Ni se intampla adesea – noua, romanilor – sa ne descoperim valorile culturale atunci cand sunt deja la apogeul carierei in Occident. Cand au atins excelenta prin propriile eforturi, in ciuda ignorarii si a lipsei de solidaritate cu care Romania i-a tratat.
Din acest motiv, am avut astazi satisfactia de a schimba putin „regulile nepasarii romanesti” in privinta valorilor aflate la inceput de drum. Am intalnit, din pura intamplare, o familie din Craiova care tocmai a cunoscut o mare satisfactie: fata lor a reusit sa fie admisa la Conservatorul din Viena in urma unui concurs in care nu mai putin de 118 tineri pianisti extrem de talentati s-au intrecut pentru doar 6 locuri.
Asa cum se intampla mai mereu, bucuria unui astfel de succes era dublata de grija concreta a unui parinte (cum vor reusi sa-i asigure o locuinta in Viena?), problema pe care am avut satisfactia sufleteasca de a o solutiona chiar astazi: unul dintre cei mai buni pianisti tineri ai Romaniei merita sansa de a studia in capitala muzicala a Europei.
Problema de fond a cunoasterii si sprijinirii valorii ramane: cum facem sa aflam din timp (si sistemic, nu gratie unor intamplari) care ne sunt tinerii talentati si in ce mod au ei nevoie de ajutorul Romaniei?
Ce credeti?
Felicitari pentru gest. Nu multi sunt atat de generosi ca dvs!
prin selectii la nivel national….ca in irlanda. ar fi cel mai bine
E norocoasa familia aceea ca a dat peste dvs.
Ajutati-ma si pe mine daca sunteti atat de darnic. Vreau sa studiez facultatea de stiinte politice in Marea Britanie, la Manchester, iar anual mi-ar trebui 25.000 de lire!!
Impartasesc parerea lui andreea. :)
Societatea civila tb sa se implice in identificarea unor astfel de tineri.
Domnule Voiculescu,
un gest nobil! Va felicit iar tinerei sperante ii doresc sa isi realizeze visul. :)
LaBe Unu TV., in emisiunea d-lui colonel Turcescu, Presedintele suspendat a declarat ca nu mai vrea sa fie consecvent ca boul si ca prefera sa castige referendumul ” la masa verde „.
BOICOT ELECTORAL ÎN HAITĂ
Intrând Băsescu în călduri, îl mănâncă-n vulvă ,
Ca pe orice javră ordinară, crescându-i libidoul ;
Şi a ordonat un boicot, căci fiind o mare curvă ,
Va avea de câştigat, de nu-i consecvent ca boul .
Gestul dvs. este unul deosebit.
Am cunoscut aceasta bucurie in urma cu 6 ani , cand fata mea cea mare a fost admisa la facultatea de arhitectura… in Ro ( ce-i drept!)… Acesti ani sunt circumscrisi celor 8 (de care v-am mai vorbit)… in care am trait impletit aceasta bucurie, cu propria-mi drama de functionar public incapabil sa se “adapteze” la NOUL introdus in administratie de portocalii… Azi mi-e imposibil sa-i dau un sfat privind CALEA de urmat… sa profeseze in RO sau sa aplice pentru un job in strainatate…
Ceea mai simpla modalitate de descoperire a acestor talente , ar fi prin intermediul scolilor , a gradinitelor.Problema dar si solutia o reprezinta sistemul de invatamant.Problema e data de faptul ca acest sistem , ca si celelalte ale Romaniei sunt …..DISTRUSE .Profesorii NU au timp si nici tragerea de inima de a descoperii talentele.Grijile si permanentul conflict politic in care traim de 22 de ani as spune eu , au cazut aceste erori ale sistemului.
Totusi ceea mai simpla modalitate de a continua sa descoperim aceste talente si apoi sa le promovam , ar fi prin testari impuse din timpul gradinitei si a scolii primare.Lucru ce ar putea facut de statul roman.
Fundatiile si organizatiile ar putea ajuta statul roman sa descopere tinerii talentati care din diferite motive ( in special cel financiar ) , au abandonat scoala sau pur si simplu nu au fost niciodata la scoala.Acestia pot fi descoperiti ,foarte usor , prin intermediul primariilor si cu ajutorul recensamantului.
Totusi pentru a mentine costurile la un nivel mic,nu putem reface referendumul , care a dat date inexate.Astfel putem prin intermediul primariilor ,sa descoperim acele familii cu copii care au abandonat scoala sau nu au fost niciodata la scoala.Aceste persoane primesc o forma sau alta de ajutor banesc din partea primariilor pentru acesti copiii,in acest caz chiar si deplasarea din gospodarie in gospodarie este eliminata si acest copii pot fi regasiti in bazele de date de asistenta sociala.
Fundatiile si organizatiile non-guvernamentale pot intervenii si cred ca ar trebui sa intervina , acolo unde statul nu o poate face.Daca acest sistem de evaluare generala este implementat de stat , fundatiile pot intevenii pe partea de „door-to-door” de a descoperii si a ajunge la acele persoane ” retrase ” din societate.
Apoi ajutorarea acestor copii ,poate fi considerata ca si o investitie.Statul sa le asigure macar o parte din necesarul studiilor lor si la finalizarea studiilor sa munceasca pentru o anumita perioada pentru statul roman.
Pentru copii care pot urma o facultate sa zicem sistemul are deja o forma de ajutorare prin repartizarea in camine fara sa plateasca.In licee, la fel , exista caminele si nu trebuie sa fie neaparat a aceluiasi liceu.
Solutii exista si se pot gasii si fondurile FOARTE USOR , si pot sa demonstrez asta oricand ,problema ceea mare e sa se DOREASCA.
@reorganizarea recensamantului si nu a referendumului …scuze
Nu doar tinerii talentati trebuie ajutati. Toti tinerii ar trebui sustinuti.
Sistemul de invatamant din Romania ar fi o solutie pentru identificarea unor solutii si oferirea acestora. Trebuie facuta o reforma „adevarata”, nu doar schimbate niste examene, puse camere de filmat si modificat curricula in fiecare an.
Cred ca cei care le cunosc cel mai bine valoarea sunt cei care s-au ocupat de pregatirea lor, profesorii. Daca au nevoie de ajutor, ar trebui sa il ceara.
Romania are multi tineri valorosi, dar nu sunt apreciati si sustinuti pe deplin. Cu siguranta, situatia lor e cunoscuta de cadrele didactice, iar rezultatele lor remarcabile (de la diverse concursuri, olimpiade) sunt stiute de cei de inspectorate. Poate reprezentantii Ministerului Educatiei ar trebui sa fie preocupati de situatia copiilor valorosi.
Din pacate in Romania copiii talentati nu sunt sprijiniti de statul roman. Pacat, mare pacat.
Raspunsul meu la intrebarea Dv. este urmatorul:
La nivelul inspectoratelor scolare judetene, unul din inspectori trebuie sa centralizeze date de la toti dirigintii claselor 5-12 si, daca e cazul chiar de la invatatoare sau educatoare de gradinite. Acestea ar trebui sa isi dea seama inclusiv daca un copil are auz muzical peste medie. (In scoala mea generala aveam si pian, desi nu era scoala de muzica iar la orele de muzica pe care le-am facut cu o profesoara minunata, mai in joaca mai in serios am studiat si pianul extracuricular.). Avand aceste situatii cu copii superdotati tot inspectoratele ar trebui sa aiba la dispozitie (actualizat, binenteles) o lista cu fundatii locale sau din alte judete care se ocupa cu sprijinirea copiilor talentati -nu cred ca sunt multe, din pacate. De ce fundatii… ? Pentru ca nu vad in perspectiva o alocare de fonduri masiva la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru aacest scop, acela de a sprijini si a stimula creativitatea copiilor.Iar daca exista aceste situatii la nivelul inspectoratelor si exista acolo oameni devotati muncii si atributiilor lor ar fi un prim pas.
Ai mai auzit deja expresia: “fiecare copil e special”. Si al tau are cu siguranta ceva special in el, iar talentul lui ascuns se poate arata la varste fragede sau mai tarziu in viata. Ca parinte, esti primul lui profesor in viata si ar trebui sa ii descoperi si sa ii dezvolti copilului tau priceperile si indemanarile.
Copiilor le greu sa isi ascunda pasiunile. Daca danseaza pe ritm imediat ce dai drumul al muzica sau daca iti transforma o bucata de plastilina in cea mai draguta jucarie, s-ar putea sa ai in casa un dansator foarte bun sau un mic artist plastic.
sse pare ca excelam in instrumentistica.
excelenta atitudine.
Comentariile sunt închise.