De foarte mult timp, sistemul national de educatie este supus unei nesfarsite serii de experimente. In fiecare an se schimba criteriile de evaluare ale elevilor, sistemul de admitere in licee si facultati, programa si dificultatea examenelor de bacalaureat.
Avem, fara indoiala, cel mai instabil sistem de educatie din Europa. Lipsa flagranta de experienta si viziune a celor care au manageriat invatamantul romananesc a redus dramatic performantele.
Pentru ca nu este capabil sa construiasca, incompetentul schimba, distruge, darama, incercand sa-si justifice functia. “Reforma educatiei” a devenit cliseul sub care se ascunde dezintegrarea sistemului national de invatamant. Nu exista abordari sistemice sau solutii de fond, ci doar gaselnite, smecherii, tunuri de presa.
Spre exemplu, in aceste zile, ministerul invatamantului a decis ca nu vor mai putea ajunge profesori decat cei care au absolvit masteratul didactic, urmat de un an de stagiu practic. Pe forma, decizia pare corecta, pe fond, are neajunsuri majore.
Exista si pana in prezent „modulul pedagogic”, pentru care studentii care doreau sa ajunga profesori puteau opta inca din primii ani de facultate. In loc sa consolideze acest modul, sa ii confere eventual si o dimensiune practica, ministerul schimba radical sistemul si creeaza inca o bariera birocratica: infiinteaza noi structuri, „masterate didactice”, care vor consuma inutil resurse publice si care vor limita excesiv accesul tinerilor absolventi la catedra. Asadar, prin „noua reforma” pierd tinerii, pierde invatamantul romanesc, pierde bugetul public. In schimb, castiga ministrul cateva zile de prezenta mediatica.
Educatia romaneasca sufera de isteria schimbarii, de „reforma deliranta”.
Avem nevoie de stabilitate, de coerenta, de predictibilitate, de o evaluare responsabila a structurilor actuale si de consolidarea celor care pot functiona eficient.
De mult timp se demoleaza in invatamantul romanesc. Este vital sa incepem sa construim.
Activist filiala judeteana Galati PC , am incercat sa contactez postul tv Antena 3 la 0214091797 si la telefonul 0212030118 in legatura cu protestul la adresa RDS-RCS si nu am avut acces .Rog verificati si daca apreciati ca e cazul luati masurile de vigoare.
REFORMA EDUCAŢIEI ŞI ÎNVĂŢĂMÂNTULUI
Sistemul nostru de valori e răsturnat :
Până şi Ministrul Tineretului e … Baba ;
Şcoala românească deja a confirmat :
Ştie ş-un chinez cum stăm … cu ” laba” .
Este o iluzie ca poti face o reforma a unui sistem subfinantat si cu oameni care au fost umiliti in ultimii ani mai mult ca niciodata.
Mare dreptate aveti! Un parinte care urmeaza sa-si dea copilul la scoala nu stie ce examene va da acesta, s-a scos si capacitatea, se introduc tot felul de clase, se fac schimbari, modificari, pentru ca apoi sa se schimbe modificarile si tot asa.
Si modulul psihopedagogic se finalizeaza cu practica, in sensul predarii intr-o scoala. Daca ar fi putin imbunatatit, impreuna cu examenul de titularizare, care este oricum dificil, cred ca ar fi fost de ajuns. In schimb se fac incadrari directe (ca in politie) si se introduc in invatamant profesoare de romana care nu stiu sa scrie. Ce elevi ies din scolile acelea? Incotro ne indreptam?
Ei nu se gandesc ca la master nu inveti absolut nimic nou? Indraznesc sa spun ca e apa de ploaie, nu se compara cu cei 3-4 ani de facultate.
Ajunge sistemul de invatamant la fel ca cel din sanatate, la pamant. Pacat de tara asta, ca potential are.
Si as avea o intrebare, daca stie cineva. De cand se aplica aceasta noua regula?
Cei care sustin acum examenul de titularizare, au dreptul de a preda, daca nu au acel master didactic si stagiul practic? Si daca da, trebuie sa-l faca ulterior totusi?
Guvernul aloca anual sume infime pentru educatie.
Puterii politice nu-i convine sa aiba electorat prea scolarizat. Cum ar mai reusi sa cumpere voturi cu pungi portocalii?!
Se schimba totul si, de fapt, nimic. La fel ca guvernarea Boc si MRU.
Degeaba s-a schimbat de atatea ori legea educatiei, pentru ca haosul nu rezolva problema subfinantarii sistemului.
Educatia romaneasca are de suferit din cauza unor personaje precum Funeriu.
LEOAICA CU CINCI DE OPT – MĂDĂLINA GHENEA
născtă în Slatina la 08.8.1988, în vârstă de 8 luni şi…24 ani este frumoasa frumoaselor.
Mi-aş dori-o în politica de vârf mioritică şi ca viitoare regină a cinematografiei româneşti.
Diseară la Antena 3 o dezbracă pentru noi, Gâââdea !
PS : Ca orice femeie mai are un opt.
Nu numai atat pana nu gasim un sistem stabil de examinare a studentilor pe care sa il urmam fara s il schimbam odata pe an nu cred ca vom rezolva nimica.
Suntem produsul educatiei noastre. Pe vremuri, turcii luau tribut in copii si ii educau astfel incat deveneau ieniceri. Dascalii sunt cei care au sadit patriotismul in generatiile care au obtinut independenta, au realizat Romania Mare si Romania moderna, inclusiv in perioada socialismului. Acum ienicerizarea, adica educatia in spiritul internationalismului – capitalist de asta data – , care neaga nationalismul si patriotismul, se face loco, prin educatie, programe educationale, manuale alternative, mass media, si prin scaderea calitatii dascalilor. USL ar trebui sa ia masuri in consecinta, altfel vom disparea ca tara si natiune.
Propozitiile care contin ” educatie, schimbare, reforma ” deja au devenit clisee in ultimii 20 ani . Nu cred ca a existat ministru al educatiei care sa nu realizeze peste noapte ca sistemul de evaluare al tinerilor nu este la locul lui si sa nu vrea sa faca o reforma in educatie. Cine are de suferit ? Copiii care reprezinta o mina de aur a unei tari. O mina de aur care este exploatata mai ceva ca cea de la Rosia Montana.
Cu tot respectul , lamuriti-ne si pe noi cu scoaterea antenelor din grila de program.
Deoarece se aude ca grupul ar fi cerut suma de 7 milioane de euro pentru retransmisie. http://mobil.money.ro/article/1219163
De curand, am primit bilete de „amor” din partea PDL-ului, ca de exemplu: in cutia postala am gasit mustatile lui Silviu Prigoana, care viseaza la Primaria Generala………………. sa mai viseze……
si o „GOGOASA”
de la Romeo Raicu Presedinte PDL Sector 4, prin care ma anunta ca
„prin votul majoritar al consilierilor PDL am demarat programul de reabilitare termica a 320 de glocuri, am reabilitat reteaua de apa si canalizare in zonele Aparatorii Patriei si Progresul, am reabilitat sistemul rutier pe principalele artere din sector, am creat noi locuri de parcare, am initiat si promovat proiecte privind atragerea de fonduri europene pentru comunitate si functionarii publici din primarie…bla-bla-bla”.
Oleleiiii….. eu stiam ca toate acestea au fost facute de „verisorul” meu Piedone (suntem veri, dupa: greutatea corporala, ochelari, barba) si nu de portocaliul inverzit Romeo, care ma sfatuieste sa o sustin pe „Julieta” lui, Sulfina Barbu !
Cand au nevoie de voturile noastre, stiu sa faca sluj si sa dea din coada, iar dupa alegeri, inscaunati fiind, cand apelezi la ei, te trateaza cu „portbagajul” alias partea dorsala.
HÂC…. EU VOTEZ CU CINE VOR MUŞCHII MEI, NU AI LOR !
Domnule Voiculescu
In articolul dvs spuneti ca „lipsa flagranta a experientei si viziunii celor care au manageriat invatamantul romanesc au redus dramatic performantele”. Sa se inteleaga de aici ca-i criticati si pe colegii dvs.de coalitie Ecaterina Andronescu si Andrei Marga, fosti ministri ai invatamantului?
de isteria schimbarii proaste sufera..
Din păcate însă, situația învăţământului superior din ţara noastră este mult mai gravă decât în celelalte state membre UE. Majoritatea universitatilor noastre sunt departe de a fi competitive la nivel european si cu atât mai puțin la nivel mondial.
o reforma in cel mai pur stil funerian…sau fuhrerian?
poate asa s-a vrut ca romania sa nu mai aiba educatie deloc
Comentariile sunt închise.