Detașarea de mizele politice imediate oferă avantajul unei perspective de ansamblu. În ultimii ani, privesc de la o asumată distanță nesfârșitele confruntări între dreapta și stânga, liberalism și social-democrație, presupuși conservatori și presupuși reformatori. Indiferent de direcție, aproape toți luptă “împotriva” a ceva sau a cuiva și, doar extrem de rar, “pentru” cineva sau ceva! Rezultatul acestor abordări este, implicit, constant distructiv.

La fel ca toți cei care au acumulat zeci de ani de experiență în politică și economie, înțeleg în aceste zile că, sub presiunea limitării unui deficit bugetar record, noul guvern încearcă să limiteze cheltuielile pentru a reuși să depășească o situație extrem de gravă. Presiunile pe care Pandemia le-a generat asupra economiei naționale sunt încă prea puțin înțelese. În acest prim an pandemic (martie 2020 – februarie 2021) România a intrat într-o veritabilă spirală a dezastrului: ponderea producției internă și a serviciilor s-a diminuat dramatic, în timp ce nivelul de îndatorare a crescut mult peste ritmul anterior. Interesele electorale din 2020 au acoperit această realitate care, astăzi, trebuie decontată.

În aceste condiții, tendința implementării unei politici de austeritate era absolut previzibilă. De altfel, am convingerea că, în următoarea perioadă, vor continua măsurile mai puțin populare.

Însă este esențial să se înțeleagă că echilibrul și prosperitatea nu se pot obține doar prin “reduceri și tăieri”. Atât pentru nivelul concret economic, cât pentru asigurarea unui optimism realist în rândul populației – aspect determinant pentru a stimula investițiile, consumul și dezvoltarea – este esențial să existe și o strategie de “suplimente și facilități” pentru domeniile economice strategice și categoriile sociale vulnerabile.

O comparație relevantă: un organism nefuncțional, care necesită o intervenție medicală rapidă, nu va supraviețui niciodată dacă, pe lângă “operație”, nu va primi hrană, tratament adecvat pe termen lung și, nu în ultimul rând, speranță, ingredientul decisiv pentru a continua să lupte.

Revenind la aspectele concrete, am speranța că actualul guvern va înțelege, spre exemplu, că o creștere imediată a pensiilor mai mici de 1500 de lei este esențială pentru a asigura supraviețuirea părinților și bunicilor; că este vital ca micii întreprinzători, clasa de mijloc în general, să primească acces real și rapid la finanțare; și, totodată, că este absolut prioritar ca tinerii noștri deștepți, care își doresc să trăiască și să muncească în România, să poată beneficia de sprijin concret și transparent pentru a-și cumpăra o locuință și a începe o afacere proprie.

Sunt doar câteva exemple care, înainte de a solicita resurse bugetare, necesită preocupare, viziune și asumarea unui adevăr economic incontestabil: investiția este cea mai eficientă formă de a “economisi”.

România întreagă are nevoie, în aceste momente dificile, și de măsuri constructive, de vești bune, consistente. Adevărate, nu fabricate.

20 COMENTARII

  1. aveti perfecta dreptate domnule profesor,fara investitii nu se poate face nimic nicun progres nu poate avea loc fara o implicare de sustinere a statului inspre micul intreprinzator.

  2. situatia din romania nu este tocmai una buna de aceea cei care guverneaza aceasta tara trebuie sa se gandeasca bine cea anume este prioritar pentru dezvoltarea societatii in ansamblu.

  3. romania are nevoie de oameni ca si dumneavoastra,am mare incredere in analizele elaborate de dumneavoastra,respect maxim.

  4. de ce nu luam si noi medelul tarilor care acum si-au redresat economia prin investitii masive in sistemul medical in infrastructura in orice….dar noi asteptam sa ne ajute cine?

  5. pandemia de coronavirus a schimbat lumea inclusiv din punct de vedere economic..majoritatea tarilor si-au luat masuri de precautie astfel incat economia sa functioneze iar poporul sa simta mai usor impactul major al virusului.

  6. orice economist bun isi poate da seama ca fara a face investitii nu poate obtine profit numai cei din guvernul catu dorm in bocanci.

  7. investitia in orice in acest moment reprezinta o probabilitatea foarte mare de iesire din criza care se preconizeaza in urma acestei pandemii.

  8. timp de 30 de ani in romania nu prea s-au facut investitii majore de aceea cam toate sectoarele de activitate sunt intrate in colaps.

  9. de ce nu luam modelul tarilor care si-au dat seama ca investitiile guvernamentale sunt cheia iesirii din criza?noi tot romaneste facem treaba.

  10. parca suntem legati la ochi si nu vedem ca cei care ne conduc acum sunt preocupati cum sa fure mai mult iohannis si camarila lui de la cotroceni.

  11. la noi in politica partea asta cu investitiile mereu a fost asa un triunghi al bermudelor totul este invaluit in ceata si nimeni parca nu face mai nimic.

  12. acest guvern este depasit din toate punctele de vedere,nu stie sa faca investitii eficiente si de aceea se intampla toate aceste nenorociri in romania.

  13. iohannis sa isi dea demisia impreuna cu celebrul economist catu care a bagat romania in criza acesta din care nu stiu cand vom scapa.

  14. nu mai exista profesionalism in romania totul se face de mantuiala decaderea este una lenta si dureroasa pentru noi toti.

  15. infuzia de capital pe care trebuie sa o faca guvernul in economie este una colosala si prioritara in aceste momente grele pentru intreaga lume.

  16. nicio alta tara nu a procedat asa cum a facut romania sa nu acorde sume de bani spitalelor pentru renovari sau dotarile de care au nevoie.

Comentariile sunt închise.