Zilele acestea mi-am întâlnit câțiva prieteni la Alba Iulia. Oameni curați, deștepți, care continuă să creadă că în România se poate construi durabil și se încăpățânează să răzbească.

În discuțiile noastre nimeni nu a fost interesat de războiul dintre Președinție și Guvern, de moțiunea de cenzură sau de febra racolărilor parlamentare. În schimb, oamenii au vorbit apăsat despre presiunea taxelor, a schimbărilor legislative, a controalelor care sufocă micii întreprinzători, despre inechitățile intolerabile din sistemul de pensii și, nu în ultimul rând, despre necesitatea de a ne recupera măcar o parte din profesioniștii valoroși plecați în Europa.

Niciuna dintre aceste preocupări nu apare consistent pe agenda publică. Bula politică se învârte în jurul propriei axe, de la stânga la dreapta și retur, desprinsă de lumea reală. Fără o schimbare de paradigmă, de valori și doctrine, sistemul politic riscă să își piardă integral legitimitatea.

Personal, cred că umanismul este pasul firesc și necesar pentru a ne salva din ruinele hibridului comunist-capitalist în care ne învârtim.

N.B. La începutul anului viitor, voi reveni cu date concrete din analiza doctrinară dedicată umanismului pragmatic.

43 COMENTARII

  1. sunt total de acord cu dumneavoastra domnule voiculescu…eu cred ca putem scapa de umbrele trecute numai prin schimbarea mentalitatii a noastra a tuturor celor care participa intens la dezvoltarea romaniei prin propovaduirea ei in randul tinerilor care asigura viitorul de maine,prin educatie prin puterea exemplului nostru de zi cu zi prin alinierea la standardele europene si prin imbratisarea unor doctrine umaniste care sa ne duca pe cele mai inalte culmi ale dezvoltarii pe toate segmentele industriale si nu numai.

  2. aveti dreptate domnule profesor voiculescu …orice intreprinzator roman daca incearca sa isi deschida ceva este presat de tot felul de oprelisti de controale si de obstacole din partea statului roman adica nu se vrea sa se dezvolte productie autohtona ci numai cea din import este buna plina de chimicale si de tot felul de substante cancerigene …asta vor cei care ne conduc,eu ma bucur enorm de mult ca mai exista oameni ca si dumneavoastra care incearca sa mentina in continuare spiritul uman romanesc si care sprijina micii intreprinzatori romani sa scapam odata de infuzia mamut de alimente straine de mana a treia care ni se aduc sa le mancam.

  3. comunisnul a fost o perioada neagra in istoria romaniei insa a trecut acum traim alte vremuri de capitalism si cum in capitalism sloganul principal ca cel mai puternic supravietuieste cred ca s a dus putin cam la extrem acest slogan prea sunt multi care se imbogatesc de pe urma urnor persoane bine pregatite dar neavand alta solutie accepta sa lucreze pentru tot felul de asa zisi investitori straini care vin si promit marea cu sarea si de fapt ei vin sa fraudeze sa isi umfle conturile personale iar pe cei care lucreaza la ei sa ii plateasca mizerabil,sunt alaturi de dumneavoastra in sprijinirea capitalului romanesc in afaceri si va sustin si va multumim ca va implicati in acesta problema.

  4. buna ziua domnule voiculescu,ati ridicat problema plecarii elitelor din tara noastra o problema destul de sensibila si de grea tinand cont ca foarte multi oameni pregatiti au luat calea strainatatii lansand in urma lor familii parinti si bunici indurerati dar oare de ce au plecat?este o intrebare destul de plauzibila..de ce au ales sa munceasca pentru altii si nu au ales sa se dezvolte in tara in care au invatat?raspunsul cred ca este unul foarte firesc si sincer,situatia financiara,salariile mult mai ridicate in alte tari decat la noi,iar aici asi sublinia ideea ca tot noi suntem de vina ca am acceptat asta adica am acceptat salarii mici si nu am pus problema ca facand parte din europa si din uniune s aavem acelasi salarii ca si cei din franta germania spania si atunci problema migratiei era ca si rezolvata.respect in continuare ceea ce faceti si va doresc mult succes.

  5. umanismul……da,asa este,este cel care ne poate scapa de fantomele trecutului de ideea de a ne uita mereu in urma noastra si de a fi bantuiti de tot felul de incertitudine care nu ne fac bine deloc,viitorul nostru si al copiilor nostri depinde de noi de persoanele care ne conduc cu viziune cu implicare cu sprijin pentru capitalul romanesc pentru educatie in scoli licee si facultati cu implicare totala in viata societatii .

  6. in prezent in romania se duce o campanie de distrugere a tot ceea ce este romanesc a tot ceea ce este autohton prin diverse moduri ins aeu sper ca noi romanii suntem un neam unit puernic si nu ne lasam ca niste oi manate la stana de unii si de altii si putem sa ne impunem in orice ramura de dezvoltare prin inteligenta si perseverenta prin profesionalism si prin patriotism ca asta este ceea ce ne lipseste cel mai mult ,patriotismul.

  7. buna ziua domnule voiculescu,sunt onorat ca ma pot adresa dumneavoastra pe aceasta cale…sunt un intreprinzator roman am o fabrica de branzeturi si lactate si de multe ori primesc tot felul de controale si somatii din parte autoritatilor romane pe niste lucruri investate de care nici nu stiu,amenzi cu nemiluita si citatii de la tot felul de organizatii cum ca eu i as incurca in activitatea lor ca ei nu se pot dezvolta din cauza mea din cauza clientilor multi pe care ii am si ma acuza ca am monopol in regiune…eu cred ca toate acestea sunt regizate de sus si se urmareste inchiderea tuturor societatilor comerciale romaneste indiferent de domeniul lor de activitate in favoare celot straine care vin si cumpara societati mai mici de aici si de dezvolta intr un ritm alarmant de mult inghitind totul in jurul lor iar noi abia mai respiran,sa ma exprim asa,statul nu ajuta cu nimic intreprinzatorul roman ba dimpotriva.va mutumes mult

  8. domnule voiculescu agenda politica din romania este una care se modifica de la o secunda la alta eu asa am observat ca iese iohannis acum si zice ceva dupa care se suceste si zice altceva deci totul este fara cap si fara coada,pe oamenii de afaceri i am bulversat de tot de nu mai stiu saracii ce s amai faca cu tot felul de hartii si hartioare de semnat de dus la anaf de mai stiu eu ce…avem o birocratie care ne ingroaa pe zi ce trece ne mananca timp eu as propune ca totul sa se faca online ca in celelelate tari ca lucrurile sa mearga mai repede sa nu mai fie atatea oprelisti si legi mai simple si mai pe intelesul tuturor.aveti toata stima si respectul meu

  9. facnd o mica analiza in ceea ce priveste dezvoltarea economica a romaniei este una ascendenta ceea ce reflecta faptul ca in romania se fac investitii atat straine cat si autohtone dar trebuie sprijinite mai mult cele autohtone as spune ca trebuie prioritizate sa ajunga la nivelul celor straine prin infuzie de capital al guvernului roman pentru intrerpinderile romane.

  10. oamenii de afaceri romani sunt cei care incearca sa se lupte cu multinationalele mamult mari giganntice si nu de putine ori au castig de cauza un exemplu in acest sens il reprezinta dedeman retailerul romanesc care a luat o mare parte din piata romanesca deci se poate totul este sa se incerce si cu o munca care nu este deloc usoara se poate alinia la acelasi nivel cu cei din afara care vin cu o mare putere si influenta insa nimic nu este imposibil cand esti constant si crezi in ceea ce faci si pui suflet in tot

  11. eu sunt profesoara de romana,si cred ca totul se face prin educatie,acum a vorbit universitarul din mine,insa cred ca fara educatie de la cele mai mici varste nu se poate face nimic si de mici trebuie sa ii canalizam pe copii nostri sa creada in ceea ce pot face inclusiv in medoiul de afaceri sa ii incurajam sa incerce asa cum procedeaza americanii,sa ii facem curiosi despre lucruri practice despre cum ar trebuie sa inceapa o mica afacere orice insa trebuie avut in vedere faptul ca acest lucru trebuie facut zi de zi ca si picatura chinezeasca.

  12. romania are valori in multe domenii iar in afaceri am demonstrat ca nu suntem ultimii si printre primi nu mai vorbesc de inteligenta si materie cenusie ca suntem peste multe popoare la un loc deci romania trebuie sa se mandreasca cu cea are si anume resursa umana care este indispensabila peste tot si in orice.

  13. razboiul politic nu face dacat sa inrautateasca lucrurile in multe medii sa creeze degringolada intre mediul de afaceri si multe alte medii care depind de asa ceva,eu zic sa se aseze lucrurile intre cei doi mari din romania si anume palatul cotroceni cu palatul victoria si romania sa inceapa sa se dezvolte si mai mult ca potential are si resurse are tot ce ii trebuie este un impuls.

  14. despre potentialul romaniei in mediul de afaceri tot s a vorbit,eu cred ca este ceva foarte bun ca noi romanii sa ne facem o asociatie de mici intreprinzatori mici si mijlocii si sa actionam ca un comglomerat ca un grup in diverse ramuri de bussines si asa putem sa ne batem,in sens metaforic,cu cei din afara care si ei la randul lor sunt mai multi intr un grup

  15. cand in germania se incearca fuziunea dintre cele mai mari banci intr una singura mamut asa ar trebui sa facem si noi cei care demaram mici societati comerciale sa fuzionam intre noi intr un grup gigant si sa actionam acolo unde este necasar sprijindu ne tot timpul intre noi cred ca asta este solutia pentru a fi langa marile grupuri mondiale care controleaza o mare parte din afacerile lumii

  16. analistii de microeconomie si macroeconomie au facut bilanturi favorabile romaniei,eu cred cu tarie in profesionalismul lor iar in ceea ce priveste economia romaniei este una care se situeaza pe crestere nu trebuie sa existe ingrijorari masive din acest sens,investitii se fac si asta este bina ca numai asa pornesti un motor eficient si durabil numai prin investitii continue in ecominie.

  17. domnule voiculescu va apreciez foarte mult in tot ceea ce faceti si pentru ca sprijiniti valorile romanesti si incercati pe cat puteti sa ne tineti uniti in jurul a tot ceea ce este romanesc si autohton sa nu ne departam de originile noastre indiferent de ce va urma pe viitor pentru toate acestea eu va numesc un ambasador al culturii si traditiei romanesti si un mare patriot,sa va dea dumnezeu sanatate.

  18. abia astept sa citesc cartea dumneavoastra domnule voiculescu sunt convins ca voi gasi lucruri interesante care ma vor ajuta sa vad altfel drumul parcurs pana acum si cel ce va sa vie,va doresc mult succes in tot ceea ce faceti pe mai departe.

  19. fiecare dintre noi stim ca o afacere se cladeste greu si se mentine si mai greu prin mari eforturi din partea celor care au infintat o cu asta se lupta fiecare investitor roman cu greutatile puse in spate de stat cu controale multe si cu amenzi care trebuiesc platite cu angajati care migreaza foarte mult cu traininguri de pregatire a noilor angajati si cu investitii in dezvoltarea si bunul mers al afacerii.

  20. nu vreau sa fiu acid cu marii sefi din multinationalele din romania, dar as vrea sa vad un sef din asta tras de guler de inspectorii anaf sau de procurori atunci cand este cazul in legatura cu vreo ilegalitate facuta ca sunt foarte sigur ca sunt protejati de controale si nici dracu nu se atinge de ei ca ei sunt mici dumnezei aici in romania si pot face ce vor inclusiv platirea la jumate sau deloc a taxelor sau impozitelor..chiar as fi curios sa vad asta dar cred ca nu se va intampla intr un viitor mai apropiat sau chiar deloc.

  21. distrugerea micilor intreprinzatori este una voita nu mai este nicio indoiala de asa ceva se vrea sa se promoveze numai investitorii starini numai ce vine peste granita este bun ceea ce se produce aici nu mai este bun

  22. o puternica influenta o au firmele straine in romania ei se baricadeaza dupa umbrela ca vor sa faca investitii si creeaza locuri de munca insa pe de alta parte fac evaziune fiscala si nu platesc la stat toate darile de aceea noi cei care demaram afaceri mici locale trebuie sa ne organizam intr un mare sindicat si sa luptam cu cei care incearca sa ne scoata de pe piata sa acapareze totul

  23. o prioritate o constituie firmele romanesti si nu cele straine trebuie ca alesii neamului sa sustina firmele romanesti in primul rand dupa aceea pe cele straine pe partea de investitii si de dezvoltare durabila altfel nu vad nicio solutie ca economia sa fie una buna si sa simtim si noi la buzunar asta.

  24. numai dumneavoastra domnule voiculescu incercati sa puneti mediul de afaceri pe roate vorbind cu oamenii de afaceri si sfatuindu i numai de bine m as bucura foarte mult daca mai multe persoane ar face ce faceti dumneavoastra insa cu parere de rau am constatat ca sunteti singurul care pretuieste acesta tara si care o iubeste investind aici in oameni si in noi talente va multumim si va respectam mult

  25. din cate vad cei care se imbogatesc foarte mult sunt investitorii straini care fac profituri uriase aici la noi distrugand piata de tot pentru noi nu ne mai ramane decat sa mergem si sa boicotam firmele lor

  26. aici lucrurile sunt mult mai complexe decat par…mediul de afaceri care are o rasfrangere directa asupra economiei romanesti trebuie sa fie impartit in sensul ca guvernul sa gestioneze o parte din el si cealalta jumatate sa fie gestionata de mici intreprinzatori si de multinationale,adica daca cei care au potential de angajare pleaca de la noi din tara guvernul sa preia un mare flux de personal astfel incat economia sa nu tsagneze si sda nu depinda doar de privat.ca asa se risca sa ramana multi oameni fara serviciu.

  27. mereu am crezut in puterea de investitie a statului in sprijinul micilor intrerpinzatori si se vede ca se implica diminuand birocratia atunci cand vrei sa iti faci o firma ajutand societatile comerciale mici care sunt in plan de dezvoltare deci lucrurile merg si trebuie sa avem rabdare

  28. eu sunt un mic intreprinzator am un magazin de piese auto si merge putin mai bije decat in anii trecuti insa am o problema cu autoritatile care nu inteleg ca pentru a supravietui cei mai mici trebuie lasati putin cu controalele pana se mai pun pe picioare pana prin cheg cum se zice in jargon ca daca o vor tine tot asa multe firme romanesti se vor inchide si iar ne plangem ca vin strainii peste noi cu tot felul de conglomerate

  29. marile grupuri financiare straine au venit la noi in tara si au acaparat cele mai mari banci din romania care aveau foarte multi clienti insa au uitat ca o parte din profitul facut aici sa ramana aici nu s amearga tot in tara de bastina a lor ca ei aici fac bani multi nu la ei in tara ca de altfel daca le mergea bine acolo nu mai veneau aici la noi s afaca bussines.cam asa stau lucrurile dragii mei fiecare este pus pe luat si plecat insa micul intreprinzator roman abia daca se mai vede pe panoul asta ocupat in intregime de firme straine ciudate

  30. fiecare persoana care incearca sa demareze o afacere in romania trebuie sa ia in calcul si micile greutati venite din partea autoritatilor ins anu este imposibil de mers mai departe va spun din propria experienta,daca vrei cu adevarat sa iti faci o afacere vei reusii indiferent de ce va zice fiscul sau anaful sau cum s o mai numii el

  31. ca fosta contabila si cu ceva experienta in domneiul acesta eu cred ca trebuie eliminata birocratia muntele de hartii in care de zbatem cu totii si cred ca mult mai simplu ar fi atunci cand totul se va face pe calculator doar dand niste clicuri si gata ai tot ceea ce iti doresti insa asa cred ca mergem cu frana trasa.

  32. cu totii ne dorim sa fim aliniati celor din afara insa trebuie sa muncim mai mult si mai productiv nu zic ca in romania nu se munceste insa trebuie facuta munca cu cap cu se spune in popor sa luam exemplul chinezilor care copiaza orice si uite ce economie au de se iau de guler cu marile puteri ale lumii si romania poate insa mai trebuie lucrat putin la mentalitate.

  33. investitorul roman trebuie sa se reinventeze trebuie sa adopte politici de promovare asemanatoare cu cei din afara numai asa ii va ajunge din urma si numai asa se va clasa in fata lor daca se va merge in continuare pe o promovare proasta si ineficienta vom avea aceleasi rezultate ca si pana acum.

  34. mediul de afaceri din romania a suferit mari schimbari in ultima vreme si este si normal sa existe fluctuatii,este un mediu concurential si intreprinzatorii fac tot posibilul ca sa castige clienti mai multi folosind tehnici de markenting conventionale sau mai putin conventionale este un mediu aprig in care fiecare incearca sa faca fata ofertelor concurentei si vitezei cu care lucrurile se desfasoara.

  35. conform statisticilor economia romaneasca este pe plus deci nu cred ca trebuie sa ne facem griji fluctuatii mai exista dar derapajele nu sunt foarte mari balanta inclina de fiecare data daca exista mari diferente

  36. fiecare dintre noi trebuie sa fim constientyi de faptul ca numai prin investiti si prin cooperare stransa economia unei tari este prospera,ajutarea mediulkui de afaceri roman de catre stat este un lucru prioritar pe agenda oricarui ministru pentru ca inima unei bune functionari a societetii este economia.

  37. sunt convinsa ca oamenii de afceri atat romani cat si traini au trecut cu afacerile lor prin momente frumoase si mai putin frumoase insa tocmai asta este si mirajul unei societati comerciale …sa cunosti ambele laturi sau ambele fete ale monezii sunt intradevar incercari care par a fi fara nicio iesire fara niciun rezultat insa perseverenta reorganizarea sau rebrenduirea constituie o rampa de lansare favorabila pentru multi

  38. in conformitate cu statisticile care sunt imbucuratoare putem spune ca economia romaniei este un buna care functioneaza la parametrii normali insa nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa investim tot timpul pentru a ne mentine pe linia de plutire si pentru a ne dezvolta si mai mult in acest sens

  39. noi inca suntem asa bantuiti sa zic mai pe inteles de vechile procedee din epoca trecuta din epoca de aur sa o numesc pentru cunoscatori trebuie sa ne obisnuim cu o altfel de econimie bazata pe eficienta si calitate pe profesionalism si implicare din ambele parti prin daruire si prin promovare agresiva asa functioneaza si celelalte state la care visam noi nu folosesc principii lente si de durata ci se bazeaza pe un management focusat pe termen scurt si productie maxima.

  40. Nimeni nu a zis ca este usor in mediul de bussines si trebuie sa fim constienti ca atunci cand incepem o afacere trebuie sa luam in discutie si unele piedici venite de la noi sau din partea concurentei…unii mai practica si metode mai neortodoxe sa le numesc asa.

  41. Felicitari Domnule Prof.Univ.Dr. Dan Voiculescu si pentru aceasta noua lansare a cartii Dumneavoastra !

    As vrea sa Va rog sa veniti si la Cluj-Napoca (sau Turda) sa lansati aceasta carte care, sunt sigura, este de referinta pentru politica -nationala si chiar internationala.
    In Cluj-Napoca nu se gaseste inca. Daca este editie limitata, m-as bucura sa o pot avea si eu. Poate sunteti amabil sa ne spuneti daca poate fi achizitionata, fie si on-line.

    Va doresc Toate Cele Bune alaturi de Cei Dragi !

  42. …și totuși , actuala putere politică cu asta se ocupă !!!
    Sănătatea , învățământul și , mai ales , justiția sunt pe primul loc și acum .
    În România trebuie să construim pentru că de distrus s-a ocupat actuala opoziție .
    Trebuie mers și dincolo de orgoliu și , până la împlinirea unei viziuni în timp , există prezentul cu bune și rele care poate fi folosit pentru a micșora impactul brutal al actualei societăți asupra oamenilor .

Comentariile sunt închise.