Mulți dintre noi, la final de an, ne facem un bilanț. Ne gândim la ce am făcut bine și la ce am făcut rău, la întâmplările fericite și la cele nefericite, la reușitele și la eșecuri. Ne gândim la cei care ne-au fost aproape și la cei care ne-au părăsit, la cei care ne-au greșit și la cei cărora le-am greșit, la cei care ne-au mințit și la cei care ne-au spus adevărul.

Suntem români și ceva invizibil, dar profund, ne leagă de țara noastră. Din păcate, ultima perioadă a fost una în care ceva pare să se fi pierdut: legătura invizibilă și profundă dintre noi. Nu e surprinzător că s-a întâmplat așa, dacă ne gândim că timp de 10 ani țara a fost condusă de un om bolnav de putere, incapabil să înțeleagă altceva în afară de ură și dezbinare. Atunci au fost sădite semințele răului și ceea ce am trăit în 2017 este consecința directă și dramatică a celor 10 ani.

Pentru societatea românească, 2017 a fost un an rău. Un an în care noi, românii am ajuns să se dușmănim mai mult ca niciodată. Tinerii au ajuns să îi demonizeze pe vârstnici, corporatiștii să-i disprețuiască pe angajații la stat, cei avuți să-i învinovățească pe cei care au nevoie de ajutor. Problemele uriașe și reale ale societății românești (sărăcia, criza sistemului de sănătate, subfinanțarea educației, incoerența legislativă șamd) au dispărut practic de pe agenda publică.

Lucrurile au mers din rău în mai rău. Ceea ce altădată ar fi fost de neimaginat, a ajuns ca la sfârșitul anului 2017 abia să ne mai impresioneze. Personal, am fost șocat să văd cum un cetățean a fost brutalizat în plină stradă pentru că nu vroia să participe la o manifestație. Apoi am fost revoltat să văd că există în societatea românească persoane care nu doar că au justificat actul de brutalitate, dar l-au și propus ca model. S-a ajuns la glorificarea unui comportament abject, la cultivarea cu bună știință a răutății, la îndemnuri explicite la violență și răzbunare.

La final de an ne uităm spre trecut, dar și către viitor. Mereu sperăm ca Noul An să fie unul în care vom fi mai buni, mai bogați, mai fericiți, mai generoși, mai curajoși, că vom petrece mai mult timp cu cei care ne sunt dragi.

Vă propun ca, înainte de a ne face planuri pentru Noul An, să ne gândim bine la cum am fost cu adevărat în anul care a trecut. Să ne gândim dacă noi, ca societate, nu suntem deja pe marginea prăpastiei.

Cred că, măcar acum, de Sărbători, ar trebui să ne calmăm și să ieșim din dezbinare, să înțelegem că nu putem conviețui fără toleranță, bunătate, prietenie. Să ieșim din logica lui „împotrivă” și să încercăm să fim „pentru”.

Dumnezeu să ne ajute și să binecuvânteze această țară minunată!

4 COMENTARII

  1. Stimate Domnule Profesor,
    Apelul la calm lansat de dvs. îmi readuce în memorie primul dvs. apel public prin care v-ați angajat să vă puneți toata experiența și forța de muncă în slujba noului drum pe care trebuia să o ia România, apoi, primele noastre întâlniri. Dvs., sub o formă sau alta, v-ați ținut de cuvânt. Din fericire și alți oameni bine intentionați s-au pus în « slujba României » dar, din păcate, și unii care au generat o « slujbă contradictorie » României … iar România s-a văzut in situația de a nu mai ști pe unde să pășească….La un moment dat, trebuia o resetare uriașă a tuturor forțelor românesti ( imediat după 2008, când « s-au auto-demascat », “sunetele de sirenă »….), din păcate nu s-a intâmplat, de unde uriașe neînțelegeri ulterioare. Ne aflăm încă în acel obscurantism.
    Spre sfârșitul anului 2018 voi reveni cu propuneri concrete către dvs. La acelasi nivel, am făcut-o spre sfârsitul anului 2017, vizand, indirect, pe d-nul Gabriel Liiceanu. Rețineți că la înființarea ASOCIAȚIEI CONSULTANȚILOR DE INVESTIȚII, în anul 1996, încercasem, după începutul cu dvs., să-l cooptez și pe el. Acum voi proceda invers. Nu va mai fi însă vorba de Gabriel Liiceanu ci de ceea ce crede el că reprezintă și de faptul că aceasta credință a lui transmite distorisiuni uriașe în necesara solidaritate socială, e drept, retarghetată pe noi valori, mai apropiate de credința d-lui Liiceanu, dar infinit depărtate de manifestarea ei publică . Dealtfel este vorba de acea componentă civică pentru care dvs. ați insistat tot timpul, în timp ce pe mine mă interesa cea tehnică….
    Fac afirmațiile de mai sus în contexul inițiativelor mele comunitare, deschise, anuale ( într-un fel, post-tehnocrate – un mod de a ne demonstra indreptățirea, atât timp cât noi am organizat FORUMUL TEHNOCRAT în anul 1997….). În anul 2017 inițiativa s-a numit « România-starea noastră de veghe”, în anul 2018 se va numi, “România începe de la Mare »
    SĂRBĂTORI FERICITE ȘI UN AN NOU CU BINE !

  2. Bine ati revenit pe blog. Ma bucur ca nota in care scrieti este putin mai buna. Fiecaruia dintre noi ar trebui sa ii die clar ca o sa ii fie bine si o sa doarma mai linistit pe perna seara arunci cand stie ca a facut Bine,ca a facut tot ce a depins de el (prin profesiar pe care o practica) Sau pur si simplu prin omenie.trebuie sa invatam ca atunci cand calcam pe cadavre (adeseori la propriu ,din pacate) o justitie divina ne trimite inapoi rau. De multe ori platesc cei dragi noua,ptr ca durerea resimtita sa fie foarte mare.
    De aceea e bine sa incerca sa fim in fiecare zi si putin buni. Macar putin. Sau ,macar,sa incercam sa nu mai face nimanui rau ,daca bine Nu ne lasa inima sa facem.
    Eu va doresc tuturor un an mai bun,sanatate si sa incercam sa nu ne mai facem rau unii altora!Dumnezeu sa fie cu noi toti!

  3. A fost rau pe vremea lui Traian Basescu, si-a dat si el seama ca a gresit. Ma bucur ca acum PSD si ALDE sunt la putere. Sper sa se termine cu nedreptatile la care au fost supusi politicienii in utimii 10 ani. Noile legi din justitie deja au inceput sa isi faca efectul. Abuzurile procurorilor sau mai diminuat in ultima perioada.Nu mai au curaj sa aresteze preventiv. Un an nou plin de impliniri si cu legi mai bune!

  4. La muuuulti Ani domnule Voiculescu! Foto sanatos si bucurati-va. De orice de lucrurile marunte. De rasaritul soarelui. De iarba verde. Incercati sa vedeti si binele din tot raul. Bilanturile,calculele (mai bine le lasam pe mama contabililor).savurati-va viata,bucurati-va cat mai sunteti inca sanatos ca sa ramaneti sanatos (In primul Rand la minte ,apoi fizic) .bucurati-va ca puteti sa ajutati persoane aflate in situatii grele de viata,sanatate etc..
    De aceea va urez sa fiti sanatos,si sa va bucurati mai mult de lucruri simple. Ok?

Comentariile sunt închise.