În urmă cu aproape doi ani avertizam asupra unui pericol care astăzi se conturează din ce în ce mai mult. În aprilie 2020 ceream conducătorilor țării să facă toate eforturile pentru a preveni o potențială criză alimentară în România, începând cu interzicerea, timp de un an, a exporturilor de produse alimentare, incluzând aici cerealele și materiile prime.
În 2020 spuneam:
„Domnului Klaus Iohannis, Președintele României,
Domnului Ludovic Orban, Prim–ministrul României,
Domnului Titus Corlățean, Vicepreședinte al Senatului României,
Domnului Marcel Ciolacu, Președinte al Camerei Deputaților,
Domnului Eduard Hellvig, Directorul SRI,
Domnului Gabriel Vlase, Directorul SIE,
Am analizat cu atenție avertismentele date de instituțiile internaționale privind pericolul unei penurii alimentare.
Păstrându-ne calmul și echilibrul, esențiale pentru administrarea responsabilă a situației actuale, România trebuie să ia URGENT măsuri de prevenire a unei crize alimentare, subiect de siguranță națională.
În consecință, vă solicit că astăzi, 3 aprilie 2020, să colaborați pentru promovarea unui act normativ și a deciziilor subsecvente prin care să se interzică exportul de produse alimentare, inclusiv cereale și materii prime, pentru o perioadă de un an.
Starea de urgență decretată de Președintele României și confirmată de Parlamentul României facilitează declararea stării de forță majoră pentru toate contractele semnate și în derulare.
Domnilor,
Dumneavoastră aveți responsabilitatea prevenirii crizei alimentare în România.
OPRIȚI EXPORTURILE DE ALIMENTE, ACUM!
Cu speranța că veți lua o decizie înțeleaptă,
Dan Voiculescu”
Propunerea mea a fost auzită, iar exportul de cereale și alte produse alimentare a fost oprit pe perioada stării de urgență din primăvara anului 2020.
Problema unei penurii alimentare nu este astăzi doar o ipoteză de lucru, ci o posibilitate reală, care a prins tot mai mult contur odată cu creșterile semnificative de prețuri la energie, gaze și carburanți.
Acum, avertismentele s-au înmulțit și au început să vină și din interior, de la producătorii români, de la fermierii care anunță că sectorul zootehnic este la limita supraviețuirii. În ultimul an, prețul furajelor aproape s-a dublat. Prețul de vânzare al cărnii nu mai acoperă cheltuielile fermierilor, care sunt nevoiți să vândă în pierdere.
Astăzi, producătorii de carne de pui cer Guvernului să oprească exportul de cereale.
Soluții sunt și nu este prea târziu să acționăm, cu celeritate, calm și echilibru, pentru că securitatea alimentară reprezintă o chestiune de siguranță națională.
Romania este foarte aproape de un colaps economic! Doamne, ajuta-ne!
Personal, va Multumesc pentru toate demersurile pe carele faceti pentru romani! Felicitari!
Ii invit pe toti politicienii României sa isi aplece urechea la apelurile dumneavoastra! Insa, ei sunt preocupați de alte chestiuni si interese personale, decat de traiul nostru.
Oare guvernanții noștri cunosc faptul că securitatea alimentară reprezintă o chestiune de siguranță națională? Că la cum se desfășoară lucrurile, se pare că nu au habar și nici nu îi interesează.
Sărăcia ne bate la ușă! Suntem în plină criză alimentară, prețurile au crescut foarte mult, salariile stau pe loc, o criză alimentară ar fi bomboana de pe colivă.
Și uite așa, din prostie, lipsă de preocupare și lipsă de măsuri inteligente și coerente, micii producători autohtoni au fost desființați!
Soluții sunt, domnule profesor, așa este! Dar, e nevoie și ca cineva de la conducerea acestei țări să le gândească, să le aplice, să facă ceva pentru noi, oamenii! Oricum, personal, vă mulțumesc și vă felicit pentru toate demersurile dumneavoastră!
După cum se știe, un necaz nu vine niciodata singur. Din păcate criza alimentară exista și ne va afunda în sărăcie lucie.
Să nu uităm că această țară era grânarul Europei, avem potențial enorm dar trebuie să știm să să profităm, să fim inteligenți.
România trebuie să se trezească! Este nevoie ca guvernanții noștri să ia măsuri urgente!
Ați postat recent un articol foarte interesant în care ați explicat că peste 50% din populația activ a României are un salariu net în cuantum cuprins între 1.524 lei – 2.632 lei. Ce să facem cu un asemenea salariu când alimentele, carburantul, energia electrică, gazul și altele s-au scumpit exponențial? Cum să trăim?
Cuvântul “responsabilitate” presupune în primul rând respect, dar și grijă. Iar cele două din urmă nu mai există demult în România! Toți care au călcat pe la conducerea țării și-au urmărit interesele personale și de partid.
Realitatea este ca suntem abuzați de instituțiile publice la orice pas prin toate formele posibile! Da, faptul că guvernanții țării nu au luat măsuri la timpul potrivit pentru a preveni criza actuală, chiar reprezintă un abuz grav!
Mare dreptate aveți, dar cine să ia măsuri în România? Oamenii care sunt serioși, oamenii care muncesc și au onoare nu au loc în funcțiile de conducere.
Țara arde și baba se piaptănă! Oameni buni, suntem mințiți fără jenă de niște conducători iresponsabili! Vin în fața noastră numai citind de pe hârtii declarații scrise de consultanții lor! Unde este România educată? Unde sunt soluțiile concrete pentru criza alimentară în care ne aflăm? Unde sunt promisiunile din campaniile electorale?
exporturile de alimente sa inceteze acum daca vrem sa putem asigura necesarul pentru populatia romaniei.
cei de la conducere trebuie sa constientizeze faptul ca daca nu vom lua masuri acum ne va fi foarte greu pe mai tarziu.
criza alimentara se contureaza la orizont trebuie sa fim cumpatati cu toate pentru a o prevenii.
panica din societate este una foarte mare datorita preturilor foarte ridicate la toate produsele alimentare de aceea este mare nevoie de interventia statului in acest sens.
un lucru este foarte clar…saracia ne cam da tarcoale si nu cred ca ne va cruta.
odata eram granarul europei,alimentam cu grau intreaga europa,acum suntem dependenti de importuri,cred ca aici este cheia rezolvarii….investiti mari in agricultura.
va multumim pentru implicare de care dati dovada si pentru sprijinul acordat cetatenilor de rand.
statul roman nu este solidar cu cetatenii sai si nu se implica in bunul mers al lucrurilor iar poporul este lasat de izbeliste.
securitatea alimentara tine de siguranta nationala,riscam sa cadem in capcana incapacitatii statului de a asigura necesarul de hrana pentru populatiei.
romania are foarte multe parghii de a hranii populatia dar sa stopeze exportul de carne de orice fel.
acum ne putem da seama cat de importanta este suveranitatea unei natiuni si din punct de vedere alimentar.
romania trebuie sa isi puna pe picioare sistemul de irigatii pe care-l avea odata sa nu mai depinda de importurile din afara si sa facem totul aici la noi in tara.
starea de spirit a romanilor este la un nivel foarte jos totul vine pe fondul scumpirilor accelerate si crizei alimentare care va venii cat de curand.
romania trece prin mai multe crize pe diverse paliere
cei care conduc acesta tara parca nu observa schimbarile care au survenit in piata si nu fac nimic pentru popor.
conflictul militar de la granita nordica a romaniei va avea consecinte si in alte state vecine.
cred si sper ca romania va trece cu bine peste aceste crize insa trebuie implicare de la guvernanti.
cred ca masurile de stopare a exporturilor de orice fel sunt cele mai bune in acesta perioada.
tarile europene pe care le consideram puternice incep sa isi faca provizii.oare de ce?
ingrijorarea noastra vine de la neimplicarea autoritatilor in a prevenii aceasta criza.
foametea face ravagii de foarte mult timp in lume iar tarile trebuie sa isi asigure individual acesta problema,iar romania poate sa treaca cu bine peste criza alimentara.
in fata noilor provocari solutiile pe care le are romania nu sunt prea sunt lizibile.
cred ca sosit vremea ca noi ca si tara sa punem osul la treaba si sa nu mai ne uitam peste granita sa luam solutii ci sa le gasim noi pentru noi sa nu asteptam nimic de la altii.
in fata unei crize majore fiecare tara incearca sa isi asigure in prima instanta necesarul pentru ea si dupa aceea daca considera ca este necesar sa mai intinda o mana si celorlalte tari.
daca nu ne vom trezii acum, mai tarziu va fi degeaba zarurile vor fi aruncate deja.
solutiile date de dumneavoastra domnule profesor sunt cele mai bune si sper sa le vada si cei de la cotroceni si sa le puna de urgenta in aplicare.
este timpul pentru a sta la masa si a gasii solutii rapide si benefice pentru ca popualtia sa nu resimta din greu acesta criza de alimente.
toate aceste evenimente care vin peste omenire parca sunt fabricate intentionat sa ne tine mereu intr-o incertitudine si nesiguranta totala.
sper ca iohannis sa se trezeasca din vacantele sale interminabile si sa faca ceva pentru tara asta.
analistii preconizeaza mari schimbari in piata atat la nivel alimentar cat si financiar.
toate vin ca un tavalug peste noi si trebuie sa le facem facem.
daca vom sta pasivi fara sa luam atitudine si initiativa nu va fi bine de tara asta.
fiecare roman doreste sa traiasca decent in tara lui dar acest lucru devine din ce in ce mai greu.
criza alimentara cred ca va pune capac,prea am trecut prin toate fara sa ne clatine ceva insa aceasta cred ca va produce mari deranjamente in toate paturile sociale.
un proverb romanesc spune asa,, sa te feresti de omul caruia i-a ajuns cutitul la os,, si noua romanilor nu cred ca mai are mult pana se va umple paharul.
ratele la banca au explodat acum si criza alimentelor….ne va fi foarte greu,nu stiu cum ne vom descurca.
niciodata nu ma crezut ca voi mai traii astfel de momente parca ne intoarcem in trecut.
progresul natiunilor a stagnat si totul s-a redus la nevoile de baza.
este o chestiune doar de timp pana pe piata din romania se vor resimtii din plin efectele crizei alimentare.
in astfel de momente trebuie sa fim optimisti dar mai degraba cred ca trebuie sa fim rationali si lucizi in fata valului alimentar care ne va lovii.
materialele de baza pentru supravietuire trebuie sa fie accesibile pentru intreaga populatie.
atunci cand nu ai oameni de stat verticali esti predispus sa treci prin tot felul de crize.
sectorul economic este cel ca a avut cel mai mult de suferit in timpul pandemiei dar si acum in timpul conflictului militar din ucraina.
disputele lor politice impacteaza viata de zi cu zi a romanilor si cresterea inflatiei.
romania trebuie sa acceseze acele fonduri pentru redresare daca vrem ca economia noastra sa infloreasca,insa nu se misca nimic de la cotroceni in acest sens.
istoria ne invata ca de-a lungul timpului din cauza lipsei de hrana s-au dus mari razboaie,trebuie sa invatam din greselile trecutului.
doamne fereste de o foamete in romania ca si asa o ducem noi destul de greu.
trebuie sprijiniti micii intreprinzatori romani,afacerile de familie,numai asa putem razbate recesiunea alimentara care se contureaza la orizont.
solutii se gasesc numai sa se si vrea sa fie puse in aplicare.
romanii o duc foarte greu si in urma analizelor facute un trai decent nu se reliefeaza intr-un viitor apropiat.
securitatea alimentara trebuie sa fie o prioritate pentru noi in aceste momente.
solutiile date de dumneavoastra in acesta problema sunt foarte bune si m-as bucura foarte mult daca vor fi puse in aplicare.
nimic nu este mai important decat linistea unei natiuni insa cu aceste crize care tot vin peste noi este foarte greu sa mai speram la ceva bun din partea autoritatilor noastre.
romania are stocuri pentru a alimenta populatia dar trebuie sa stopeze exportul de cereale.
cu toate ca facem parte din uniunea europeana trebuie sa prioritizam resursele noastre in primul rand pentru cei care traiesc pe aceste meleaguri.
capitalul romanesc a avut mult de suferit de-a lungul timpului de aceea trebuie sa fie sprijinit acum pentru a nu devenii doar o colonie in fata natiunilor puternice.
contextul actual este unul care nu prezinta o buna revenire pe termen mediu.
cred ca se incearca o schimbare la nivel global in tot ceea ce inseamna economie si relatii comerciale interstatale.
natiunile au de suferit,cu toate ca nu sunt implicate direct militar,e;ele suporta consecintele acestui conflict care nu sunt unele minore ba dimpotriva.
o mai buna gestionare a resurselor cred ca ne va ajuta sa trecem cu bine peste criza alimentara.
atat de bogata este romania incat ea poate sustine populatia fara nicio problema din punct de vedere al hranei insa trebuie sa avem mare grija cu exporturile.
lovirea din plin a economiei in timpul pandemiei a fost una colosal de mare din care cu greu ne-am revenit insa acum avem de trecut cel mai mare test,cel al asigurarii hranei pentru populatie,si cred ca daca sunt solidari si uniti putem sa demonstram ca se poate.
penuria de alimente este un lucru care destabilizeaza foarte multe societati indiferent de nivelul lor economic.
decalajul care se afla acum intre tarile europene trebuie sa fie umplut cu infuzii de capital din partea uniunii europene.
autoritatile romane sunt depasite de situatie si nu stiu cum sa se comporte in astfel de momente de crize majore.
ma gandesc cu groaza cum se vor descurca romanii cu aceste scumpiri cand cosul zilnic a ajuns la un nivel pe care multi dintre noi nu si-l permit.
pensii mici,salarii mici,cheltuieli din ce in ce mai mari totul parca este un mare paradox si o misiune imposibila.
avem taxe si impozite pe salarii foarte mari,cred ca este o solutie sa se mai elimine din ele pentru ca romanii sa simta diferenta la ei in buzunar si sa treaca mai usor peste aceste scumpiri.
inflatia a atras dupa ea un adevarat dezastru economic in romania.
ratele la banci au crescut foarte mult si multi sunt pusi in imposibilitatea de nu mai platii din ele
dramuirea fiecarui banut a devenit un sport national pe care-l practica o foarte mare parte din populatia romaniei.
autoritatile traiesc in turnul lor de fildes si nu vad adevarata realitate prin care trec romanii.
economia si sectorul alimentar sunt pilonii care sustin o societate.
romania prin resursele pe care le are nu ar trebuii sa intampine impedimente in a asigura necesarul de hrana pentru populatie.
Saracii producatori! Au ajuns la disperare…
solutiile cele mai bune ar fi sa incetam sa mai exportam cereale.
la ce criza alimentara ne paste ar trebuii sa avem mare grija la gestionarea stocurilor pentru populatie.
in conducerea tarii nu avem oameni cu viziune care sa implementeze proiecte pe termen lung pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.
va fi vai de noi daca ne lasam in seama camarilei lui iohannis.
sa speram ca romania va stii sa gestioneze criza alimentara si ca vom iesii cu totii cu bine din asta.
unele din tarile membre ale uniunii incep sa isi faca stocuri masive de alimente…oare noi ce asteptam.
este incredibil cata indiferenta si cata nepasare putem vedea la cei care ne conduc,dumnezeu sa ne dea putere si rabdare si sanatosi sa fim ca vom trece peste orice obstacol singuri.
daca vrem sa gasim solutii ele apare cu siguranta dar cel mai important lucru este sa le si punem in aplicare.
Se pare ca exportul produselor alimentare nu reprezinta un subiect de interes pentru oficialii tarii!
Din pacate, cei ce ne conduc, stau in fotolii comfortabile si cam atat. Murim de foame si nimeni nu face nimic.
Mare dreptate ati avut in 2020 si mare dreptate aveti si acum! Ma bucur ca in aceste vremuri tulburi mai exista cineva căruia sa ii mai pese de traiul romanilor! Felicitari, domnule Voiculescu!
Aici s-a ajuns! Și știți de ce? Pentru că ne conduc oameni incapabili, oameni care nu ai ce căuta în funcțiile pe care le ocupă, oameni cărora nu le pasă de traiul românilor.
Nu ne mai rămâne decât să sperăm că vor veni și vremuri mai bune.
cred ca romania are destul potential in ceea ce priveste stocurile de alimente pentru populatie.
pe guvernantii tarii ii intereseaza altceva decat soarta poporului.
se pare ca sunterm lasati sa ne descurcam cum putem.
criza alimentara ne bate la usa iar noi ne facem ca muncim cam asta este comportamentul politicienilor romani.
atata timp cat nu exista un plan de tara solid si aplicabil cam greu sa se intample ceva favorabil romaniei.
daca presedintele tarii a zis ca ,,statul este unul esuat,, atunci ce pretentii sa mai avem sau sa speram la ceva mai bine.
niste despoti sunt pusi in fruntea tarii si fac ce vor ei cu soarta noastra.
romanii s-au saturat de promisiunile autoritatilor care nu au nicio finalitate si daca vrem ca lucrurile sa se schimbe si sa mearga in directia cea buna trebuie ca noi sa luam atitudine si initiativa.
rabdarea poporului roman are si ea o limita iar daca se trece de acea limita cred ca lucrurile vor lua o alta turnura nu prea frumoasa.
Ma rog la vremuri mai bune macar pentru copiii nostri. Noi am fost batjocoriți foarte mult. Si ma intreb, unde greșim? Greșim ca ne platim dările catre stat, greșim ca mergem zilnic la munca le salarii mizere, gresim ca ne dorim sa avem o viata decenta si sa ne fie recorectate drepturile?
Daca pana acum aveam un presedinte pe care sa il intereseze de poporul sau nu se ajungea aici, din pacate Iohannis nu a urmarit niciodata interesele poporului sau ci doar interesele personale
Producătoriii sunt la limita puterilor!
Urmăresc cu interes toate articolele pe care le publicați și vă mulțumesc pentru tot ce faceți pentru România!
Cui îi mai pasă de securitatea națională? Toți vor doar să își facă jocurile
cand toti trag pentru interesul lor atunci interesul national este lasat pe loc secund.
cu siguranta ne trebuie o legislatie mai puternica in domeniul economic.
Fara un presedinte competent, suntem un stat esuat
atata timp cat guvernantilor le pasa doar de buznarul lor, poporul o sa sufere
Aveți mare dreptate! Guvernanții noștri ar face bine să vă asculte propunerile! Dacă avertismentul dumneavoastră era auzit la timp, poate că nu se ajungea aici.
Oare guvernanții noștri cunosc faptul că securitatea alimentară reprezintă o chestiune de siguranță națională? Sincer, eu mă îndoiesc.
Dragi conducători ai acestei țări, faceți ceva urgent că murim de foame!
economia noastra a avut mai tot timpul de suferit iar acum din cate se pare risca sa fie scoasa pe linie moarta de cei care ne conduc.
cand ai un presedinte care sta mai mult timp plecat prin vacante de cat sa se ocupe de problemele reale ale tarii aici se va ajunge mereu.
dupa ce ca era subreda si simteam foarte greu dezvoltarea ei,economia romanesca trebuie sa mai treaca si prin criza alimentara.
incompetenta alesilor nostrii ne va costa enorm de mult pe noi cetatenii de rand.
suntem lasati in voia sortii,este trist dar este o realitate care se vede de la departare.
fara oameni de stat care vor sa schimbe in bine fata romaniei nu se poate avansa si lucrurile nu vor merge.
iohannis sa isi dea demisia si sa ne lase in pace ca nimic bun nu a lasat in urma lui.
masurile luate de cei care ne condus de 30 ani abia acum incep sa isi arate adevarata lor fata.
sa ne fereasca dumnezeu de o foamete mare ca asta ne mai trebuia acum.
romania pare ca o tara fara conducatori totul ne vine din afara si facem ce ni se spune,este de doamne fereste ce se intampla la varful tarii.
Domnule Voiculescu, oare guvernanții nostri cunosc faptul ca securitatea alimentara reprezinta o chestiune de siguranta nationala?
Cuvântul “responsabilitate” presupune in primul rand respect, dar si grija. Iar cele doua din urma nu mai exista demult in Romania! Toti care au calcat pe la conducerea tarii si-au urmărit interesele personale si de partid.
Acum ceva timp eram granarul europei, acum exportam graul ca sa importam paine congelata la suprapret
Bineinteles ca nu interzic exporturile de cereale si materii prime, au si ei niste obligatii fata de cei dicteaza din afara tarii
Nu ne mai ramane decat sa speram ca vor veni si vremuri mai bune.
Felicitari pentru articolele de calitate cu care ne-ati obisnuit!
va multumim domnule profesor pentru sustrinerea de care dati dovada in momentele grele.
autoritatile romane nu au venit cu nicio solutie plauzibila la criza care se apropie.
cetatenii de rand au cel mai mult de suferit pentru ca guvernantii nostrii sunt niste incompetenti.
nu ne mai ajung banii sa platim toate utilitatile,romanii o duc foarte greu din punct de vedere financiar pensiile sunt mici, salariile sunt mici si mai vine si criza alimentara peste noi.
carnea a devenit un lux pentru o parte foarte mare din populatie,este un lucru trist dar adevarat.
simt ca ne intoarcem in trecut si asta imi da fiori reci.
trecutul nu ne-a parasit niciodata de asta nu putem sa evoluam.
trebuie sa fim foarte atenti la exporturile de cereale.
dupa ucraina tara noastra este a doua exportatoare de cereale din europa si asta ne confera un mare avantaj.
solutii se gasesc important este sa fie puse in aplicare de oameni competenti.
Comentariile sunt închise.