spun aici şi rog, reţine,
    că leapşa ce ai vrei s-o dai,
    la voicu ori la mordechai,
    de data asta… e la tine.

  9. Hei… neicusorule.., pai hai sa vedem: Cacofonia, ce tine de numele lui Nenea Iancu, este permisa, nimic de comentat, dimpotriva, tot respectul ! In schimb, „politica capitalista” si… „romaneasca care este” cu politicienii aferenti + lingai, pupatori de funduri si votangii de serviciu, etc, ce sunt desprinsi parca din operele lui Caragiale, sunt o mare CACOFONIE ! Personajele vii din pleiada lui Nenea Iancu, au fost si vor ramane intr-adevar respectabile ! Nu mi-as permite vreodata sa compar personajele simpatice si respectabile de-atunci, cu politicienii parveniti, ipocriti, inculti si putrezi de bogati, din zilele noastre. Putem compara SCRISOAREA PIERDUTA cu biletelul roz ?! …personajele nici atat !
    Daca Nenea Iancu, ar sosi azi de la Berlin, ar constata in primul rand ca Bucurestiul nu mai este „micul Paris” ci „marele Ferentari” ! Ar spune ca politica romaneasca tipic damboviteana, corespunde cu „cea mai veche meserie din lume” ! …se stie ce si cum este politica. Si Constanstin Brancusi, daca s-ar intoarce din nou, ar avea aceeasi remarca: „V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci si mai prosti” ! …Romania care este = 0 in lume.

  10. Sincer domne cool-mogul era cat pe-aci sa va si cred ca sunteti un tip citit dar aia cu „bardul din Haimanale” m-a convins. Stiam multe despre nenea Iancu dar ca a fost poet, nu. Felicitari si poate schimbati „negrul” care va scrie blogul

  11. Cite un…pic !

    A venit -deja-sezonul !
    La somoni si solomoni :
    Se incinge atmosfera
    Intre doamne si’ntre domni !

    Limuzinele de lux,
    Vilele cu trei nivele,
    Kilogramele de aur
    Si sacii plini cu lovele,

    Teancuri groase, puse’n plic,
    -Multravnita mita grasa !-
    Amenintate d’un….Pic !
    {Adevar,sau doar…o farsa ?}

    Acesta este un pamflet: orice asemanare cu persoane sau situatii reale, este pur-intamplatoare !

  12. ORI,,,,SAU…SUNTEM ABSOLUT MONITORIZATI DE STS-uil LUI BASESCU !

    Cererea de arestare în cazul Voicu, trimisă la Senat

    Acum 1 orăMinistrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis preşedintelui Senatului României, cererea de arestare preventivă a senatorului Cătălin Voicu.

  13. @ Marius Adrian Porojnicu

    Poezii de faci,nu-i crima,
    Meriti de la mine stima;
    De-ar fi ritm , ti-as da si prima,
    Chit ca n-au … un Pic de rima.

  14. Cacofonii permise si nepermise:

    Biserica Catolica ………….permisa!
    Banca Comerciala…………permisa!
    Basescu Boc Udrea………nepermisa!
    Voiculescu Independenti…nepermisa!

    :-)

  15. nu ca n-ar avea in basescu un personaj principal complet, dar eu totusi cred ca mai intai si-ar indrepta penita in directia poporului. aceasta masa de manevra care s-a incolonat cuminte intru ciuruirea alegerilor sale.

  16. de’l lasam, pe toti ne-ngroapa,
    loc de veci ne face-n apa.
    ca doar cine e mai mare
    decat basescu pe mare?

    nu-i el oare capitan
    si pe vas si la volan?
    si-acum vrea si imparat
    sa devina la palat.

  17. ….shi, totushi, zurmentata cum sunt, EU CU CINE VOI VOTA ???????
    Petre Roman,Sova, Voicu sau cu Dv. – dak Vetzi candida, binentzelesz!?!?!?

  18. Patroane, Dumneata chiar nu urmăreşti cum se screme Anca Florea să-l imite pe Mircea Badea şi cît de fle „şmecheră” vrea să fie dar cade în penibil la fiecare vorbă vomitată în scârbă. ??? E penibilă, tată ?

  19. Am primit leapsa de la Matilda care a primit-o de la Lucia Verona care a primit-o de la D-l Voiculescu :)
    Exasperat,imi permiteti sa iau comentariul dv. pentru a raspunde la leapsa?Recunosc ca eu nu as putea sa spun asa de bine dar gandesc la fel,in privinta asta.Multumesc.

  20. Misto leapsa stimabile. cu siguranta ar avea din ce alege din turma de polticieni.
    ma gandeam oare cu cine se aseamana mogulul?
    promit sa ma gandesc si sa preaiu leapsa… uror modificata conform criteriilor mele absolut arbitrare.

  21. Caragiale e etern.
    Nu cred că javrele contemporane merită vreo înobilare sublimă, printr-o asocierea forţată cu monştrii sacri ai literaturii române.
    Ai spiritului critic pur.
    Ai geniului consacrat.
    Ca să nu mai pomenesc de infinita distanţă care-i separă de protopurile definite ca atare.
    De oamenii politici ai epocii, nici pe departe atât de sub-umani ca aceşti mizerabili contemporani cu care suntem bombardaţi şi de care suntem agresaţi zilnic.
    Testul cu turnesol:
    Câţi dintre nemernicii nominalizaţi, indiferent de categorie, se bucură de simpatia, de farmecul sau de iubirea pe care modelele caragialiene ni le inspiră, chiar şi la o simplă evocare?!
    Să nu uităm că esenţa personajelor livreşti despre care vorbim este, după justa
    observaţie a academicianului Şerban Cioculescu, „Excelsior!”, adică aspiraţia spre o lume superioară, spre progres, spre evoluţie.
    Poate să-mi spună cineva spre ce aspiră pretendenţii de azi?! În afară de bani şi sex, vreau să spun. Inclusiv putere, care tot un fel de sex e.
    Aşa că fiecare cu sfera lui.
    Unii, în cea a nemuririi.
    Ceilalţi…
    Pentru ăştia, chiar şi Teodor Mazilu e prea elegant şi subtil.
    Să-i lăsăm să se caracterizeze între ei.
    Vadim ştie cel mai bine s-o facă.
    Ajungă-i latrinei vidanjorul ei!

Comentariile sunt închise.