15 ianuarie. Ziua Culturii Naționale, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, valoarea fundamentală și perenă a României.

De regulă, în întrunirile oficiale dedicate în această zi evenimentului, se spun multe vorbe mari. Mari și goale. Uitate imediat după ce au fost rostite.

România încă nu a învățat să-și recunoască, să-și respecte și să-și promoveze onest valorile autentice. Fie sunt uitate și disprețuite (chiar si Mihai Eminescu a devenit doar post-mortem membru al Academiei Române), fie sunt lăudate steril de impostori animați de ambiții personale, fie sunt criticate de spirite mărunte si frustrate.

Sigur există și excepții. Sunt și oameni care respectă autentic valorile României. Nu demagogi, nu politruci, nu savanți fără operă, ci Oameni! Oameni adevărați, corecți, care muncesc, care fac bine.

Însă, pe lângă ei, se invârt mulți “smintiți și mișei”, cum menționa profetic poetul. Priviți în jurul vostru: câți smintiți și câți mișei?

Pentru cei care nu fac parte din cele două categorii, am o întrebare: ce-și doresc real pentru țara și cultura lor? Cum răspund la întrebarea Poetului: Ce-ți doresc eu tie, dulce Românie?

Răspunsul meu este simplu: demnitate, onoare, curaj. Respect pentru adevăr şi valori.

65 COMENTARII

  1. Un articol profund și trist de adevărat. Cred că, din păcate, prea mulți dintre noi preferăm să privim doar spre ce nu merge, în loc să ne asumăm responsabilitatea de a schimba ceva. Respectul pentru valori ar trebui să înceapă din școală, din familie.

  2. Aveți perfectă dreptate când spuneți că se rostesc vorbe mari și goale. Dacă Mihai Eminescu ar trăi astăzi, probabil ar fi neînțeles și ignorat. România are nevoie de o trezire a conștiinței colective.

  3. Din păcate mulți dintre cei care se ocupă de „promovarea culturii” sunt mai degrabă politruci decât oameni cu adevărat dedicați. Ce-ar fi să începem noi, fiecare în comunitatea noastră, să susținem valorile autentice?

  4. Eminescu a fost și va rămâne un simbol. Dar cred că e de datoria noastră să ne asigurăm că următoarele generații îi cunosc și îi înțeleg opera, nu doar să-l pomenim formal o dată pe an.

  5. Articolul chiar pune punctul pe „i”. Avem nevoie de mai mult curaj să ne apărăm și să promovăm valorile reale, nu să ne lăsăm conduși de „smintiți și mișei”. Cultura nu e un moft, e identitatea noastră.

  6. Cât adevăr în fraza despre „vorbe mari și goale”! Problema e că asta reflectă cumva și superficialitatea societății noastre de azi. Poate ar trebui să începem să fim mai atenți la oamenii din jurul nostru care fac cu adevărat bine. Schimbarea începe în noi.

  7. Ziua Culturii Naționale ar trebui să fie despre fapte concrete: să investim în educație, să sprijinim artiștii contemporani, să reabilităm patrimoniul. Nu doar discursuri care sună frumos și atât.

  8. Îmi place cum ați rezumat ce vă doriți pentru România. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe ce face, personal, pentru a contribui la aceste valori. Întrebarea ta e un îndemn la introspecție și acțiune. Bravo!

  9. E mare păcat într-adevăr că de multe ori vorbim despre marii noștri oameni doar în discursuri pompoase. E vremea să facem ceva concret pentru cultură, nu doar să ținem vorbe goale

  10. Direct la țintă! Felicitări, Domnule Profesor!
    Îi doresc țării noastre să-și ducă în lume numele, cu cinste și mandra de valorile ei. Ii doresc viață fără de moarte, să arătăm celorlalți că România are valoare și nu doar politicieni corupți (sper să se diminueze numărul lor).
    Să fie ocrotită de boli și în pace să-și poată continua viața, să urce pe culmi înalte, să nu renunțe la reforme, să își recapete locul I în sportul mondial (la cât mai multe medalii!), să dea cercetători demni de premii internaționale și multe alte realizări mărețe!

  11. Răspunsul la întrebarea „Ce-ți doresc eu ție” mi se pare perfect: demnitate, onoare, curaj. Acestea ne lipsesc cel mai mult.

  12. Mă întristează profund să văd că după atâția ani încă discutăm aceleași probleme. Eminescu ar fi dezamăgit să vadă țara așa.

  13. Mai bine zis Ce-ti doresc eu tie, dulce Românie? Raspunsul meu ar fi: mai putina coruptie si mai multi oameni cinstiti

  14. Subscriu la tot ce ați scris! În special la partea cu „savanții fără operă” – îi întâlnim peste tot în instituțiile noastre.

  15. Daca poetul national ar fi acum in zilele noastre cred ca ar fi foarte dezamagit de actuala situatie a romaniei.

  16. Pentru a devenii o tara importanta din cadrul uniunii europene trebuie sa ne respectam valorile noastre nationale.

  17. Mă bucur că cineva mai scrie despre astfel de subiecte importante. Eminescu a rămas simbolul culturii românești, dar, din păcate, mulți îl folosesc doar ca decor la evenimente formale. Nu e asta esența lui.

  18. Frumoasă postare, dar tare tristă. Să ne amintim de valorile noastre doar o zi pe an e prea puțin. Cultura noastră are nevoie de respect zilnic!

  19. „Smintiți și mișei” – perfect spus! Din păcate, vedem în fiecare zi prea mulți dintre aceștia. Dar câți mai sunt care înțeleg ce înseamnă cu adevărat valorile României?

  20. Mult adevăr în acest articol. Ar trebui să învățăm să ne prețuim oamenii de valoare înainte să fie prea târziu.

  21. Eminescu ar fi trist daca ar vedea ce se întâmplă astăzi. E păcat că nu știm să ne cinstim adevăratele valori decât prin vorbe goale.

  22. Ați atins un punct sensibil. De multe ori, impostorii și demagogii sunt cei care se afișează în față. Îmi doresc o Românie care să-și prețuiască oamenii de valoare zilnic, nu doar la ocazii.

  23. sunt de parere ca interesele au inlocuit adevaratele valori si de aceea suntem acum pe fundul prapastiei din punct de vedere cultural.

  24. Eu incerc sa vad partea plina a paharului dar din cate putem observa sunt slabe sanse de a mai redresa ceva din cultura noastra nationala.

  25. Cultura romaneasca extrem de bogata si de frumoasa a intrat la categoria ,,si altele,, si este un lucru foarte trist.

  26. Întrebarea „Ce-ți doresc eu ție?” rămâne mereu actuală. Din păcate, răspunsurile noastre par tot mai irelevante pe zi ce trece

  27. Păcat că ne aducem aminte de cultură doar la ocazii speciale, iar în restul timpului o ignorăm complet. Valorile adevărate trebuie să fie trăite, nu doar sărbătorite.

  28. Dacă vrem o schimbare adevărată, trebuie să începem cu noi. Respectul pentru cultură și valori vine din educație, nu din vorbe mari.

  29. Eminescu e un simbol, dar din păcate a devenit un simbol gol pentru mulți. Ce rost au vorbele mari, dacă acțiunile nu le urmează?

  30. Cred că și Mihai Eminescu ar fi dezamăgit de ce se întâmplă acum. România are nevoie de oameni care să facă lucruri mari, nu doar să vorbească despre ele. Să lăsăm faptele să vorbească în locul nostru.

Comentariile sunt închise.