Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, România alocă doar 16% din PIB pentru protecția socială, în timp ce țări precum Finlanda (31%), Austria (33%), Olanda (30%) și Franța (36%) alocă procente mult mai mari. Media Uniunii Europene se situează la 22%.
Inegalitatea economică devine tot mai accentuată: bogații își sporesc averile, săracii se adâncesc în dificultăți, iar clasa de mijloc continuă să se diminueze anual.
Dacă cei din vârful piramidei financiare nu conștientizează riscul unei explozii sociale la scară globală și nu iau măsuri pentru a o preveni, consecințele vor afecta întreaga societate.
Datele arată o discrepanță alarmantă în prioritizarea protecției sociale. Trebuie gândite politici sociale rapid pentru a reduce a ceastă discrepanță.
Împărțirea inechitabilă a resurselor este o bombă cu ceas. Educația și sănătatea trebuie să fie priorități!
Bogații ar trebui să înțeleagă că stabilitatea lor depinde de bunăstarea colectivă. Ce politici concrete ar putea ajuta?
România rămâne mult în urma altor state UE. Oare cei din clasa politică văd aceste lucruri sau nu mai contează nimic altceva înafară de procente și împărțiri?
Clasa de mijloc este coloana vertebrală a oricărei economii. Fără ea, criza devine inevitabilă. Trebuie gândite soluții cât mai rapid.
Finlanda și Austria alocă dublu față de noi pentru protecție socială. De ce nu putem învăța de la ele?”
Inegalitatea economică nu este doar o problemă morală, ci și una de siguranță națională și globală.
O explozie socială globală ar afecta toate clasele sociale. Este timpul pentru solidaritate reală! Cât mai avem timp pentru că odată intrați în criză, greu vom mai ieși, dacă vom mai ieși
Într-o lume conectată, criza unuia devine rapid criza tuturor. Clasele sociale sunt interconectate dar sunt mulți care ori nu înțeleg, ori nu prezintă interes.
De ce în România se vorbește atât de puțin despre importanța investițiilor în protecția socială? Pare un subiect tabu
Într-un sistem optim de protecție socială, pentru mare parte din asistați se urmărește (re)integrarea în societate, în vederea dezvoltării lor personale ca membrii ai societății. Problema principală a noastră ține de funcționarea generală a societății, care parcă nu mai vrea să integreze pe nimeni…, exceptând forța de muncă ieftină din Asia…Problema nu este doar românească, dar la noi inmlăștinarea în inerție e mai mare ! Mai mult, și aici părem a fi ” campioni „, nici măcar oamenii de afaceri nu se mai pot dezvolta pe baze competitive și durabile, ceea ce e mult mai grav ! Nici măcar ei nu se pot considera membrii ai societății deplini și integrați real in societate ( cum sugerați și dvs. în postare ), atât timp cât le lipsește predictibilitatea necesară viitorului ! Asta s-ar putea face, acum, doar cu implicarea statului, atât timp cât, marile forțe economice, doar acolo acționează… Fără o „forță de tragere” credibilă, va fi greu să afluim spre ceva predictibil…
Poate ar trebui să reluați și să actualizați ” Teoria celor trei sectoare economice „, elaborată de dvs. la începutul anilor ’90. La primul răgaz, o să vă fac o propunere tehnică de actualizare.
Eu sunt curios cum au reușit alte țări să ofere atâta sprijin social fără să fie împovărate de taxe imense. Poate că România are multe de învățat din exemplele altor state europene.
protectia in romania parca nici nu exista.
clasa de mijloc in romania este una foarte subtire.
aveti perfecta dreptate si trebuie neaparat ceva facut in acest sens.
sistemul din romania este unul depasit iar autoritatile trebuie sa ia atitudine
din punctul meu de vedere nu ne putem compara cu tarile puternic dezvoltate.
sper ca in anul care vine procentele sa fie mai mari.
criza sociala se adanceste foarte mult la noi in tara de ceva vreme iar cei de la conducere se fac a nu vede asta.
in aceste momente cam toate clasele sociale din romania sunt afectate de marile schimbari economice pe plan global.
cred ca protectia sociala din romania este la un nivel minim pentru ca asa se vrea.
inca o data statistica ne arata ca suntem cu mult in urma tarilor la care noi ravnim sa ajungem.
exemple plauzibile de protectie sociala avem….numai ca la noi in tara nu prea are cine sa le implementeze si sa ia atitudine in acest sens.
in romania s-a marsat pe alte spete iar protectia sociala ,dupa parerea mea ,pur si simplu a fost uitata.
atunci cand protectia sociala lipseste vedem si noi rezultatele adica vedem inspre ce se indreapta societatea romaneasca.
unitatea de fond si cea mai importanta intr-o societate este stabilitatea ei economica prin protejarea membrilor ei aici romania are mult de lucru.
statul trebuie sa asigure parghiile necesare dezvoltarii tarii pentru a avea o societate buna si prospera.
Când societatea este împinsă la limită, inevitabil va exista o explozie socială. Nu e normal ca săracii să devină și mai săraci, în timp ce bogații prosperă. Cred că alegerile din anul acesta ne-au oferit o lecție importantă în sensul acesta
Nu doar procentul din PIB contează, ci și felul în care sunt gestionate fondurile. Chiar dacă am crește procentul, fără o distribuție eficientă, nu am rezolva problema.
statele membre ale uniunii europene au facut si fac in continuare proiecte pentru protectia sociala individuala dar si comuna insa romania pare a nu fi interesata de acest lucru.
Comparația cu alte state europene este extrem de relevantă. România trebuie să înțeleagă că investiția în protecția socială nu este un lux, ci o necesitate fundamentală.
Este absolut esențial ca factorii de decizie să conștientizeze gravitatea situației. Altfel, riscăm o explozie socială cu consecințe imprevizibile.
Nu putem să continuăm în ritmul ăsta, ceva trebuie să se schimbe. Statul e absent când vine vorba de sprijinirea celor care au cea mai mare nevoie.
Ce nu înțeleg politicienii noștri e că o astfel de criză nu afectează doar pe cei săraci, ci pe toată lumea. Inegalitatea socială va genera probleme pentru întreaga societate.
Inegalitatea asta economica creste pe zi ce trece. Ma intreb cand vor intelege leaderii nostri ca trebuie sa faca ceva concret pt reducerea saraciei.
Statistica asta spune totul despre prioritățile țării noastre. Ne mândrim cu creșteri economice, dar când vine vorba de protecție socială suntem la coada Europei.
Datele prezentate sunt un semnal de alarmă puternic. Inegalitatea economică nu doar că afectează calitatea vieții, dar pune în pericol însăși stabilitatea socială, după cum bine s-a văzut la ultimele alegeri pentru președinte și pentru parlament
Iarasi niste statistici care ne arata cat de departe suntem de lumea civilizata. Parca nici nu mai speram la vreo schimbare, mai ales dupa alegerile astea.
Societatea noastra merge din rau in mai rau. Parca am ajuns intr-un punct in care nu mai speram la nimic.
Ceea ce este cel mai îngrijorător este că acest trend pare să se accelereze. Dacă acum situația e gravă, mă întreb cum va arăta peste zece ani dacă nu se schimbă nimic.
Cat de ironic e ca in unele tari se aloca mai mult pentru protecția socială decât PIB-ul unor țări mai mici. România e departe de standardele europene!
Observ cu tristețe cum clasa de mijloc dispare încet, dar sigur. Parcă suntem niște spectatori neputincioși ai propriei noastre prăbușiri sociale.
Faptul că doar 16% din PIB merg către protecția socială este pur și simplu rușinos. Cum pot fi atât de orbi conducătorii noștri?
Iarasi niste date care ne arata cat suntem de departe de visul european.