N-am fost niciodata o fire foarte religioasa, desi mama, o femeie simpla, dar cu frica lui Dumnezeu, mi-a asigurat, pe langa multe altele, si o consistenta educatie spirituala. Este adevarat, am participat mereu, cu bucurie, la cele mai importante evenimente din calendarul crestin: Sfintele Pasti si Craciunul. Cele mai dragi amintiri ale copilariei mele sunt legate de aceste momente. Insa, in rest, contactul meu cu biserica nu a fost extrem de intens. Mi-am spus mereu ca, pentru orice om, esentiale sunt faptele de zi cu zi, modul in care se raporteaza concret la oameni si la Dumnezeu.

Si, totusi, in ultima vreme, imi este tot mai clar ca, intr-o societate extrem de saraca, in care se inchid bezmetic scoli si spitale, in care omul de rand este dispretuit, rolul Bisericii poate fi semnificativ. O minima educatie spirituala asigura echilibrul unei natiuni. Un om care are repere corecte face alegeri cinstite. Un preot cu har poate salva destine.

Sigur, nu toti preotii se ridica la inaltimea responsabilitatii sociale pe care o au. Insa am convingerea ca ameliorarea nivelului spiritual al preotilor este o preocupare constanta a Bisericii Ortodoxe Romane. In ultimii 20 de ani, s-au facut progrese semnificative in acest sens.

Cred, insa, ca este nevoie de mai mult. Cred ca Biserica Ortodoxa Romana poate sa fie inca mai prezenta in societatea romaneasca, dupa cum si societatea romaneasca trebuie sa se deschida mai mult catre Biserica. Cred, de exemplu, ca relatia dintre Biserica si mass-media poate fi mai apropiata. Cred ca presa poate face mai mult decat sa prezinte anecdotic diferite “accidente” de ordin spiritual. Orice societate are nevoie, in egala masura, si de spirit critic si de repere pozitive. Actionand echilibrat, fara tensiuni, fara excese, Biserica poate oferi modele utile societatii romanesti intr-un moment in care criza de modele pozitive este fara precedent.

Asadar, cu cateva zile inainte de Sfintele Pasti, vreau sa-mi exprim convingerea simpla si sincera ca o educatie spirituala serioasa poate oferi fiecarui roman sansa unor alegeri individuale mai bune, iar natiunii romane o perspectiva de dezvoltare mai ampla.

N.B. In acest context, i-am trimis Patriarhului Daniel un mesaj referitor la disponibilitatea de a sustine intensificarea implicarii sociale a BOR.

27 COMENTARII

  1. BOR este o institutie foarte bogata., ar putea face mult mai multe acte de caritate, ajutor pentru paturile cele mai sarace, pentru familiile cu copii bolnavi lipsiti de orce speranta – si ca sa nu fim rai:) nu orcine are in spate un Adrian Sarbu pentru a sustine tratamente costisitoare in strainatate – politicienii se trateaza in strainatate iar poporul sa moara pe pragul spitalului.

    Asa cum in momente grele societatea a ajutat Biserica Ortodoxa sa se dezvolte, sa construiasca lacase de cult noi sau sa restaureze manastiri vechi, ar fi cazul ca si Biserica sa fie alaturi de popor in clipe grele si poate din cand in cand sa le arate cu degetul guverntantilor ca nu procedeaza corect cu propriul popor.
    Retinerea acesteia de a fi mai activa isi poate avea raspuns si in unele finantari pe care le face guvernul in domeniul lacaselor de cult.
    Cu cat Biserica Ortodoxa tace si nu face mai nimic, diferitele secte religioase se simt in Romania foarte bine, iar numarul adeptilor creste in continuu.
    In cadrul acestor secte in afara de ajutorul spiritual, exista si un consistent ajutor material pentru cei ce au nevoie – vrei sa pui bazele afacerii tale – :”fratii” si „surorile”te vor ajuta, desigur vei contribui si tu cu un anumit % din profit la bugetul comun. Primesc si impart ajutoare de la fratii lor din strainatate (Germania, Elvetia ect) pentru membrii nevoiasi.
    Cunosc un caz in care un membrul al unei astfel de secte religioase din Germania a cumparat o casa mare in com. Ghimbav jud Brasov si a transformat-o in casa de copii – am fost acolo. Acei copii nu duc lipsa de nimic material (au si pian, si calculatoare – le sunt platite si diverse cursuri de desvoltare individuala, sport). Duc lipsa doar de parinti.
    Ma intreb: de ce trebuia sa vina acest domn german ca sa faca asa ceva in Romania?biserica ortodoxa nu poate face asa ceva?

    Ajutandu-i material si nu doar spiritual, contribui la micsorarea probabilitatii ca aceste paturi sociale vulnerabile nu vor nimeri in panza diverselor retele infractionare.
    La fel nu prea am auzit ca BOR- ul sa fi sustinut material retehnologizarea vreunei sectii medicale vitale in spitalele de pediatrie – poate ma insel insa daca ar exista astfel de cazuri ar trebui mai mult mediatizate. Postul de televiziune Triniti totusi e putin urmarit.

  2. Daca va scrieti singur blogul, felicitari !!!
    Daca aveti pe cineva care se ocupa de asta, cred ca se impune o marire de salariu, face o treaba foarte buna.

    Cu stima,
    Dan Conspirationistul de Serviciu

  3. din pacate, tot mai multi popi ajung in Biserici dar nu au nicio treaba cu Dumnezeu, cu cele crestinesti…

  4. @ Dan Voiculescu

    Motto: “Fericiţi cei săraci cu duhul că a lor este împărăţia cerurilor”
    – Evanghelia dupa Matei (5.3)

    DOMNUL SĂ TE JUDECE

    Fapte aşa de rele n-ai făcut, să ţi se ducă buhul
    Ci dimpotrivă, ai ajutat pe multă lume adeseori ;
    Dar eu n-aş putea să spun c-ai fi “sărac cu duhul”,
    Sau doar ” la biserică tu nu eşti dus de multe ori ”

  5. cred in Dumnezeu, in forta divina…si sunt sigur ca Biserica, daca ar interveni mai mult in societate, ar mai corecta cateva „abateri”

  6. Este preocupat de ea ins i i de persoana dinsei asta in cazul in care n-a descoperit o nou victim vreun tinerel f r minte ca un vi el care se invrednice te de t iere. Este acolo fotografiat cu toate toaletele de nunt pe care le-a imprumutat de la prietene toate conturile ei electronice sint pline de imagini pe care nu trebuie s le vad nicicum b trinii babacu i mamaca numai contul din banc este gol dar il va umple cu ajutorul celorlalte conturi…Oh ce dezam gi i ar fi ace tia mecherii adic fraierii victimele ei de ieri i de azi i de veac pin se va termina veacul sta s le vad pe frumoaste f r toat fa a montat f r fondul de ten intins ca margarina in exces f r ro ul artificial in obraji f r buzele ro u-vermillon dar cind ar descoperi c nu-i urm de sprincene i acestea sint doar tatuate.V pute i imagina peste doi ani prima noapte dup s pt mina de miere cind dinsa se d jos din patul nup ial i trebuie s i i renoveze tot chipul in prezen a lui ca s arate aproximativ a a cum va fi cunoscut-o? Bleah!.Frumoasta mestec gum cu h rnicie atunci cind maxilarul nu toac fraze scurte i la obiect adic tie ce vrea are ticuri prin care frizura blondit uvi at este aruncat in jurul craniului aflat intr-o permanent mi care de rotire 30 grade stinga..

  7. Tare postarea, tare de tot. Cel mai mult si mai mult mi-a placut faza cu „mi-a asigurat, pe langa multe altele, si o consistenta educatie spirituala”.
    Dar nici aia cu „un om care are repere corecte face alegeri cinstite” nu-i de lepadat.

  8. In activitatea sociala sunt multe de facut si nu este drept sa fie responsabila doar biserica… Statul este incapabil sa gestioneze aceasta situatie dezastruoasa.

  9. Cat timp preotul vine cu ritualul Bobotezei in preajma Craciunului -de obicei intre Craciun si Anul Nou in municipiul meu, increderea mea in Biserica Ortodoxa este nula.
    Eu cred in PreaBunul Dumnezeu si, recunosc, datorita nu Bisericii Ortodoxe ci datorita unor evenimente minunate din viata mea.
    Dar BOR avand monopolul in tara noastra, isi vede de manifestatiile sale -aglomerari de oi inepte la diverse procesiuni si opozitia BOR la legalizarea prostitutiei pentru pastrarea promiscuitatii si proliferarea bolilor cu transmitere sexuala in tara noastra.Isi fac acum si banca.Ok.PreaFericitul Daniel este un preot bun om de afaceri si de marketing.
    Fiecare cu judecata lui.

  10. Increderea mea in BOR nu e prea mare din simplul motiv ca o institutie cu o „inzestrare” atat de buna ca a acesteia nu ar trebui sa isi finanteze toate proiectele locale si centrale (cantine sociale, case de copii, Catedrala Mantuirii Neamului etc.) din donatii si sponsorizari.

  11. Echipa lui basescu si-a dat seama ca singurul prezidentiabil din echipa lor este Dan Diaconescu.
    Asa ca DD baga mare contra PDL ca sa devina credibil si o sa il vedem din ce in ce mai des pe la Realitatea.
    Posibil dupa dezastrul Basescu sa avem un presedinte in direct si in reluare.

    Asta e poporul ce sa ii faci ….
    Rusine celor care au ceva in cap si sprijina astfel de oameni.

  12. PASTE FERICIT OAMENI FRUMOSI SI DRAGI! Astept sa ciocnim oua de Sfanta Sarbatoare …vom gasi noi o cale, inventam ceva! Conteaza sa ne pastram omenia si dragostea, sa nu ne transformam in ceva urat…se apropie INVIEREA si toate se vor rezolva, cei Buni macar acum sa invinga raul….viata e dura, e urata uneori… Eeeee, dar sa fiu un pic optimista :)

  13. MIRACOL

    PD-L pe toţi românii i-a scos din recesiune
    Şi le-a pregătit, acum de Paşti, surpriză mare ;
    Că-n noaptea Învierii vor asista la o minune ,
    Cănd vor primi direct lumină de la … Soare .
    (Atenţie că-i fierbinte … ca orice-admiratoare!)

  14. Biserica ar trebui sa aiba alt rol in societate nu de a face avere pe seama prostimii lipsite de educatie si tinuta in saracie. Cu un patriarh fost informator , devenit cel mai bogat om din Romania, care conduce cel mai mare si cel mai evazionist trust economic , denumit Biserica Ordoxa Romana, legat prin protocoale secret de partidul democrat, care ii asigura finantare de la buget, ce va mai mirati ca educatia spirituala s-a degradat pana la un nivel incredibil de scazut. Tot mai des vedem marturii despre popi care cer bani de la sateni, dar au case si masini luxoase, copii la scoli din strainatate, preotese imbracate dupa ultimele cataloage de moda . In acelasi timp, preotii s-au transformat in agenti electorali portocalii si au ajuns pana acolo in servilismul si slugarnicie, incat unii dintre ei si-au vopsit si bisericile in culoarea mafiotilor care conduc temporar aceasta tara.
    Cred ca si in biserica ortodoxa trebuie facuta o reforma, astfel vom avea si mafia spirituala printre noi.

  15. « le pouvoire est un bout du fusils »pag.75

    „CITATIONS DU PRESIDENT MAO TSETOUNG”
    Este cea mai vândută carte din lume ( 1,8 miliarde din care un miliard în China) exceptând Biblia care are un statut divin. Coperţile roşii împreună cu cele 392 pagini se încadrează în dimensiunile 110 mm/80mm/17mm, special alese pentru a se purta la piept. Prima ediţie – în limbile de circulaţie – a fost lansată în 1972, cu 4 ani înaintea decesului autorului.
    Capricornul Mao Zedong ce s-a născut a doua zi de Crăciun (26.12.1878) a dispus că el şi urmaşii lui nu pot beneficia de drepturile autorului, în prezent de cca 20 milioane dolari.
    « L’imperialisme et tous les reactionnaires sont des tigres en papier » este un titlu semnificativ (pag. 89).

    P.S. Cine o publică sub formă de comentariu adaptat zilelor noastre, s-a umplut de bani !…

Comentariile sunt închise.