Conform Institutului Național de Statistică, în mediul rural sunt doar 793 de cabinete medicale. Adică în peste 2000 de sate din România nu există niciun cabinet medical. La țară, avem un medic de familie la aproximativ 2300 de oameni!
Un calcul simplu, pentru a înțelege dimensiunea catastrofei: dacă un medic de familie consultă 20 de pacienți pe zi (un număr foarte mare!), 5 zile lucrătoare pe săptămână, ar fi nevoie de aproximativ o jumătate de an să îi vadă pe fiecare o singură dată!
Ce fac bolnavii cu situații acute, care au nevoie de o îndrumare către un specialist, de o trimitere pentru a merge la un spital? Mor cu zile! Dovada, tot de la INS: rata mortalității infantile în mediul rural a fost în 2023 de 6,9 la mia de nou-născuți! Mult mai mare decât media națională! Triplă față de media europeană!
E cumplit! Și nimeni nu spune nimic! Ne ocupăm de campanii electorale, de calcule, de jocuri de culise. Temele majore sunt amânate, există mereu alte urgențe!
Nu e nimic mai urgent decât să ne salvăm copiii! Nu e nimic mai important decât viața și sănătatea oamenilor. Satele României mor cu zile. Și nici orașele nu se pot lăuda cu sănătatea.
Încă o cifră elocventă pentru dezastrul din sănătate: în 2024 numărul medicilor care au solicitat certificate pentru a putea profesa în străinătate a crescut cu 50% față de 2023!
La finalul lunii mai vom termina și cu alegerile! Se vor ocupa Președintele și Guvernul de această uriașă problemă a României?
Avem prea putini medici in zonele rurale.
Sunt unele orase care duc lipsa de medici specialisti…ce sa mai vorbim de sate.
Sistemul medical in mediul rural nu prea exista iar oamenii sunt nevoiti sa mearga kilometrii intregi pana gasesc un cabinet.
La sate viata decurge altfel iar medicii sunt din ce in ce mai rari.
Mai ales in apuseni sunt sate intregi parasite.
Imi pare rau ca tara noastra a ajuns intr-o asa situatie grea.
Autoritatile se fac ca nu vad asta dar este o realitate destul de trista.
Viata la sat a devenit foarte grea pentru ca sunt multe neajunsuri inclusiv sistem medical eficient.
Este strigator la cer ceea ce se intampla in romania.
Multi dintre medici pleaca peste hotare pentru un trai mai bun iar batranii nostrii de la sate raman singuri si ai nimanui.
Solutii cred ca se pot gasii important este ca autoritatile sa se implice mai mult.
O tara ca romania nu are voie sa treaca prin asa ceva,insa lipsa de interes ne-a adus in aceasta situatie foarte grea.
Oamenii din mediul rural mor cu zile pentru ca nu pot merge la un consult medical din lipsa de personal.
Cred ca situatia s-a acutizat si trebuie luate masuri de urgenta.
Traim vremuri extrem de grele iar in mediul rural sistemul sanitar lipseste cu desavarsire,de aceea o foarte mare parte dintre sate se depopuleaza.
Sa speram ca guvernul va intervenii in aceasta speta foarte trista si fara nicio solutie pana in momentul de fata.
Sunt de parere ca totul se face cu buna stiinta si nimeni nu ridica un deget insa lucrurile nu mai pot continua asa.
Pentru a avea o speranta de viata mai lunga si in mediul satesc trebuie sa facem ceva in ceea ce priveste asistenta medicala permanenta.
Fara implicarea guvernului nu cred ca se poate face mai nimic.
Satele din romania sunt lasate de izbeliste.
Ați pus în cuvinte o realitate dureroasă pe care mulți preferă să o ignore. Sănătatea nu ar trebui să fie un privilegiu al celor din orașe, ci un drept fundamental pentru toți cetățenii. Faptul că sute de sate nu au nici măcar un cabinet medical este o rușine națională. Ați făcut foarte bine că aduceți această temă în atenția publicului!
Articolul dumneavoastră este un semnal de alarmă profund justificat. Lipsa de infrastructură medicală în mediul rural este un eșec sistemic care nu mai poate fi ascuns sub preș. Ați ilustrat cu cifre clare de ce nu mai putem amâna reformele. Este nevoie urgentă de investiții reale și de o viziune pe termen lung.
Este cutremurător cum rata mortalității infantile în mediul rural rămâne ignorată. Această cifră nu e doar o statistică, e un strigăt de ajutor. Vă felicit pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Poate, prin astfel de articole, vom reuși să mutăm atenția publică acolo unde contează cu adevărat.
Asistăm la un genocid tăcut. Satele sunt lăsate să moară încet, fără scandal, fără știri, fără remușcări.
Nu se va rezolva situatia catastrofala a adistenței medicale in Romania in orașe si sate decât daca aducem medici asiatici fix pe locurile neacoperite.Dar sunt si alte probleme cu lipsa forței de munca in economie,agricultura,in calitatea educatiei,in cercetare,irigatii,energie.