De peste 30 de ani, crizele politice sunt virusul care ne infectează societatea și economia națională.

Indiferent de orientări doctrinare, de particularitățile unor guvernări multicolore sau monocrome, mai devreme sau mai târziu, apar ambițiile, orgoliile personale sau frustrările care generează conflicte între colegii de partid, de coaliție, de Cabinet etc. Acesta a devenit “obiceiul pământului”. Unul dintre ele, printre cele mai nocive.

Așadar, tensiunile actuale dintre formațiunile aflate la guvernare nu fac altceva decât să confirme acest nefast specific. Și știm toți că, după ce războiul între parteneri a început oficial, disensiunile se vor acumula constant până când vor determina disoluția Coaliției. Avem, din păcate, nenumărate exemple în istoria noastră recentă.

Însă repetarea constantă a acelorași greșeli este incompatibilă cu progresul. Mai mult decât atât, asumând că o criză guvernamentală nu este niciodată binevenită, amplificarea unui astfel de conflict în plină Pandemie – și într-o situație în care economia națională este extrem de vulnerabilă – poate avea efecte negative acute și cu impact general.

Exemple de consecințe imediate: riscul de întârziere a măsurilor de susținere pentru sectoarele economice și categoriile sociale vulnerabile pe fondul tensiunilor din Cabinet; descurajarea investițiilor din cauza instabilității de la nivelul guvernamental; blocaje la nivelul sistemului național de sănătate determinate de interimatul de la conducerea ministerului de resort.

Este evident că, pentru a nu adânci criza sanitara și dezechilibrele economice, România are nevoie în acest moment de o guvernare stabilă și eficientă. Oricât de mari și, eventual, de îndreptățite ar fi nemulțumirile dintre partenerii Coaliției, satisfacerea orgoliilor personale trebuie să mai aștepte.

Nu este doar opinia mea. Am vorbit în aceste zile cu persoane din medii total diferite, de la producători agricoli întâlniți la piață, până la foști colegi de catedră de la ASE – cu unul dintre ei am avut o foarte aplicată discuție despre sistemul de impozitare din România, un subiect la care voi reveni în zilele următoare.

Indiferent de opțiunile și simpatiile politice pe care le au, toate aceste persoane își doresc depășirea cât mai rapidă a crizei guvernamentale. Iar atitudinea lor este firească. Atunci când te lupți cu o gravă amenințare generală – virusul, pandemia – singura atitudine responsabilă este să renunți la orice conflicte interne.

Asadar, cu experiența zecilor de ani în politică și economia reală, detașat de orice mize politice, consider că partidul/liderul care, în actualul context, va avea inteligența de a renunța la scandal și de a lupta pentru obiectivele generale ale societății – nu pentru interesele de grup – va câștiga un considerabil și binemeritat capital de încredere.

30 COMENTARII

  1. Țara asta parcă e blestemată. Guvernanții ar trebui să pună interesele poporului român pe primul loc și apoi interesele partidului.

  2. Aveti mare dreptate domnule profesor, dar intrebarea e cine sa faca asa ceva? Guvernul actual? Nu cred asa ceva

  3. Acum mai mult ca oricand e nevoie de stabilitate si echilibru la guvernare, daca nu exista tot omul de rand va avea cel mai mult de suferit

  4. Directiile date de dumneavoastra sunt pentru o dezvoltare durabila si constanta a romaniei dar cu o asa conducere care nu poate gasii un numitor comun din disputele politice este foarte greu.

  5. De ani de zile parca se tot repeta aceleasi greseli la conducerea tarii, orgoliile si interesele personale sunt mai importante ca interesul si bunul mers al tarii

  6. Guvernantii astia parca nu isi dau seama ce raspundere mare au pe umerii lor, isi fac jocurile fara pic de rusine

  7. Echilibrul unei societati poate fi dat de persoanele care conduc societatea respectiva, este nevoie de lideri cu initiativa care sa implementeze programe de guvernare fezabile adaptate la nevoile fiecarei comunitati in parte.

  8. Conflictele interne si personale trebuie sa stagneze in astfel de momente de o grea incercare pentru noi toti, iar prioritatea maxima sa fie buna gestionare a campaniei de vaccinare si intrajutorarea companiilor romanesti care au avut de suferit de pe urma acestei pandemii.

  9. ar fi extrem de bine si productiv ca acesti oameni sa va asculte sfaturile din experienta vasta pe care o aveti

  10. Razboiul dintre partenerii de coaliție nu face altceva decat sa adanceasca si mai mult neincredera populatiei in actuala clasa politica, pierderea credibilitati,pierderea unui electorat si asa subrezit vor duce la decalaje majore greu de recuperat.

  11. Parghiile pe care trebuie sa se mearga acum sunt cele mentionate de dumneavoastra mai sus, m-as bucura foarte mult daca vor fi puse in aplicare.

  12. Asta se intampla intr-o tara care nu are o doctrina de baza fundamentala si oscileaza intr-o incertitudine totala din 1990 pana in ziua de azi.

  13. Sincera sa fiu eu nu inteleg ce se urmareste sau ce urmaresc cei care acum incep sa se sfasie intre ei,fiind si parteneri de coalitie,oare nu isi dau seama ca certurile lor au consecinte majore in destabilizarea nivelului de trai al populatiei?este strigator la cer…..

  14. Cred ca fiecare roman isi doreste sa traiasca intr-o tara normala si stabila dar din cate vad romania nu are aceste atribute.

  15. Partenerii de coalitie sa tina cont de angajamentele pe care le-au facut altfel programul de guvernare va fi un esec total.

  16. Guvernantii nostrii se joaca de-a politica,se vede ca nu au experienta in a conduce o tara, de aceea se nasc asemenea disensiuni care nu aduc nimic bun pentru comunitate.

  17. Oare care este imaginea noastra ca si tara in afara granitelor?oare cei care ne conduc nu se gandesc ca pateaza imaginea romaniei in randul tarilor membre ale uniunii europene?cu parere de rau eu cred ca nu se gandesc la asa ceva.

  18. Un joc de-a soarecele si pisica pus in scena de o echipa de amatori care face deliciul si alimenteaza propriul lor orgoliu.

  19. In aceste dispute de ce nu intervine presedintele…el are rolul de mediator(conform constitutiei)el trebuie sa fie echilibrul de care avem nevoie dar iohannis a incalcat de foarte multe ori legea fundamentala inclinand blanta in favoarea unui anumit partid politic.

  20. cu totii stim ca in politica mereu au fost rafuieli dar in acesta perioada mai delicata ar cam trebui sa se renunte la ele.

  21. neintelegeri vor fi tot timpul,nu numai in cazul unui guvern de alianta, dar cel mai important este sa se treaca peste ele in beneficiul cetatenilor.

  22. criza guvernamentala nu face decat sa stirbeasca imaginea romaniei in randul tarilor membre ale uniunii europene.

Comentariile sunt închise.