Un președinte corupt, fost turnător la Securitate (Băsescu), un șef de serviciu secret urmărit penal pentru că lua bani pentru a aranja dosare în justiție (Coldea), un ministru al justiției penal și mincinos (Macovei), un judecător incompatibil care pronunța sentințe ilegale (Bogdan) și un procuror care lua mită pentru a aranja dosare (Eva): aceștia sunt autorii Dosarului ICA.
În urmă cu 10 ani, pe 8 august 2014, 12 oameni erau condamnați la un total de 67 de ani de închisoare. Procesul durase 12 zile și avusese 4 termene de judecată.
Știm astăzi cu certitudine cine au fost autorii farsei judiciare numită Dosarul ICA:

 

– Fostul președinte Traian Băsescu este cel care a determinat redeschiderea Dosarului ICA (închis inițial de Parchetul General) ca răzbunare pentru suspendarea sa din funcție în 2007 inițiată de Dan Voiculescu. Băsescu nu a făcut un secret din implicarea sa în Dosarul ICA, făcând public, în nenumărate rânduri, presiuni pentru condamnare.
La zece ani de la sentința din Dosarul ICA, până și cei mai înfocați susținători ai lui știu că Băsescu este un fost turnător la Securitate care a patronat un sistem corupt și clientelar. Instanțele de judecată au constatat că până și campaniile sale electorale au fost făcute cu bani primiți ca mită.

– Implicarea fostului șef al SRI Florian Coldea în Dosarul ICA a fost dovedită public. În 11 august 2014, la trei zile după sentință, Laura Codruța Kovesi a recunoscut că l-a arestat pe judecătorul Mustață pentru că SRI-ul condus de Coldea îi spusese că judecătorul vrea să amâne dosarul ICA. Băsescu însuși a recunoscut că, în 2014, a știut exact condamnările din dosarul ICA cu 3 zile înainte ca judecătoarea Bogdan să se pronunțe în acest dosar.
Coldea a fost obligat să demisioneze din SRI în ianuarie 2007, după ce s-a aflat despre cadourile pe care le primea de la Sebastian Ghiță. În prezent, Coldea e inculpat și se află sub control judiciar pentru aranjarea de dosare în justiție.

– Dosarul ICA a fost deschis în timp ce ministru al Justiției era Monica Macovei. Ulterior, pe toată durata procesului, Monica Macovei a făcut public presiuni pentru condamnare.
S-a dovedit că Monica Macovei minte cum respiră și încearcă să influențeze justiția. În aprilie 2012, Macovei a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare. Instanța a constat că aceasta a mințit atunci când a dat vina pe motociclistul pe care îl accidentase grav.

– Procurorul Emilian Eva a fost adus special de la Iaşi la DNA Bucureşti pentru a se ocupa de dosarul ICA. Procurorul Eva este cel care a trimis dosarul în judecată, stabilind, împreună cu specialista DNA Aurelia Nicolae, un prejudiciu fantasmagoric.
În mai 2023, Înalta Curte l-a condamnat definitiv pe Emilian Eva la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare pentru că a primit mită pentru deciziile pe care le lua în calitate de procuror. Judecătorii au stabilit că Emilian Eva a luat mită în schimbul clasării unui dosar de corupție, că a efectuat operațiuni de comerț clandestine incompatibile cu funcția de magistrat și că a comis fals în declarația de avere. Fiind condamnat penal, Emilian Eva a fost exclus din magistratură în iulie 2023.

– Judecătoarea Camelia Bogdan a fost numită direct, fără respectarea principiului desemnării aleatorii, să judece Dosarul ICA. Procesul a fost o farsă, condamnările fiind știute dinainte de pronunțare de Băsescu, Coldea și Kovesi. În urma unui proces care a durat, în realitate, 12 zile, judecătoarea Bogdan a dat condamnări cumulate de 67 de ani de închisoare și a stabilit un prejudiciu fantasmagoric.
Judecătoarea Bogdan a fost exclusă de două ori din magistratură. Prima dată în 2017 pentru că s-a aflat în conflict de interese primind bani de la o parte din Dosarul ICA în timp ce judeca acest dosar. A doua oară în 2018 pentru că, într-un alt dosar, a falsificat sistemul Ecris (prin care sunt repartizate dosarele), a creat un complet fantomă și a pronunțat o sentință ilegală, desființată ulterior de Înalta Curte. Printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți, Camelia Bogdan și-a pierdut statul de judecător în 12 aprilie 2022.

La zece ani de la sentința aberantă din Dosarul ICA, autorii acesteia sunt la periferia societății. Răul făcut este însă iremediabil.

În octombrie 2022, a murit profesorul Mencinicopschi. S-a îmbolnăvit în închisoare unde a fost aruncat în urma farsei judiciare „Dosarul ICA”.

Mugur Ciuvică

116 COMENTARII

  1. Autorii acestui abuz trebuie pedepsiți aspru. Ar fi revoltător să scape nepedepsiți după ce au distrus vieți și au afectat grav încrederea în justiție

  2. Toți cei care au orchestrat această mascaradă judiciară trebuie să plătească pentru distrugerea vieților unor oameni nevinovați.

  3. Absolut dezgustat de modul în care funcționarii publici în poziții-cheie, în frunte cu președintele-turnător au abuzat de sistem în interes personal. Sper că vor exista consecințe

  4. unii dintre autorii acestei farse inca beneficiaza de pensii speciale si alte privilegii. Ar trebui sa li se retraga toate beneficiile.

  5. Băsescu a folosit sistemul de justiție (pe care tot el l-a creat, de altfel, de cum a ajuns președinte) pentru procese de epurare politică. Poate să îmi explice cineva de ce mai e încă în libertate?

  6. Pentru ce au făcut excluderile din magistratură sunt mult, mult prea puțin. Și câtă vreme Băsescu, principalul vinovat, e bine mersi se poate spune că justiția NU a fost încă înfăptuită.

  7. Părerea mea e că avem mare nevoie de o comisie independentă care să investigheze toate cazurile suspecte de influență politică în justiție din ultimii 20 de an

  8. Toți cei afectați de deciziile lor ar trebui să îi dea în judecată individual. Cu toate lucrurile care se cunosc astăzi ar avea câștig de cauză.

  9. De ce nu se reface procesul? De ce nu sunt reabilitați oficial acești oameni? Nu au suferit oare destul?

  10. Se vede încă o dată cât de important e rolul presei libere în dezvăluirea abuzurilor. Fără jurnaliști curajoși, astfel de abuzuri ar rămâne ascunse.

  11. Și când te gândești că unii dintre autorii acestei crime judiciare predau dreptul și etica prin facultăți….

  12. Acest caz nu este doar despre cei condamnați, ci despre întreaga noastră societate. Dacă nu învățăm din greșeli, vom mai vedea astfel de abuzuri. Și câtă vreme cei responsabili sunt în continuare liberi și ne țin lecții e clar că nu am învățat nimic din această tragedie.

  13. Oare câți dintre cei care au susținut condamnările în 2014 mai cred și astăzi că au fost corecte. Faptele recente arată că a fost o mare nedreptate.

  14. Cei care au orchestrat dosarul ICA nu doar că au distrus viețile celor implicați, dar au și subminat încrederea publicului în justiție pentru mulți ani de-acum înainte.

  15. Trist este că mulți oameni încă nu realizează cât de adânc este corupt sistemul. Dosarul ICA ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru toată societatea. Dar din câte îmi amintesc, cu foarte puține excepții, toată lumea jubila când s-au pronunțat condamnările acestea demente.

  16. Mă întreb câți oameni nevinovați zac în închisori din cauza unor dosare fabricate similar. E nevoie de o revizuire a tuturor cazurilor suspecte, altfel încrederea in justiție e iremediabil pierdută.

  17. Ar trebui sa existe o procedura clara de compensare a victimelor abuzurilor judiciare. Nu e suficient sa spunem „ne pare rau” dupa ani de suferinta.

  18. Această farsă judiciară, așa cum prea blând o numiți, a distrus vieți, la propriu. Deci putem vorbi mai degrabă de o crimă judiciară. Autorii ei trebuie pedepsiți exemplar pentru a trimite un mesaj clar împotriva abuzurilor de putere.

  19. Trebuie amintit și de judecătorul Stan Mustață, care și el a murit în închisoare din cauză că a refuzat să execute ordinul de a condamna oameni pe nedrept așa cum voia Băsescu.

  20. Ce ziceți de o lege a lustrației care să îi împiedice pe cei implicați în astfel de abuzuri să mai ocupe funcții publice vreodată? Eu cred că e o idee bună.

  21. Procesul a durat doar 12 zile? Mi se pare o glumă proastă! Cum e posibil să condamni oameni la închisoare într-un timp atât de scurt? E clar că a fost un proces-răzbunare.

  22. Corect, Coldea a fost unul dintre pionii principali în acest dosar fabricat. E bine că a fost demascat, dar răul făcut nu poate fi reparat.

  23. cum se simt acum cei care au crezut în justiția din 2014, văzând cât de corupți au fost cei implicați? Dosarul ICA trebuie reanalizat.

  24. Judecătoarea Bogdan este exemplul perfect de ce se întâmplă când justiția se amestecă cu politica.

  25. Ar trebui sa existe o procedura clara de compensare a victimelor abuzurilor judiciare. Nu e suficient sa spunem „ne pare rau” dupa ani de suferinta.

  26. justitia din romania trebuie sa-si recapete credibilitatea pentru a fost foarte stirbita de acesti obedienti basisti.

  27. multi dintre partasi acum se fac nevazuti dar trebuie adusi in fata completului de judecata sa spuna faradelegile facute.

  28. ma ingrijoreaza faptul ca cei care au participat activ la statul mafiot al lui basescu acum stau bine mersi.

  29. sunt absolut siderat la tot ceea ce s-a intamplat pe meleagurile noastre mioritice in timpul lui basescu.

  30. acest dosar a fost o mare nedreptate facuta cu buna stiinta de catre basescu prin cozile de topor din justitie.

  31. daca s-a ajuns la eliminarea fizica a unor judecatori…..de aici ne putem da seama cat de sadici au fost acesti indivizi.

  32. daca basescu a fost cel care a creat acest stat mafiot….de ce este acum in libertate si isi da cu pararea despre orice?mi se pare incredibil.

  33. Camelia Bogdan și Emilian Eva au fost excluși pe bună dreptate din magistratură. Dar e atât de puțin față de grozăvia celor întâmplate…

  34. Respectul meu pentru puterea dvs. interioara. Ati trecut printr-o incercare teribila si ati ramas demn.

  35. Sper ca justitia isi va face datoria si in cazul celor care v-au condamnat pe nedrept. Stati cu fruntea sus, asa cum ati facut-o mereu

  36. Este greu de imaginat ce ati trait in acei ani de detentie nedreapta. Admirabil ca v-ati pastrat valorile si principiile in ciuda acestei experiente traumatizante.

  37. Cazul dvs. ar trebui studiat in facultatile de drept ca exemplu de abuz in justitie. Este ingrijorator cat de usor pot fi manipulate institutiile statului de catre persoane corupte. Va felicit pentru curajul de a vorbi deschis despre aceasta experienta si sper ca marturia dvs. va avea un impact pozitiv.

  38. Sunt de-a dreptul socat de nedreptatea pe care ati indurat-o. Ma intreb cati altii au trecut prin experiente similare fara sa aiba curajul sau platforma de a vorbi. Vocile ca a dumneavoastra sunt esentiale pentru a expune coruptia din sistem.

  39. A fost de folos faptul că v-ați dedicat timpul în închisoare pentru a vă aprofunda cunoștințele biblice. Cred că această conexiune spirituală v-a oferit puterea necesară pentru a trece prin această încercare teribilă

  40. Îmi doresc ca povestea dumneavoastră să fie auzită de cât mai mulți oameni. Este un avertisment puternic despre pericolele unui sistem judiciar corupt și manipulat politic. Vă mulțumesc

  41. Multi ar fi fost doboriti daca li s-ar fi intamplat asa ceva, dar dumneavoastra ati iesit mai puternic si mai hotarat sa luptati pentru dreptate. Respectul meu profund pentru taria dumneavoastra de caracter.

  42. Apreciez că v-ați păstrat valorile și principiile în ciuda acestei experiențe groaznice. Este o lecție importantă pentru noi toți despre importanța integrității și a curajului moral

  43. CE vi s-a intamplat ar trebui sa fie o lectie pentru toti cei care lucreaza in justitie. Tot ce putem spera este ca generatiile viitoare de judecatori si procurori vor invata din aceste greseli.

  44. Acești așa-ziși slujitori ai legii nu doar că ar trebui excluși din sistem, ci ar trebui să fie ei înșiși judecați pentru abuz de putere.

  45. Articolul, deși bine redactat, omite să menționeze că autorii înscenării judiciare ICA au beneficiat de sprijinul semnificativ al unei părți considerabile a presei de atunci. Dacă am fi avut o presă liberă, este puțin probabil ca un asemenea abuz, sau unul de asemenea magnitudine, să fi fost posibil.

  46. niste oameni mediocrii care au ocupat functii foarte inalte in statul roman au facut numai atrocitati

  47. creatorul statului mafiot basescu trebuie sa raspunda primul cum a facut acest mamut care a distrus vieti omenesti.

  48. toti cei care au facut parte din acest stat mafiot basist sa fie supusi unui control psihiatric,pentru ca un om normal nu poate faca asa ceva.

  49. fenomenul statului mafiot al lui basescu trebuie analizat foarte bine pentru ca ramificatiile lui depasesc granitele tarii.

  50. autorii dosarului ICA nu stiu pe unde sa se mai ascunda dar ziua judecatii pentru ei este foarte aproape.

  51. astfel de practici nu trebuie sa mai existe in justitia din romania pentru ca ne transformam intr-un stat primitiv.

  52. presimt ca acesta va fi procesul secolului in romania in care vor fi audiati toti membrii statului mafiot basist.

  53. Toți cei implicați în orchestrarea acestui proces politic ar trebui să fie trași la răspundere conform legii, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat.

  54. Cazul acesta arată că în România poți ajunge să fii condamnat pe nedrept, să-ți pierzi libertatea sau chiar viața, chiar dacă ești nevinovat.

  55. Modul în care au acționat coordonat pentru a fabrica probe și a manipula procesul seamănă într-adevăr cu tacticile unui grup infracțional organizat.

  56. Nu a putut suporta faptul că ați fost inițiatorul comisiei care a decis suspendarea sa din funcție, așa se explică tot acest fals proces cunoscut sub numele de ICA-Telepatica

  57. În afară de faza cu suspendarea din funcția de președinte, cred că un alt lucru pe care Băsescu nu l-a suportat la dvs. a fost înființarea USL care i-a pus partidul pe butuci.

  58. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe Gheorghe Mencinicopschi și pe Stan Mustață, victime nevinovate ale răzbunării lui Băsescu și a acoliților săi din justiție și din servicii.

  59. Nu cred că e deloc exagerat să spun că au acționat ca un grup mafiot organizat când au pritocit farsa asta de proces.

  60. Băsescu, Coldea, Emilian Eva, Camelia Bogdan și Kovesi sunt putregaiurile societății românești.

  61. toți cei implicați în orchestrarea acestui proces politic ar trebui să fie trași la răspundere în fața legii, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat…..

  62. Chiar dacă toți autorii menționați au fost mai mult sau mai puțin îndepărtați de la butoane, au scăpat mult prea ușor. Să sperăm totuși că viitorul le va aduce ceea ce merită.

  63. Au trecut 10 ani și s-a mai schimbat câte ceva în bine pe ici pe colo în servicii și în magistratură dar mai sunt încă multe de făcut.

  64. Rezultatul acestui proces inventat arată că în România era foarte posibil să mori cu dreptatea în mână. Literal. Și cred că e încă posibil și astăzi.

  65. Să nu uităm nici de rolul presei aservite puterii în acea perioadă, pentru că a contribuit din plin la manipularea opiniei publice și la legitimarea acestui abuz judiciar.

  66. Procesul la care face referire articolul m-a făcut să îmi pierd definitiv încrederea în sistemul de justiție din România.

  67. România este țara în care procurorii care fac abuzuri au pensii uriașe, iar nevinovații fac închisoare.

Comentariile sunt închise.