miercuri, iulie 2, 2025

Un moment trist!

12
Mihai Leu a fost și va rămâne un reper al performanței și al forței morale. L-am considerat un adevărat prieten. Am împărtășit încrederea profundă în valorile umaniste. A fost un om frumos, generos, o minune pentru cei care l-au cunoscut. Gândurile mele sunt alături de familia sa. Dumnezeu să-l ierte.

Felicitări FACIAS! Felicitări Justiției!

54
Legea Tinerilor, votată de aproape 20 de ani în Parlament, va fi, în sfârșit, pusă în aplicare, ca urmare a procesului câștigat de FACIAS. Felicitări Justiției pentru că repară astfel o uriașă nedreptate. Neaplicarea unei legi în vigoare reprezintă un abuz extrem de grav care afectează atât pe beneficiarii direcți, cât și întregul sistem democratic. Din păcate, legea tinerilor nu reprezintă un caz izolat. Există numeroase alte legi inițiate inclusiv de parlamentari umaniști, care nu sunt puse în aplicare. Un exemplu în acest sens îl reprezintă legea care oferă persoanelor vulnerabile dreptul la consiliere juridică gratuită, asigurat de primării! Nu este aplicată în peste 90% dintre localități! Și acest abuz va trebui eliminat prin acțiuni concrete în justiție. Promisiunile, declarațiile de bune intenții, vorbele frumoase nu au nicio valoare. Abuzurile se pot elimina cu fapte, nu cu vorbe!

Remediul pentru stabilitatea financiară!

65
Am analizat proiectul programului de guvernare pregătit de noul Executiv. La cald, ce este esențial: Cel mai urgent și posibil remediu pentru a echilibra bugetul public îl reprezintă combaterea fermă a evaziunii fiscale. Sunt peste 200 de miliarde de lei în economia subterană. Dacă îi recuperăm și îi  fiscalizăm reducem povara pe contribuabilii onești. Atenție! Creșterile de taxe și impozite pot genera și efecte opuse celor scontate: când dările sunt prea mari, crește evaziunea!

De ce este nevoie de o societate umanistă?

37
Conform unui studiu efectuat de grupul bancar elvețian UBS AG, în ultimii zece ani, averea totală a miliardarilor a crescut cu aproximativ 50%, ajungând la 14.000 miliarde de dolari. Această evoluție este confirmată și de analizele Băncii Mondiale, care a calculat că, doar în 2024, averea cumulată a celor mai bogați oameni ai planetei a crescut cu 2000 de miliarde de dolari. În schimb, situația categoriilor sociale vulnerabile și a locuitorilor din zonele geografice defavorizate s-a depreciat constant. Cei care dețin 99% din activele planetei reprezintă 1% din populație. Implicit, ceilalți 99% dintre locuitori își împart 1% din resurse. O astfel de polarizare a veniturilor nu este sustenabilă pe termen lung. Va genera tensiuni sociale majore, revolte și, în cele din urmă, prăbușirea întregului sistem. La fel ca lupta de clasă, în comunism, și acumularea exacerbată a averilor, din capitalism, își dovedește limitele structurale. În mod evident, este necesar un nou model social: societatea umanistă, o construcție social-liberală, dedicată integral Omului cu înzestrările sale fundamentale demnitate, onoare, curaj. Umanismul pragmatic nu este o utopie, nu propune soluții nerealiste. Diferențele dintre oameni și dintre diversele categorii sociale sunt naturale. Fiecare ființă umană este unică în felul său și va avea un parcurs de viață specific, în funcție de înzestrările personale și de contextul social-economic în care evoluează. Însă umanismul nu subordonează omul nici capitalului, nici luptei de clasă. O societate umanistă autentică va funcționa după principiul: “de la fiecare după capacitățile sale, fiecăruia după capacitățile societății.” În acest fel, prosperitatea individuală, încurajată în umanism, va reduce presiunea asupra societății in ansamblu. Prosperitatea unei națiuni este suma prosperităților individuale, la fel cum valoarea echipei naționale de fotbal depinde de valoarea fiecărui jucător.

O anomalie din energie!

52
Așa cum am promis, am analizat piața de energie din România. Astăzi remarc o anomalie care ar trebui să declanșeze analize serioase! În 2024, traderii privați din energie au obținut profituri semnificative. Câteva exemple: ENGIE România SA, aproape un milliard de lei! PPC Energie SA, peste o jumătate de milliard. Tinmar Energy SA aproape 400 de milioane. Singurul trader important care a încheiat anul 2024 în pierdere – de aproape 400 de milioane! – a fost Electrica Furnizare SA, companie de stat! De ce pe o piață atât de prosperă, compania de stat pierde sute de milioane? Înainte de a lua în calcul orice creștere a prețurilor pentru consumatorii casnici, trebuie eliminate astfel de anomalii.

15 miliarde profit în energie! Doar în ultimii 3 ani!

50
Dublarea prețurilor la energie va genera adevărate drame în cadrul categoriilor sociale vulnerabile. Cei mai mulți români vor fi obligați să facă sacrificii inacceptabile într-o țară europeană. Cum să mai împartă un pensionar cei 1500 lei lunar (300 de euro) pentru a-și lua medicamente și alimente, păstrând și frigiderul în priză?! În schimb, doar în ultimii trei ani (2022, 2023, 2024), principalii producători și traderi din energie au înregistrat profituri cumulate de aproximativ 15 miliarde de euro! Cum se raportează statul român la acest contrast uriaș? Închide ochii sau acționează responsabil? Liberalizarea prețurilor poate fi abordată diferit, protejând real categoriile vulnerabile și fără a pune presiune suplimentară asupra bugetului public. În aceste zile, analizez date foarte interesante din sectorul energetic. Voi reveni.

Să nu lovim în cei mai vulnerabili!

45
Indicele inegalități veniturilor populației (GINI) în România poate crește alarmant în eventualitatea majorărilor de taxe și impozite. Coeficientul GINI măsoară diferențele în distribuția veniturilor în cadrul unei țări (cu valori cuprinse între 0 și 1; diferențele mai mici tind spre zero; diferențele mai mari tind spre 1). Ani la rând, România s-a aflat printre țările cu cel mai grav dezechilibru între bogați și săraci. Această situație a generat tensiuni sociale, neîncredere în instituțiile publice, frustrări și umilințe resimțite de categoriile vulnerabile. Riscăm să revenim la o polarizare toxică. Bogații vor fi tot mai bogați, profitând de oportunitățile crizei, iar săracii încă mai săraci, suportând poveri copleșitoare. Orice eventuală măsură fiscală trebuie evaluată inclusiv cu două criterii social-liberale esențiale: respectul pentru cei vulnerabili și promovarea muncii cinstite. Reamintesc că există alternativă la curbele de sacrificiu: 200 de miliarde de lei pot fi recuperate din economia subterană fără a afecta categoriile vulnerabile. Observ că ideea aceasta a fost preluată în mediul public. Sper că va fi aplicată și instituțional. Știu, evident, că nu e simplu să combați evaziunea. Dar un Executiv eficient poate obține rezultate semnificative în următoarele 6 luni.

Întemeierea Bisericii – o zi cu semnificații profunde!

28
Pogorârea Duhului Sfânt este considerat momentul în care ia naștere Biserica. O diferență esențială între umanismul pragmatic, asumat ca doctrină politică de PUSL și umanismul secular constă în raportarea la religie. În timp ce umanismul secular respinge religia, umanismul pragmatic susține dreptul fiecărei ființe umane la propria credință și la exercitarea religiei. Totodată, umanismul pragmatic consideră că Biserica Ortodoxă Română a avut un rol esențial în constituirea și consolidarea națiunii române și va rămâne întotdeauna un izvor de spiritualitate și un reper de echilibru moral. O zi binecuvântată pentru creștini!

Risc major pentru România!

43
De la 1 iulie 2025, expiră schema de plafonare a prețurilor la energia electrică. Conform estimărilor, tariful se va dubla pentru aproape 5 milioane de români. Pe lângă facturile mărite, prețul crescut la energie va genera scumpiri în lanț. Un puseu inflaționist semnificativ afecteazǎ direct inclusiv cursul de schimb, dobânzile și ratele la bănci. O creștere a plafonului de venit până la care se poate primi ajutor de la stat nu rezolvǎ problema! Acel ajutor pentru facturile la energie nu va acoperi scumpirile la alimentele de bază, la medicamente, la transport! Milioane de români din categoriile vulnerabile se află deja la limita supraviețuirii! Economic și social, statul român nu îşi permite liberalizarea prețurilor la energie de la 1 iulie. Înțelegând angajamente tehnice asumate, cred că toți suntem de acord cu un principiu esențial: România trebuie guvernată pentru români, nu împotriva lor!

200 de miliarde de lei la buget, fără curbe de sacrificiu!

56
În ultima perioadă, în dezbaterea publică referitoare la presiunile asupra bugetului public, se analizează două variante: fie creșterea taxelor și a impozitelor, fie impunerea de reduceri masive ale cheltuielilor bugetare prin concedieri și tăieri salariale. S-a generalizat percepția că acestea două sunt singurele opțiuni. Este fals! Există o a treia cale mult mai eficientă decât cele două variante dezbătute: reducerea evaziunii fiscale! România este pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la acest capitol toxic. Chiar și estimările prudente apreciază că evaziunea din țara noastră tinde spre 15% din PIB! Adică peste 200 de miliarde de lei anual! Nivelul este copleșitor! Există însă și o oportunitate în acest dezastru! Aceste sume uriașe sunt deja în economia românească! Trebuie doar identificate, fiscalizate corespunzător, recuperate! Sigur că nu e ușor! Dar existe exemple de succes în Uniunea Europeană. Spre exemplu, în Germania, Austria, Cehia sau Cipru, deficitul la încasarea TVA este mult sub 5%! În Romania depășește 35%! Se pot face progrese semnificative într-un interval de timp foarte scurt, acționând în doua direcții: pe de o parte, controale sistematice și pedepse severe – sancțiunile pentru evaziunea fiscală pot fi dublate; pe de altă parte, se pot acorda facilități motivante pentru comportamentul fiscal responsabil. Pentru a obține rapid rezultate este nevoie de efort concertat interministerial, voință politică fermă, acțiuni sistematice și transparente. Intervențiile instituțiilor statului cu rol de colectare și control trebuie să fie realizate pe criterii obiective, fără menajamente, dar și fără abuzuri! În eventualitatea creșterii taxelor și a tăierilor de cheltuieli bugetare vor exista cu siguranță efecte adverse foarte periculoase: un lanț de falimente, șomaj, scăderea drastică a consumului, tensiuni sociale. În schimb, în cazul combaterii evaziunii, pe lângă creșterea directă a veniturilor statului, există și alte avantaje strategice: scăderea corupției, consolidarea încrederii în instituțiile publice, un climat social echilibrat. Dacă reducem evaziunea fiscală, singurii care suferă vor fi evazioniștii. Aceasta este o “suferință” pe care statul român și-o poate asuma fără rezerve!

Medicamente sau alimente?

41
Această dilemă cumplită reflectă realitatea zilnică a milioane de români. Sunt oameni buni și cinstiți, semeni de-ai noștri, cărora banii din pensie nu le mai acoperă nici măcar necesitățile imediate. Nu cred că sunt mulți dintre noi care să nu aibă părinți, bunici, persoane în vârstă mai apropiate, confruntate cu această alegere imposibilă: medicamentele de pe rețetă sau alimentele de bază? Inflația a mărit semnificativ prețul coșului zilnic. În același timp, medicamentele, mai ales cele prescrise pentru bolile cronice, s-au scumpit considerabil în ultimii ani. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2024 prețul medicamentelor a crescut cu aproximativ 25% față de anul anterior. Scumpirile au continuat și în 2025. Cei mai afectați de aceste evoluții sunt, fără îndoială, pensionarii. Înțeleg că, în aceste zile, se negociază o formulă de guvernare. Se testează diverse configurații pentru noul Executiv. Se preconizează măsuri fiscale iminente. Se analizează restructurări administrative. După un întreg ciclu electoral, toate aceste demersuri sunt firești. Dar cred că este cel puțin la fel de firesc ca situația acuta a categoriilor vulnerabile să se afle permanent pe agenda publică și între prioritățile reprezentanților statului român. Este imediată nevoie ca noul Executiv, indiferent cine îl va conduce, să identifice și să aplice soluțiile necesare pentru ca pensionarii să-și poată procura alimentele fără a renunța la medicamentele de pe rețetă! Orice mize, calcule și obiective politice pălesc pe lângă dramele neștiute ale celor mai încercați semeni ai noștri. Promisiunile din nenumăratele campanii electorale au trecut. E nevoie de fapte.

Un dezastru ireversibil?

47
Eliberată, în sfârșit, de luptele electorale, societatea românească se poate raporta la mizele decisive pentru viitorul acestei națiuni. Prima dintre acestea este, în opinia mea, situația demografică. De peste 35 de ani populația României scade. Constant și, aparent, ireversibil. În anii 90, între granițele tarii, erau aproximativ 23 de milioane de locuitori. În 2025, estimările realiste ne plasează între 17 și 18 milioane. Așadar, s-a înregistrat un declin de cel puțin 20% în 30 de ani! Vârful acestei catastrofe demografice a avut loc în intervalul 2005 – 2014, în timpul mandatelor lui Băsescu Traian, când au plecat din țară peste 3 milioane de români! Aceasta cifră copleșitoare a plasat România pe locul doi, la nivel mondial, în topul exodului propriilor cetățeni, după Siria, destabilizată ani la rând de foamete, crime și război civil. De altfel, în perioada respectivă, și în România se desfășura un război murdar al unui regim autoritar împotriva propriilor cetățeni, a justiției și a democrației. Mai devreme sau mai târziu, se vă face lumină asupra acelei epoci negre din istoria noastră. Însă, nici în ultimii ani situația nu s-a îmbunătățit semnificativ. Românii nu mai pleacă în valuri, dar nici nu se întorc acasă. Avem, în continuare, cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, dublă față de majoritatea statelor partenere.