Noul val al crizei economice mondiale, care se resimte deja in intreaga Europa, va fi diferit de criza din ultimii 3 ani. In 2008, criza a fost, in primul rand, financiara, in 2011 criza este structurala. In 2008 am avut o miscare pe orizontala care s-a propagat relativ uniform in spatiul euro-atlantic. In 2011 criza loveste vertical. Economiile cu structura puternica si flexibila vor rezista, economiile fragile se vor prabusi.

In ultimii 3 ani, economia emisferei de nord si-a schimbat semnificativ dinamica: in timp ce economiile mari si-au redus vulnerabilitatea fata de fluctuatiile de pe piata internationala, sprijinind puternic producatorii interni, economiile neperformante au supravietuit crizei indatorandu-se masiv si decimandu-si producatorii interni cu suprataxare si reducerea deliberata a consumului. Romania este exact in aceasta situatie.

In loc sa sustina productia interna, in loc sa incurajeze inteligent consumul, in loc sa construiasca, Guvernul roman a demolat. Veniturile majoritatii populatiei s-au redus la jumatate in ultimii 3 ani, consumul s-a contractat pana la nivelul anului 2005, datoria externa s-a dublat in doi ani, economia subterana este estimata la 40 de miliarde de euro, iar peste 100.000 de IMM-uri au falimentat doar in anul 2010.

In acest moment, economia nationala este complet descoperita in fata crizei, iar actualul regim, care a ignorat toate avertismentele economistilor, nu stie si nu poate sa o protejeze. Solutii inca avem. Spre exemplu, un TVA redus la 5% pentru alimentele de baza ar ajuta si producatorii si populatia si bugetul de stat. Un alt exemplu: un pachet de masuri dedicat clasei de mijloc, care sa contina credite fara dobanda si facilitati fiscale in primii 3 ani de activitate, ar reporni economia si ar reduce semnificativ somajul. Insa, din pacate, regimul Basescu-Boc nu stie decat sa taie, sa reduca si sa ne impinga iresponsabil spre falimentul de stat.

49 COMENTARII

  1. Eu lucrez ca s subcontractor de diverse teme de proiectare in special pentru industria auto dintr-o tara ok din Europa .
    Faptul ca eu am proiecte = surplus de proiecte la ei = industria lucreaza = economia lor merge
    In 2008 erau proiecte doar pentru angajatii directi , de preferinta posesori ai cetateniei tarii respective .

    Observatiile dvs. sunt exacte .

  2. @ Dan Voiculescu

    LECŢIE DE DANS

    Nu mai dansa blues că e prea lent
    (TVA de vrei redus la cinci la sută)
    Şi nu-i mai da lui Boc avertisment ,
    Căci de la tine aşteaptă o …”bătută” .

  3. Dumneavoastra militati de foarte mult timp pentru aceste lucruri.Ati militat pentru sprijinirea capitalului autohton, a clasei de mijloc si a micilor intreprinzatori si in calitate de politician cat si in calitate de Presedinte fondator al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
    Va urmaream articolele publicate si in anii 96/97/98. Aceleas mesaje catre clasa politica de guvernamant – indiferent de culoarea politica a acestora.
    Pana in prezent putin ati fost luat in seama. Personal am dubii ca noua putere ce se va instaura, ma refer la USL este in stare sa va asculte si sa aplice macar 10-20% din ce propuneti.
    Chiar si daca ar aplica, cred ca vor exista alte masuri „inventii ale diversilor specialisti – din gama celor 15000 ai lui Constantinescu”, care vor cantari cu mult mai greu si vor reduce considerabil din efectele masurilor intr-adevar sanatoase si durabile.
    In afara de faptul ca in acest nou proiect politic USL sunteti Dvs implicat – existand totusi o speranta de bine, ceilalti doi baieti pe mine inca nu m-au convins.
    Sper ca de aceasta data sa aveti un cuvant mai puternic de spus in noua coalitie si sa fiti auzit, si sa-i puneti la munca pe ceilalti doi., ca le cam lispeste din CV-ul personal.

  4. DACA S-AR REDUCE TVA PENTRU ALIMENTE AR FI O MASURA EXTREM DE UTILA. DE CE OARE DIN MODROGAN NU SE VEDE LA FEL?

  5. Era previzibil avand in vedere ca in tara noastra perioada de crestere a veniturilor la buget s-a bazat in special pe firmele de constructii si pe cele ale diversilor intermediari precum si pe cele tip „fonduri de investitii” respectiv tip „Caritas” sau pe vanzari de societati de stat.

    De altfel sunt in aceeasi dilema ca si Anime….

  6. Dl Senator,

    Avertismentul este bine venit, dar masurile propuse de dvs vor genera efecte direct in acutizarea crizei. Daca un se platesc dobanzi 3 ani , veti baga sistemul bancar in colaps; daca se plateste tva de 5% la produsele alimentare , distrugeti principala sursa de venit constat in bugetul guvernului. Facilitatile fiscale sunt bune dar orientate in directia sprijinirii noilor angajati.

    In aceste momente de criza , fac apel la integritatea dvs morala pentru interesul tarii si nu a unor viitoare alegeri.

  7. ar fi bine sa nu se intample asa. poate ca totusi se vor gasi mijloacele pentru a evita o noua criza

  8. In literatura populara, Sarsaila este ilustrat,
    Cu coada si coarne, ce te indeamna la pacat,
    Problema este ca cei ce l-au desenat, s-au inselat,
    Pentru ca, si in fruntea tarii, avem un drac impielitat,
    Ce nu este singur la carmuire, avand si alti fartati,
    Boc, Udrea si ceilalti confrati.
    Tartorul Romaniei, nu are coarne, coada si nici nu este paros,
    Dar in schimb, ne-a “taiat salariile”, de ne-a ajuns cutitul la os.
    Diferenta prea mare intre cei doi tartori, n-ar fi
    Primul este conducator in subsolul lumii,
    Iar al doilea, la guvernare, ranjind sarcastic,
    Ne polueaza viata, in mod dramatic.
    A scoate tara din criza, trebuie sa si vrei,
    Gandind inteligent, gasesti mii de idei,
    Dar pentru Trio-PDL este o mare durere,
    Ca sa salveze patria, nu prea au vrere,
    Mai bine lincezesc in a lor indiferenta,
    Iar, de distrugerea socio-economica, nu au cainta.
    Urlam cu totii la luna, in zadar,
    Pentru iesirea din criza, n-au habar,
    Se complac in nesimtirea lor crasa,
    Si o sa ne stoarca iar…de o sa ramanem si fara casa.
    “A gasi solutii salvatoare, imi este foarte greu,
    Asa ca mai bine, mananc zdravan si beu,
    Cine dracu i-a pus sa ma voteze,
    N-au decat sa se infometeze,
    Ce, daca nu mai au cum sa supravietuiasca,
    Doar PDL-ul trebuie sa traiasca ! “
    Asa a grait Base cu mandrie,
    Si noi, o sa facem foamea pe vecie.
    Nu mai o minune ne-ar salva,
    Daca Sarsaila, l-ar lua la dreapta sa,
    Dar si pe cel Incornorat, l-a inspaimantat,
    Ca o sa-l inlature din iad imediat,
    Facand disensiuni printre draci,
    Iadul va fi golit rapid de “ortaci”.
    A-l mai chema in iad, Diavolul s-a razgandit,
    Si-l lasa in locul unde s-a impamantenit,
    Pe romani compatimindu-i necontenit.
    In fapte demonice si pe Marele Drac l-a depasit,
    Base pe toti o sa ne ingroape, negresit.
    Sa nu credeti ca, numai diavolul este speriat,
    Si D-zeu este infrigurat,
    Cand Base va fi sa moara,
    Sfintii s-au jurat, ca o sa puna un lacat, afara
    Si nu vor deschide poarta, deloc
    Chiar daca langa Base, va fi si Boc.
    In Iad, locuri pentru ei, nici pomeneala,
    Asa ca, vor fi in neant… intr-o vesnica hoinareala…!

  9. @Doru: Si cine vrei sa gandeasca si sa aplice corect masurile pentru depasirea acestui moment? PDL-istii? Care ne-au aratat in ultimii doi ani cat de capabili sunt, gasind ca unice masuri de depasire a crizei taierea pensiilor si salariilor?

  10. „fac apel la integritatea dvs morala”-asta-i GLUMA buna (repararea morala poate veni numai de la inculpat-Voiculescu si ar echivala cu vinderea Grupului Intact-a carui creare are in spate finantare primara furata de la blegii care se uita la posturile alea TV- si pretul obtinut varsat in bugetul Romaniei)
    „care sa contina credite fara dobanda”- o erezie pe care nici nu stiu de unde sa apuc s-o justific.
    „In 2008, criza a fost, in primul rand, financiara, in 2011 criza este structurala.”- geneza unei structuri economice deficitare sau inadaptabile la schimbari se decide tot la masa finantistilor. Capacitatea manageriala,dezvoltarea si implementarea tehnologica, educarea si antrenarea resursei umane si virtual afectata (macar sa presupunem prin absurd) de trenarea crizei, pot convinge atragerea de finantare, insa fara finantare e legata la maini. Prin prizma istoriei n-am motive sa va creditez pe dumneavoastra si partenerii dumneavoastra ca o alternativa buna la conducerea companiei „Statul Roman” (asta din strict motive tehnice, de cele morale nici nu mai discut).
    Guvernarea FMI a facut (inca n-a terminat pt ca din pacate nu e atotputernica) ce trebuia, lucruri de care sunt convins ca n-ati fi avut barbatia sa le faceti. Poporul trebuie sa nu mai accepte alternative mincinoase.

  11. poate totusi nu vom ajunge in situatia greciei si vom fi capabili sa luam niste decizii salvatoare

  12. ati putea sa faceti un plan economic si sa-l inaintati in mod oficial, cu stirea cetatenilor, dlui boc emil. sa vedem ce va zice.va trebui sa-l studieze

  13. Ce criza? Ca Basescu se pare ca nu intrezareste niciuna, cata vreme mai infiinteaza un minister. Asa au facut si in 2009.

  14. RĂSPUNS OMOLOGAT LA BAC

    Jon* este locul geometric al prostiei prezidenţiale din toate timpurile care satisface o anumită proprietate – falimentul generalizat.

    Jon* – Javra Ordinară Naţională.

  15. pai ne indreptam spre o noua criza…si la putere sunt aceeasi amatori. avem nevoie de profesionisti, de oameni capabili sa faca fata unei noi crize

  16. domnule voiculescu, va imploram, scapati-ne de pdlistii astia. nu se mai poate. ne-au adus la disperare

  17. doua intrebari :

    1. de unde are informatiile pentru a da un asemenea verdict?
    2. in varianta in care este adevarat ce spune …. in calitate de vicepresedinte a Senatului ce intreprinde ca Romania sa nu ajunga acolo

    sper sa raspunda ca altfel nu sunt decat fumigene gen Basescu

  18. SITUAŢIA-I SUB CONTROL

    Deşi-i incompetent şi lipsit de orice expertiză ,
    Guvernul Boc nu primeşte de la Opoziţie sfat ;
    Căci a făcut reforme şi nu vom reintra-n criză ,
    Ci, mai degrabă, vom intra cu toţii în … rahat.

  19. As vrea sa fie asta cea mai sumbra parere asupra viitorului pe care il vom trai. Ne este greu in prezent, iar daca va fi un val nou al crizei, ne vom prabusi. Indubitabil.

  20. Ceea ce conteaza cel mai mult este faptul ca suntem in continuare condusi de haita portocalie. Cu perspectiva unei crize nu ne ramane altceva de facut decat sa incercam sa scpam de ei , pentru ca altfel, nu vad cum vom mai depasi momentul.

  21. De la Base, cetire:
    “Meseria mea este sa salvez oamenii pe mare
    Si pe cei de pe pamant, sa-i ingrop in goana mare,
    Aruncandu-i in groapa abisala,
    Si din asta sa fac o mare fala”

    Stire de ultima ora !

    In curand s-a tinut Congresul divino-dracesc,
    Tematica: Pe pamant prea multe rele se infaptuiesc,
    Ponderea cea mai mare fiind in Romania,
    Vinovatii fiind PDL-ul si fratia.
    Congresmenii timorati au hotarat
    Sa faca cu totii un legamant:
    Pe Base si cu gasca lui,
    Sa-i trimita in gaura neagra a cosmosului,
    Ca poate extraterestrii studiindu-i, o sa-i casapeasca
    Si lumea de rele o sa se goleasca.
    Planul pus la cale cu inteligenta,
    N-a avut insa prea multa eficienta,
    Intrucat extraterestrii le-a si trimis un comunicat
    Cum ca, in momentul in care i-au disecat,
    Mare descoperire n-au aflat.
    Si-au pus intrebarea: Cum au putut sa guverneze,
    Cand in craniu, le-au gasit doar doua cacareze ?
    Si acelea mai mici, ca de obicei,
    Asa ceva, n-au mai vazut nici ei.
    Stupefiati s-au intrebat: Cum au putut o tara sa conduca,
    Cand la toti au gasit creierul, mai mic decat o nuca ?
    In cazul acesta, ne-ar trebui niste supereroi,
    Pentru a scoate tara din nevoi,
    Sa mai fie si romanilor bine,
    Sa aiba un trai decent, cum se cuvine,
    Sa nu mai fie slugi fara simbrie,
    Si sa-si creasca pruncii cu mandrie.

  22. In momente de cumpana vorbim mai degraba de imobilitate in cazul Uniunii Europene ca organism, iar reactiile vin de la fiecare tara in parte. Mai mult, interesele politice din fiecare tara dicteaza de multe ori in detrimentul ratiunii economice… ca pe malurile Dambovitei.

  23. Recent am vazut pe ce s-au mai dat banii ..

    prost evident

    Ma gandesc , cat de neinteresat de binele comunitatilor locale trebuie sa fi , ca in loc de chestii utile , sa le plantezi tot felul de inutilitati …ok , clar cu scopul de a baga banii du dedicatie , in buzunar ..

    Daca pe fiecare fir de apa rentabil se punea o mini hidrocentrala , daca pe stalpii de iluminat se puneau sisteme solare de iluminare cu leduri …investitiile se amortizau , ajungeau sa dea si profit ….si comunitatile aveau alte beneficii , pe care chiar si cei mai tampi in timp le-ar fi apreciat ….

  24. De ce oare nu stim sa valorificam produsele romanesti? Daca taxa pe valoarea adaugata ar scadea pentru alimentele de baza, agricultorii ar fi stimulati sa vanda produsele pe piata romaneasca. Beneficiarii majori am fi noi toti.

  25. Basescu si Boc intr-o barca in largul marii infuriate.
    Un val puternic rastoarna barca.
    Intrebare:
    – Cine scapa?
    Raspuns:
    – Romania!

  26. […] Noul val al crizei economice mondiale, care se resimte deja in intreaga Europa, va fi diferit de criza din ultimii 3 ani. In 2008, criza a fost, in primul rand, financiara, in 2011 criza este structurala. In 2008 am avut o miscare pe orizontala care s-a propagat relativ uniform in spatiul euro-atlantic. In 2011 criza loveste vertical. Economiile cu structura puternica si flexibila vor rezista, economiile fragile se vor prabusi(…) In acest moment, economia nationala este complet descoperita in fata crizei, iar actualul regim, care a ignorat toate avertismentele economistilor, nu stie si nu poate sa o protejeze (“Încă un avertisment: ne îndreptăm spre faliment”; integral aici). […]

  27. Oare de ce in Franta si Germania tva-ul la alimentele de baza este redus ? La noi chiar nu se poate ?

  28. Ar fi bine daca s-ar aplica reducerea tva-ului la alimentele de baza numai ca la frecventa cu care se schimba legile la noi… s-ar putea ca dupa 2 zile sa-l duca din nou la 25 % (bat in lemn!) .

  29. Aceste trei-patru masuri ar fi foarte bune, daca cei care ne „stapanesc” (nu ne guverneaza ) ar intelege si er vrea sa tina seama de ele, ca tara sa nu se scufunde, Dar fiindca ei nu vor si nici nu pot, solutia este sa-i gonim de unde s-au cocotat si sa incercam sa facem ce trebuie cu noii conducatori, cat mai repede

Comentariile sunt închise.