Continuă să apară noi informații legate de dosarul ICA, în care a fost condamnat, printre alții, profesorul Dan Voiculescu, care arată ce presiuni uriașe au fost făcute din zona „binomului” DNA și SRI.

Un lucru mai puțin știut este că nu unul, ci trei judecători au fost scoși din dosar, după ce peste noapte le-au apărut diverse dosare la DNA.

Avocatul Cristi Popescu, avocat și prieten apropiat al judecătorului Stan Mustață, a vorbit, în emisiunea „Culisele Justiției”, realizată de Laura Duță, despre jocurile de culise făcute în dosarul ICA.

Cristi Popescu a amintit că din dosar au fost eliminați mai mulți judecători, încă din perioada când dosarul era la Tribunalul București, acolo unde un judecător a renunțat, iar unui al doilea DNA i-a făcut dosar penal, fiind apoi condamnat și arestat, la fel cum a fost scenariul și în cazul lui Stan Mustață.

„Când dosarul era la Tribunalul București și era judecat de președintele Secției a II-a penală, dacă îmi aduc bine aminte, acelui judecător DNA i-a făcut un dosar, nu a fost arestat, dar i s-a cerut să renunțe la dosar. Ceea ce s-a și întâmplat, dosarul fiind preluat de o doamnă judecător de la Tribunalul București, care este arestată, dacă ne aducem bine aminte.

După care dosarul ajunge la un al treilea judecător din acel ultim ciclu procesual al dosarului lui Dan Voiculescu, care pronunță acea condamnare în fond la șase ani de închisoare.

Apoi dosarul ajunge la Curtea de Apel București și este repartizat completului din care făcea partea Stan Mustață, el fiind al doilea judecător din dosar care a fost arestat.

Deci avem trei judecători care au avut dosare la DNA, unul a reușit să scape renunțând la dosar, doi sunt arestați și, în cele din urmă, condamnați”, a spus avocatul Cristi Popescu.

Stan Mustață a fost arestat preventiv în 2014 și condamnat definitiv în 2016, iar în 2018 a murit în timpul detenției.

În timp ce Stan Mustață era încarcerat, la începutul anului 2017 Sebastian Ghiță a prezentat o înregistrare audio a unei discuții dintre Traian Băsescu și un interlocutor necunoscut, în care fostul președinte vorbea despre înlocuirea din completul de judecată a lui Stan Mustață cu judecătoarea Camelia Bogdan, despre aranjarea acestei mutări cu scopul declarat ca Dan Voiculescu să primească o pedeapsă cât mai mare.

Ulterior, Camelia Bogdan a fost exclusă de două ori din magistratură, a doua oară definitiv.

https://www.antena3.ro/politica/o-alta-dovada-a-faptului-ca-dosarul-ica-a-fost-un-dosar-politic-717626.html

 

90 COMENTARII

  1. este strigator la cer cum se faceau dosarele si se condamnau oameni nevinovati fara nicio proba plauzibila.

  2. creatotii acestui stat mafiot sa stea la inchisoare iar cei care vin dupa ei sa bage de seama ca nimeni nu este intangibil si va raspunde in fata legii.

  3. din cate inteleg judecatorii erau doar interfata ca sentintele veneau la plic de la alte institutii care nu aveau nicio treaba cu analizarea unui dosar de instanta,sa ne fereasca dumnezeu de asa ceva.

  4. deci nu-mi vine sa cred ca am trait cu totii intr-un stat in care se dadeau sentinte dupa bunul plac al unor persoane sus puse

  5. romania a fost un mare stat politienesc ce raspundea la ordinele directe ale serviciilor de informatii.

  6. romania imi lasa impresia ca este un vest salbatic in care se ucide la liber si nimeni nu pateste nimic.

  7. astfel de lucruri trebuie sa inceteze iar sistemul juridic trebuie sa devina independent daca vrem o tara ca afara.

  8. presiunile puse pe judecatori fac victime si de-o parte si de alta si acest lucru trebuie neaparat sa inceteze pentru ca asta nu este justitie ci genocid.

  9. caracatita aceasta are multe tentacule periculoase dar cred ca se vor afla toate faradelegile facute si atunci va exista adevarata prabusire.

  10. numai abuzuri peste abuzuri si sper ca cei care sunt partasi sa plateasca cu propria lor libertate.

  11. De ce nu se mai aude nimic în legătură cu dosarul de „moarte suspectă” deschis ca urmare a decesului în închisoare a judecătorului Dan Mustață? Mușamalizare e puțin spus.

  12. Stan Mustață a avut demnitatea și curajul să nu se lase intimidat de cozile de topor din SRI și DNA și să caute adevărul. A plătit cu viața pentru asta. Dumnezeu să îl odihnească în pace.

  13. Să spunem lucrurilor pe nume: în cazul judecătorului Stan Mustață vorbim de crimă cu premeditare.

  14. Cred că interlocutorul necunoscut din înregistrarea prezentată de Sebastian Ghiță este chiar Sebastian Ghiță, dar asta nu e așa important. Ce e foarte important e că în înregistrare chiar Băsescu a recunoscut că procesul ICA a fost aranjat de statul mafiot (condus chiar de el).

  15. Dar de ce se mai bucură de libertate doamna Camelia Bogdan în aceste condiții. Nu e ca și cum n-am ști cine e? Cum spunea chiar Petrov, șeful ei direct, „păi, bă, Bogdan, eu te știu cine ești”.

  16. E șansa nesperată a lui Coldea și a lui Dragomir, în prezent audiați pentru nenumăratele abuzuri pe care le-au comis, de a spune cu subiect și predicat ce s-a întâmplat atunci, poate scapă mai ușor, cine știe…

  17. Au tot schimbat la judecătorii până ce i-au găsit pe cei potriviți pentru a le face treburile murdare. Părerea mea e că a scăpat ieftin Camelia Bogdan doar cu excluderea din magistratură.

  18. Așa arăta România pe vremea lui Traian Băsescu. Spre informarea naivilor care mai cred că a fost un președinte bun.

  19. Cred că e timpul pentru o anchetă serioasă a modului în care DNA și SRI au acționat în trecut. NU se poate ca lucrurile să rămână așa când atât de mulți oameni au avut de suferit, iar unii chiar au murit

  20. Foarte interesant articol. Nu știam că au fost atâția judecători implicați și presați în acest dosar. E de bun simț să te gândești că nu ar fi fost nevoiți să facă asta dacă ar fi avut într-adevăr probe că ceva nu a fost în regulă cu dosarul ICA. Miroase a abuz judiciar cu consecințe deosebit de grave de la o poștă.

  21. Ce mi se pare revoltător este că, chiar și acum, după ce adevărul este cunoscut, autorii acestei chestii odioase continuă nestingheriți să se afișeze în public de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Mă gândesc în primul rând la Băsescu, dar și la Camelia Bogdan care nu scapă nicio ocazie să se laude cu ce a făcut, chiar dacă a fost exclusă din magistratură pentru acțiunile ei demente.

    • Am citit articolul cu groază, vă spun sincer. E incredibil cum justiția din România poate fi atât de coruptă. Presiunile asupra judecătorului Stan Mustață pentru a-l condamna pe Dan Voiculescu sunt dovada clară a manipulării politice și a influenței serviciilor secrete.

  22. Ma ingrijoreaza faptul ca aceste practici ar putea continua si in prezent, doar ca au devenit mai subtile. Ar trebui sa avem o comisie parlamentara care sa investigheze toate cazurile suspecte din ultimii 15-20 de ani.

  23. Daca fostul presedinte a fost implicat in manipularea justitiei, ar trebui sa raspunda in fata legii. Nimeni nu ar trebui sa fie mai presus de lege, indiferent de functie, pentru asa ceva nu ar trebui să existe imunitate. La urma urmei vorbim despre un atac la statul de drept.

  24. Ar trebui să existe niște mecanisme de justiție restaurativă în cazurile în care se dovedește că sentințele au fost rezultatul unor manipulări. Nu e suficient să corectăm greșelile, trebuie să oferim și compensații adecvate victimelor acestor abuzuri.

  25. Când vezi astfel de dovezi, înțelegi de ce mulți oameni și-au pierdut încrederea în justiție. Cât despre implicarea SRI și DNA în acest dosar, cred cu fermitate că ar trebui să avem un organism independent care să supravegheze într-adevăr activitatea DNA și SRI.

  26. Crimă cu premeditare cu autori cunoscuți cu nume și prenume dar, pentru cine știe ce motive obscure, nepedepsiți în niciun fel. Inadmisibil

  27. Adevărul e că existau încă de pe vremea în care se judeca dosarul destule dovezi că totul e aranjat în așa fel încât Voiculescu să primească o pedeapsă cât mai mare. Dar puterea lui Băsescu, a SRI-ului și a DNA-ului erau pur și simplu prea mari pentru orice adevăr.

  28. Ce bun ar fi un sistem de evaluare publică a judecătorilor, similar cu cel din unele state americane. Transparența sporită ar putea descuraja manipulările și ar crește încrederea publicului în sistem.

  29. E clar ca e nevoie de introducerea unor pedepse mult mai aspre pentru cei care incearca sa influenteze justitia. Daca am avea cateva condamnari exemplare pentru astfel de fapte, poate ca altii s-ar gandi de doua ori inainte sa incerce asa ceva.

  30. Cred că impactul pe care l-au avut aceste practici asupra percepției publice despre justiție și stat de drept a fost unul uriaș. Probabil că mulți oameni și-au pierdut total încrederea în sistem din cauza unor astfel de manipulări. Va fi nevoie de ani de zile și de eforturi consistente pentru a redobândi această încredere.

  31. De unde se vede cât de fragilă este în realitate independența justiției. Pare că întreg sistemul actual de numire și promovare a judecătorilor este inadecvat. Poate ar fi timpul să luăm în considerare un sistem de alegere directă a judecătorilor de către cetățeni.

  32. Încă o dovadă că ‘statul de drept’ a fost de fapt o farsă în multe cazuri. Este revoltător să vedem cum instituții care ar trebui să apere dreptatea au fost folosite pentru a o perverti

  33. Este clar că dosarul ICA a fost unul politic. Faptul că trei judecători au fost înlăturați sau presați arată amploarea manipulării. Nici nu vreau să mă gândesc câte alte dosare ‘celebre’ au fost la fel de viciate și câți oameni suferă pe nedrept.

  34. Ca cetățeni simpli, cum mai putem avea încredere în sistemul de justiție după asemenea dezvăluiri? Este revoltător să vedem cum adevărul este distorsionat și cum cei care ar trebui să apere legea devin complicii unor jocuri de putere.

  35. De câte dovezi mai e nevoie oare pentru a se recunoaște în sfârșit că tot acest dosar a fost o făcătură menită să pedepsească adversarii politici ai lui Băsescu?

  36. Norocul nostru că au mai rămas pe ici pe colo enclave de presă liberă și mai aflăm și noi câte ceva din grozăviile care s-au întâmplat în România.

  37. Dezvăluirile acestea ridica multe intrebari despre integritatea sistemului nostru judiciar. Daca s-au putut face astfel de manevre intr-un caz atat de mediatizat, oare ce s-a intamplat in cazurile mai putin cunoscute?

  38. pentru mine executia judecatorului stan mustata este ceva care nu se poate descrie in cuviinte,este abominabil ceea ce s-a intamplat.

  39. cine ar fi crezut vreodata ca procesele nu se mai judeca in tribunale ci in cadrul serviciilor secrete…este de noaptea mintii asa ceva.

  40. nimic nu este vesnic ,spune un vechi proverb si uite ca prinde contur pe acest subiect extrem de important pentru romania.

  41. usor usor acest sistem de dezintegreaza incepand de la conducerea lui si terminand cu ultimul functionar obedient.

  42. Cum e posibil ca trei judecători să fie scoși din același dosar? Clar ceva e putred aici. Se pare că în România, dacă deranjezi pe cine nu trebuie, te trezești cu dosar penal.

  43. Este incredibil câte jocuri politice s-au făcut în acest dosar! Justiția a fost clar influențată.

  44. Nu pot să cred cât de mult a fost manipulat acest dosar. Cum e posibil să schimbi trei judecători doar pentru a obține o condamnare? Asta nu e justiție, e răzbunare.

  45. Am lucrat în cadrul sistemului judiciar și știu cât de greu este să îți faci treaba corect când există presiuni politice. Cazul ICA m-a făcut să mă gândesc serios să emigrez.”

  46. Cand judecatorii sunt intimidati sau eliminati doar pentru ca nu se conformeaza unor directive politice, justitia devine un circ și oamenii nevinovati au de suferit

  47. Am fost un susținător al DNA, dar dezvăluirile făcute de-a lungul timpul cu privire la ce s-a întâmplat în acest dosar m-a făcut să îmi reconsider poziția. Nu pot să accept astfel de practici în numele justiției.

  48. Îmi amintesc că în 2014 chiar am crezut că Stan Mustață este vinovat. Acum îmi dau seama cât de manipulat am fost de mass-media și de autorități

  49. Mă îngrozește să văd cum justiția poate fi o simplă marionetă. Mi-am pierdut încrederea în instituțiile statului și nu cred că mi-o voi recupera prea curând

  50. Mă întreb ce șanse avem noi, cetățenii obișnuiți, dacă judecători pot fi eliminați din dosare așa ușor.

  51. Stan Mustață a fost un om nevinovat care a plătit cu viața pentru că s-a aflat la locul nepotrivit. Simt o tristețe profundă pentru familia lui și pentru toți cei afectați de acest dosar.

Comentariile sunt închise.