Criza demografică reprezintă, fără îndoială, cea mai acută amenințare la adresa existenței națiunii noastre. După 30 de ani de spor natural negativ și înregistrând cea mai mare rată a migrației din Europa, populația efectivă a României s-a redus cu aproape o treime! Situația este critică, iar cifrele statistice oficiale confirmă această realitate.

În prezent, conform Eurostat, aproape 600.000 de copii români trăiesc în afara României – mai mult decât copiii plecați din Polonia, Bulgaria, Franța și Italia la un loc! Țara noastră și-a pierdut deja 15% din numărul total al copiilor. Este o situație fără precedent în istoria noastră.

Cauzele acestui cataclism demografic sunt multiple și, în general cunoscute: criza economică prelungită, neîncrederea în instituțiile statului, disfuncționalitățile din sistemele de sănătate și învățământ, inexistența unor soluții legislative inteligente de stimulare a natalității. Înțelegând cauzele reale, este relativ simplu să găsim și să aplicăm soluțiile potrivite.

Cu toate nemulțumirile noastre obiective și justificate, nivelul de trai din România a crescut semnificativ față de acum 10 sau 15 ani. Cu toate presiunile inerente unui progres mereu sub așteptări, statul român are astăzi resursele necesare pentru a investi real și sistematic în viitorul copiilor și al tinerilor noștri, determinându-i pe ei și pe părinții lor să rămână sau să se întoarcă acasă.

Măsurile de încurajare a natalității și de recuperare măcar a unei părți din diaspora românească, pot fi atât de ordin financiar, cât și de natură morală, aspirațională. Ultimii ani ne-au demonstrat că națiunea noastră se poate mobiliza impresionant (în piețe, pe internet și în viața de zi cu zi) pentru a-și îndeplini obiectivele morale, pentru a-și confirma o stimă de sine pe care alții încă o subestimează.

În aceste condiții, dacă vor primi argumentele potrivite (atât facilități fiscale, cât și un sens obiectiv mai înalt) românii vor rămâne sau se vor întoarce acasă. Evident, indiferent de soluții, depășirea acestei crize demografice va necesita timp și multă determinare. Nu se va întâmpla nicio minune mâine!

Dar dacă nu începem azi, cu măsuri concrete, adecvate și creative, mâine poate fi prea târziu pentru a mai opri o disoluție devenită ireversibilă.

27 COMENTARII

  1. natalitatea reprezinta ceva primordial pentru romania si ar fi fost bine ca acei 600.000 de copii romani si fie in tara nu in strainatate.

  2. ar trebui sa luam exemplul chinei in ceea ce priveste cresterea demografica si sa asiguram suportul necesar acestei cresteri.

  3. analiza facuta de dumneavoastra este una foarte buna si ingrijoratoare in acelasi timp si asta cred ca ne preocupa pe noi toti,ca este vorba aici despre viitorul nostru si al acestei tari.

  4. cred ca nu mai suntem 22 milioane de foarte mult timp am ajuns undeva pe la 18 milioane de romani si este un lucru trist ca incet incet populatia tarii de reduce.

  5. fiecare dintre noi trebuie sa constientizam adevaratele probleme cu care ne confruntam si care or sa vina,asta insemana un simt civic ascutit.

  6. inca de acum cativa ani aceasta problema era dezbatuta si nimic concret nu s-a facut in aceasta privinta.sper ca acum in al doisprezecelea ceas cei de la conducere sa prioritizeze si aceasta problema majora pentru noi.

  7. intotdeauna trageti un semnal de alarma la adevaratele probleme ale societatii romanesti si va multumim din suflet domnule profesor pentru tot ceea ce faceti.

  8. o natiune este bazata pe oameni si pe copii care vor reprezenta viitorul ei..dar la noi?cum o fi si viitorul asta cu atatia care pleaca si nu se mai intorc.

  9. stiti cum se spune ca resursele naturale sunt si se vor epuiza dar se vor gasii alternative in locul lor dar cu resursa umana nu poti face asta, ea este cea mai importanta resursa de pe lume.

  10. din pacate foarte multe tari se confrunta cu o mare migratie de populatie dar la noi parca lucrurile au scapat de sub control

  11. ar trebui data o lege in acest sens si fiecare familie sa aiba doi copii exact cum este in china nu mai mult de doi copii pentru cei care locuiesc aici si sa se asigure conditii decente de trai pentru asa ceva.

  12. totul ar trebui facut sistematic pe regiuni pe judete iar in cativa ani sa avem deja o crestere de populatie de cel putin egala cu cea care a parasit tara daca vrem s amai remediem din problema.

  13. pe doamna turcanu nu o intereseaza chestiunile astea?sau ea este setata sa injure doar psd si cam atata?

  14. va apreciem foarte mult domnule voiculescu pentru ca va pasa de noi si de viitorul acestei tari.respect maxim.

  15. romania trebuie sa ia in calcul o depopulare masiva daca nu face ceva in acest sens.riscam sa devenim ca republica moldova o tara locuita numai din batrani.

  16. Cred că frica, lașitatea și apoi, criza demografică sunt principalele amenințări ale națiunii noastre. O națiune este puternică și cu 1000 de oameni dacă au Demnitate Onoare și Curaj!

  17. problema cea mai mare este ca exista o nepasare in tara asta de nu iti vine sa crezi, o nepasare totala despre orice,parca am traii asa aiuvea si de o zi pe alta.

  18. atata timp cat natalitatea este scazuta sperantele de izbanda sunt foarte mici deja cuplurile nu mai fac 2 sau 3 copii ci doar unul dar si acela este facut in afara hotarelor tarii.

  19. aceasta problema a fost ridicata acum multi ani tot de dumneavoastra domnule profesor si va multumum pentru asta dar din pacate cei de la conducere se fac ca nu aud sau ca nu vad semnalele de alarma trase

  20. intotdeauna atentia noastra este distrasa in alta directie,dar asa cum spuneti si dumneavoastra domnule profesor,aceasta este adevarata problema a romaniei resursa umana.

  21. romania trebuie sa ia in considerare o depopulare masiva in urmatorii ani de zile,trebuie facut ceva si stimulate familiile tinere sa nu mai plece peste hotare si sa ramana aici ca vom ajunge sa nu mai aiba cine sa mai munceasca aici in tara.

  22. cu siguranta nu mai suntem 20 milioane de oameni in romania de mult timp,sa ne fereasca dumnezeu sa scadem sub 15 milioane ca atunci va fi grav ni se va contura un viitor sumbru si nesigur.

Comentariile sunt închise.