În 2023 România a plătit dobânzi de circa 6 miliarde de euro. Datoria publică națională este de peste 30 de miliarde de euro.

Tehnica rostogolirii împrumuturilor este la modă și are efecte pe termen mediu și lung, dar plata dobânzilor se face anual de către noi toți, cetățenii în viață.

Ce propuneți?

105 COMENTARII

  1. Propunerea ar fi să fim mai atenți când punem ștampila pe buletinul de vot să nu rămânem îngropați în datorii.

  2. Reducerea cheltuielilor bugetare, care ar trebui să fie o prioritate și o verificare mai atentă a cheltuielilor, să vedem și noi cetățenii de rând pe ce se duc datoriile astea.

  3. Eu nu văd soluții concrete prin care să dezvoltăm economia țării, câtă vreme nu avem economie, de unde banii, doar din împrumuturi și suprataxarea firmelor și oamenilor.

  4. Este an electoral, acum avem posibilitatea să schimbăm oamenii care decid modul nostru de viață, dacă o să stăm în fotoliu cu gândul „lasă ce contează ” să nu ne mirăm că o să ne infundam și mai mult în datorii.

  5. Am putea începe prin a taxa mai mult multinaționalele care fac sute de milioane profit și care au scârbă de taxe și impozite.

  6. Sunt multe lucruri de făcut dar trebuie început prin a pune niste oameni competenți în fruntea institutiilor care au impact direct asupra vieților noastre, Parlamentul, Guvern, Președenție, etc…

  7. cred ca cea mai plauzibila varianta este sa fim atenti pe cine votam si cine ne va decide de acum inainte viitorul nostru si al copiilor nostrii.

  8. este un an electoral si cred ca acum avem posibilitatea de a schimba oamenii care ne conduc cu adevarati patrioti carora le pasa de romania si de romani.

  9. constatam cu totii ca guvernele romaniei s-au imprumutat pe pietele externe la niste dobanzi foarte mari si acum plata a cazut pe umerii nostrii.

  10. romania plateste doar dobanda care este si asa foarte mare,in acest caz nu se mai pune problema sa ne dezvoltam economic pentru ca suntem angrenati in plata dobanzilor catre creditori.

  11. eu as propune taierea pensiilor speciale,impozitarea corecta a multinationalelor,reducerea cheltuielilor bugetare si reducerea personalului din aparatul de stat.

  12. cei mai multi functionari publici ii are romania,in aceste conditii este normal sa se duca o foarte mare parte din buget pe salariile lor

  13. o propunere ar fi reesalonarea imprumuturilor pe o perioada mai lunga la o dobanda mai mica daca se poate,pentru ca in aceste conditii romania va risca sa intre in faliment.

  14. eu acum cred ca este tardiv sa mai aducem in discutii contractele de imprumut deja semnate trebuia atunci cand s-a facut imprumutul sa se discute toti termenii de rambursare si inclusiv dobanda.

  15. trecem printr-o perioada foarte grea cu o inflatie galopanta si o putere de cumparare scazuta iar creditorii ne preseaza sa platik dobanzi exorbitant de mari,cam asta este in mare situatia romaniei de acum.

  16. cei care vor avea de suferit suntem noi cetatenii de rand pentru ca noi vom platii toate aceste credite si dobanzi facute de alesii neamului.

  17. economia aduce un echilibru intr-o natiune dar important este cum va fi gestionata de cei care sunt pusi in functii cheie.

  18. nu ne putem permite sa aplicam tactica americii cu privire la datoria externa pentru ca nu suntem pe acelasi palier cu ei.

  19. propunerea mea este sa punem in functii cheie ale statului roman doar oameni competenti si mai ales pe partea economica.

  20. permisivitatea creditorilor este una foarte restransa pentru ca ei nu-si doresc ca o tara sa devina independenta financiar.

  21. miliardele de euro intrate in romania prin creditare vor avea un impact major asupra populatiei pentru ca ele trebuie platite.

  22. eu inca mai cred ca romania are puterea de a se redresa economic dar numai cu specialisti nu cu politicieni lacomi de putere.

  23. majoritatea tarilor din uniunea europeana sunt indatorate insa cred ca romania a cam exagerat cu imprumuturile la dobanzi foarte mari.

  24. taierea salariilor nesimtite de la stat,taxarea multinationalelor,taierea pensiilor speciale sunt unele dintre masurile care se pot lua.

  25. este strigator la cer ceea ce se intampla pe plan economic in romania,riscam sa intram in faliment cu asa incompetenti.

  26. exista un vechi prover romanesc care spune cam asa ,,unde nu este cap vai de picioare,, aici ne situam noi din punct de vedere economic.

  27. trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant si sa calculam asa cum trebuie totul daca vrem sa iesim din acest impas economic major

  28. lucrurile nu mai trebuie sa functioneze asa pentru ca riscam sa esuam ca si stat,poate acum in acest an electoral sa facem o schimbare mult asteptata in politca din romania.

  29. este foarte greu pentru romania sa suporte aceste dobanzi mari si totul este pus pe taxele si impozitele platite de noi.

  30. imprumuturile facute de romania pe pietele externe trebuiau analizate foarte bine si mai ales dobanzile la care se luau aceste credite.

  31. cand esti o tara mica suporti dobanzi enorm de mari in speranta ca te ve dezvolta dar din pacate lucrurile functioneza total invers.

  32. daca produceam aceste miliarde de euro era foarte bine dar atata timp cat sunt imprumutate ele trebuiesc rambursate plus dobanda.

  33. cand tu ca si tara nu mai produci aproape nimic se ajunge in situatii din astea in care este nevoie de imprumuturi de miliarde.

  34. cu o economie care abia daca mai respira romania nu stiu daca va mai putea platii aceste dobanzi pe o perioada lunga de timp.

  35. este de-a dreptul ingrijorator in ce stadiu a ajuns sa arate economia romaniei si nivelul de trai al cetatenilor ei.

  36. Se adaugă la asta inflație crescută, taxe, accize și impozite mari, rate crescute la bănci, profituri în scădere, se lasă în cuptorul preîncălzit la 2024 de grade și în maxim 6 luni putem pune pe masă o criză economică de proporții epice. Poftă bună!

  37. Guvernul se împrumută masiv pentru că poate, doar nu o face pe banii lui, ci pe banii cetățenilor pe care, cică, îi reprezintă. Îi reprezintă fals, ca cei care se împrumută la bănci cu un buletin furat.

  38. Guvernul ne împovărează cu datorii uriașe, aruncând România în brațele speculanților financiari. Trebuie să tragem linie la alegerile viitoare!

  39. Guvernul României: „Aceste datorii cu dobândă uriașă nu sunt ale mele, nici ale urmașilor mei, ci ale urmașilor urmașilor voștri”.

Comentariile sunt închise.