Bill Gates, fondatorul Microsoft, Ray Dalio, fondatorul Bridgewater și Howard Schultz, fondatorul Starbucks, se pronunță ferm pentru o schimbare fundamentală de paradigmă politică și socială.

Avertizând că inegalitățile acute dintre bogați și săraci pot cauza “conflicte sociale de proporții” și că reperele convenționale, de tip stânga-dreapta, nu mai pot răspunde nevoilor actuale ale omenirii, cele trei voci se alătură curentului mondial care susține că valoarea umană este singurul fundament pe care se poate construi cu succes un nou model social.

Deloc întâmplător, exact aceasta este esența doctrinei care mă preocupă de peste 30 de ani: “Umanismul își propune să apere omenirea de excesele individualismului extrem, ca și de cele ale colectivismului exacerbat, spre care au tins succesiv, într-o oscilație întreținută, societățile de până acum. Modalitatea prin care se va realiza acest obiectiv este identificarea, selectarea, cultivarea și utilizarea valorii umane.” (v. “Societatea Umanistă”, pag. 24, Editura Intact, 2004).

Mai mult decât oricând, este necesară o dezbatere deschisă și profundă asupra acestor teme. Aștept cu interes comentariile voastre. Pentru a putea evolua împreună avem nevoie de dialog constructiv.

8 COMENTARII

  1. Pe principiul,, Omul potrivit la locul potrivit ” sau,, Omul sfințește locul ” putem să construim doctrina Umanistă!

  2. „Bill Gates, fondatorul Microsoft, Ray Dalio, fondatorul Bridgewater și Howard Schultz, fondatorul Starbucks.”

    Nu cred ca stiti f bine nici cine sint si nici ce spun acestia! Stiti cumva si din ce familie provine Gates, cu ce anume se ocupau parintii lui, prin ce cercuri se invirteau, ca sa intelegeti cine erau cu adevarat? Din nenorocire, ideile, care nu sint numai ale celor trei, vor fi in viitorii 10 ani introduse ca mod de viata si gindire. Va asigur ca n-o sa puteti crede ca ceea ce veti vedea va insemna normalitate, desi, cu un minim efort, se poate observa chiar si astazi despre ce este vorba, ca doar avem toti tv! Romanii, datorita conditionarilor istorice din perioada 1930-1970, sint un popor lipsit de experienta si, in consecinta, usor de manipulat, mai ales ca nu stiu si nici nu pot intelege limbajul specific globalistilor, printre care se numara si cei trei numiti mai sus. In ultimul timp, romanii au prins obiceiul de-a crede ca toti gindesc ca ei, explicind problemele pe care le vad prin prisma acestor inchipuiri, care nu au vreo legatura cu realitatea. Exista si un exemplu edificator: si-au ales un sas presedinte, scuipind pe istoria propiei tari si pe milioanele de victime provocate de acestia, inchipuindu-si ca respectivul gindeste intr-un anume fel, lucru care, dupa cum se vede, nu s-a intimplat, cu consecintele de rigoare, care inseamna pierderi enorme. Sa ne mai intrebam despre motivele pentru care ne aflam in situatia actuala?! Cred ca nu!
    Sint extrem de multi romani noi care-si imagineaza ca prin slugarnicie fata de straini vor razbi in viata si vor fi asigurati pe vecie. Nu va inchipuiti cit de tare se inseala! Cei care au distrus intreaga elita romaneasca au stiut f bine ce fac. Asa s-a intimplat si cind i-au dat creditul pentru industrializare lui Ceausescu, care n-a inteles consecintele acestei actiuni, fapt valabil si-n cazul multor altor romani. Doua mutari = sah si mat! Lipsiti de cunostinte si traind din inchipuiri, romanii si-au manevrat singuri tara intr-o pozitie de fictiune geostrategica, lucru pe care nu-l pot constietiza, dar pentru care vor plati un anume pret, daca tot si-au dorit sa fie in primul rind, nestiind, la modul concret, pentru ce anume.
    Viitorul este f bine descris de catre Scott McNealy, CEO al firmei Sun Microsystems, care a spus ca principala problema a viitorului este “to have food, or to be food”.
    Exact despre asta este vorba si, intre timp, aceasta situatie se poate vedea pe ecranele tv, fara efort. Deci, nu este vreo gluma si nu cred ca poate fi numit umanism, indiferent ce-o vrea sa fie aceasta.
    Nu aveam decit o singura sansa, pe care, deocamdata, o respingem: propiile valori. Orice altceva reprezinta o goana dupa himere si poate avea consecinte fatale, pe care romanii, in minunata lor traditie, le ignora total. Cert este ca n-am invatat nimic din istoria ultimilor 100 de ani! Umanismul lui Gates si al celor ca el?! Sigur, nu! Cititi Huxley!

  3. intotdeauna umanismul a fost o optiune pentru cei care au vrut sa se dezvolte ca tara si ca neam

  4. principiile piternice care vin din adancul sufletului noatru al tuturor ne pot scoate la liman cum se zice in popor

  5. numai astfel de principii pot sa scoata o natiune din conul d eumbra in care se afla

  6. daca o tara ca sua adopta umanismul ca si doctrina noi de ce sa nu o facem?cred ca este singura noastra sansa sa avansam si sa ne aliniem cu celelalte tari dezvoltate

  7. sper ca noi ca si popor sa invatam din ce fac cei mai puternici oameni din lume cum este sua.

  8. un model bun de urmat daca o tara ca si sua adopta asa ceva trebuie sa adoptam si noi pentru ca este in interesul nostru

Comentariile sunt închise.