Nu de mult am dat o definiție a clasei de mijloc, singura categorie socială care poate asigura o democrație autentică.

Zilele trecute am văzut la Observator, la Antena 1, că circa 50% dintre români nu pot trăi din economii. Repet definiția clasei de mijloc: „persoană care poate trăi un an fără venituri curente”.

Până când România nu va avea o clasa de mijloc puternică (circa 80% din populația activă) nu vom avea democrație reală.

115 COMENTARII

  1. de foarte mult timp in romania clasa de mijloc a avut mereu de suferit in urma masurilor luate de conducere.

  2. Foarte corectă observația dvs. Democrația reală vine odată cu echitatea economică și accesul egal la oportunități pentru toți cetățenii

  3. Clasa de mijloc e vitală, dar la fel de importante sunt educația și valorile democratice asumate de cetățeni.

  4. 80% clasă de mijloc mi se pare un obiectiv de neatins în contextul actual. Dar orice pondere mai mare ca actuala ar fi un real progres, asta-i adevărat.

  5. Datele statistice care arată că jumătate dintre români nu pot trăi din economii sunt îngrijorătoare. Arată că cei mai mulți suntem la un pas de sărăcie.

  6. Conceptul e corect, dar realizarea unei clase de mijloc atât de extinse mi se pare imposibilă în contextul economic actual.

  7. Definiția clasei de mijloc ca fiind acea categorie care poate trăi un an fără venituri curente este una pertinentă. Fără o pătură socială stabilă financiar, democrația rămâne fragilă.

  8. nucleul in jurul caruia se formeaza o natiune este clasa de mijloc iar la noi aceasta este pe cale de disparitie.

  9. nu stiu ce se mai poate face in acest sens pentru ca s-a lucrat sistematic la saracirea clasei de mijloc din romania.

  10. daca analizam firul evenimentelor care au dus aici constatam ca pentru clasa de mijloc nu s-a facut mai nimic.

  11. De acord. Cred că Guvernul ar trebui să ia măsuri concrete pentru a sprijini clasa de mijloc. De exemplu, ar putea reduce impozitele, crește salariul minim și investi în educație și sănătate.

  12. Într-adevăr, o clasă de mijloc puternică este esențială pentru echilibrul social și politic. Statisticile arată că avem încă mult de muncit pentru a construi acea clasă de mijloc robustă și stabilă.

  13. Problema este complexă. Pe lângă lipsa economiilor, mulți români se confruntă cu salarii mici, prețuri mari și acces dificil la locuințe. E nevoie de politici publice care să sprijine creșterea clasei de mijloc.

  14. trebuie eleaborate masuri economice benefice pentru populatie daca vrem o clasa de mijloc puternica.

  15. Foarte adevărat! Clasa de mijloc este coloana vertebrală a oricărei democrații. Fără o clasă de mijloc puternică, riscăm să ne transformăm într-o oligarhie sau o autocrație.

  16. Din păcate, pandemia și inflația au lovit puternic clasa de mijloc din România. Mulți oameni au fost nevoiți să își epuizeze economiile pentru a supraviețui.

  17. Cred că o clasă de mijloc puternică este esențială pentru o economie prosperă. Oamenii din clasa de mijloc sunt cei care cheltuiesc bani, investesc și creează locuri de muncă.

  18. Poate că ar trebui găsite soluții pentru a opri migrația forței de muncă din România. Oamenii din clasa de mijloc sunt cei care pleacă cel mai des din țară în căutarea unor oportunități mai bune.

  19. Educația este cheia pentru a crea o clasă de mijloc puternică. Deocamdată situația este tragică la capitolul acesta.

  20. avem mare nevoie de o infuzie de capital din partea guvernului in tot ceea ce inseamna intreprinderile mici si mijlocii.

  21. economia tarii noastre trece prin momente foarte grele de aceea clasa de mijloc este inexistenta pe plaiurile mioritice.

  22. de-a lungul anilor tara noastra s-a confruntat cu un mare exod al populatiei tocmai din acest motiv al traiului greu.

  23. totul tine in primul rand de educatie si in al doilea rand de investitiile care se vor face in romania.

  24. fiecare roman este lasat de izbeliste sa se descurce dupa cum poate,asta este realitatea crunta de la noi din tara.

  25. cam acesta este rezultatul masurilor luate de conducerile care s-au succedat de-a lungul celor 30 de ani.

  26. cred ca romania poate sa redreseze clasa de mijloc numai printr-o implicare activa si transparenta din parte guvernului.

  27. Foarte bine punctat! O clasă de mijloc puternică este esențială pentru o democrație stabilă. Din păcate, în România, mulți oameni se luptă să supraviețuiască de la o lună la alta, cu atât mai puțin să economisească pentru un an întreg.

  28. Interesantă definiție a clasei de mijloc. Cred că ar trebui să se ia în considerare și alte aspecte, pe lângă capacitatea de a economisi, cum ar fi nivelul de educație, accesul la cultură și la servicii medicale

  29. Sunt de acord cu dumneavoastră: România are nevoie de o clasă de mijloc mai puternică. Dar cum se poate realiza acest lucru? Cred că este nevoie de politici economice care să stimuleze crearea de locuri de muncă bine plătite și de sprijin pentru antreprenoriat

  30. Argumentul e solid, dar soluția de a crea o clasă de mijloc atât de extinsă e mai ușor de zis decât de făcut. Reformele structurale necesare sunt imense.

  31. Nu cred că o clasă de mijloc puternică este suficientă pentru o democrație reală. Este nevoie și de o cultură civică solidă, de o implicare activă a cetățenilor în viața socială și politică. Ceea ce nu e cazul la noi.

  32. Problema este că mulți dintre cei care se consideră clasă de mijloc trăiesc, de fapt, de la o lună la alta. Orice criză economică îi poate arunca în sărăcie

  33. Într-adevăr, o clasă de mijloc puternică este esențială pentru echilibrul social și politic. Statisticile arată că avem încă mult de muncit pentru a construi acea clasă de mijloc robustă și stabilă.

  34. O soluție pentru a consolida clasa de mijloc ar fi stimularea antreprenoriatului. Ar trebui să se ofere mai multe credite și granturi pentru micii afaceriști.

  35. Problema este că mulți dintre cei care au studii superioare nu reușesc să găsească un loc de muncă bine plătit în România. De aceea pleacă în străinătate.

  36. Foarte adevărat! Din păcate, mulți români se luptă să supraviețuiască de la o lună la alta, neavând nicio rezervă financiară. O clasă de mijloc solidă este esențială pentru o democrație stabilă.

  37. daca timp de 30 de ani am avut in conducerea romaniei numai persoane care nu iubesc aceasta tara de aceea am ajuns in acest stadiu.

  38. romanii si-au pus mari sperante in schimbarea care va venii,pentru ca nu se mai poate trai in romania in aceste conditii.

Comentariile sunt închise.