Raportul Diviziei pentru Populație a Națiunilor Unite, publicat în iulie, indică faptul că în România, în următorii zece ani, numărul tinerilor va scădea sub cel al pensionarilor.

Astfel, peste un deceniu, populația României va ajunge la nivelul celei din 1956, adică aproximativ 17,5 milioane de locuitori.

Ce măsuri ar trebui luate în această situație?

146 COMENTARII

  1. scaderea natalitatii in romania se datoreaza incapacitatii autoritatilor de a face ceva pentru tineretul actual.

  2. avem un numar foarte mare de romani aflati peste hotarele tarii si asta spune multe despre traiul de aici din romania.

  3. Ar fi de ajutor poate stimulentele fiscale pentru familiile tinere. Reduceri de taxe sau subventii pentru locuinte ar putea incuraja natalitatea

  4. Simplu: investitii masive in educatie si sanatate. Doar asa putem crea un mediu propice pentru tineri si familii.

  5. În contextul actual, este esențial să îmbunătățim condițiile de trai pentru tineri. Oferirea de locuințe accesibile și locuri de muncă bine plătite ar putea stimula familiile tinere să rămână în țară.

  6. Consider că politicile publice pro-natalitate sunt esențiale, dar nu suficiente. Acestea ar trebui să fie însoțite de un sprijin real pentru familii, cum ar fi creșe, grădinițe și programe afterschool gratuite, precum și ajutor suplimentar pentru familiile cu mai mult de doi copii.

  7. Situația e într-adevăr îngrijorătoare. Ca măsuri, cred că ar trebui să ne concentrăm pe politici care să încurajeze natalitatea și să atragem înapoi românii plecați în străinătate.

  8. În condițiile date este crucial să îmbunătățim condițiile de trai pentru tineri. Locuințe accesibile și locuri de muncă bine plătite ar putea încuraja familiile tinere să rămână în țară.

  9. Din punct de vedere economic, ar trebui să ne concentrăm pe creșterea productivității. Cu mai puțini oameni, trebuie să fim mai eficienți pentru a menține economia pe linia de plutire.

  10. Nu prea vorbește nimeni de dezvoltare regională echilibrată și nu înțeleg de ce pentru că reducerea disparităților dintre urban și rural ar putea încuraja tinerii să rămână în zonele lor de origine.

  11. Poate e nevoie si de o regandire a sistemului de pensii. Nu putem sustine un numar tot mai mare de pensionari cu o forta de munca in scadere.

  12. Nu știu dacă e o soluție, dar probabil ar fi de ajutor ca educația financiară să devină o parte importantă din programa școlară. Tinerii trebuie să învețe cum să economisească și să investească pentru viitor.

  13. Sănătatea populației este adevărata problemă cu care ne confruntăm. În acest sens, investițiile în prevenție și în sistemul medical pot asigura o forță de muncă mai sănătoasă și mai productivă pe termen lung.

  14. Alte țări care se confrunta cu problema aceasta au introdus saptamana de lucru de 4 zile. Acest lucru ar putea imbunatati și la noi echilibrul munca-viata si ar incuraja natalitatea.

  15. Unul dintre motivele principale pentru care tinerii părăsesc țara este lipsa oportunităților. De aceea ar trebui să investim în infrastructură și să atragem investiții străine care să creeze locuri de muncă.

  16. Romania se confrunta cu o criza demografica grava. Daca nu luam masuri acum, consecintele vor fi dezastruoase pentru generatiile viitoare.

  17. Cred că trebuie să începem cu politici de sprijin pentru tineri, cum ar fi subvenții pentru locuințe și îmbunătățirea educației. De asemenea, stimulente pentru ca familiile să aibă mai mulți copii ar putea ajuta.

  18. Situatia este ingrijoratoare, de acord, dar nu este ireversibila. Este momentul sa adoptam masuri care sa stimuleze natalitatea si sa incurajam tinerii sa isi construiasca viitorul

  19. O soluție ar fi să oferim mai multe oportunități tinerilor în mediul rural, pentru a preveni migrația către orașe sau alte țări. Dezvoltarea rurală ar putea fi cheia.

  20. Ca să avem o soluție la această problemă ar trebui să avem răspunsul la întrebarea de ce tinerii aleg să plece din țară. Lipsa perspectivelor profesionale și calitatea vieții scăzute sunt principalele motive pentru exodul masiv al tinerilor. Cu asta ar trebui să începem

  21. O soluție ar putea fi dezvoltarea unor programe de educație și formare profesională care să corespundă nevoilor pieței muncii. Tinerii trebuie să fie pregătiți pentru joburile viitorului.

  22. constatam pe zi ce trece ca ne imputinam si autoritatile nu fac mai nimic,este un lucru foarte trist pentru noi ca si tara.

  23. romania are nevoie de politicieni capabili pentru functiile pe care le ocupa nu simple marionete cum avem acum.

  24. Fostul președinte Traian Băsescu ar trebui să fie acum inculpatul Traian Băsescu, alături de Macovei, Coldea, Eva, Camelia Bogdan și Kovesi.

  25. situatia este una cu adevarat dramatica si din cate putem observa cei de la conducere nu se prea intereseaza de viitorul acestei tari.

  26. romania pierde un milion de oameni la zece ani este ceva incredibil si cei de la conducere nu fac mai nimic.

  27. imbatranirea romaniei este un fenomen foarte greu de gestionat iar daca nu se iau masuri acum pe viitor ne va fi foarte greu sa mai redresam ceva.

  28. Nu mi se pare deloc o surpriză. Este rezultatul logic al exodului constant de forță de muncă tânără din ultimii 20 de ani.

  29. capabilitatea clasei politice din romania in ceea ce priveste demografia este una limitata din cate se poate observa.

  30. Și țineți cont și de faptul că majoritatea tinerilor care au plecat din țară rămân de obicei acolo definitiv, iar copiii lor nici nu mai sunt cetățeni români – un alt lucru care contribuie negativ la diminuarea natalității în România

  31. Niciodată nu au fost mai urgente decât acum măsurile prin care măcar o parte din cei plecați din România să se întoarcă acasă. Dar mi se pare din ce în ce mai greu să facem asta pe măsură ce trece timpul.

  32. era de asteptat sa vina si acest moment greu pentru tara noastra pentru ca timp de 30 de ani nimeni din conducere nu s-a ocupat de partea demografica.

  33. in continuare suntem o tara mica si neputincioasa care incearca sa se descurce cum poate in tot acest iures demografic european.

  34. natalitatea din romania este foarte scazuta si trendul este unul descendent si nimeni din conducere cu face nimic.

  35. Tinerii caută perspective, nu doar salarii. Ei doresc să simtă că au oportunități de progres și dezvoltare personală, nu doar să supraviețuiască de la o lună la alta. Din acest motiv, mulți aleg să plece în masă.

  36. Ce mi se pare paradoxal în condițiile acestea este că deși sunt din ce în ce mai puțin tineri în România, mulți dintre aceștia sunt șomeri, peste 20%, mult peste media europeană.

  37. Tinerii vor perspective, nu doar salarii. Vor să simtă că pot progresa și evolua aici, nu doar că supraviețuiesc de la o lună la alta, de aceea pleacă în masă.

  38. Păi în cazul acesta cum se vor mai putea asigura viitoarele pensii? Situația pare destul de sumbră dacă datele acestui raport sunt corecte.

  39. Rezultatul era de așteptat când investim atât de puțin în educație și sănătate. Tinerii vor un viitor, nu promisiuni deșarte.

  40. Este rezultatul politicilor publice dezastruoase din ultimii 25 de ani. Cu un sistem de sănătate și de educația aflate constant pe marginea prăpastiei, nu e de mirare că tinerii părăsesc România cu prima ocazie pe care o au.

  41. Cu atât de puțini tineri și atât de mulți vârstnici, sistemul de pensii va deveni nesustenabil în câțiva ani. E o bombă cu ceas demografică.

  42. Un fapt numai aparent paradoxal este că pe măsură ce populația României scade, marile orașe sunt din ce în ce mai aglomerate și mai sufocante. De fapt asta arată depopularea masivă a mediului rural și a micilor orașe din cauza condițiilor mizere de trai de acolo.

  43. Cred că cea mai importantă măsură care ar trebui luată ar fi instalarea de urgență a câtorva mii de panouri publicitare suplimentare cu cartea lui Ciucă.

  44. Nu doar tinerii pleacă, ci și profesioniștii cu experiență. Pierdem atât viitorul, cât și prezentul forței de muncă calificate.

  45. Nu-i condamn pe cei care pleacă. Fiecare caută o viață mai bună, iar România pare incapabilă să le-o ofere momentan.

  46. Vorbim de un eșec incredibil al tuturor guvernelor din ultimii 20 de ani când vedem rezultatul acestui raport

  47. Rezultatul emigrației și a natalității scăzute din ultimii 30 de ani. Cred că peste 10 ani rezultatele vor fi chiar mai dezastruoase decât prevede acest raport.

  48. În primul rând ar trebui conștientizată problema, dar nu cred că celor care ar putea lua niște măsuri utile în acest sens le pasă

  49. Chiar de curând am citit că România face parte din naţiunile cu cea mai rapidă scădere a populaţiei, aflându-se pe locul 8 în Top 10 mondial.

  50. România se confruntă cu o tendință demografică similară cu cea observată în multe țări europene, nu suntem o excepție din acest punct de vedere. Dar e clar că vor fi probleme mari cu pensiile dacă nu mai e cine să lucreze…

  51. romania are probleme pe multe paliere iar unul dintre ele si cel mai important dupa parerea mea este demografia

  52. romania trece prin momente foarte grele iar cu ajutorul autoritatilor se pot face lucruri frumoase daca se vrea.

  53. Toată lumea vorbește că tinerii pleacă, că nu au condiții în România etc. Dar pe ei îi întreabă cineva cum sunt afectați de deciziile care îi privesc? Ar trebui sa fie implicati direct in luarea deciziilor care le afecteaza viitorul

  54. Printre altele, îmbătrânirea populației va duce la o creștere a costurilor cu sănătatea și asistența socială

  55. Viitorul socio-economic al României este strâns legat de capacitatea sistemului de a răspunde provocărilor demografice actuale. Scăderea ratei natalității și îmbătrânirea populației reprezintă factori cu implicații majore asupra sustenabilității sistemului de pensii, a pieței muncii și, implicit, a creșterii economice

  56. Această problemă nu este doar a României, ci a multor țări din Europa. Dar intr-adevăr, România conduce în acest top trist

  57. Este timpul ca politicienii să prioritizeze problemele demografice și să implementeze politici familiale eficiente. Ajunge cu bla-bla-urile.

  58. Aceasta tendinta demografica ne obliga sa regandim modelul de dezvoltare economica si sociala al Romaniei. Trebuie sa investim in educatie, sanatate si infrastructura pentru a crea un mediu atractiv pentru tineri.

  59. Scăderea drastică a numărului de tineri va avea consecințe majore asupra economiei și sistemului de pensii. Este necesară o reformă urgentă a acestor domenii.

Comentariile sunt închise.