Nivelul consumului de produse agroalimentare cumpărate de români din import a depășit cotele alarmante. La fel ca și în 2008, cererea românilor depășește net producția internă, astfel că importurile au creșteri nesănătoase, accentuând riscul unor dezechilibre macroeconomice.

Față de semestrul I din 2015, în primele 6 luni ale anului 2016, românii au consumat din import cu 28 de milioane de euro mai multe produse de brutărie și patiserie, cu 25 de milioane mai mult zahăr, cu 20 de milioane mai multe preparate alimentare, cu 20 de milioane mai multă ciocolată, cu 18 milioane mai multe brânzeturi, cu 17 milioane mai multe banane, cu 15 milioane mai multe țigări și tot cu 15 milioane mai multe citrice.

Per ansamblu, conform sintezei Ministerului Agriculturii, am importat produse alimentare de 2,9 miliarde de euro.

Conform datelor INS, deficitul balanței comerciale a ajuns la 4,46 miliarde de euro iar repercusiunea negativă a acestui dezechilibru se va resimți în curând.

Într-o perioadă în care vânzările de alimente cresc cu aproximativ 30%, contribuția la creșterea PIB la agricultură este zero.

Se știe că în 2015 economia a crescut pe baza consumului. În 2016, crește pe baza consumului bazat pe importuri. În fața acestei creșteri, producția și-a decelerat creșterea medie de la +6% la +2% și se îndreaptă vertiginos către zero.

Am avertizat și în 2008. Inutil ar spune unii.

La fel ca și atunci, consider că încă avem soluții: investițiile și un pachet de măsuri dedicat clasei de mijloc, care să conțină credite fără dobândă și facilități fiscale în primii 3 ani de activitate, ar reporni economia și ar reduce semnificativ șomajul.

Creșterea consumului pe baza importurilor devine o bombă cu explozie întârziată.

1 COMENTARIU

  1. Domnule Dan Voiculescu,
    La ceea ce asist azi este ceva inimaginanabil: sunteti de atatia ani acolo unde nu trebuie sa fiti!
    Mi-e dor sa va vad liber, vorbind pe ecranele televiziunii Antena 3, alaturi de frumosii, inteligentii si fermecatorii dumneavoastra jurnalisti, oameni de televiziune care in ciuda dificilelor vremuri au facut fata demn acestor vremuri dusmanoase.
    E o incantare sa-i vad si ascult, in timp ce altii au tradat sau tradeaza, ei raman ferm pe pozitii.
    Sunt curajosi, liberi in ganduri si gandire… ii ador! Sper sa reveniti curand la familie si la dragii dumneavoastra jurnalisti care, pe mine, ca privitor cotidian al Antenelor m-au uimit prin rezistenta lor, prin anduranta lor! Stiu ca nu sunt economist dar va scriu din suflet ceea ce gandesc si simt!!!!!!!!!!!!!!! Alaturi de domnia voastra, alaturi de Antene! Cu drag, stima si respect,
    A dumneavoastra, Florenta Catalina Stroie, prof franceza Scoala Serban Voda, Bucuresti

Comentariile sunt închise.