Aici pe blog, în data de 5 martie 2020, spuneam: “Într-un context internațional extrem de complicat, în care se preconizează o scădere între 5 și 10% a economiei mondiale, din cauza perturbărilor fără precedent generate de coronavirus, plasa de siguranță a statelor puternice o reprezintă piața internă.
În următorii 3-5 ani, în care vor avea loc transformări majore la nivel global, crizele vor fi depășite cu succes doar de statele care beneficiază de o economie națională robustă și un sistem financiar-bancar competitiv. Adică de țările care au o clasă de mijloc semnificativă, cantitativ și calitativ, care va putea să asigure o mare parte din necesarul de producție și consum.”
În data de 19 martie 2022 spuneam: “În urmă cu aproape doi ani avertizam asupra unui pericol care astăzi se conturează din ce în ce mai mult. În aprilie 2020 ceream conducătorilor țării să facă toate eforturile pentru a preveni o potențială criză alimentară în România, începând cu interzicerea, timp de un an, a exporturilor de produse alimentare, incluzând aici cerealele și materiile prime.”
În data de 1 mai 2022 spuneam: “Semnalele din trimestrul 1/2022, conform Ministerului Finanțelor Publice, sunt clare. Este evidentă o împovărare a economiei reale, adică aceea care asigură la buget impozitul pe venituri, TVA- ul, accizele, contribuțiile sociale, etc.
Toate aceste venituri au crescut în detrimentul impozitului pe profit care a fost în trimestrul 1/2022 cu 74% mai mic decât în trimestrul 1/2021. Cu alte cuvinte PROFITUL a scăzut considerabil. În următoarele luni acestă realitate se va simți în traiul populației.”
Astăzi, totul se confirmă și credeți-mă că nu a fost premoniție, a fost analiză macroeconomică.

98 COMENTARII

  1. romania trebuie in continuare sa faca o prioritate maxima traiul populatiei si sa stopeze exportul de cereale.

  2. va multumim ca sunteti alaturi de noi si veniti cu solutii clare pentru a depasii aceasta criza majora in care ne aflam cu totii.

  3. inflatia si criza alimentara sunt lucruri foarte greu de gestionat de actuala guvernare care dupa parerea mea este total depasita de situatie.

  4. aceste crize suprapuse vor ingenunchea tara noastra cat de curand daca cei de la conducere nu vor face nimic in acest sens.

  5. presiunea crizelor apasa pe umerii romaniei foarte greu iar economia cea care mai este acum la noi abia daca mai poate tine pasul.

  6. masurile luate pana acum de autoritati sunt ineficiente si nu se simt deloc,populatia o duce din ce in ce mai greu.

  7. daca autoritatile romane luau in calcul semnalele de alarma trase de dumneavoastra acum romania nu mai trecea prin atatea greutati.

  8. ineficienta guvernului se vede de la o posta de aceea este mare nevoie in romania de o schimbare de conducere statala.

  9. majoritatea tarilor uniunii europene au luat masuri clare pentru o buna gestionare a crizei,numai romania se face ca nu vede recesiunea prin care trecem.

  10. Dumneavoastra ati tras nenumărate semnale de alarma de-a lungul timpulu, insa, se pare ca, politicienii care ne conduc nu ii isi vad decat de propriile interese si obiective. Nu ma mai mira nimic in tara asta…o sa anungem sa murim de foame.

  11. Felicitari, domnule Voiculescu! Intotdeauna ati contribuit la dezvoltarea acestei tari. Din pacate, conducătorii nostri chiar nu fac nimic pentru oameni si tara…

  12. plavanul de la cotroceni vine doar cu vorbe desarte si promisiuni,deja romanii s-au saturat de astfel de atitudini sfidatoare.

  13. Încă nu e timpul pierdut dacă se trezesc odată guvernul și președintele din somnolența lor cronică.

  14. Nu mă mir că au pierdut timpul în acești doi ani, deși au fost avertizați cât se poate de clar. Motivul este simplu: nu sunt capabili să gândească economic decât pe termen scurt și le sunt cu totul străine conceptele macroeconomice.

  15. Având în vedere seceta de anul acesta, care e aproape o criză în sine, se vor vedea la anul efectele catastrofale ale faptului că nu au fost diminuate exporturile de cereale. Deja se văd, de fapt.

  16. Oprirea exporturilor de cereale, înghețarea prețurilor la produsele de bază, prețuri corecte pentru energie și carburanți, aceștia sunt primii pași pe care România ar trebui să îi facă dacă vrea să nu iasă complet jumulită din această criză mondială.

  17. Guvernanții noștri se descurcă prost chiar și în perioadele în care nu traversăm nicio criză, la ce să ne așteptăm acum cu atâtea crize suprapuse care se potențează una pe alta?

  18. vine o perioada foarte grea pentru mai toate tarile uniunii europene inclusiv pentru romania de aceea trebuie sa avem mare grija la resursele acestei tari.

  19. cu totii putem observa rationarea apei pentru o foarte mare parte din teritoriul romaniei,ne astepata vremuti foarte grele.

  20. seceta cumplita care s-a abatut peste romania creeaza mari neajunsuri atat agricultorilor cat si populatiei

  21. crize astea care vin in cascada peste tara noastra trebuie gestionate de la varful statului cu implicare si devotament fata de tara.

  22. economia romaniei abia de mai respira iar cei de la conducere se fac ca nu vad asta….este strigator la cer ceea ce se intampla.

  23. ajungerea la un numitor comun este una urgenta pentru ca tara noastra noastra trece prin momente foarte grele.

  24. romania trebuie sda iasa cu capul sus din aceste crerize succesive daca vrea sa cunoasca dezvoltarea pe care si-o doreste.

  25. in politica damboviteana este mare nevoie de oameni capabili si verticali pentru a pune romania pe fagasul normal al lucrurilor.

  26. romanii o duc foarte greu si asta se vede in preturile de la raft,puterea lor de cumparare a scazut vertiginos.

  27. daca nu se iau masuri inca de pe acum de plafonare macar la produsele de baza o sa trecem foarte greu prin iarna.

  28. daca se mai tergiverseaza foarte mult luarea de decizii importante pentru tara noastra se va ajunge in momentul cand va fi prea tarziu pentru a mai face ceva pentru populatie.

  29. romania trebuie sa aiba un plan de tara solid pe care sa se bazeze daca vrem sa trecem cu bine peste aceste crize care vin peste noi.

  30. fara o politica in care sa primeze interesul national si poporul este foarte greu de razbit prin hatisul acesta al scumpirilor.

  31. parerea mea este ca dirtectivele venite de peste granite nu au ca scop imbunatatirea nivelului de trai al romanilor.

  32. interesele comerciale straine ar cam trebui sa fie puse pe planul doi pentru ca poporul roman constituie o prioritate in astfel de vremuri.

  33. ca membra a uniunii europene romanmia trebuie sa-si impuna punctul de vedere cu privire la combaterea crizei alimentare prin care trecem cu totii.

  34. acesta pozitie a ghiocelului nu ne este favoribila in niciun fel,romania trebuie sa fie mai ferma si mai hotarata in deciziile pe care le ia.

  35. o politica externa mult mai vizibila cred ca ne-ar ajuta mult acum,dar cine sa o faca…ca oameni iubitori de tara sunt foarte putini pe meleagurile mioritice.

  36. din cate se vede puterea decizionala in romania este foarte diluata,de aceea toata aceasta valmaseala se produce atunci cand nu exista un lider care sa faca putina ordine in buna desfasurare a lucrurilor.

  37. fara o doctrina puternica,fara principii,fara o justitie corecta,romania isi pierde incet dar sigur din credibilitate la nivel mondial.

  38. implementarea principiilor umaniste la noi in romania trebuie sa constituie o prioritate pentru actuala clasa politica.

  39. numai cu ajutorul doctrinei umaniste romania poate devenii o tara infloritoare si respectata in uniunea europeana.

  40. incompetenta celor de la conducere ne va costa pe noi toti si se va rasfrange asupra nivelului nostru de trai.

  41. odata eram granarul europei iar acum am ajuns sa importam produse alimentare,de aici ne putem da seama cat de defectuoasa a fost conducerea romaniei.

  42. am incredere totala in partidul umanist pentru ca ei cunosc problemele reale ale populatiei si sunt alaturi de poporul roman.

  43. pentru a se alinia tarilor dezvoltate ale uniunii europene romania trebuie sa aiba o strategie pe termen mediu si lung.

  44. din cate putem observa conducatorii acestei tari sunt preocupati de alte treburi persoanale pe ei nu-i intereseaza soarta romanilor care o duc greu.

  45. interesul national este lasat de izbeliste si totul se naruie vazand cu ochii si cu greu ne putem revenii din aceste crize care vin una dupa alta peste noi.

  46. situatia din romania se agraveaza din ce in ce mai mult,iar din partea autoritatilor nu vedem niciun ajutor.

  47. fenomenul inflationist a atins cote inimaginabile iar poprul roman resimte foarte mult scumpirea atat a alimentelor cat si a celorlalte produse de baza.

  48. specialistii fac preconizari foarte sumbre de aceea ar cam trebui sa fim foarte atenti la comportamnetul consumatorului.

  49. dupa o pandemie grea venirea crizelor succesive loveste direct in economia tarii imi este si frica sa ma mai gandesc ce ne pregateste viitorul.

  50. Bunica mea avea o vorbă: „Trebuie să muncim și să luptăm noi, mamă, că cei mari nu ne au grija”. Mare dreptate avea, însă, în ziua de astăzi am ajuns la concluzia că nici dacă muncești și-ți vezi de treabă nu e bine.

  51. Cine să vă asculte, tuturor li s-a umflat capul de propria lor importanță? E sub demnitatea lor de politruci cu juma de normă să asculte de un doctor în economie.

  52. România bolnavă și needucată, România cu tot mai puțin nou născuți, România crizelor suprapuse. Ce să zic, suntem în pole position pentru o apocalipsă de succes.

  53. Ar fi fost necesară nu numai o reducere semnificativă a exporturilor de cereale (și nu numai de cereale) ci și mărirea rezervelor strategice. În următorii doi, trei ani va fi o cerere uriașă de cereale pe piața internațională, cu prețuri probabil duble sau triple față de cele actuale. Am fi avut o bună șansă de a profita de creșterea cerealelor pe piața internațională.

  54. Dumneavoastră ați spus de nenumărate ori aceste lucruri. Păcat că politicienii noștri ocupă funcții care mai de care fără să le pese de soarta acestei țări.

  55. Cred că nu are niciun rost să așteptăm cel mai mic ajutor din partea guvernului. Singuri trebuie să avem grijă de noi, prin economii și reducerea cheltuielilor curente.

  56. Poate dacă ați fi fost un om de afaceri de succes, cu o prezență constantă și semnificativă în economia românească încă din anul 1990 sau poate dacă ați fi fost doctor în economie, profesor universitar la ASE v-ar fi ascultat. Stai puțin…

Comentariile sunt închise.