Alin imi atrage atentia ieri, pe mail, asupra problemei din film. Deloc minora intr-o Romanie unde cresterea constanta a numarului de biciclisti este salutara pentru trafic si pentru sanatatea publica.
Solutia legislativa pe care o are in vedere (un card al bicicletei/biciclistului, care sa probeze posesia) pare insa un mod de a rezolva o problema generand una si mai mare: birocratie, exces de legiferare s.a. Voi ce parere (mai avizata) aveti?
Si cum credeti ca se dezvolta responsabilitatea autoritatilor in materie de trafic eco in Romania?
E aici o lupta intre etica/moralitate si supravietuire integra, care in astfel de cazuri nu fac casa buna deloc. Da, e bine sa ne implicam, sa aparam dreptatea, dar parca as prefera sa fiu un om intreg si sanatos decat sa abordez sa cer explicatii unui individ cu ditamai fierastraul. Lumea rareori se va implica, lumii ii este teama si nu tine atat de educatie, cat de instinctul de supravietuire. Solutii nu prea vad, in afara de precautie si vigilenta din partea posesorului bicicletei. Chiar daca introducem cardul biciclistului, de legitimat nu poate sa legitimeze decat politia, iar politie comunitara niciodata nu va fi suficienta pe strazi (mai ales dupa disponibilizarile anuntate), iar politia chemata prin 112 ar ajunge mult dupa ce termina hotul de furat bicicleta.
infrastructura dedicata ? de preferinta noua si cu fonduri europene ?
P.S. Codrine vezi ca nu ai citit destul de atent postul meu la curaj si DNA . stiu . e Onasis .
@ Dan Voiculescu
PREOCUPĂRI MINORE
Pentru al ţării bine, te lupţi fără de preget ,
Dar siguranţa bicicletei pare o anecdotă
Atâta timp cât n-ai mişcat măcar un deget ,
Să recuperezi de la Pirat a noastră flotă .
Solutia Dvs. trateaza efectul, dar nu si cauza. Sa zicem ca acest lucru se intampla la biciclete. Bun, le „buletinizam”. Dar hotia? nu vor mai fura biciclete, ci trotinete. Dar spiritul civic? Spititul civic oricum a fost omorat de multa vreme. Daca intervii, risti moartea. Remember atacul armat de la schimbul valutar din Brasov? Cred ca putem incepe sa vorbim din ’47 incoace pentru a da o explicatie la acest fenomen.
„Este de notorietate, pentru cei care au cunoscut lumea satului înainte de colectivizare, adică pe timpul proprietăţii funciare ţărăneşti, că nu era mai mare ruşine pentru ţăran sau pentru familia ţărănească decât furtul. […] Dar cum s-a ajuns aici ?
Copiii erau educaţi în spiritul respectului deosebit faţă de roadele fiecăruia. Chiar şi un “inocent” furt de felul celui povestit anterior era aspru reprimat, tocmai pentru educarea, prin orice mijloace, în spiritul respectului faţă de proprietatea privată, a intangibilităţii acesteia, indiferent de situaţie sau motivare. Fiecare, de la mic la mare, trebuia să respecte cu sfinţenie principiul că de tot ceea ce nu-ţi aparţine nu te poţi atinge. Aşa au fost educaţi copiii de la ţară, în acest spirit au crescut copiii în satele noastre. […]
Ei, ţăranii, luau din produsele agricole de la C.A.P. fără a avea sentimentul că fură. Dar, ce se întâmplă cu copiii şi nepoţii membrilor C.A.P., colectiviştilor care creşteau şi trăiau în acest climat? Aceştia, tinerii, au crescut în spiritul că nu se întâmplă nimic dacă iau din avutul comun sau privat. Şi, încet, încet, aceşti tineri “s-au obişnuit”, din păcate, cu sentimentul că pot să ia de oriunde: de la C.A.P., din întreprindere, din apartamentul sau buzunarul nostru. Acesta este efectul moral şi social al spiritului de proprietate colectivă sau de stat. Aceasta este starea morală dezastruoasă a “grijii faţă de avutul obştesc” sau personal. Aceasta este una dintre cele mai grave consecinţe sociale şi morale determinate de pierderea proprietăţii. Acestea sunt efectele tipului de proprietate colectivistă sau a întregului popor, pentru că, de fapt, această proprietate era a tuturor şi a nimănui. ”
Academician Ion Paun Otiman – Agricultura Romaniei
MOGULUL SE DISOCIAZA
In timp ce opozitia lanseaza o abureala numita program economic mogulul se
ocupa de biciclete si trotinete. Semn bun. Inseamna ca Voiculescu se disociaza
de imbecilitate si propaganda de doi bani. In acest context sunt doua posibilititi…ori mogulul are planurile sale sau in esenta nu se poate face mai nimic….economia romaneasca fiind ca si lichidata.
Adevărata catastrofă a economiei naționale nu s-a înregistrat în 1989, ci în perioada următoare. Datele statistice arată următoarea situație: comparative cu anul 1989 = 100, producția industrială totală a ajuns în 1999 la 40,8%, cea mai importantă diminuare cunoscând industria chimică (1988 = 23,6%), de mașini și echipamente (2000 = 31,3%), textilă (2000 = 26,2%).
Criza economică mondială, declanșată în 2008, a găsit România într-o situație extrem de vulnerabilă. Distrugerea industriei – adică a principalei ramuri care aduce plusvaloare – a avut ca efect secătuirea finanțelor publice, iar statul s-a găsit în pericolul de a nu mai putea achita salariile și pensiile. Soluția a fost găsită nu în revitalizarea economiei naționale, ci în contractarea unor masive împrumuturi externe, adică în amanetarea viitorului unei națiuni de o clasă politică iresponsabilă.
Problema furtului de biciclete nu s-ar rezolva daca toate bicicletele ar veni cu un card de posesie (care presupune o serie pentru bicicleta, numar de vanzare etc.), tinand cont ca majoritatea „vehiculelor” in prezent sunt importate din China si nu cred ca producatorii vor stanta ei serii pe biciclete. Oricum romanii care au acum biciclete nu le vor schimba sau nu se vor duce sa le „inmatriculeze”.
Insa ar fi o solutie pentru promovarea acestui tip de transport. Crearea de catre stat (administratii locale sprijinite de cea centrala) a unor statii de inchiriere contra cost a unor biciclete ar fi solutia cea mai buna. Este deja aplicata in majoritatea tarilor europene. Banii obtinuti din inchirierea per ora/zi etc pot fi utilizati pentru cumpararea unor noi biciclete, angajarea unor tehnicieni pentru repararea bicicletelor stricate, extinderea pistelor pentru biciclisti etc.
@ Dan Voiculescu
Domnule senator,
Vă adresez şi eu o întrebare prezumtivă. Dacă cineva lua mobilul şi suna la 112… ce credeţi că s-ar fi întâmplat?
1. Poliţia nu ar fi venit deloc.
2. Poliţia nu ar fi venit în timp util, ar fi ajuns şi ar fi constatat că la faţa locului ne e nici o bicicletă
3. Poliţia ar fi venit în timp util, ar fi dat peste cel care tăia sistemul antifurt şi, în urma unei explicaţii cum că se doreşte verificare vigilenţei publice, s-ar fi aplicat o amendă pentru tulburarea liniştii publice.
4. Poliţia ar fi venit în timp util, ar fi dat peste cel care tăia sistemul antifurt şi, după o explicaţie, poliţistul ar fi zâmbit şi şi-ar fi văzut de drum
5. Poliţia ar fi venit în timp util, ar fi dat peste cel care tăia sistemul antifurt şi cel care tăia lanţul era luat la secţie, alături de cel care filma, eventual ţinut 48 de ore, pentru că, nu-i aşa, nu ar fi putut dovedi că bicicleta chiar îi aparţine (că doar nu există talon de înmatriculare la biciclete)
6. Poliţia ar fi venit în timp util, ar fi dat peste cel care tăia sistemul antifurt şi ar fi amendat pe cel care a dat telefon pentru că a pus aiurea poliţia pe drumuri.
7. Poliţia ar fi venit în „timp inutil”, nu ar fi dat peste cel care tăia sistemul antifurt şi ar fi amendat pe cel care a dat telefon că a pus poliţia pe drumuri.
Aştept cu interes supoziţia dumneavoastră care să întregească acest filmuleţ.
Îmi aduc aminte de două „inteligenţe” de la Academia Caţavencu care au intrat pe pista aeroportului Otopeni pentru a lipi, cu bandă adezivă, o grenadă de plastic pe unul dintre avioane. Personal i-aş fi condamnat la mulţi ani de detenţie, să se înveţe minte. Numai un om cu minţile răvăşite de propria prezenţă mediatică poate indica teroriştilor (în cazul aeroportului) şi tinerilor dornici de distracţii (în cazul „hoţului” de biciclete) cât de uşor se aruncă în aer un avion sau cât de uşor fac banii necesari etnobotanicelor.
Mai mult, pentru un „profesionist” furtul unei biciclete se face mai repede decât dacă ar deschide cu cheia, în nici un caz nu ar folosi instrumente precum bomfaierul sau ciocanul… Altele sunt instrumentele folosite. Priviţi la mascaţii care fac percheziţii prin angrourile bucureştene… ei cu bomfaierul taie lacătele la standuri?
@mogul: Am citit atent :-) .
Problema implica o mare cantitate de spirit civic care din pacate la noi se gaseste in cantitati din ce in ce mai mici.
Responsabilitatea autoritatilor in materie de trafic eco in Romania este zero.
Sportul inseamna viata.
Autoritatile din Romania nu se implica in rezolvarea problemei traficului eco .
Scopul sportului este acela de a destepta si inviora temperamentele, caracterele, de a innobila sentimente, de a scoate la lumina si cizela trasaturi fara de care viata noastra n-ar putea fi conceputa.
Sportul este mijlocul cel mai accesibil de educare fizica si morala a indivizilor. Ganditi-va: curaj, onestitate, darzenie, tenacitate, perseverenta, sunt numai cateva din calitatile cu care omul se recomanda prin sport in societate.”
parca traim la capatul lumii..nicaieri nu e ca la noi si nu stiu ce putem face sa salvam situatia
se dezvolta in societatea civila mai imult decat la autoritati..
CÂTEVA IDEI PENTRU IDEALIŞTI
1. Sisteme tehnice descurajatoare pentru infractori care să permită blocarea cu cheie (tip volan auto) a unor mecanisme vitale în utilizarea bicicletei : ghidonul, axul pedalelor, ax roată spate, etc ; obligatoriu asociate cu tradiţionalul „colier cu lacăt”.
2. Utilizarea pentru deplasarile cu parcări riscante a unor biciclete submodeste, neatractive şi greu valorificabile de persoanele needucate.
UDREI I-AR STA BINE, PE POST DE MITZA BICICLISTA!
Sa fim seriosi, tb promovat mai mult Iustin Capra!
rusine lipsei de initiativa!
@hermes „rusine lipsei de initiativa!” care lipsa de initiativa? deci trecatorii ori ar fii trebuit sa faca pe justitiarii ( ca deh la ce ne mai trebuie prezumtie de nevinovatie daca noi avem neuroni? ) ori ar fi trebuit sa…? sa ce? sa sune la 112 si sa spuna : ” cred ca se fura o bicicleta … ma numesc X, CNP 123… a apropo acum a plecat”
Si am o intrebare pentru cei care se simt „rusinati” de reactia trecatorilor. Daca vi se intampla sa va pierdeti chile de la bicicleta ce ar trebui sa vi se intample? eu va doresc sa se intample ce vreti voi, cum va apropiati de bicicleta sa dati explicatii la cate o patrula de jandarmi, politie , politie comunitara.. ca tot va place sa vorbiti macar asa cateva ore sa va invatati minte cu dorintele.
PSEUDO – GRIJĂ
De grija hoţilor mărunţi aproape moare ;
De victime îl doare tare capul şi regretă ;
Dar de nu-i mai vine maşina zburătoare ,
Mogulul va fura şi el măcar … o bicicletă .
P.S. Acest catren a fost postat inca de ieri 29.05.2011 insa din motive nu prea clare, dupa ce a stat o perioada buna in asteptare pentru „moderatie”, nu a mai aparut de loc, fiind se pare pur si simplu sters.(cat pe ce era sa zic” cenzurat”)
Este interesant cum în alte părți se poate. De exemplu, Utrecht este al patrulea mare oraş din Olanda, cu o populaţie de 300.000 de locuitori. Utrecht se află în centrul Olandei, motiv pentru care e un nod vital în infrastructura de transport a Olandei. În acest oraş cu doar 300.000 de locuitori, în fiecare zi 10.000 de oameni se duc la serviciu cu bicicleta.
ZEM vine de la Zero Emission Machine, adica Masinuta cu Zero Emisii, e de fabricatie elvetiana si… nu e tocmai o masina, pentru ca se bazeaza pe pedale si nici n-o poti folosi decat pe vreme buna, ca n-are acoperis.
Ce mai, e pur si simplu o bicicleta dubla (sau cvadrupla) foarte aratoasa si ingrozitor de scumpa: 2cycle – 3450 eur, iar 4cycle – 5960. Pe langa faptul ca aceasta masinuta elvetiana arata trendy, are si un design deosebit.
Toyota a anunţat recent planurile companiei în ceea ce priveşte dezvoltarea şi lansarea „Maşinii ECO“ şi progresul în ceea ce priveşte cercetarea asupra următoarei generaţii de baterii.
Japonezii au în plan introducerea până în 2012 a 11 modele, atât noi cât şi versiuni reproiectate., noteaza adevarul.ro.Tot pentru anul 2012, Toyota intenţionează începerea vânzărilor lui Prius Plug-In Hibrid, în principal în Japonia, Statele Unite şi Europa, precum şi lansarea unui model iQ electric.
asta am ajuns?
BICICETA ELECTORALĂ
Se va impune ca soluţie sigură pentru protejarea deţinătorilor (51% din populaţia cu drerpt de vot) de riscul furtului, deoarece fiind atribuită anticipat pentru 1 vot în favoarea pdl la alegerile din 2012, de către o adunătură de hoţi, se va bucura de „respectul” hoţilor de biciclete (sângele apă nu se face). Bicicleta va fi vopsită în culoare portocalie, va avea axul cu pedale acţionat manual lăsând libere picioarele pentru acţiunile energice necesare depăşiri crizei (pe dreapta) iar în loc de şa va avea un penis calibrat tatuat cu zicala : „capul o face, fundul o trage”.
Probele de anduranţă ale prototipului vor fi televizate şi făcute de doamna ministreleasă Lenuţa în perioada următoare.
Avem nevoie de sport. Avem nevoie de miscare.
dar hotii de buget? sau aia se numesc bugetari…in viziunea lui boc si base
sa nu facem din tantar, armasar. nici invers
@zvonescu sunt de acord. etica trebuia sa invinga
Comentariile sunt închise.