Decizia Ministerului Educației de a modifica abrupt structura anului școlar a determinat reacții vehemente din partea celor direct afectați: părinți, elevi, profesori.
Dacă suplimentarea restricțiilor impuse în vederea limitării efectelor Pandemiei nu este deloc surprinzătoare – măsuri similare se iau în întreaga Europă – modalitatea în care se aplică aceste decizii pare să rămână deficitară, în primul rând la capitolul “consultare cu societatea civilă”.
Fără a generaliza, se observă în ultimele luni, în anumite sfere decizionale, tendința unor abordări autoritare, justificate de presiunile crizei sanitare și economice. Înțelegând necesitatea unor acțiuni de adaptare rapidă la provocările imediate, subliniez că o ruptură între autorități și societate poate determina dezechilibre acute. Avem exemple elocvente în istoria noastră recentă: eșecul guvernării CDR, desprinsă de realitățile societății de la sfârșitul anilor 90, a generat un puseu de extremism și intoleranță care a influențat România un deceniu; măsurile arbitrare și incompetente, impuse autoritar de Băsescu Traian în perioada 2009-2010, au determinat o uriașă reacție de respingere din partea românilor.
Analizând obiectiv momentul actual, devine evident că ambele pericole – tensiunile sociale, proliferarea mișcărilor extremiste – constituie amenințări prezente cu care se confruntă întreaga Europă, inclusiv România. În aceste condiții, tendința unor decidenți politici de a aluneca spre abordări autoritare este autodistructivă. Excesul de putere alimentează extremismul.
În consecință, pentru a nu adânci problemele cu care ne confruntăm, consider că este esențială implicarea societății civile în deciziile guvernamentale. În ciuda aparenței, consultările prealabile nu constituie o “pierdere de vreme”, ci o investiție în coeziunea socială și o garanție că societatea va accepta măsurile stabilite.
Raportându-mă concret la recentă decizie a Ministerului Educației, este evident că, dacă asociațiile de părinți, elevi și profesori ar fi fost consultate în legătură cu schimbarea structurii anului școlar, această măsură – chiar dacă nu ar fi fost unanim acceptată – s-ar fi bucurat de mai multă susținere!
Doar în regimurile autoritare, paternaliste, societatea civilă este considerată incapabilă să își recunoască “propriul interes”. În schimb, în sistemele cu adevărat democratice, cetățenii – dacă sunt respectați și corect informați – au capacitatea de a accepta inclusiv anumite restricții care sunt obiectiv necesare pentru îndeplinirea obiectivelor strategice ale întregii societăți.
sunt total de acord cu dumneavoastra si cred ca in urma acestor noi restrictii populatia va reactiona.
cred ca autoritatile romane exagereaza creeand un val antipatie din partea populatiei.
implementarea noilor masuri va dure la un val de indignare in randul oamenilor.
delirul politic si puterea iti poate lua mintile si asta se vede la cei care o au acum.
romanii reactioneaza foarte diferit si ciudat in, acelasi timp, la cuvantul ,,restrictii,, de asta ar cam trebui sa tina cont autoritatile.
tot ceea ce este in exces dauneaza….inclusiv puterea,in loc sa fie una constructiva devine una distructiva.
puterea se manifesta ca si un drog trebuie sa stii sa o controlezi altfel iti sa senzatia ca poti lua orice decizii indiferent de consecinte.
din punctul meu de vedere un fel de extremism a inceput sa prinda contur in mai toate tarile europene.miscari de strada incep sa-si faca aparitia in mai toate capitalele.
vad ca unii demnitari romani chiar ei sunt propovaduitotii unor valuri de ura de indignare asupra clasei politice romanesti.
cuvantul extremism trezeste fiori reci multor persoane dar acesta este alimentat non stop de incompetenta celor care sunt acum la putere.
am toata convingerea ca romania se va relansa daca se vor face investitii masive in sistemul de sanatate.
daca ar exista verticalitate si profesionalism in politica din romania extremismul nu ar avea cum sa cunoasca astfel de forme agravante.
tot ceea ce se intampla acum in romania este rezultatul masurilor si deciziilor fara un fundament legal luate de catre autoritati.
intotdeauna puterea data necontrolat poate creea situatii neplacute.
cand in fruntea tarii sunt persoane neprofesioniste acestea tind sa aiba comportament dictatorial.
puterea in doze mari creeaza oameni care devin incet incet sclavii acelei puteri colosale.
oriunde in lumea asta puterea daca nu a fost gestionata cum trebuie a facut victime.
la noi in tara s-au facut niste abuzuri din cauza puterii excesive de doamne fereste.
alimentat zi de zi extremismul o sa ajunga sa nu mai poata fi controlat.
sa speram ca romania va scapa de acest regim nociv in frunte cu iohannis.
societatile moderne lupta cu acest fenomen imposibiul de gestionat momentan.
Comentariile sunt închise.