Roxana Cornea, redactor ZF, scrie despre un adevăr trist.

Anul trecut s-au născut în Germania 14.388 de copii din mame românce, copii români care nu sunt născuți acasă la ei. Este trist pentru țară, dar mai ales pentru ei.

În același timp, Eurostat consemnează că 88% dintre copiii din România cu vârsta mai mică de 3 ani nu frecventează creșele pentru educație timpurie.

Dacă nu ne trezim la timp vom fi un teritoriu în loc să fim o țară.

106 COMENTARII

  1. statul german are grija de viitorul sau pe cand la noi guvernul roman nu face nimic in acest sens.

  2. nivelul de trai din germania este mult peste cel din romania si de aceea multi dintre romani isi doresc sa se stabileasca acolo.

  3. imi pare foarte rau ca romania a ajuns in aceasta situatie foarte grea din punct de vedere al natalitatii.

  4. imi pare nespus de rau ca tinerii romani isi fac familii in afara tarii iar aici la noi totul este lasat de izbeliste.

  5. Se nasc mulți copii români în străinătate pentru simplul fapt că aici părinții lor au considerat că nu sunt condiții favorabile, ăsta-i adevărul.

  6. Copiii născuți în străinătate vor avea o conexiune mai slabă cu țara. Asta va afecta pe termen lung identitatea națională și cultura noastră.

  7. Fenomenul migrației afectează dramatic demografia României. Trebuie să oferim motive întemeiate tinerilor să rămână acasă. Avem nevoie de locuri de muncă bine plătite, sistem medical îmbunătățit și facilități pentru copii.

  8. Acesta ar trebuie să fie un mare semnal de alarmă pentru cei de la guvernare. Când alegi să îți părăsești țara și să îți întemeiezi familia oriunde altundeva acest lucru spune multe despre condițiile de trai din România.

  9. Să fim sinceri, nu e de mirare ca tinerii pleaca. Ce viitor pot oferi copiilor lor aici? Unde să îi crească, în „apartamentele” lui Simion. Dacă aș mai fi tânăr și eu aș pleca fără să stau pe gânduri.

  10. Situația e alarmantă și pentru sistemul de pensii. Cu mai puțini tineri în țară, cine va susține economia în viitor? Sper ca situatia sa se schimbe in viitor. Altfel, vom ajunge o tara imbatranita si saraca.

  11. statul roman trebuie sa-i atraga cu masuri asemanatoare cu cele din tarile din europa astfel nu vom avea nicio sansa.

  12. romania este deja o tara ramasa mult in urma europei de aceea se intampla asa un mare exod de tineri plecati de la noi din tara.

  13. avem deja foarte multi romani plecati si cred ca vor mai pleca tot atata de multi pentru ca in romania traiul decent a devenit un mare lux.

  14. Problema principală este de ce aleg atât de mulți români să plece din țară. Asta trebuie rezolvat mai întâi, apoi problema natalității se va rezolva de la sine.

  15. În multe zone din România oamenii trăiesc într-o sărăcie cruntă. Nu e de mirare că părăsesc țara cu prima ocazie. Exodul românilor este în primul rând un exod al sărăciei.

  16. Guvernul ar trebui sa se concentreze mai mult pe cresterea calitatii vietii și mai puțin pe gargara ieftina electorală. Asa vor ramane mai multi tineri in tara.

  17. Situația e îngrijorătoare, dar nu trebuie să generalizăm. Sunt și multe familii care aleg să rămână și să crească copiii în țară.

  18. Da, e foarte trist că nu avem suficiente creșe pentru copiii noștri. Cum să ne dezvoltăm ca țară dacă nu investim în educația timpurie?

  19. E de înțeles că atâtea mame aleg să nască în străinătate. Sistemul medical de la noi lasă mult de dorit, din păcate.

  20. Părinții aleg să nască în străinătate pentru un viitor mai bun al copiilor. E o realitate dureroasă, dar de înțeles în contextul actual.

  21. Migrația a fost și este un flagel al disipării etniilor.
    Pelerinajul după o viață mai bună schimbă destine.
    Trăim visând la o viață mai bună. Apoi murim.

  22. romanii nostrii pleaca in diaspora sa munceasca pentru altii iar pentru noi vin alte minoritati sa lucreze aici…cam ciudat lucru.

  23. imi pare foarte rau ca romania a ajuns in aceasta situatie foarte grea din punct de vedere al natalitatii.

  24. multi chiar asta isi doresc sa se stabileasca cu famiile in diaspora pentru ca in romania nu au niciun viitor sigur.

  25. constatam pe zi ce trece ca ne imputinam si autoritatile nu fac mai nimic,este un lucru foarte trist pentru noi ca si tara.

  26. demografia unei tari se mai poate modifica insa la noi viteza cu care se intampla este una ametitoare.

  27. Totusi, multi romani se intorc dupa ce castiga ceva bani afara. Chiar citeam o stire nu demult cum ca cei mai mari investitori „straini” din Romania sunt romanii care trimit bani in tara

  28. Problema nu e doar că se nasc copii români în străinătate, ci și faptul că mulți dintre ei cresc fără să învețe limba și cultura română. Asta e o pierdere imensă pentru țara noastră

  29. Lipsa creșelor e o problemă majoră. Cum să lucreze părinții dacă nu au unde să-și lase copiii? Și dacă nu pot să lucreze cum le pot asigura un viitor copiilor lor? E un cerc vicios.

  30. E normal sa plece. Ce le ofera Romania? Sistem medical precar, educatie slaba, salarii mici. Copiii născuți în străinătate vor avea șanse mai bune la educație și la un trai decent. E trist, dar e realitatea.

Comentariile sunt închise.