Imaginile terifiante de la spitalul din Reșița – locul în care pacienții așteaptă dezbrăcați, disperați, întinși pe podea, un ajutor medical ce nu pare să mai vină – vor fi preluate, fără îndoială, de mass-media din întreaga lume. Și, din păcate, cazul Reșița nu este singular în România!

După anii 2010-2014 – perioada în care Traian Băsescu își făcea un titlu de glorie din închiderea spitalelor și le comunica agresiv medicilor să plece în străinătate – criza sistemului sanitar românesc s-a adâncit până la colapsul actual.

Succesul celor câteva unități medicale de elită este umbrit de sutele de spitale insalubre, lipsite de tehnică și personal de specialitate, care au devenit uriașe surse de infecții.

Peste 70% din populația României nu are astăzi acces la tratament medical de calitate! Acesta este principalul motiv pentru care suntem, mereu, “campionii mortalității” în Europa, de la cea infantilă, la cea a persoanelor îmbolnăvite de Covid19.

Apariția fotografiilor de la Reșița cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare a fost, inevitabil, politizată. Marile partide se acuză reciproc, într-un joc cu mize electorale evidente. În locul unei analize profunde și a unei asumări oneste a responsabilității, se arată cu degetul spre cealaltă tabără.

Însă, din fericire, campania electorală se va încheia peste doar câteva zile. Vor urma patru ani fără alte alegeri. Cel puțin în teorie, liderii instituționali se vor putea ocupa și de administrarea țării, nu doar de interesele de partid. Iar salvarea sistemului național de sănătate ar trebui să fie prioritatea imediată a noului Guvern, indiferent de culoarea politică.

Cine va reforma profesionist “sănătatea românească” va avea meritul de a salva sute de vieți, pierdute zilnic în haosul actual.

Dacă respectăm cu adevărat dreptul românilor la viață, “cazul Reșița” ar trebui analizat și îndreptat până la finalul acestui an. Ca să poată trata eficient durerile românilor, sistemul sanitar trebuie să intre, urgent, la terapie intensivă.

34 COMENTARII

  1. cazul resita este unul terifiant nu se poate asa ceva este de nedescris ceea ce se intampla la noi in spitale.

  2. sistemul de sanatate din romania era bolnav dinainte sa vina pandemia iar acum ne-a prins total descoperiti

  3. sa fie trasi la raspundere cei care au lichidat spitalele adica basescu si cu udrea ca ei erau la butoane cand ne-au plecat medicii din tara.

  4. oare cine a pus ministrii unguri la conducerea sistemului nostru sanitar nu cumva marinarul de la constanta?el este direct raspunzator de tot raul acestei tari.

  5. nu cred ca mai poate fi tratat de cineva sistemul nostru sanitar este mult prea avariat de incompetentii care l-au condus.

  6. din punctul meu de vedere exista o singura rezolvare si anume intoarcerea medicilor romani in tara dar asta pe salarii occidentale

  7. numai prin investitii masive de capital din partea guvernului in spitale se mai poate face ceva dar din cate se vede majoritatea se feresc sa faca acest lucru.

  8. daca romanii sunt uniti acum mai mult ca niciodata si reusim sa dam avest guvern jos atunci lucrurile vor merge bine in tara asta.

  9. pai guvernul roman nu vede asta ei se ocupa doar de campania electorala ca doar de voturi le pasa nu de vietile oamenilor.

  10. romania avea un sistem sanitar puternic inainte sa vina basescu el este principalul artizan al prabusirii sistemului sanitar din romania.

  11. nu vreau sa o spun cu gura rea dar abia astept sa se imbolnaveasca basescu si sa se trateze in spitalele alea pe care le-a inchis.

  12. este adevarat ca spitalele noastre sunt depasite din toate punctele de vedere dar asta nu insemana ca nu se poate remedia si imbunatatii situatia daca guvernul ar investii masiv in ele dar nu se va intampla asta.

  13. ministerul sanatatii ar trebui sa fie total implicat dar cum este controlat de sica mandolina nu va ridica un deget pentru noi.

  14. imi pare foarte rau ca s-a ajuns in asemenea hal cu spitalele din romania si nimanui nu ii pasa de asta.

  15. va multumim din suflet domnule profesor ca trageti un semnal de alarma pentru lucrurile cu adevarat prioritare pentru noi cetatenii de rand.

  16. daca s-ar intoarce toti medicii buni care au plecat pe timpul lui basescu din tara romania ar avea cel mai puternic sistem sanitar din europa.

  17. la spital te duci ca sa te tratezi dar la cum se prezinta spitalele din romania iti este frica sa mai mergi ca poate contactezi o alta boala.

  18. trebuie sa spunem ca declinul sistemului nostru sanitar ni se trage din acei ani negrii ,zece la numar,cand am fost condusi de basescu

  19. daca in cel mai scurt timp nu se va face ceva cu spitalele din romania ele vor devenii focare de infectie si oamenii vor ezita sa mai mearga sa se trateze acolo.

  20. eu nu am incredere in actuala clasa politica, ca vor mai reusii sa redreseze ceva totul se invarte in jurul unor promisiuni desarte.

  21. sa le fie rusine ca au distrus un sistem functional si acum abia daca mai face fata pacientilor infectati cu covid19.

  22. ma ingrijoreaza faptul ca dupa ce ca sunt asa de paraginite nimeni nu vrea sa faca mai nimic adic acelor care ne conduc acum le convine ca noi cetatetnii de rand nu avem unde ne trata.

Comentariile sunt închise.