Reacțiile generate de concurs mi-au reactivat amintiri vechi.
Într-adevăr, Daniel mirosul specific de tipărituri este parte integrantă a fascinației pentru ziare pe care eu am dobândit-o dinainte să învăț să citesc. Nu mergeam încă la școală, dar îl pândeam pe tata să termine de răsfoit hârtiile acelea magice, cu poze și mii de semne misterioase, pentru ca apoi să le transform în coifuri, avioane sau bărcuțe. Mirosul tare, de cerneală, îmi rămânea pe mâini ore bune.
Chiar dacă astăzi traversează o criză profundă, ziarul tipărit a marcat o întreagă epocă, a format zeci de generații și milioane de conștiințe. În România, după revoluția din 1989, presa scrisă a fost cea mai concretă și mai vie formă de manifestare a libertății proaspăt dobândite.
Reiau întrebarea: De ce ar cumpăra cineva un ziar în forma sa tipărită dacă are acces la acel conținut prin intermediul internetului? Sau, dacă vreți: Care sunt avantajele (dacă există) presei tipărite în raport cu cea online?
Cred că ziarul tipărit poate fi citit oriunde și oricând. Chiar și în locurile unde internetul nu poate pătrunde sau pătrunde cu greu. Este mult mai ușor de citit, nu presupune disconfortul legat de citirea de pe monitor, de pe tabletă sau smartphone. Plus că farmecul hârtiei nu se compara cu răceala neutră a textului în format electronic. În plus, nu am auzit ca ziarul tipărit să aibă de suferit de pe urma atacurilor oricărui virus sau hacker așa cum se poate întâmpla în rețeaua internetului.
bunicii mei inca mai au si acum abonament la ziar dintotdeauna au avut asa ceva si chiar atunci cand merg pe la ei mai rasfoiesc si eu cate unul, este foarte placut sa citesti din ziar si sa simti mirosul de cerneala..cineva chiar a muncit pentru ca eu sa am aceasta posibilitate.
atunci cand citesti un ziar adevarat ai impresia ca ceea ce scrie in ele este perfect adevarat pe cand in mediul online se mai strecoara si stiri false.asta este parerea mea.
un avantaj al ziarul tiparit ar fi urmatorul…pentru ca cititorul sa cumpere ziarul de la taraba cineva trebuie sa faca acel ziar fizic adica exista niste oameni care se ocupa de asa ceva si bineinteles acei oameni ocupa niste locuri de munca platite..pe cand in online dispare cu totul ceea ce am zis mai sus..si este pacat.se reduc sau dispar niste ocupatii care intretineau o familie si creau un viitor mai bun copiilor lor.
ziarul tiparit poate imbraca mai multe valente.recent am fost la o cafenea din bucuresti am comandat o cafea si ceva usor de mancat iar cand chelnerul mi-a adus comanda mi-a adus si un ziar din partea cafenelei sa-l rasfoiesc pe timpul sederii mele acolo.va spun sincer ca m-am simtit importanta,nu stiu de ce,dar acesta a fost sentimentul pe care l-am avut.ziarul cuprindea o paleta foarte larga de subiecte vacante,sport,stiri,politica.
cand eram studenta eram mai tot timpul pe la calculator,nu aparusera laptopurile,si mult timp mi-l petrecem acolo facand diverse iar tatal meu imi spunea ,,este bine sa folosesti tehnologia in folosul tau dar ai mare grija sa nu te foloseasca ea pe tine in folosul ei,, nu prea dadeam importanta celor spuse de el dar…..acum am ajuns la vorbele lui.si este un lucru foarte trist,ori de cate ori am ocazia iau un ziar, o carte, o revista ceva tiparit si citesc si asta parca ma transpune cu ceva ani in urma ma duce undeva in trecut de unde nu as mai vrea sa ma mai intorc.
profesorul meu de istorie pe care-l stimez foarte mult,in fiecare dimineata isi lua ziarul de la taraba inainte sa vina la scoala.eu recunosc ca citeam mai mult pe telefon dar intr-o zi am facut si eu ca dansul am luat ziarul si ce credeti ma simteam si eu un profesor de istorie cam de timpuriu…au trecut ceva ani de atunci,acum sunt profesor de istorie si am renuntat sa mai citesc de pe telefon in fiecare dimineata imi iau nu ziarul ci ziarele de la chiosc.
cercatatorii au descoprit ca cititul de pe tablete sau alte dispozitive creeaza in randul tinerilor o neatentie si o stare de irascibilitate accentuata.pe cand citind ziarul clasic nu se cunosc astfel de aspecte.
Daca putem extrapola si hiperboliza, comparatia intre online si offline/print este ca cea dintre organic si anorganic. Ziarul tiparit are acea nota de autentic, de unicitate a lucrului palpabil si iti ofera sentimentul ca te poti retrage in mintea proprie pentru a citi, a asimila si judeca o informatie prin filtrul propriu avand ceva palpabil in mana, care este acolo si va ramane acolo pentru mult timp, in timp ce un dispozitiv/device iti afiseaza informatia pe un ecran efemer, ea disparand sa lase loc altor imagini sau texte.Conceptul este unul diferit,eu nu cred ca se exclud cele doua dar cu siguranta efemeritatea este facila publicului din ziua de astazi spre deosebire de o memorie RAM, ce afiseaza in milisecunda asta o informatie iar in cealalta cu totul altceva.Este o comparatie intre productie si servicii – acum un ziar online are doar mult dezbatutul „content” – il putem asimila economic serviciilor,pe cand un ziar ce ocupa efectiv un loc in spatiu este o munca de productie pe langa munca de creatie si documentatie a informatiei. Mirosul tiparului este inconfundabil, atingerea hartiei este unica si nu poate fi reprodusa de sticla rece a unui ecran indiferent de dispozitivul tehnic folosit.Chair si acum sa tin un ziar in mana este imbucurator, invoca prestarea unei munci minutioase, este rezultatul unei activitati de creatie si productie in acelasi timp, adauga o greutate atat la propriu cat si la figurat. Bitii nu au greutate, impulsurile electrice nu au miros, rezolutia ecranului nu naste o emotie – este natura vie versus natura moarta. Presa scrisa , in Romania, cel putin, nu mai are viata lunga insa deoarece publicul nu o mai solicita, poate doar in mica masura reprezinta nevoia unui public restrans ce nu atinge pragul de profitabilitate in excelurile celor ce fac aceste calcule, si care, de multe ori, iau aceasta decizie desi ar dori-o altfel.Scrisul este minutios, analitic. Online-ul – efemer, superficial, viciat. Tehnologia este buna atat timp cat iti imbunatateste munca – insa atunci cand tehnologia incepe sa nu aiba pret si sa fie efectiv gratuita se creeaza un paradox – nu exista lucruri gratuite in lumea aceasta – totul are un pret – iar daca produsul pe care il cumperi nu are un pret inseamna ca, de fapt, nu acela este produsul, ci cel care il cumpara.
daca vor disparea ziarele tiparite atunci nu vom avea nicio scuza ca raul ni l-am facut cu mana noastra.
cred ca cele doua trenduri sa le numim asa vor merge in paralel foarte mult timp de acum inainte pentru ca nu ai cum sa elimini tiparul de ziar si nici online-ul de aceea spun ca vom avea parte de amandoua pentru o perioada foarte lunga de timp.
ata timp cat vor exista oameni pasionati de tipar, cat vor exista tipografii, si cei carora le place sa citeasca dupa ceva tiparit vor exista si ziare tiparite si asta este un lucru bun.
1. Într-un ziar tipărit nu ai click-baits cu titluri de genul „N-ai să crezi ce a pățit o faimoasă vedetă pop și în ce oraș celebru i s-a întâmplat acest lucru nemaivăzut!”, pentru că nu trebuie să faci clic pentru a accesa articolul.
2. Într-un ziar tipărit nu ai în toate colțurile unei pagini cu un articol serios reclame la tot felul de știri de cancan despre pseudovedete de canal. Chiar dacă ai trimiteri la știri sau articole din alte pagini, sunt de același nivel, nu „syndicated links” către alte publicații.
3. Într-un ziar tipărit nu te asaltează din toate părțile reclame colorate, eventual animate și zgomotoase; reclamele nu te obosesc nervos, ba uneori se pot dovedi chiar utile.
4. Într-un ziar tipărit serios, de obicei se publică mai puține știri de umplutură decât în varianta online (cine știe cât gunoi a ajuns să publice online The Guardian va pricepe).
5. Într-un ziar tipărit occidental ai adesea și o zonă cu cuvinte încrucișate (fie și integrame), probleme de șah sau bridge, și alte elemente avantajate de suportul de hârtie.
6. Într-un ziar tipărit pot exista informații care să-l facă pe cititor să păstreze unele pagini sau bucăți de pagini: programul TV, programul spectacolelor, o recenzie de interes, informații edilitare, un cupon de reducere, chiar o reclamă, etc.
7. Multe ziare tipărite arată mai bine decât versiunile lor online în privința fonturilor, a punerii în pagină, a prezentării generale (nu este obligatoriu totuși; dar în România încă mai există articole online fără diacritice!).
Comentariile sunt închise.