Dacă tot vorbim de portret de președinte, mi-am amintit de o întâlnire celebră, pe care am avut-o cu Traian Băsescu, când era președinte la Cotroceni.

În camera unde care a avut loc întâlnirea era o evidentă incompatibilitate ancestrală. Pe scurt, i-am cerut DEMISIA.

Declarația completă poate fi citită și vizionată mai jos:

“Am făcut o propunere concretă domnului preşedinte Traian Băsescu. Am pornit de la realitatea că România se află într-o criză politică fără precedent, că instituţia prezidenţială va fi supusă unui proces de suspendare, ulterior de demitere, care este un proces greoi, care nu face onoare României”, a spus Voiculescu.

El a menţionat că reprezentanţii PC au discutat cu şeful statului, în continuare, despre nevoia ca imaginea externă a României să fie refăcută cât se poate de repede. „Din toate aceste motive, i-am propus domnului preşedinte ca, în baza articolului 97 alin. 1 din Constituţie, să-şi prezinte demisia. Domnia sa a notat propunerea noastră, a spus că se va gândi şi aşteptăm ca decizia omului politic care iubeşte România şi pe români să fie luată în perioada imediat următoare”, a spus Voiculescu.

El a fost întrebat dacă i-a dat un termen preşedintelui până la care acesta să dea un răspuns. Voiculescu a răspuns: „Nu ne putem permite să dăm preşedintelui termene. Noi ne-am exprimat un punct de vedere. El ne-a întrebat care este, din punctul nostru de vedere, soluţia cea mai rapidă şi eficientă, pentru ca România să intre în normalitate şi am exprimat punctul nostru de vedere: România poate intra în normalitate repede dacă domnul preşedinte îşi dă demisia”.

https://jurnalul.ro/special-jurnalul/voiculescu-i-a-propus-acum-o-luna-lui-basescu-sa-demisioneze-91581.html

101 COMENTARII

  1. Domnule profesor ați făcut o cerere de respect față de poporul român! Acum dacă facem o analiză,am pierdut zece ani,zece ani de haos de ură și de coruptie gestionată de T.Basescu.Dumnezeu să ocrotească Romania și pe români!

  2. Cererea de demisie a unui președinte este un gest extrem și arată cât de gravă era situația politică din România în acea perioadă. Dan Voiculescu a avut curajul să facă acest pas.

  3. Interesant cum ați subliniat importanța imaginii externe a României. În politică, percepția internațională joacă un rol crucial în legitimitatea unui lider.

  4. Acestă postare dezvăluie dificultățile și complexitatea procesului de suspendare și demitere a unui președinte. Este evident că astfel de acțiuni au repercusiuni majore asupra stabilității politice a unei țări

  5. Propunerea dumneavostră sublinia dorința de a restabili normalitatea cât mai rapid. Era clar că situația politică era percepută ca urgentă și necesită acțiuni imediate.

  6. Cât de rău a putut face acest personaj toxic, Băsescu, țării noastre. Dar toate se întorc în viață.

  7. Un moment cheie din istoria politică a României. Cererea de demisie a președintelui este un eveniment rar și extrem de semnificativ. Să ne aducem aminte unde am fost și ce am făcut. Ce vremuri negre am trăit.

  8. De asta e foarte important pe cine alegem ca Președinte, să nu mai apucăm așa exemplare nereușite la Cotroceni.

  9. Ați expus o poziție clară și determinată în fața președintelui. Cererea de demisie a fost justificată prin dorința de a readuce România la normalitate cât mai rapid.

  10. Propunerea bazată pe Constituție arată o abordare legală și instituțională în căutarea soluțiilor pentru criza politică. Este o lecție despre utilizarea cadrului legal pentru rezolvarea disputelor politice. Păcat că Petrov nu prea avea chef nici de respectarea legii, nici de respectarea Constituției.

  11. Parcă am fost blestemați când a fost vorba de funcția de Președinte în această țară. Poate anul ăsta reușim să spargem blestemul.

  12. Această propunere de demisie arată complexitatea situației politice din România la acea vreme. Reacția președintelui ne arată cât de mult dădea el doi bani pe români.

  13. Această întâlnire cu Traian Băsescu la Cotroceni este cu adevărat un moment istoric. Cererea de demisie a fost un act de curaj și o demonstrație de implicare politică activă.

  14. O postare extraordinară, să ne aducem aminte înaintea alegerilor prezidențiale ce am reușit să punem lavCotroceni, e neapărat timpul pentru o schimbare.

  15. După cum spuneați în postările anterioare, care ar fi portretul președintelui ideal, probabil ar fi opusul lui Băsescu

  16. Ce vremuri, ce timpuri! Nu îmi imaginam atunci cum va distruge justiția, economia si tot ce înseamnă dezvoltare acest individ numit Băsescu.

  17. Și dacă îi cerea toată planeta demisia și tot nu ar fi plecat, e nevoie de coloana vertebrală să faci un astfel de act.

  18. odata cu venirea lui basescu la cotroceni romania a intrat intr-un con de umbra timp de 10 ani in care toate tarile din europa ne evitau.

  19. este un fapt stiut de noi toti ca basescu a colaborat cu fosta securitate si cam asta a fost rampa lui de lansare in politica din romania.

  20. numai cand ii aud numele imi vine greata pentru ca stiu prin ce am trecut cu totii in perioada sa de presedentie.

  21. sunteti printre putinii oameni care au avut curajul sa-l infrunte pe basescu si va felicit din tot sufletul meu.

  22. basescu a fost un presedinte fara coloana vertebrala si fara caracter ca de aceea se plimba singur pe la summituri cu mainile in buzunar escaladand nu stiu ce borduri.

  23. din pixul lui basescu s-au inchis o foarte mare parte dintre spitalele romaniei si a lasat lumea sa moara pe strazi.

  24. romania are nevoie de oameni ca dumneavoastra pentru ca pe atunci se facea adevarata politica.va respect.

  25. cred ca basescu este un caz care ar trebui studiat la spitalul de psihiatrie….acolo cred ca vom afla lucruri interesante despre el.

  26. distrugerea sectorului economic si politizarea functiilor cheie in romania a fost facuta de basescu.

  27. subordonarea in totalitate a justitiei a facut din romania un stat mafiot condus chiar de mafiotul suprem de pe dealul cotroceniului.

  28. sunt vremuri in care romania era condusa de un om care nu avea ce sa caute in acea functie asa de inalta in statul roman.

  29. sa nu uitam de pensiile bunicilor taiate si de alocatiile copiilor injumatatite asta a facut marinarul de la constanta.

  30. am fost de rasul europei in timpul lui basescu atunci romania si-a pierdut credibilitatea pe scena politici externe.

  31. sunteti singurul care a vazut in basescu un incompetent si un mare iresponsabil cu functia la care candida.

  32. prin demisia lui basescu cei 19 milioane de romani traiau linistiti in tara lor asa au fost nevoiti sa suporte un mare calvar timp de 10 ani.

  33. consecintele perioadei petrov se resimt si acum si asta este un lucru trist pentru romania si pentru dezvoltarea ei.

  34. Este incredibil cât de tensionate au fost acele momente. Mi-l amintesc pe Băsescu cum încerca să fie calm, dar se vedea că e sub o presiune imensă.

  35. Voiculescu a avut curaj să-i ceară demisia lui Băsescu. Nu mulți ar fi făcut asta într-o întâlnire oficială la Cotroceni.

  36. A fost un moment definitoriu pentru politica românească. Și acum mă gândesc cât de diferit ar fi fost dacă Băsescu ar fi acceptat propunerea.

  37. mi se pare incredibil cum a reusit sa insele increderea romanilor acest marinaras venit de niciunde.

  38. Întrebarea este: cât de serios a luat Băsescu în considerare această propunere? Istoria arată că nu prea mult.

  39. Mulțumesc pentru amintirile acestea! Erau vremuri tumultoase, dar e bine să ne amintim prin ce am trecut.

  40. un presedinte cu apucaturi de dictator ,,cine nu era cu el era impotriva lui,, cam acesta era mottoul dupa care se ghida petrov.

  41. Mă întreb ce alte soluții au fost discutate în acea întâlnire. Demisia părea cea mai simplă.

  42. Faptul că Voiculescu nu a pus un termen mi se pare o mișcare diplomatică. E interesant cum politicienii navighează astfel de situații.

  43. in acea perioada erau tensiuni politice foarte mari cu greu gestionabile iar basescu incerca a acapareze cat mai multa putere precum un despot.

  44. Această propunere a fost un punct crucial în istoria recentă a României. Îmi aduc aminte cât de agitată era scena politică atunci.

  45. Mi se pare fascinant să citesc detalii din culisele politicii de atunci. Mulțumesc că ai împărtășit asta cu noi!

  46. Sunt curios cum ar fi decurs lucrurile dacă Băsescu și-ar fi dat demisia atunci. Istoria ar fi fost cu totul alta.

  47. demisia era cea mai simpla metoda si in acelasi timp diplomatica dar era greu cu diplomatia la basescu cu el trebuia sa vorbesti in termeni de carciuma si restaurant ca doar locurile astea le stia foarte bine.

  48. Câtă diplomație și cât tact în acele momente! E interesant să vezi cât de mult contează detaliile în politică.

  49. Într-adevăr, Voiculescu a avut curaj. E nevoie de mult sânge rece să faci o astfel de propunere unui președinte.

  50. a facut totul dupa bunul sau plac basescu si asta se vede in masurile dezastruoase luate pentru populatia romaniei.

  51. nu oricine se putea lua de guler cu basescu pentru asta isi trebuia argumente solide si curaj maxim.

  52. Mulțumesc pentru această relatare. Aduce aminte de vremurile tensionate prin care a trecut România.

  53. Aceasta este o lecție de politică și diplomație. Propunerea lui Voiculescu a fost curajoasă și bine argumentată.

  54. sunt de-a dreptul siderat cum a reusit un securist dovedit,chiar el a recunoscut ca si-a ales petrov, sa faca din romania un teritoriu al saraciei si al incertitudinii continue.

  55. tot ce-mi doresc este ca istoria sa nu se mai repete si romania sa se dezvolte asa cum trebuie economic,social si cultural.

  56. timp de 10 ani romania a traversat pe perioada plina de neajunsuri si mari necazuri cu un basescu in fruntea statului.

  57. istoria o sa-l consemneze ca cel mai rau si incapabil presedinte pe care l-a avut romania dupa revolutie.

  58. subordonarea institutiilor de forta a fost in totalitate opera lui basescu pentru ca el sa-si poata face jocurile lui politice murdare.

  59. conform constitutiei romaniei presedintele are un rol de mediator intre putere si opozitie asta nu a inteles basescu era prea mare caciula asta pentru el.

  60. un presedinte limitat din multe puncte de vedere, cu un limbaj suburban, cu o atitudine de pietar si de jucator de poker si mereu invaluit in cine stie ce licori asta a fost basescu.

  61. declinul major al romaniei a inceput cand basescu s-a instalat la cotroceni si si-a pus oamenii sai in functii cheie din statul roman.

  62. cred ca se trece prea usor peste genocidul economic facut de basescu in romania si masurile luate impotriva pensionarilor nostrii.

Comentariile sunt închise.