Conform estimărilor mele, bazate pe date oficiale, la finalul anului 2024 vom înregistra un deficit bugetar uriaș, de aproape 9% și un deficit de cont curent (importăm mai mult decât exportăm) de peste 8%!

Totodată, datoria publică a depășit 50% din PIB, Romania se împrumută cu cele mai mari dobânzi la nivel european.

Din punct de vedere economic și financiar, situația este critică și se acutizează!

Fără masuri imediate, efectele acestei furtuni economice perfecte se vor resimți la nivelul salariilor, al pensiilor, al investițiilor publice, al antreprenorilor, al stabilității macroeconomice.

Ce e de făcut?

Pentru a preveni o degradare economică gravă, avem nevoie urgent de un guvern competent, susținut de o majoritate pro-europeană, care să acționeze determinat în următoarele direcții:

  1. Aprobarea bugetului de stat într-un termen cât mai scurt.
  2. Demararea negocierilor pentru deblocarea fondurilor din PNRR.
  3. Aplicarea de măsuri ferme pentru reducerea evaziunii fiscale.
  4. Elaborarea unei strategii naționale multianuale pentru reducerea datoriei publice a României.

Pentru binele națiunii noastre, este nevoie ca toate forțele politice responsabile să depășească logica rivalităților electorale și să acționeze solidar în vederea depășirii crizei actuale.

46 COMENTARII

  1. Soluții sunt, dar cine să le aplice? Guvernul actual pare complet depășit de situație. Fără o schimbare reală în mentalitatea politicienilor, nu vom avea nicio șansă.

  2. Nu mai e timp de pierdut! Fiecare zi de întârziere ne adâncește și mai mult în criză. Avem nevoie de o reformă fiscală adevărată, nu de promisiuni electorale

  3. Analiză clară și argumentată! Cred că măsurile propuse sunt fundamentale, dar cum credeți că putem obține consensul politic necesar pentru implementarea lor?

  4. Este nevoie de măsuri imediate, dar oare cât de realiste sunt acestea într-un context politic atât de polarizat? Lipsa cooperării va îngreuna orice reformă.

  5. Deși situația e critică, există soluții concrete și realiste. Sper doar ca liderii politici să dea dovadă de responsabilitate, aici e marea problemă

  6. Reducerea evaziunii fiscale e o idee bună, dar aplicarea ei e întotdeauna dificilă. Avem nevoie de instituții puternice și eficiente pentru a reuși.

  7. Cum ar putea cetățenii să pună presiune pe clasa politică pentru a urgenta aceste reforme? Asta este întrebarea mea care mă preocupă

  8. Total de acord! Este momentul ca politicienii să lase deoparte jocurile electorale și să acționeze în interesul țării.

  9. Deficitul de 9% e într-adevăr alarmant. Cred că o ajustare fiscală dură e inevitabilă în 2025. Asta sau falimentul

  10. Faptul că avem cele mai mari dobânzi la nivel european spune multe despre percepția internațională asupra economiei noastre. Nimeni nu are încredere în capacitatea noastră de a gestiona datoria. Fără credibilitate, nu vom atrage nici investiții!

  11. Soluția ar fi să punem frână cheltuielilor publice nesustenabile și să stimulăm antreprenoriatul local. Avem nevoie de un mediu economic prietenos pentru afaceri mici și mijlocii. Doar așa putem redresa economia pe termen lung.

  12. De acord cu dvs. Politicienii trebuie să înceteze cu promisiunile și să treacă la fapte. Orice întârziere va costa enorm economia noastră și, implicit, calitatea vieții fiecăruia dintre noi.

  13. Este o rușine că ne aflăm în această situație! Toată Europa pare că se descurcă mai bine decât noi. De ce România trebuie mereu să fie la coada clasamentelor? Mă și mir că am reușit totuși să intrăm în Schengen

  14. Problema esențială este lipsa de viziune strategică pe termen lung. România are nevoie de profesioniști adevărați în sistemul economic, nu de politruci interesați doar de scaune și privilegii.

  15. Furtuna economică perfectă? Mi se pare că suntem deja în mijlocul ei! Dacă nu se schimbă nimic, ne vom trezi cu tăieri masive de bugete, salarii înghețate și șomaj în creștere.

  16. Aproape de o mini-recensiune, România are obligația să vă urmeze liniile mai sus trasate, fără de care, s-ar îndrepta spre colaps economico-financiar, ceea ce este de nedorit.
    Sunt alături în gândirea dumneavoastră, țelul comun al tuturor celor care vor guverna este acela de eficientizare a cheltuirii banului public, de reducere a cheltuielilor bugetare și de accelerarea producției. Agricultura, sănătatea și aducția: 3 priorități pe următorii 4 ani, e nevoie de profesioniști în domenii. Ajunge cu tătucii de la vârful statului și al județelor! Cine nu se aliniază, schimbat legal din funcție!
    Așa să ne ajute Dumnezeu! 🙏

  17. Eu chiar nu mai înțeleg nimic… Chiar zilele trecute citeam că niciodată nu am stat mai bine din punct de vedere economic. Și acum asta

  18. Nu mă îndoiesc că aveți dreptate. Dar să ne bucurăm azi pentru intrarea în Schengen. Sunt convins că asta ne va ajuta să ne mai revenim

  19. Foarte bună radiografia situației economice! Sper că factorii de decizie vor lua în seamă aceste avertismente înainte să fie prea târziu.

  20. Datoria publică peste 50% din PIB? E clar că am pierdut controlul. Dacă nu ne trezim acum, viitorul nostru economic va fi irecuperabil. Urgența este maximă.

  21. Criza asta putea fi prevenită dacă aveam oameni competenți la conducere. Acum, nu ne rămâne decât să sperăm că cei care decid vor face alegerile corecte înainte să fie prea târziu.

  22. Sunt foarte îngrijorată pentru pensii. Dacă nu se iau măsuri acum, generația viitoare va suferi enorm. Guvernul trebuie să prioritizeze stabilitatea macroeconomică.

  23. Eu nu cred că cei care ne conduc vor face ceva pentru a preveni această criză. Ne așteaptă vremuri grele, și va fi greu pentru toată lumea. Trist că am ajuns aici.

  24. Nu mai e timp de pierdut! Fiecare zi de întârziere ne adâncește și mai mult în criză. Avem nevoie de o reformă fiscală adevărată, nu de promisiuni electorale.

  25. Un deficit bugetar de aproape 9% e o bombă cu ceas. Mi-e teamă că soluțiile propuse vor veni prea târziu. Trebuie să înțelegem că economia nu va putea susține la nesfârșit aceste datorii.

  26. Criza asta economică ne afectează pe toți, indiferent de venituri. Mă întreb ce soluții vor veni din partea guvernului, pentru că până acum nu am văzut decât măsuri care agravează situația. Sper să nu fie prea târziu să evităm dezastrul

  27. De fiecare dată când aud cifrele despre deficit și datorie, mă apucă groaza. Cum am ajuns să fim una dintre cele mai îndatorate țări din Europa? Trebuie să ne schimbăm mentalitatea și să reducem cheltuielile inutile.

Comentariile sunt închise.