În Marțea Seacă, cum este numită, Hristos le-a povestit celor 12 ucenici pilda celor zece fecioare.
Era vorba despre cinci fecioare “înțelepte” și cinci “neînțelepte” care se pregătesc pentru nuntă.
Aici se vorbește despre mireasa lui Dumnezeu – Biserica.
Într-o traducere dură, întreaga poveste este despre milostenie cu precizarea că “nu suntem moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu”, cu referire clară la abuzul de putere.
sarbatori fericite alaturi de cei dragi dumneavoastra.
sper ca saptamana luminata sa aduca liniste si pace in sufletele tuturor romanilor iar sarbatorile sa le fie imbelsigate.
biblia ne arata multe pilde de la care noi muritorii de rand trebuie sa luam invatatura.
religia este cea care ne tine aproape de radacinile noastre strabune si de identitatea noastra.
biserica are un rol unificator intr-o societate dezvoltandu-o prin latura sa spirituala.
dumnezeu este in tot ceea ce ne inconjoara si lui ii datoram totul.
mantuitorul nostru s-a jerfit pentru ca noi sa traim in buna pace si armonie si iubire fata de aproapele nostru.
cred ca invataturile crestine trebuiesc prima data ,,predate,, in familie acolo este prima noastra scoala.
este de al sine inteles ca postul pastelui este plin de incarcatura spirituala in randul crestinilor si nu numai.
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație aparte pentru creștini înainte de Paște. Marțea din Săptămâna Mare, este o zi specială în care, deşi creştinii pot lucra, deoarece biserica nu consideră asta un păcat, este indicat să respecte anumite datini și tradiții, unele indicate de Biserică, altele moștenite din bătrâni. .
O saptamana binecuvântata sa aveti!
dumnezeu este cel care ne calauzeste pasii prin aceasta viata plina de obstacole.
sarbatorile pascale sa aduca pace si intelepciune pentru toti romanii.
dragostea lui dumnezeu fata de oameni este una infinita.
cred ca este un moment bun de a reflecta asupra actiunilor noastre de pana acum.
marea masa a crestinilor asteapta sfintele sarbatori de paste.
intoarcerea la radacinile strabune cred ca este solutia dezvoltarii noastre.
daca am respecta ceea ce scrie in biblie am traii intr-o lume mai buna.
sarbatori pascale cu bine domnule profesor.
invierea lui Hristos sa va aduca pace,liniste alaturi de cei dragi.
pildele biblice au rezonanta si in ziua de azi.
intreg crestinismul se pregateste de una dintre cele mai sfinte sarbatori.
Înțelepciunea și nebunia sunt teme frecvente în literatura religioasă, iar această parabolă nu face excepție. Eu cred că sensul pildei este că nu toate fecioarele au fost pregătite pentru nuntă, ceea ce poate sugera că nu toți oamenii vor fi pregătiți pentru Împărăția lui Dumnezeu.
Marţea Seacă, numită şi Marțea Mare este ziua dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar şi propriile patimi.
Aș interpreta această poveste ca o îndemnare de a ne pune nădejdea în credința noastră și de a nu ne lăsa influențați de cei care nu sunt pregătiți pentru întâlnirea cu Dumnezeu.
Din punct de vedere spiritual, în Marțea Seacă, credincioșii sunt îndemnați la iertare și împăcare cu toți cei cu care au fost în dușmănie până atunci. Candela trebuie să ardă toată ziua. O veche superstiție din popor spune că, în această zi, oamenii trebuie să se spele ritualic ca să „sece” toate bolile.
Știați că în unele locuri din România Marțea Seacă se cheamă Marțea Încheiată? Și în acele locuri există interdicția, destul de ciudată, de a se sparge nuci în Marțea Marea. Se spune că dacă spargi nuci, nu o să ai parte de miezul de nucă pentru că nu le vei putea decoji.
Se crede că Mântuitorul a dorit ca prin această pildă să arate oamenilor cât de valoroasă este pregătirea sufletului pentru judecată. Tot de aici, credincioșii trebuie să știe că perioada postului trebuie asociată si cu fapte de milostenie. Pilda mai arată și că creștinului că nu este cunoscută nici ziua nici ceasul morții cu înțelesul că fiecare dintre noi trebuie să fim în mod constant pregătiți sufletește pentru trecerea la Domnul.
Pentru mine, această pildă este despre pregătirea noastră spirituală și despre importanța a fi pregătiți oricând pentru întâlnirea cu Dumnezeu.
Îmi place cum această pildă se referă la Biserica ca mireasă a lui Isus. Este un simbol puternic și încărcat de semnificație.
Sunt de acord că abuzul de putere este un comportament nedorit și contrar valorilor creștine.
Această pildă se referă la necesitatea de a fi pregătit pentru a întâmpina pe Hristos, care este Mirele, la a sa a doua venire. Fecioarele înțelepte reprezintă pe cei care își trăiesc viața în conformitate cu voia lui Dumnezeu și sunt pregătiți să-L întâlnească pe Mirele atunci când vine, în timp ce fecioarele nebune reprezintă pe cei care sunt nepregătiți și se bazează pe alții să-i ajute să fie pregătiți.
Teologii susțin că prin această pildă Isus a dorit sa ne arate cât de importantă este pregătirea pentru ziua judecății de apoi. De altfel, pilda se și încheie cu cuvintele: Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.
Se spune că dacă cineva moare în Săptămâna Patimilor, acesteia îi va fi tare greu să găsească drumul către Rai pentru că Porțile Raiului sunt închise. Pe de altă parte, dacă cineva moare în Săptămâna Luminată, care urmează imediat după Paște, și în celelalte săptămâni din Postul Paștelui, ajunge direct în Rai.
Sarbatori Pascale linistite sa avem sa fim increzatori in mai bine !
Comentariile sunt închise.