În ultima perioadă  încerc  să înțeleg mai bine psihoterapia existențială și pe Irvin Yalom.

Am fost atras de teoriile psihologilor umaniști probabil datorită doctrinei politice umaniste pe care am dezvoltat-o începând din 1990.

Teoreticieni ai personalității umane (Henry Murray, Abraham Maslow, Carl Rogers) au observat în urmă cu cca. 100 de ani  că abordările ideologice excludeau o parte din calitățile ființei umane, cum ar fi preferințele umane, iubirea, creativitatea, conștiința de sine, potențialul uman Irvin D. Yalom ,,Psihoterapia existențială” pag. 27, la care aș adăuga, demnitatea, onoarea și curajul.

62 COMENTARII

  1. sunt de parere ca marii filosofi antici erau mult mai intelepti in ceea ce priveste actiunile individuale ale omului in viata de zi cu zi.

  2. potentialul uman inca nu a fost atins de nici o natiune momentan.este ca un ocean infinit care trebuie mereu descoperit.

  3. omul ca fiinta cerebrala este singura care poate modela dupa bunul sau plac mediul inconjurator cat si mentalitatile celorlalti oameni.

  4. din propria experienta pot spune ca lucrul cu omul si cu gandirea umana a fost si este ceva foarte greu si de durata.

  5. pentru a ajunge la un nivel de analiza foarte inalt trebuie trecute toate pragurile marilor ganditori si cunoasterea parghiilor curentelor ideologice ale vremii.

  6. omul a fost intr-o continua cercetare si cunoastere pe mai multe segmente care au dus la dezvoltarea pe care o vedem cu totii in ziua de azi.

  7. este esential si in acelasi timp benefic pentru noi sa cunoastem si alte lucruri foarte interesante care tin de latura umana.

  8. am fost pasionat mereu de psihologie de psihoterapie si tot ceea ce tine de om ca latura comportamentala si psihologica.

  9. teoreticienii vremurilor au lasat in urma lor o mostenire inimaginabil de valoroasa care cuprinde multe aspecte ale laturii umane inca necunoscute de noi.

  10. Cu toate grozăviile care se întâmplă acum în Ucraina, cred că e un moment foarte bun pentru o discuție despre bazele umanismului. Cel puțin ne arată cât de importantă este pentru viitor o societate construită pe baze umaniste.

  11. Lucrul pe care îl apreciez cel mai mult în cazul doctrinei umaniste este faptul că se înfățișează ca o doctrină care își propune în primul rând să facă ceva, nu doar să treacă în revistă diverse concepții și sisteme. Este o doctrină care vrea să schimbe fața societății, nu doar să o critice

  12. Imi pun toata încrederea in doctrina umanista! Sper sa ajung sanatoasa pana la urmatoarele alegeri cand vreau sa ii votez cu toata inima!

  13. De observat că abordările ideologice la care vă referiți excludeau exact calitățile cele mai importante ale ființei umane

  14. omul are o capacitate de adaptare la vremuri inimaginabil de mare de aceea suntem cam singurii care pot controla actiunile care se intampla azi in lume.

  15. Umanismul este o trăsătură a noastră fundamentală și ar trebui să ne definească. Că nu se întâmplă întotdeauna așa, e de domeniul evidenței și nu înțeleg de ce.

  16. De observat că abordările ideologice la care vă referiți excludeau exact calitățile cele mai importante ale ființei umane.

  17. Nu am auzit până acum de Yalom. Într-adevăr, niciodată nu e prea târziu să mai înveți câte ceva. La o primă privire pe Wikipedia par foarte interesante teoriile lui.

  18. Toate aceste idei ar trebui încorporate într-o doctrină politică accesibilă înțelegerii cât mai multor oameni. Eu zic că aceasta ar fi cheia succesului.

  19. Cred în viitorul unei mișcări umanistă pentru că pune în centrul ei demnitatea, onoarea și curajul.

  20. Consider că doctrina umanistă este prima teorie politică care pune în centrul ei cunoașterea prin intermediul creativității indivizilor care se exprimă într-o și pentru o colectivitate.

  21. Bazele existențiale ale doctrinei umaniste. Mi se pare un subiect de studiu foarte interesant.

  22. La prima vedere, teoria lui Irvin Yalom pare că vrea să recupereze într-o oarecare măsură viziune filosofiei antice asupra omului caracterizat în primul rând ca ființă cu conștiință de sine.

  23. Eu cred că noi toți, ca popor, avem nevoie de o ședință prelungită de psihoterapie existențială, mai ales cei aflați la conducerea destinelor noastre. Cine știe, poate vor deprinde și politicienii noștri tainele empatiei.

  24. strategia nationala de dezvoltare lipseste cu desavarsire,iar autoritatile romane incearca sa canalizeze atentia populatiei in alta parte.

  25. Doctrina umanistă este prima teorie politică care pune în centrul ei cunoașterea prin intermediul creativității indivizilor care se exprimă într-o și pentru o colectivitate

  26. romaniei ii trebuie o doctrina puternica cum este cea umanista ca sa treaca cu bine peste aceste momente grele.

  27. diferentele intre paturile sociale ale romaniei sunt colosal de mari si cred ca un prim pas in a mai echilibra balanta ar fi o un sistem educational performant.

  28. psihicul romanilor este foarte afectat de aceste masuri luate de autoritati care nu au nicio legatura cu realitatea in care traim.

  29. Eu am mare încredere în virtuțile doctrinei umaniste. Nu sunt deloc apropiat de doctrinele politice curente, de aceea pentru mine ar fi foarte potrivit un partid care să se revendice de la principiile umaniste universale.

  30. Este foarte reconfortant să vezi că între atâtea doctrine politice „neo” mai există totuși una care pornește de la ceea ce ne caracterizează, umanismul, și care baze solid ancorate în cercetarea științifică.

Comentariile sunt închise.