Una dintre tezele prezentate pe larg în cărțile mele se referă la managementul riscului accesării și gestionării fondurilor europene.
Perioada de programare 2014-2020 are un nivel de corecție financiară aplicat de Comisie (art.22, alin.7 din Regulamentul UE nr.1303/2013) sub forma unei rate forfetare determinată pe baza raportului dintre media ratelor finale de succes pentru toți indicatorii de realizare și toate etapele cheie de implementare dintr-un cadru de performanță, și rata finala de succes a indicatorului financiar din cadrul de performanță respectiv (denumit coeficient de succes/absorbție).
Altfel spus, mai concret și mai puțin științific, dacă în cazul României coeficientul de succes/absorbție va fi sub 50%, ni se va aplica o rată forfetară de 25% care poate ajunge însă până la 5% – dacă coeficientul de absorbție va fi sub 65%.
Reducerea cofinanțărilor proiectelor din fonduri europene sau pierderea unor fonduri vor avea un impact direct asupra dezvoltării României.
Am spus-o întotdeauna și o reafirm: banii Europei nu sunt un moft, ci șansa României de a intra cu capul sus în lumea civilizată.