Am văzut o știre cumplită despre o mamă care și-a omorât în bătaie bebelușul de 8 luni.

Gestul a fost atroce. Foarte probabil femeia aceea are tulburări psihice grave. Dar cum de-a fost lăsată să ajungă să comită o asemenea faptă?

Nu știau cei apropiați, familie, vecini, de starea în care se afla?

Dar persoanele cu o minimă autoritate care o cunoșteau n-au văzut nimic? Femeia aceea a născut într-un spital, nu într-un șanț! N-a observat niciun medic, nicio asistentă că prezenta anumite dezechilibre psihice?

Sunt convins că au observat, un om nu devine peste noapte criminal. Depresia postnatală poate avea multe efecte nedorite, dar nu poate explica, fară alte probleme psihice, lovituri aplicate sălbatic propriului copil.

Indiferența ucide. Din motive complexe, în societatea noastră foarte mulți s-au deprins să închidă ochii. Să întoarcă privirea. Să ridice din umeri și să-și spună “nu e treaba mea”! “De ce să mă leg la cap, daca nu mă doare?”

De ce? Pentru că azi sau mâine, ceva o să ne doară pe fiecare. Nu trăim izolați. Depindem unii de alții. Propriul bine depinde și de binele celuilalt. Suferința unuia poate deveni, mai devreme sau mai târziu, și suferința noastră.

Suntem responsabili pentru durerea celuilalt.

Responsabilitatea civică ar trebui învățată, simplu și practic, încă din scoală generală! Ce faci când vezi o persoana căzută pe trotuar? Treci pe lângă ea sau încerci s-o ajuți?

53 COMENTARII

  1. Sistemul medical din Romania e de vina! Nimeni nu face evaluari psihologice mamelor dupa nastere, totul se rezuma la „felicitari si la revedere”

  2. Medicii de familie ar trebui poate sa faca vizite regulate la domiciliu in primul an sau macar sa mai dea cate un telefon din cand in cand. Asa poate s-ar mai preveni din tragediile astea

  3. Sunt șocat și dezgustat. Nu cred că există o explicație pentru un astfel de comportament, dar cu siguranță puteau fi semne care să fi fost văzute.

  4. Depresia postnatală e reală și distrugătoare. Asta nu scuză fapta femeii, dar arată cât de vulnerabili pot fi oamenii fără suport adecvat.

  5. Ce m-a șocat cel mai mult este că nimeni nu a tras semnale de alarmă. Totuși, au fost oameni care au avut contact cu această femeie. De ce n-a zis nimeni nimic?

  6. Asa este aveti perfecta dreptate,indiferenta ucide in liniste precum un virus,cu cat oamenii devin mai neutrii cu atat raul prospera sub diferite forme.

  7. Avem multe rani in societatea romaneasca insa indiferenta este una dintre ele care distruge legaturile dintre oameni si creeaza diviziuni.

  8. Indiferenta personalului medical creeaza o societate si mai bolnava decat este acum si duce la degradarea valorilor umane.

  9. Viata capata sens atunci cand ne implicam si observam pe cel de langa noi,insa in cazul de fata este vorba de lipsa totala de empatie si compasiune.

  10. Este tragic ce s-a întâmplat… Nu pot să înțeleg cum nimeni nu a văzut semnele din timp. Poate că femeia putea fi ajutată dacă cineva intervenea mai devreme.

  11. Eu cred că depresia postnatală este o problemă grav subevaluată. În multe cazuri, mamele nu primesc suportul necesar, și uite unde se ajunge!

  12. Sunt de părere că, uneori, comunitatea poate face mai mult decât medicii. Dacă oamenii din jur ar fi fost mai vigilenți, poate că bebelușul ar fi trăit.

Comentariile sunt închise.