Evoluțiile politice de ultima oră au readus în actualitate Uniunea Social Liberală, proiectul politic care, în 2012, a realizat imposibilul: l-a îngenunchiat pe Băsescu Traian în momentul în care acesta controla discreționar toate instituțiile statului.

USL a fost validat de voturile a peste 60% dintre români, obținând, în decembrie 2012, cea mai copleșitoare victorie de după 1990. O victorie 100% democratică.

O victorie repurtată împotriva celui mai represiv sistem politic de după căderea comunismului.

Cei care, astăzi, se raportează ostil la USL o fac fie din rea-credință, fie din necunoaştere.

Cei care vor să afle adevărul obiectiv despre USL pot citi cartea pe care am scris-o despre acest fenomen politic fară precedent

Accesati aici: USL: Ideea care l-a ingenunchiat pe Băsescu Traian! (link carte blog)

Pentru cei neinteresati de adevărul relatat în carte am o întrebare: poate fi contestat votul liber exprimat de peste 60% dintre români? Nu 12, nu 13, nu 20%! 60%!

60% reprezintă o majoritate copleșitoare. Cine o contestă, își contestă propria națiune și însăși democrația.

37 COMENTARII

  1. USL a fost un proiect politic unic în istoria României. Nimeni nu credea că poate fi învins Băsescu, dar iată că s-a întâmplat. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat acest fenomen.

  2. Crearea USL a fost una dintre cele mai inspirate decizii politice din perioada postdecembristă. A reușit să aducă împreună forțe politice care, deși diferite, aveau același scop: să înfrunte un regim autoritar și să aducă o schimbare reală în țară. A fost un moment de cotitură pentru democrația românească.

  3. Consider că formarea USL a fost un moment de maturitate politică pentru România. Faptul că partidele au reușit să lase deoparte (doar pentru un timp, din păcate) divergențele și să se unească împotriva unui regim considerat represiv a fost o mișcare deșteaptă.

  4. Nu pot să contest cifrele, dar cred că problema e mai complexă decât pare. USL a câștigat, dar politicienii au rămas aceiași, indiferent de alianțe. Ne-am schimbat doar iluziile.

  5. Adevărul este că USL a adus speranță pentru mulți în acea perioadă. Crezi că o astfel de coaliție ar mai fi posibilă astăzi?

  6. Foarte bine punctat! Contestarea unei astfel de victorii democratice arată fie lipsă de respect față de voința populară, fie o dezinformare intenționată. USL a fost una din marile realizări politice din România.

  7. Mi se pare o lectură esențială pentru a înțelege dinamica politică a acelei perioade și chiar pentru înțelegerea dinamicii politice de astăzi.

  8. Poate ar trebui să discutăm mai mult despre contextul din 2012. Să ne aducem aminte ca să nu mai repetăm greșelile din trecut.

  9. O perioadă neagră din istoria României cea cu Petrov președinte. Și se pare că multi au memoria foarte scurtă, din nefericire. USL a fost, cred eu, cea mai mare alianță politică din România care a și funcționat.

  10. Credeți că actuala clasă politică ar putea replica succesul USL, dacă ar exista o alianță similară? Sau credeți că ar mai fi posibil o alianță de așa anvergură?

  11. Legătura dintre USL și democrația românească este o temă importantă. E ceva de studiat, pentru că reprezintă ceva nemaivăzut.

  12. În fața unui dușman comun trebuie să lași la o parte diferențele politice, doctrinare, ideologice și să faci front comun, pentru binele cetățenilor. Asta e ceva ce nu trebuie să uite clasa politică.

  13. Ați spus foarte bine, chiar este cel mai represiv și dictatorial regim postdecembrist. Oameni au murit din cauza acestui regim, oameni nevinovați au fost bagați la pușcărie, judecători și procurori care dădeau sentințe la comandă, o adevarată rușine.

  14. Eu personal nu cred că va mai exista vreo coaliție, alianță, cum vrei să îi spui, care să mai reușească un scor de 60% în prezent. Mi se pare ceva de neimaginat.

  15. Fără USL, România ar fi rămas blocată într-un sistem politic ineficient și lipsit de transparență. Această alianță a fost o oportunitate de a reseta jocul politic și de a oferi electoratului o opțiune credibilă. A fost, fără îndoială, un moment crucial pentru democrația românească.

  16. În afară de faza cu suspendarea din funcția de președinte, cred că un alt lucru pe care Băsescu nu l-a suportat la dvs. a fost înființarea USL care i-a pus partidul pe butuci.

  17. Băsescul trebuia să plece din 2009, dar și-a bătut joc de țară încă un mandat. Niciodată să nu uităm ce-a făcut!

  18. regimul Băsescu a fost unul autoritar și toxic pentru democrație. Din păcate, consecințele le simțim și azi.

  19. Cea mai buna miscare politica din ultimii 30 de ani! Pacat ca nu a durat mai mult, eram pe drumul cel bun

  20. Țin minte perfect referendumul și cât de mult ne-am mobilizat atunci. A fost o victorie a poporului împotriva dictaturii. Din păcate CCR a fost atunci de partea greșită a istoriei

  21. A trecut ceva vreme de când nu mai sunteți politician, dar ceva important a rămas în urma activității dumneavoastră: crearea USL. A fost singura alianță de partide care a reușit să mai domolească din abuzurile băsismului. N-ar strica un USL nici acum, cred eu.

  22. Existența și funcționarea alianței USL arătat că, în politică, e nevoie uneori de compromisuri pentru a reuși să atingi un obiectiv mai mare. Chiar dacă a fost formată din partide diferite, alianța a avut un scop comun: să aducă o schimbare pe scena politică. A fost o strategie de succes în acel context.

Comentariile sunt închise.