Am fost ieri la Sinteza Zilei. Probabil ca o reactie, Anca îmi spune:
Anca Says:
septembrie 2nd, 2010 at 4:17 pm
Buna ziua,
ce argument sa ai in fata unui om cand vine si-ti spune intr-o dimineata “eu plec in Franta”?
Lucrez la o firma unde marea majoritate a angajatilor au pana in 30 de ani.
In ultimele 2 luni 3 oameni cu studii superioare si-au anuntat demisia pe motiv ca pleaca din Romania ca ingineri, asistente etc
Prietenul meu e medic in primavara pleaca si el.
Eu sunt economist si intentionez sa plec si eu.
Probabil asta isi doresc guvernanti o tara plina de ignoranti pe care sa-i manipuleze iar intelectualii sa nu le mai stea in cale.
Am o veste buna domnule Boc planurile dumneavoastra se indeplinesc…… Plecam……
Quod erat demonstrandum.
si prietenul meu e medic, nu are nici un motiv sa mai ramana in tara. Daca se hotaraste sa plece din tara, plec si eu cu el
Unul din motive este ca oamenii nu simt posibilitatea ca lucrurile au sansa sa se schimbe in bine.
Asociatia de protectie a consumatorilor nu-si face treaba. Nu exista un organism puternic anti-monopol, sindicatele se vand oricarei guvernari si din cand in cand se joaca de-a greva.
In mod normal puterea sindicala, grevele l-ar fi dat jos demult pe Boc si pe Basescu.
Am urmarit emisiunea. Cu un singur lucru nu sunt deacord: sistemul bancar din Romania nu functioneaza transparent. Bancile nu si-au ajustat in timp, in aceas proportie cu variatia costurilor de finantare , dobanzile la creditele angajate., – sa nu uitam ca bancile din Romania au facut un lobby puternic impotriva legii falimentului la persoanele fizice – lege ce functioneaza in toate statele europene.
Daca si-ar fi ajustat corect si transparent dobanzile, ce-i ce au creditele angajate si-ar fi indreptat o parte din economii in consum , in economia reala si nu in repatrierile bancare de supraprofit in strainatate.
Procentul de solidaritate impus bancilor ar fi fost risipit de catre stat alaturi de celelalte sume risipite.Daca s-ar fi dus in investitii reale ar fi fost alta situatie.
Mugur Isarescu a aratat corect ca bancile au pus si pun in continuare problemele lor pe spatele clientilor vechi, numai ca dlui nu mentioneaza ce a facut „moderatorul – BNR” – s-a multumit doar cu privitul? Oamenii de afaceri locali sunt total nemultumiti de practicile bancilor din Romania.
Dl Negritoiu zilele acestea a dat o lectie de finante in presa., justificand practicile bancare din Romania. Dlui nu a mentionat deloc de ce a fost unul dintre glasurile cele mai auzite impotriva legii falimentului personal, si de ce banca sa nu mentioneaza in contracte transparent modul de calcul al dobanzilor.Nemaivorbind ca ajustarea in jos s-a facut mult mai lent decat in sus, cu intarzieri mari, si nu in aceleas proportii cu variatiile costurilor reale de finantare: rata rezervelor BNR, rata de refinantare ROBOR/EURIBOR etc.
Punem pariu, stimate domnule senator,ca peste 95% se vor intoarce inapoi in maxim 2-3 ani si vor schimba Romania?…Inclusiv pe dumneavoastra si-o vor schimba in bine.N-atzi citi nici macar povestile lui Petre Ispirescu, ati fi stiut c-asa plecau tinerii in lume, se bateau cu ielele, cu zmeii ca mama si tata chiar dac-o duceau bine in imparatia lu’ ta-su!…Si dupa ce deveneau „Barbatzi”, mancau din greul pamantului, abia atunci stiau pe cine vor de nevasta si ta-su socru-i dadea fata, pan-atunci insa, lasati-i sa se duca, trei ani (maxim), trec repede si vor sti sa discernea ce-i „rau” cu-adevarat sau ce-i rau „subliminal” din „Sinteza zilei”!…
Cazuri sunt nenumarate. Ar trebui facuta o lista a celor care vor sa plece, in care sa fie mentionate studiile, slujbele actuale, pentru a vedea tara/Guvernul ce pierde prin plecarea acestor oameni.
Sunt sigur ca, daca ar fi lansata o astfel de lista („spre consultare publica”), foarte multi s-ar inscrie pe ea.
@Itzic Baseanu: cred ca s-a schimbat situatia. Acum tinerii pleaca in lume pentru a scapa de zmei. Din greul pamantului au mancat pana acum fara nici un folos. Daca tot muncesc din greu, macar sa castige ceva de pe urma muncii lor. Intradevar…mesaje subliminale transmise guvernantilor de cei care pleaca :-) …
@andron:ai spus ca oamenii pleaca pentru ca nu se intrevede nici o schimbare in bine. Am mai spus-o si o voi repeta de cate ori va fi nevoie.De ce trebuie sa astepti sa schimbe altceva ca sa iti fie bine?!
Cum zicea Ghandi: „You must be the change you want to see in the world”.
Lipsa de viziune, lipsa creativitatii si a capacitatii de implementare sunt principalele lucruri care stopeaza dezvoltarea noastra (atat la nivel individual, cat si de organizatie si statal).
Am citit ideile lansate de partidele din opozitie. In cel mai bun caz, se poate spune ca sunt decente, poate indraznete, la fel ca si initiativa „guvernului de criza”. Guvernul de criza va avea nevoie de un suport puternic in spate (consilieri guvernamentali, secretari de stat, subsecretari – acestia sunt cei care ar trebui sa fie creativi, vizionari). Sunt curios cine va fi ales sa duca torta mai departe.
P.S.: ma bucur ca a plecat dl Dumitru de la Agricultura, dar daca vine Valeriu Tabara cine stie ce se poate intampla (cu Radulescu chiar mai rau).
Colegii si prietenii mei (ingineri agronomi, horticultori, montanologi) au inceput sa emigreze de acum 2-3 ani (Anglia, Spania, Danemarca etc.). Majoritatea au, pe langa facultate, si master, dar lucreaza pe posturi de muncitori necalificati (diplome de ingineri nerecunoscute, desi oficial….).
In toti acesti ani TOATA mass media v-a transformat in ce mai demonic personaj. Stau si ma intreb daca macar 10 % din ceea ce s-a scris despre dvs e adevarat. Daca ar fi sa judecam rational, si ati vinovat de toate relele de care sunteti acuzat, pentru a face tot ceea ce delatorii dvs. sustin ca ati facut, ar trebui sa fiti un supraom. Ce pot observa este ca aveti puterea, atat financiara cat si morala de a respecta legea, pentru ca in Romania, a respecta legea si a fi cinstit, pe langa faptul ca sunt rusinoase, sunt FOARTE scumpe. Cel mai bine este sa te „fofilezi”… Citeam pe blogul lui MB ca reinnoirea unui act in strainatate costa 150 de eur si pot confirma ca si aerul pe care il respiri intr-o ambasada romaneasca este scump(pe langa faptul ca miroase fff urat). Ma intreb unde se va ajunge in felul acesta daca pentru un amarat de parc trebuie sa faceti loby aprope 2 ani, probabil pentru o nenorocita de autostrada….100, minim. Ma uit ca toti politicienii au masini foarte puternice si scumpe iar dnul burghez si capitalist Liviu Mihaiu sustine ca in Romania sa fii bogat este o jignire la adresa maselor, ca masele te privesc cu invidie si ura. Pot sa-i confirm ca oamenii bogati de pretutindeni „se bucura” de invidia celorlalti. In cel mai scurt timp vom avea o societate aproape barbara si sper din tot sufletul ca politicienii sa guste din latura pe care au fabricat-o toti acesti ani. NU stiu cum va putea iesi presedintele Basescu pe strada dand ochii cu romanii fara SPP. Inchei urandu-va sanatate si succes in proiectele publice pe care le intreprindeti!
@Codrin
ai dreptate – nu mai astepti – pleci fara ca sa te gandesti.
Problema este la nivel general, de societate., ori vrand nevrand ai sau nu ai bani trebuie sa interactionezi cu cei din jur.
Oamenii nu pleaca doar din cauza ca nu au un serviciu: pleaca pentru ca vad cum achita taxe insa acestea nu se simt in economie, direct vorbind – se fura,
pleaca pentru ca vad ce inseamna sanatatea in Romania si cat costa viata unui om, ce inseamna educatia in Romania etc, (cu diplomele nerecunoscute – pe undeva singur te contrazici – cum pot prietenii tai sa influienteze sistemul de invatamant ca studiile lor sa fie recunoscute „pe bune” in tarile europene?) etc.pleaca pentru ca vad zilnic la TV mizeria societatii: tot felul de piti, fii si fiice de bugetari cu masini de cateva sute de cp, vad cum infloresc baronii politici – indiferent de guvernare – fiecare guvernare – cu baronii sai.
Daca mai si citesti reviste economice, statistici europene, faci niste comparatii – iti pui si intrebarea -la ei de ce se poate si la noi nu? ca romanul este muncitor.
Citisem zilele acestea cum in Polonia un grup de sinistrati in urma inundatiilor au dat statul in judecata, intrucat trebuia sa construiasca diguri, baraje ca sa-i apere – doar bani se aloca din buget pentru asa ceva. Dupa cum zici tu: oamenii ar trebui ori singuri sa-si faca diguri , ori sa-si mute casele in alte localitati neinundabile, cu parinti bolnavi, catel, purcel etc.
Primisem un sfat zilele trecute – ca daca vreau asistenta medicala de caltate – sa mai scot niste bani suplimentari pentru asigurarea privata de sanatate (pai si cea publica unde se duce?cum o pot eu influienta in afara de vot?.
Banii oricum vor ajunge in buzunarele cui trebuie.
Cand vezi cum competenta in foarte multe domenii nu mai conteaza intr-o avansare mai superioara pe treapta ierarhica ci alte calitati sunt la moda este si normal sa-ti pui intrebarea: incotro merg? Adevarul crunt din societate/economie face ca oamenii sa fie mai egoisti indiferent de domeni public/privat – sa sape pe orcine, sa arunce cu noroi „inventat” doar ca sa se mentina la suprafata, intrucat au copii, au rate la banci, au casele ipotecate si nu conteaza ca „cel sapat are si el copii, ca are si el casa ipotecata”…
Asa cum o tara nu se poate dezvolta fara ca sa interactioneze cu alte state, la fel si individul singur nu se poate dezvolta si sa culeaga rezultatele acestei dezvoltari fara a se intersecta cu altii, ori asa cum zicea si dl Maslow nu doar papica reprezinta nevoile unui individ, mai e si stima/ respectul, recunoasterea abilitatilor tale de catre societate, simtul ca esti util societatii etc.
Ori toate acestea in Romania costa foarte scump – incepand cu mancarea si termanand cu „fineturile” avand un astfel de presedinte.
Personal am doi vecini: unul lucreaza la fisc, altul are vre-o 3 servicii:repara calculatoare, operator benzinarie si DJ la radio si diferite evenimente., si tot nu reuseste sa fie pe linia de plutire.(fara a avea cheltuieli exagerate)
Eu sunt la mijloc cu casa – lucrand „la patron” :) de la bun inceput. Desigur din noi 3, cel mai bine o duce „bugetarul” si culmea sotia DJ-ului a facut curatenie in casa bugetarului….de curand a plecat in Italia., lasand acasa sotul si o fetita cl 5., a plecat tot la munca de jos., si stiu sigur ca a luptat foarte mult sa-si caute un serviciu in Romania.
Un bugetar – care o duce mult mai bine, chiar si decat cei „privati”. E descurajator pe de o parte, iar pe alta: e la fel ca si in avion: clasa I si cl II – daca cade avionul – toti au de suferit. Ori Romania este in cadere., in toate domeniile.
In Ukraina, la alegerile precedente, de multa sila fata de politicienii „vesnici” a aparut cu cateva luni inainte de alegeri un candidat surpriza scolit prin toata lumea, om de afaceri, fost guvernator al bancii nationale, fost presedinte al celei mai mari banci private, tanar, energic, pragmatic caruia nimeni nu-i dadea nici o sansa. A adunat voturi aprox de 3 ori mai mult decat fostul presedinte –Yuschenko. Nu a castigat – insa in sondaje partidul sau creste.
Oare in Romania cea mai buna alternativa la vesnicilor politicieni e Diaconescu OTV? E nevoie de „un proiect” nou care sa redea increderea romanilor in ziua de maine.,dar nu mascarici gen OTV. Un om cu coloana vertebrala care sa se puna intr-adevar in serviciul tarii.
Vorba ta:” am mai spus-o si o voi spune tot timpul” – Romania in ultimii 20 de ani nu a cunoscut expresia de : Reformele economice ale lui Popescu, Ionescu etc. Fiecare partid politic a venit cu cate o frantura de multe ori repede eliminata de noile guverne,uneori nu au venit cu nimic, batand pasul pe loc sau chiar in directia inversa cum suntem acum. Unii chiar s-au si perindat pe la diverse partide, asa au simtit ei ca vor deveni „nemuritori”.
@andron: un singur om nu este de ajuns. Trebuie sa fie sustinut puternic din spate de o echipa.
Ma uit acum la depunerea juramintelor noilor ministri. Discursul lui Basescu vorbeste despre performantele cabinetului Boc 4, incompetenta guvernarii Tariceanu si de faptul ca, datorita problemelor de imagine, a trebuit sa se recurga la remaniere.
Intrebarea ar fi de ce? Se pregatesc unele miscari in cadrul „Puterii” si nu cred ca il includ pe Dan Diaconescu. Audientele OTV arata ca postul este in scadere de cand a lansat initiativa „Partidului Poporului”. Cum ai zis..doar un mascarici.
Prietenii mei pot influenta orice proces, inclusiv cel educational, prin puterea lor ca grup. Cum ai spus votul conteaza daca stii sa il folosesti. Dar aici nu e vorba de vot. Stim cu totii ca avem sute de ong-uri si asociatii studentesti care sunt doar platforme pentru propulsare in alte medii (da bine la cv).
Ceea ce lipseste in Romania este puterea de lobby a cetatenilor, organizatiilor si chiar a statului. Nu suntem capabili sa sustinem lucrurile pe care le vrem si in care credem. Nu ne este cunoscut nici termenul de networking.
Exemplul cel mai clar in acest sens sunt reprezentantii Romaniei in institutiile europene. Daca mergi sa intrebi in alte grupuri de romani, nimeni nu ii cunoaste, nu vorbeste cu ei. Romanii, in afara programului (si chiar in timpului lui), se strang in grupulete (bisericute) si stau acolo. Nu socializeaza cu altii, nu incearca sa isi faca diverse conexiuni pentru a-si impune proiectele. Cica (in PE) se bazeaza pe puterea grupurilor parlamentare :-D…Imi plac mult glumele astea.
Intrebarea ar fi daca grupul tau parlamentar nu vrea sa te sustina ce faci? Apelezi la „prieteni” din grupul tau, din alte grupuri pentru a-ti impune punctul de vedere.
In cazul unei organizatii, degeaba ai campanii de promovare pompoase, greve sustinute daca nu ai pe cineva care sa faca lobby pentru tine pe langa diferitele institutii care stabilesc politicile in domeniu. Un simplu search pe Google releva zeci de firme specializate pe lobby si advocacy in Europa, unele specializate pe un singur domeniu. Nici una in Romania.
Intrebare: de ce firmele romane, sa zicem din industrie sau agricultura, nu stabilesc, in comun reprezentante la Brussels/Strasbourg si in Bucuresti pentru a putea avea un cuvant de spus?
Raspunsul ar fi simplu: pentru ca interesul individual e mai puternic decat cel de grup.
Legat de acest lucru, ceva trist, dar adevarat care poate fi tratat ca o gluma: in 2006, un grup de producatori a fost dus intr-o vizita la CE. Prima intrebare care a fost adresata reprezentantilor Comisiei Europene a fost cum pot ei sa puna mana pe fonduri europene fara ca altii din tara sa afle? :-) (ieri mi-a spus asta cel care a organizat vizita).
Trist, dar adevarat. Gandire tipic romaneasca.
cam despre ce va spuneam referitor la sistemul bancar din Romania:
http://www.zf.ro/opinii/opinie-sorin-pislaru-unde-sunt-opiniile-bancherilor-care-au-calculat-transparent-dobanzile-7092008
@ DV
Când realitatea este evidentă,
Nu ai nimic de demonstrat ;
Guvernarea este impotentă
Şi faptul acesta e un…postulat.
Sunt inginer proiectant .
Am pfa si sunt subanchiriat la diversi de catre o firma germana de proiectare (din Germania ).
Sunt sanse sa ajung in curand pe contract direct la o firma care face chestii high tech gen platforme pt auto hibride si motoare etc.
Sper sa imi placa in Frankfurt , si asta o spun din Koln .
Cu impozit dublu pe pfa , abia astept sa il inchid .
Pt. 50% da-ti din salariul brut intr-un sistem care imi asigura totusi ceva de banii acestia , tot e mai bine decat si ii irosesc acasa fara voia mea .
Iar pt dl. presedinte asa ca info poate ca nici el si nici fica dansului , mare amatoare de masini 4×4 , ei bine poate ca unele componente ce fac ca fundul ei sa zboare pe autostrada sunt proiectate de cetateni romani …
Gata……@Codrin, ma inscriu pe lista ta imaginara…..
Dupa ce acum trei saptamani m-am retras politicos din politica Ieseana, eu, ilustrul necunoscut de la PC, am decis….plec!
Plec cu inima stransa, nemultumit si de-a dreptul inversunat. Asta nu mai este o tara unde sa poti sa traiesti normal!
Plec, si daca cineva ma intreaba daca am sa ma intorc, astazi, prin prisma frustarilor, ii raspund: Never Ever in my life!
Tatal meu are 83 de ani….am sa revin anual 5 zile sa-l mai vad, atat cat mai are de trait….Dupa, nu mai am niciun motiv….
Prietenii, rudele….sa vina ei la mine in concediu!
Eu nu mai vreau sa-mi rup masina pe drumurile tarii…Este aici un articol despre drumuri….si un panou stradal (http://www.groapacuprosti.ro/) ….Desi porceasca, mare intelepciune cuprinde!
Nu mai vreau sa stau la cozi ca sa-i dau Statului bani, desi el nu face nimic pentru mine ci numai impotriva mea!
M-am saturat sa vad cum politicieni de la toate partidele nu vad mai depare de interesul propriu, si lasa tara fara sperante!
Plec si gata!
@Codrin, deschide pe blogul tau lista magnifica, si trece-ma in capul listei. Am sa intru eu mai apoi sa pun datele reale!
Daca Romania nu are nevoie de mine, nici eu nu am nevoie de ea!
In tara asta, cu dreptatea in mana esti terminat chiar de cate reprezentantii statului!
Am sa las statului Roman terenul luate de comunisti de la bunica (in Vatra Dornei) unde au construit 3 blocuri, si pe care de mai mult de 10 ani incercam sa-l redobandim, in orice forma….Nu mai pot, m-au erodat.
Suma nedreptatilor este prea mare si-mi provoaca cifoza!
In 2-3 saptamani va salut din mers!
@Gabriel:Voi lansa maine lista, probabil prin Google Docs, utilizand atat blogul meu, cat si alte instrumente sociale gen LinkedIn, Twitter (o sa imi fac special cont pentru asta). Daca poate cineva, incepand de maine sa popularizeze initiativa, ii raman profund recunoscator. Maine revin cu linkul catre lista si catre articolul de lansare a acesteia de pe blogul meu.
A fost o emisiune deosebita si interesanta chiar daca nu am rezonat cu tot ce s-a discutat in platoul Sintezei Zilei…
Va doresc Toate Cele Bune !
Comentariile sunt închise.