Potrivit informațiilor oferite de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, un sfert din economiile totale ale populației depuse în bănci este deținut de sub 0,5% dintre români.

Concret, doar 86.000 de români au depozite de peste 100.000 de euro. Restul, până la 20 de milioane de concetățeni, au, în imensa lor majoritate, datorii la credite ipotecare și de consum.

Clasa de mijloc aproape că nu există în România. Tot mai multe familii care, în urma cu 3-4 ani, atinseseră o minimă stabilitate financiară, își permiteau 2-3 concedii anual, resimt acut pericolul sărăciei.

Din cauza creșterii constante a prețurilor aproape toate veniturile gospodăriilor se duc pe alimente, chirii și rate! Economisirea a devenit un lux inaccesibil pentru majoritatea populației.

Fenomenul este deosebit de grav.

Pe lângă evidenta relevanță de ordin economic, clasa de mijloc reprezintă și un liant social indispensabil. Asigură coeziunea socială, reduce divergențele, atenuează impactul mișcărilor de tip extremist.

Recentele rezultate ale alegerilor din Germania, care au menținut un anumit echilibru în cea mai importantă economie a Europei, s-au datorat, în mod esențial, clasei de mijloc.

Un obiectiv strategic al României, al tuturor forțelor politice responsabile, ar trebui să-l constituie consolidarea sistematică a clasei de mijloc. Este nevoie de măsuri concrete, nu de promisiuni electorale și declarații de bune intenții.

În ultimii 30 de ani, am susținut multe astfel de masuri. Câteva exemple: neimpozitarea profitului reinvestit, înființarea Ministerului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, reducerea TVA la alimentele de bază, susținerea natalității etc.

Soluții există, dar este nevoie de un plan de țară riguros asumat pentru a consolida clasa de mijloc din Romania.

46 COMENTARII

  1. Problema fundamentala e ca in Romania preturile sunt ca in vest, dar salarile, desi au mai crescut putin, inca raman la nivel est-european. Cum sa construiesti o clasa de mijloc cand costul vietii e disproportionat fata de venituri?

  2. Toate guvernele, fără excepție, promit consolidarea clasei de mijloc inainte de alegerile, apoi uita complet. Taxele si impozitele lovesc cel mai tare in cei cu venituri medii, in timp ce bogatii gasesc portite de scapare.

  3. E tragic că am ajuns în punctul ăsta… România devine o țară de milionari și săraci, fără nimic între. Și când te gândești că înainte aveam speranța că lucrurile se vor îmbunătăți!

  4. În Germania, Franța, chiar și în Polonia, clasa de mijloc e protejată. La noi, e pe cale de dispariție. Nu e de mirare că atât de mulți români pleacă din țară.

  5. Am lucrat 20 de ani și abia am reușit să strâng ceva economii. Între timp, prețurile au crescut atât de mult încât totul s-a evaporat… Ce rost mai are să muncim?

  6. Cum să mai reușești să pui deoparte ceva din salariu cu prețurile astea care cresc galopant și cu inflația care pare că nu se mai oprește din creștere. Mă mir sincer că încă euro nu a depășit 5 lei. Cred că asta mai salvează cât de cât situația. Cât o mai ține și minunea asta

  7. Statul ar trebui să vină cu măsuri serioase pentru sprijinirea clasei de mijloc. De exemplu, taxe mai mici (MULT mai mici) pentru micii antreprenori. Fără măsuri concrete, doar ne plângem degeaba.

  8. Fără o clasă de mijloc puternică, România nu are nicio șansă de dezvoltare sănătoasă. Trebuie să recunoaștem că am eșuat în a construi un sistem economic echitabil.

  9. Lipsa clasei de mijloc afecteaza și sistemul de educație, și sistemul de sănătate. Fără o clasă de mijloc puternică, toate instituțiile societății se degradează, iar în final întreaga societate își pierde coeziunea. Așa se explică după părerea mea recrudescența extremismului în România

  10. Când ai 20 de milioane de oameni care trăiesc de pe o zi pe alta, nu mai vorbim de economie, ci de supraviețuire. România merge în jos, și nimeni nu pare să aibă un plan real de redresare.

    • Exista o solutie pentru problemele tarilor. Trebuie sa aplicam trilogia logocii care spune ca: oameni pot trail/face bani in trei felusri; 1) Prin munca productiva , producind valori materiale pe care sa le vinda pe piata, 2) Sa ia bani de la altii legal cum fac guvernele, si 3) Sa ia bani de la altii illegal cum fac hoti. Singura pozitiva cale de a face bani este sa dezvoltam economia de productie a bunurilor materiale. Solutia practice este sa platim pe toti cei care iau bani de la buget cu 50% din salaru ce-l au acuma si sa lucreze doar 50 din timpul in care lucreaza acuma. Bani economisiti sa fie folositi pentru deschiderea de fabrici de productie ale celor privati si ale bugetarilor, included politia si armata. Ele nu trebuie sa dea taxe si vor concura si tara se va dezvolta. Nu este nevoie de taxe pe companie doar pe muncitorii din acele fabrici. Partoni din acele fabrici vor avea venit din productie nu din taxe. Oameni vor lucra in acele compani si vor avea salarii bune, si bugetari vor avea profitul acelor fabrici. Credeti ca am dreptate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.