E limpede.
În câteva zile de blog voi primi mai multe propuneri de business decât într-un an de program prin P.C. Nu ştiu dacă asta spune multe despre blog sau despre partid.
Oricum, am început să mă uit peste idei. Multe din ele – foarte bune. O observaţie, însă: la început, pentru prima afacere, e bine să alegi un domeniu pe care-l stăpâneşti. Piaţa nu va aştepta să înveţi din mers. Şi doar marii antreprenori pot face bani din apicultură fără să ştie ce-i aia „matcă”.
Când va trece primul val de propuneri, voi începe să răspund. Cât despre diferitele voastre întrebări, o singură lămurire: nu există reguli, nu există plafon maxim al investiţiei, nu există un spaţiu geografic constrângător etc. Pentru a fi eficientă, o idee trebuie să fie – în prima fază, cea creativă – cât mai liberă.
E drept, există indicii de bun-simţ: nu dai pe mâna unui începător o afacere de 10 milioane de euro şi nu încurajezi un profesor de română să-şi facă reactor atomic.
Dar intuirea acestor reguli nescrise ar trebui să rezulte chiar din propunerile voastre.
Cand considerati finish primul val, pentru ca noi asteptam feed-back-uri:)
nu te cred, e vrajeala.
si daca e sa fie adevarat ce ai scris, atunci tu, familia ta, prietenii vostru si consilieri vostri sunt in pana de idei. chiar crezi ca ai atatia bani incat sa monopolizezi capitalismul in intregime?
daca vrei afacere care merge, vin-o la mine, o stapanesc, si ca afacere si ca meserie, si daca mai investesti 1 milion de Euro devin cel mai tare din Romania si cred ca si in top 10 in Europa. Te bagi cu un fond nerambursabil, gen cele europene la care nu ajungem ca sunt abonati politicienii?
daca esti serios, te rog sa dai de veste sub acest comment, si apoi o sa-ti las un mail sau un numar de telefon.
Buna ziua,
cred ca am citit postul „80 de idei de afaceri. And still counting.” aproape instant dupa ce ati efectuat uploadul. Foarte pertinente observatiile referitoare la niste minime conditii de a gestiona o afacere. Tinand cont ca ceva mai devreme am trimis si eu o idee de milioane, realizabila pe milioane dar care poate produce milioane, m-am simtit si eu vizat.
Cu toate ca aveti dreptate 100% in ceea ce spuneti in articol, vine si intrebarea, eu, Lefterescu, care somerizez tarsait prin centrul plin de tute si patzachine realizate dintr-o simpla clipire insinuanta la usa clubului sau pe bancheta din spate a unui 300 CP, ce sa fac cu ideea mea? S-o arunc la cos? S-o ignor? S-o dezbat doar la bere cu baietii?… Sa o bag doar la sertar si sa astept sa strang bani? Nicio sansa!!! Sa ma multumesc doar cu „suuuper!”-ul rostit de nevasta-mea si sa dorm linistit?
…Pai, sincer doar asta se poate face cu o idee daca n-ai bani si pregatire manageriala. Iar daca in cercul de prieteni si cunostinte nu am pe cineva cu bani si pe deasupra si dispus sa investeasca, este normal ca printre expeditorii ideilor sa gasiti si dintre cei ca mine care vad oferta dumneavoastra plina de generozitate ca unica solutie. Sa nu va suparati, va rog, stiu ca nu se dau bani multi pe mana celor fara pregatire sau experienta, dar ideile astea costisitoare vin si pentru faptul ca fara voia noastra, din cand in cand, mai visam cate-o masina, cate-o casa si Doamne iarta-ma, va jur ca eu am visat si-un yaht! O fi un semn?
In final, ca orice om care-si cunoaste limitele si posibilitatile, dar dispus sa invete si sa munceasca la acea idee, trebuie sa aud ceea ce „mintea mea in gandul ei” isi zice: Macar sa iasa, mai bine un ix mic la suta din ceva, decat rege pe o idee tinuta la sertar.
Imi cer scuze pentru aroganta, dar vreau si eu in Republica Mogulia. Vreau viza pentru patru persoane si buget de instalare, caci vreau sa vin cu sotia si cu aia mici. Stiu, am trimis o idee scumpa, ce nu asi putea s-o tin singur in mana, dar e o idee cool (si la propriu si la figurat).
Cu tot respectul, va urez sa faceti o alegere reusita si va dezvalui un sentiment: parca v-asi mai trimite detalii despre o idee pe care o dezvolt, cu bugete mai omenesti, mai pamantene, se poate?
Din ce am inteles eu atunci cand s-a lansat initiativa aceasta, vom afla pe undeva prin august-septembrie cine se apuca sau nu de afaceri…
Citez:”Îmi propun ca până în septembrie – cel târziu! – să alegem un business-plan şi să ne suflecăm mânecile.”
@DV: nu cred ca aria de expertiza a celui care propune ideea are legatura. Eu sunt inginer agronom din formare, cu studii in domeniu incepand cu liceu si (in curand) terminand cu doctoratul. Totusi, lucrez in consultanta in management si afaceri si o duc foarte bine. Daca ma pricep la antreprenoriat, pot sa externalizez unele servicii si sa angajez specialisti pentru domeniile-cheie. Eu voi fi intreprinzatorul, echipa mea de consilieri/angajati ma va ajuta sa eficientizez afacerea.
Inginerii pot fi si manageri, iar economistii ….eee…economistii pot face si ei alte lucruri daca incearca!!!
Poate n-ar fi rau sa permanentizati acest „concurs” si sa-l impletiti chiar cu show-ul TV de care vorbeati. Sa infiintati MOGULIADA, la o adica de vara si de iarna. Ideea de business castigatoare si finantata de dvs sa aiba ca obligatie ca din profitul la 1 an sa premieze castigatorii editiei urmatoare. Deci nu sa finanteze, sa premieze. Astfel ati schimba perceptia asupra notiunii de mogul, ce s-a vrut jignitoare.
Domnule Voiculescu va invit sa meditati asupra acestei idei de afacere http://franciza-cafe.blogspot.com/ . Astept feedback-ul dvs. Va multumesc.
foarte tare =)))) ce funny sunteti Dl Mogul
….cred ca spune multe despre conexiunea internetului si posibilitatile lui de a contacta oamenii cu orice domaniu posibil.
Este o noua initiativa frumoasa si constructiva pe care o aveti.Keep it up!
na, ca a mai aparut o Cristina, aveam eu o presimtire ca nu numai pe mine ma cheama astfel. Asa ca am mai adaugat o initiala, acolo, cat sa ma diferentiez. Mario draga, e adevarat ca spatiul virtual ne da o oarecare libertate si lejeritate in exprimare, dar mi se pare ca tu esti putin cam…prea iber, daca pot sa spun asa. Apo, cu plecaciune, te informez ca imperativul VINO se scrie asa cum am scris eu aici si nicidecum „vin-o”.
@Codrin
anume economistii pot sa va ajute sa optimizati afacerea, sa va faca un risk management (daca ati auzit de aceasta notiune) ,sa va eficientizeze activitatea, ca sa va mareasca gradul de satisfactie.
Pana la acest procedeu: activitatea se numeste haotica, la plesneala – intamplator ati avut noroc.
Dar noroc au doau unii ce joaca la LOTO.
Sfatul meu – gasiti-va macar un economist ca lumea si ascultati-l macar from time to time., ca de ingineri a avut grija raposatu’ sa umple Romania, nu de alta dar vine o gargarita si va mananca recolta si ramaneti si cu datorii dupa asta…
Aveti o perceptie gresita ca inginerii se pricep la toate!
Mogulu, pana in septembrie, o sa evalueze mai multe planuri de afaceri decat a facut-o ministerul economiei intr-un an de zile. Daca stiam ca ii place il propuneam ca expert evaluator . Cred ca dadea bine la oferta si poate nu mai tergiversau baietii aia atata timp cu alegerea evaluatorilor :)
aia era afacere!!
Buna ziua. Am finalizat un proiect, fabrica de reciclat ulei alimentar rezidual si fabrica de produs biodiesel din ulei (proaspat si rezidual vegetal). Pot produce 300 – 500 tone lunar. Detin toate autorizatiile si licentele necesare. Datorita investitiei facuta din fonduri proprii nu mai am capital de lucru aproximativ 150.000 euro. Cu stima!
@mario: Primul pas este sa trimiti in 5 randuri ideea ta pe [email protected]. Daca o voi considera fezabila si oportuna, te voi contacta.
@Florin: Se poate, Florine.
@Marius Cozmincă: Trimite business-planul.
Oricum va fi , orice initiativa ce creaza sanse e ok
Nu pot sa spun cam ce pozitie va ocupa aceasta initiativa in topul wannabe al tinerilor din romania pe o lista unde intalnim interpretul de muzica aducatoare de bani succes dar si dusmani , fotbalistul de succes pe care il doresc 5 romance din 8 ,dar poate si alte modele , poate ceva mai decente si de ce nu care exercitate cu excelenta , aducatoare de beneficii nelimitate .
Oricum mancatorul de seminte va privi mereu cu invidie pe cel care munceste sa ia bursa de la mogul .
Vom avea o viata mai buna in momentul in care vom reusi sa fim cautati nu pentru ca suntem o mana de lucru mai ieftina ce poate avantaja un anumit proces de productie , ci o forta de lucru la fel de scumpa ca orice specialist din Europa , capabila mereu sa surprinda prin rezultate notabile cu buna expunere media ce in final ne va ridica cota de piata .
Pe termen scurt as umple Romania de rapita si apicultura ca merg bine impreuna , as da liber la hidrocentrale si parcuri eoliene
Imi cer scuze tuturor de aici daca va deranjez, dar as avea nevoie de ajutorul vostru. Imi plac foarte mult copii, am facut foarte multe lucruri alaturi de ei si as vrea sa-mi deschid o mica afacere in sufrageria mea, ceva care sa aiba legatura cu mamicile sau/si copilasii.Ceava care le-ar fi foarte util, m-am gandit la foarte multe variante, dar am foarte putin bani si foarte putin spatiu. Precizez ca stau la parter, in fata blocului este un liceu si nu am sufrageria amenajata. am lucrat ca si asistent social cu contract pe perioada determinata, acum lucrez ca agent imobiliar, dar cel mai mult mi-ar placea sa lucrez pentru mine si pentru copii, ceva care sa aiba legatura cu ei, ideii si vise as avea cateva in ceea ce-i priveste, dar dupa cum am spus banii si spatiul nu-mi permit sa le fructific. asa ca as avea nevoie de o idee de inceput si pentru ca nu sunt mamica, nu stiu exact ce ar avea nevoie cel mai mult un copil sau un parinte, sau ce as putea face util pentru ei?
Sper sa ma ajutati cu cateva idei, va multumesc ca mi-ati citit postul si pentru eventualele raspunsuri
Comentariile sunt închise.