Recent, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și-a anunțat intenția de a crește salariul minim din țara sa la peste 1000 de dolari în următorii 5 ani. Chiar dacă a fost asumat într-un context electoral, acest obiectiv este considerat realizabil în intervalul de timp anunțat din două motive fundamentale:

  1. Economia Poloniei a progresat constant și consistent în ultimii ani, susținută de echilibrul dintre producție și consum;
  2. Liderii polonezi, dincolo de obișnuitele diferențe doctrinare și de programele politice concrete, împărtășesc aceleași valori în privința intereselor fundamentale ale națiunii lor.

Din păcate, la o analiză lucidă, România nu stă bine la niciunul dintre cele două capitole. La noi, perioadele de creștere economică, bazate în principal pe consum, sunt urmate de momente de abis. În egală măsură, războiul permanent dintre liderii noștri, mai vechi sau mai noi, reduce posibilitatea asumării consensuale a unor obiective naționale strategice. Dar, recunoscându-ne erorile și încercând să le îndreptăm, putem schimba această realitate.

Pentru a păstra forța de muncă în țară, pentru a crește durabil nivelul de trai și calitatea vieții în România, ar fi util să ne propunem – ca obiectiv național, împărtășit de toate forțele politice și sociale – necesitatea creșterii salariului minim pe economie la 1000 de euro în următorii 7-8 ani.

Nu va fi ușor. O asemenea evoluție, susținută evident de creșterea productivității, ar trebui implementată gradual, cu 10-15 procente pe an, pentru a nu sufoca mediul privat.

Dar este important să ne propunem un astfel de obiectiv pentru a ne clarifica perspectiva asupra viitorului nostru! Pentru a înlocui mentalitatea defetistă, de victime ale istoriei sau ale adversarilor politici, cu o viziune optimistă și constructivă, asumându-ne responsabilitatea propriului progres.

Este posibil un pact transpartinic prin care să fie asumat, la nivel național, obiectivul creșterii salariului minim pe economie la 1000 de euro până în 2025-2027? Avem capacitatea de a ne impune acest test de solidaritate și responsabilitate națională?

Sper ca anul 2020, cu toate încercările sale, să ne ofere răspunsuri pozitive la aceste întrebări.

35 COMENTARII

  1. polonia atunci cand a intrat in uniunea europeana si-a negociat intrarea timp de 12 ore,si asta spune multe despre acesta natiune de oameni pe cand noi…abia asteptam sa ne bage cineva in seama.va mai curge multa apa pe dambovita cand ne vom vedea cu asa salariu ca in afara,insa pana atunci ne descurcam cum putem.

  2. eu nu cred asa ceva,salariul 1000 euro minim in romania,chiar cei din vest sustin cu mare tarie ca lucratorii din est indiferent de domeniu sa aiba salariul mult mai mic decat ei.nu stiu de ce asta dar asa se aude prin afara.

  3. nu este ceva extraordinar salariu 1000 de euro pe luna in romania,si acum sunt multi care castiga acest salariu mai ales in domeniul it este salariu minim de incadrare.

  4. sa dea dumnezeu sa traim si acele vremuri cand salariu din romania va fi egal cu cel din tarile civilizate dar din pacate este un vis la care doar putem spera.

  5. daca toata lumea din romania bineinteles numai cei care lucreaza ar avea salariul acesta cred ca si economia ar functiona altfel si s-ar diminua piata neagra asa cum o numesc specialistii

  6. in acest moment economia din romania nu cred ca poate sustine un asa salariu mediu.poate ca pe viitor se va concretiza asta dar acum,slabe sanse.

  7. odata cu schimbarea guvernului acum incep toti sa faca tot felul de promisiuni pentru atragerea de voturi dar nu cred ca este posibil asa ceva acum cand noi nici nu am trecut la moneda euro.

  8. cred ca in urmatorii 10 ani sa zicem ca in romania va fi un asa salariu mediu de 1000 euro,dar eu cred ca cei care fac astfel de afirmatii se grabesc nu este cu putinta sa nivelam salarii la 1000 euro acum ar fi un efort mult prea mare iar mediul privat ar cadea in secunda doi.

  9. sunt de parere ca guvernul orban nu poate sa atinga acesta cifra in ceea ce priveste salariul mediu in romania

  10. cred ca ar ceva fantastic de povestit nepotilor daca s-ar intampla asa ceva dar este cusuta cu ata alba tot ceea ce se spune noi romanii de rand ne-am invatat asa de mult cu saracia incat o privim ca pe ceva normal iar daca ne-ar lovii cu un asa salariu sincera sa fiu nu stiu cum am gestiona acesta situatie.

  11. eu lucrez pentru mai putin si m-as bucura foarte mult daca as avea 1000 euro chiar mi-ar fi suficienti pentru orice

  12. cred ca fiecare dintre romani isi doresc sa aiba un asa salariu dar trebuie sa mai asteptam putin pana economia tarii va putea sa sustina un asa salariu mediu

  13. eu sunt o muncitoare intr-o fabrica si sa inteleg ca se vrea ca noi toti romanii sa avem salariul de 1000 euro?ooooo pai atunci am simtii si noi cum este sa fim europeni si din punct de vedere financiar.

  14. Ne lipseste ceva esential: nu sintem polonezi! Diferenta dintre noi si ei este imensa si nu poate fi recuperata.
    Polonezii au caracter, identitate, demnitate, onoare, curaj, patriotism, iar noi nimic din toate acestea, nici macar urme! Nu traiesc in baza unei teorii aberante, asa cum este cea a „vestului luminos”, specifica doar romanilor, nu au in vocabular prostia, tipica noua, cu „tarili civilizate”, nu-si denigreaza propiul popor si tara, asa cum face romanul si nu aspira deloc la „valorili” altora, care n-au nici o baza si nici o valoare, asa cum se intimpla in cazul nostru. Au si o economie, deoarece, la ei, slugarnicia nu reprezinta o valoare si nu este confundata cu iscusinta diplomatica, dupa cum isi inchipuie romanul nou. Pt polonezi totul este f simplu: Polonia si poporul lor si tot ce tine de acestea, reprezinta totul, pe cind la noi asa ceva nu conteaza si pot fi vindute pt simple promisiuni sau distruse. Idolatria pt diverse minoritati nu exista si nu vor avea presedinti straini care sa-si permita sa batjocoresca natia si tara lor.
    In concluzie, nu indeplinim absolut nici o conditie pt nimic, nici macar una singura care sa ne permnita sa existam! De aici provine si lipsa de respect a tuturor fata de noi ca tara si popor!

  15. este un salariu ametitor pentru romania si cred ca niciodata acesta suma nu va reprezenta salariu mediu la romani

  16. ar trebui sa avem o economie ca si a germaniei ca sa suporte un asa salariu mediu pentru intreaga populatie

  17. mare mi-ar fi mirarea daca m-as trezii pe card cu un asa salariu,insa trebuie sa revenim cu picioarele pe pamant este frumos sa visam dar totusi….traim in romania nu in franta sau tarile care isi respecta blazonul.

  18. am toata convingerea ca daca se vor face investitii in domeniile care sunt motorul economiei nu este greu sa avem un salariu decent as spune

  19. sunt putine domeniile in care sa gasesti un salariu asa de bun insa eu cred ca incet in timp salariile vor ajunge si la 1000 euro

  20. trebuie sa fim realisti si constienti ca fara o economie care sa dudie nu este fezabil acest lucru insa perspective sunt de mariri salariale si uite asa usor usor poate ca vom atinge cifra asta dar repet…in timp nu asa dintr-o data

  21. vad ca cei care vor sa conduca tara asta incep sa faca tot felul de promisiuni care nu au nicio legatura cu realitatea

  22. un asa salariu cred ca primesc doar cei super calificati intr-o meserie ceilalti primesc la jumate sau mai mic de atata

  23. nimeni si nimic nu poate oprii initiativa alesilor de a marii slariul minim insa cand?cand se va intampla asta?ca vad ca pensii speciale au cam toti de prin parlament

  24. romanii se bucura la 200 lei marire de salariu,ce sa mai zica de 1000 euro noua ni se pare un salariu astronomic insa el este un modest in alte tari

  25. asa cum voteaza ca sa isi mareasca pensiile lor nesimtite asa sa si voteze pentru marirea salariului mediu.este simpla treaba numai sa faca ceva in acest sens ca ne-am saturat de saracie ca de mere padurete.

  26. as vrea sa vad un senator sau deputat cum reuseste el sa traiasca cu salariul mediu pe economie de pana acum,dupa aceea mai vorbim de cei 1000 euro.

  27. Brut sau net? Pentru că multe salarii din România sunt de 1000 de euro. Doar că fiscalitatea excesivă face ca dintr-un salariu brut de 1000 de euro, angajatul să primească doar 540 de euro. Restul de bani merg către stat.

  28. Dacă ar și adevărat anuntul ar fi ok ! Normal că se progresa cu in salariu de 1000 de euro s-ar întoarce forțele de muncă plecate în străinătate. Si ar munci pe pământul nostru natal și lângă cei dragi…un vis frumos o speranță pentru toți Românii….

  29. 30% din populatia Germaniei nu are venituri de 1000€ lunar, asa ca sint scutiti de la plata impozitului. 10% din populatie plateste 50% din masa totala de impozit. Aceste date spun mult despre nivelul saraciei si al salariilor, care nu sint ceea ce se crede in tara. Romanii nu au habar pe ce lume sint si ce se intimpla, deoarece traiesc din legende, zvonuri si povesti fabricate care nu au legatura cu realitatea. Vedem ca toate acestea au consecinte!

    https://www.wiwo.de/finanzen/steuern-recht/einkommensteuer-10-prozent-zahlen-50-prozent-der-steuern-gehoeren-sie-dazu/23689878.html

  30. Uite, UE nu e RO vs PL Am pornit cu aceleași șanse, însă diferențele sunt dureroase
    https://www.youtube.com/watch?v=QzsSrJGsHVw

    Produs chiar de catre A3 si vedem diferentele enorme dintre noi si Polonezi, care sint cele pe care le-am enumerat. Problema porneste din anii 50. Cine se uita si intelege, atunci ii sint clare motivele discrepantei! Ion Tiriac a spus-o f bine intr-un interviu, tot ca A3, cind a afirmat ca problema provine din lipsa educatiei, deoarece statul n-a avut bani. Bine, suna simplu si ar mai trebui spuse destule, dar este suficient si atit.

    Ce spune Dan Puric:
    „Ţara asta întotdeauna a fost pradă. Cam cât s-a furat: în 480 de ani de strivire otomană, 270 de tone de aur. În 280 de ani de strivire şi de ocupaţie austro-ungară, 800 de tone. În 30 de ani, din 1990 până acum, s-a scos din România de 3,3 ori mai mult decât toţi ăştia”, a spus actorul.

    Potrivit lui Dan Puric, se urmăreşte distrugerea mătcii, a rădăcinii, a etnicităţii noastre, ceea ce reprezintă, de fapt, o „crimă împotriva umanităţii”, săvârşită „sub spectrul umanităţii”. Ideologilor neomarxişti „le e e frică de omul liber. De omul care are credinţă”, de aceea vor să distrugă matca, rostul”

    „Din bețivii, leneșii și nebunii satului se trag ăștia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu știu ce înseamnă pământul, câtă liniște și câtă putere îți dă, ce povești îți spune și cât sens aduce fiecărei dimineți și fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineața și plecau la câmp cu ciorba în sufertaș. Pe toți gângavii și pe toți puturoșii ăștia i-au făcut comuniștii primari, secretari de partid, șefi de pușcării sau de cămine culturale. Pe toți ăștia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creștinește.”

    Aceasta stare de fapt este imposibil de corectat! S-a pierdut totul intre anii 50-70. Scoala rezolva unele probleme, dar in nici un caz pe toate! Tot ce-a fost valoare au avut grija cei despre care vorbeste Dan Puric sa fie inlaturati si asa procedeaza si astazi. Ne uitam la exemplarul provenit din Dobrogea si este suficient.

    “Cam cât s-a furat: în 480 de ani de strivire otomană, 270 de tone de aur. În 280 de ani de strivire şi de ocupaţie austro-ungară, 800 de tone.”

    Apoi, din aceasta istorie f clara, reprezentata in cifre care spun esentialul, romanii n-au inteles nimic, aruncindu-se la picioarele vesticilor.
    Acestia au facut ce stiu ei mai bine, daca tot ne-am oferit sa-i „ajutam”: “În 30 de ani, din 1990 până acum, s-a scos din România de 3,3 ori mai mult decât toţi ăştia”.

    Este asta o surpriza? Nu, ci doar o confirmare. Cind crezi ca-ti faci elita conducatoare din “bețivii, leneșii și nebunii satului ” nu poti avea decit ceea ce vedem astazi. Este mai simplu decit buna ziua!

Comentariile sunt închise.