Situația economică a României este aproape de punctul critic.

Avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, un deficit bugetar record, fondurile din PNRR sunt blocate, iar statul se împrumută la dobânzi nesustenabile pe termen lung.

În ultimele zile s-au anunțat, oficial și neoficial, reduceri de cheltuieli publice, “înghețări” de salarii și pensii.

Atenție! Economia României nu se va redresa doar prin “tăieri”!

Metoda dezastruoasă a regimului Băsescu, “tăiați pensile și salariile”, s-a dovedit nocivă! Societatea și economia româneascǎ au suferit peste zece ani din cauza acelor măsuri!

Nu se poate construi nimic doar prin tăieri!

Economia se va redresa acționând în trei direcții esențiale:

1. Investiții publice strategice! Românii trebuie să știe care sunt cele 10 obiective strategice în care se va investi prioritar în 2025!

2. Limitarea prețurilor la energie și la combustibili pentru agenții economici și consumatorii casnici. Beneficiem de resurse interne energetice excepționale care trebuie exploatate eficient! “Înghețarea” prețurilor la energie şi la combustibili va reduce inflația și va asigura competitivitatea agenților economici.

3. Deblocarea cât mai rapidă a finanțărilor prin PNRR! Trebuie fǎcute urgent corecțiile necesare pe plan intern și finalizate constructiv negocierile la Bruxelles. Avem o importanță strategică în Uniunea Europeană, o putem fructifica!

Ce alte mǎsuri credeți cǎ ar trebui luate pentru a depǎși impasul economic în 2025?

63 COMENTARII

  1. Măsurile propuse de dumneavoastră sunt absolut, urgent, de pus în practică de actualul guvern.
    Cred că ar fi nevoie de reorganizarea instituțiilor, prea multe posturi inutile la stat, plătite din banii contribuabililor.
    Facilitățile fiscale pentru noi investitori, și nu măriri de taxe.
    Actualul guvern a făcut totul pe invers.
    De ce?
    Au primit voturile, nu le mai pasă de ceilalți!
    Să le fie rușine!
    În rest, sănătate să avem, că bani… din ce în xe mai puțini.

    • Nu birocratia este o problem ci faptul ca nu se pune acentul pe productia de bunuri ci pe furtul de bani. Birocratia trebuie sa produca valori materiale si sa-si faca bani din productie. De la buget ar trebui toti oameni sa primeasca bani. Produse noi si avansate trebuie sa se produca in tara si sa concureze cu alte tari si in acest fel am avea belsug de bunuri la un pret mic.

  2. Aveți dreptate, doar prin tăieri nu vom reuși să redresăm economia. Avem nevoie de o strategie pe termen lung și de investiții care să aducă valoare adăugată

  3. Cred că este crucial să ne concentrăm pe agricultură și industrie. România are un potențial enorm aici, dar trebuie sprijinit prin politici clare și finanțări.

  4. Înghețarea prețurilor la energie este o soluție bună, dar doar temporară. Cred că ar trebui să investim masiv în surse regenerabile și să reducem dependența de importuri.

  5. Ar trebui să ne concentrăm și pe atragerea investitorilor străini. Dacă mediul fiscal și birocratic ar fi mai prietenos, am putea vedea mult mai multe investiții.

  6. Aveți totală dreptate cu tăierile de inspirație băsistă. E o rușine că încă discutăm despre tăieri de pensii și salarii. Oamenii au fost destul de afectați de criza din 2008. E nevoie de soluții inteligente și durabile, nu de măsuri pripite care să afecteze din nou cetățenii.

  7. Una dintre probleme tine de faptul ca multe dintre companile de stat sunt adevarate gauri neagre ale economiei. Eu cred că ar trebui rentabilizate sau privatizate urgent cele care merg prost si pastrate de stat doar cele strategice

  8. Nu știu cum să se redreseze economia dacă PNRR-ul e blocat. Ar trebui să fie prioritatea numărul unu! Fără acești bani, vom rămâne în urmă și ne vom îndatora și mai tare.

  9. Mie mi se pare că se repetă aceeași poveste de fiecare dată când avem probleme economice. Întotdeauna se vorbește de tăieri, dar niciodată nu se menționează măsuri reale pentru creșterea veniturilor la buget

  10. În mod clar, cheltuielile publice trebuie reduse, dar nu prin tăieri la salarii și pensii. Statul cheltuie inutil pe contracte supraevaluate și pe salarii nesimțite pentru unii funcționari. Aici trebuie făcute corecțiile!

  11. Nu știu cât de realistă este ideea de a îngheța prețurile la energie. Într-o economie globală, asemenea măsuri ar putea duce la penurie de resurse și la distorsionarea pieței. Nu cred că e o soluție viabilă pe termen lung.

  12. Eu cred că măsurile propuse sunt insuficiente. Tăierile sunt necesare, dar trebuie să fie foarte bine targetate și însoțite de reforme structurale profunde în administrație

  13. În primul rând, trebuie să combatem evaziunea fiscală, după părerea mea. Apoi să digitalizăm ANAF-ul total cât mai repede. Pierdem miliarde de euro anual din cauza colectării deficitare.

  14. Sunt de acord că doar prin tăieri nu rezolvăm nimic. E nevoie de reforme structurale reale, care să vizeze și educația, sănătatea, și încurajarea antreprenoriatului. Fără un mediu propice pentru afaceri, economia va stagna.

  15. Sunt fer convins ca un fel de recesiune are loc chiar pe moment si este necesar. Am in fata un gand – chiar putem spune o filozofie fundamentala ” Numai din haos se poate face ordine ” eu astept haos-ul ! Totusi este intotdeauna un „dar”. Ori ce corectie trebuie sa fie bine gandit, foarte precis executat – nu de nepriceputi. Se poate face multe: recuperarea datoriilor, recuperare TVA, stoparea risipei pentru investitii de stat, oprirea cheltuielilor care au preturi nejustificate, sa nu vorbim de venituri de angajati de stat exagerate, oprirea lucrarilor care sunt pe pile, legea care permite recuperarea datoriilor de la mostenitor gradul 1, confiscarea averilor care sunt si in prezent dovedit spalare de bani…. si asa mai departe !
    Pentru a pune o tara pe picoare este nevoie de fapte si nu de vorbe goale, golanie, minciune, ura fara rost toate.

  16. Plafonarea preturilor la energie durează de 2 ani.cat mai poate fi prelungită prin această subvenționarea? Digitalizarea ANAF ar evidentia ŕealitatea veniturilor la populatie si clarificarea costurilor sociale.Sporirea cheltuielilor militare nu ajuta economia dacă nu se dezvolta si industria de armament. Investitiile publice din infrastructura rutieră sunt din cele istorice,din secolul trecut, dacă nu se termina rapid,nu se pot elibera fonduri spre sectoarele care contează în acest secol.

  17. La mulți ani !
    Am credința că anul 2025 ne va aduce acea determinare, pierdută…, legată de obiectivele Revoluției din Decembrie 1989 ! Și nu în varianta ei pur retorică și agresivă, care doar întreține confuzia !
    Un an binecuvântat !

    In acest context, cred că atunci când abordăm tehnica pe care ne-o propunem, trebuie să ne gândim la câtă solidaritate avem pentru a o putea aplica și, invers, când abordăm solidaritatea pe care o putem constitui, trebuie să ne gândim a-i asocia tehnica necesara atingerii obiectivelor. Întrebarea principala a anului 2024 a fost : ce e mai important, ca obiectiv instrumental, tehnica sau solidaritatea ( în sens Curzio Malaparte, solidaritatea=contextul…)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.