Am privit manifestațiile tinerilor care cereau ca România să se elibereze de presiuni politice, de șantaj, de ură, de incompetență, de amatorism, improvizație și corupție, și să redevină o societate sănătoasă și civilizată, capabilă să susțină o economie performantă.
Împărtășesc de mulți ani aceste idealuri.
Am văzut în ultimii zece ani cum tinerii tac, ”scârbiţi” şi ”sceptici”, și cum în fruntea lor ajung unii care cred că politica înseamnă să vorbeşti tare, mult şi agresiv, unii dintre ei eșuând moral și managerial cu o constantă de ceas elvețian.
În fiecare zi, națiunea română solicită vehement o schimbare fundamentală a clasei politice. Mai devreme sau mai târziu, voința națiunii se va impune.
Urmează alegerile locale și parlamentare la care ar fi normal să-i vedem pe cei care au demonstrat ceva – care au construit în propria lor viață, pe cei care au generat idei, plus-valoare – ceva durabil și solid.
Suntem cu toții de acord că:
- la alegerile democratice nu putem renunța
dar și că,
- la alegeri participă persoane de pe listele propuse de partidele legal inregistrate.
Concret, propun celor care au ieșit în strada și au cerut o schimbare – pe de o parte, și noilor partide politice – pe de altă parte, o schimbare de paradigmă în care o formațiune politică abandonează interesele de partid și își asumă o competiție de candidaturi la alegerile locale pe baza unor criterii de selecție anunțate care să vizeze: competență, expertiză și autonomie financiară, toate bazate pe fapte anterioare, nu pe vorbe.
Tinerii trebuie să fie principalii vizați, aceia care au bifat criteriile performanței în viața profesională și criteriul responsabilității în viața privată.