Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus Hristos picioarele cu lacrimile sale în casa lui Iosif cel lepros, în semn de căință pentru cele întâmplate.

Miercuri a fost și ziua vânzării lui Iisus de către Iuda.

31 COMENTARII

  1. Fapta lui Iuda a făcut ca, mai târziu, Biserica să rânduiască ca ziua de miercuri să devină zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit. Miercurea și vinerea sunt cele două zile ale săptămânii în care creştinii trebuie sa postească de-a lungul întregului an.

  2. Ceea ce arată că pentru Dumnezeu iertarea este oricând cu putință indiferent de cât am greșit. Cu singura condiție să ne căim cu adevărat.

  3. Prin mesajul său puternic, acest moment din Săptămâna mare ne învață o lecție importantă despre umanitate și despre ce înseamnă să îți asumi fi responsabiltatea pentru propriile acțiuni.

  4. În religia creștină, căința este un pas important spre împăcare cu Dumnezeu și spre iertarea păcatelor.

  5. Ceea ce mi se pare interesant la acest episod este modul în care se subliniază contrastul dintre gestul Mariei Magdalena și vânzarea lui Iisus de către Iuda. Unul a fost un act de iubire și smerenie, iar celălalt un act de trădare și lăcomie.

  6. Un fapt interesant este că Biblia nu susține nicăieri că Maria Magdalena ar fi fost o prostituată, acesta fiind un mit inventat de slujbașii bisericii pentru a limita rolul femeilor în biserică. Papa Grigore I cel Mare a preluat aceste zvonuri, declarând-o într-o predică din secolul al VI-lea pe Maria Magdalena drept posedată de șapte demoni, păcătoasă care în cele din urmă s-a pocăit] În 1969, Biserica Catolică a infirmat mitul că Maria Magdalena ar fi fost o prostituată.

  7. Mi-au rămas în minte cuvintele lui Nicolae Steinhardt despre acest episod. „Ungerea din Betania e altceva. De fapt e o lecţie – ca tot ce se petrece şi se spune în Evanghelii. Cele rostite pentru noi sunt rostite, să ne fie de învăţătură. Şi ni se dă o lecţie grea, anevoie de adus la îndeplinire: datoria noastră când vedem o suferinţă, un om în pătimire, pe aproapele nostru pe o oarecare cruce, ori în apropiere, în preajma, în perspectiva unei cruci, datoria noastră nu este să ne refugiem în abstracţiuni şi generalizări, în dragostea de omenire şi emiterea dorinţei de a se modifica legile şi sistemele sociale, ci e să-l ajutăm şi să-l mângâiem şi, pe loc, să-l covârșim cu bunătatea noastră pe omul acela şi suferinţa aceea anume”.

  8. Acest episod este o dovadă a puterii iertării și a milostivirii divine, care ne arată că indiferent de greșelile pe care le-am făcut în trecut, Dumnezeu ne iubește și ne așteaptă întotdeauna să ne întoarcem la El.

  9. Evenimentele din Săptămâna Mare sunt un moment important în viața creștinilor, iar gestul Mariei Magdalena și al lui Iuda reprezintă două povești diferite ale iubirii și ale trădării.

  10. Putem învăța din această istorie cum iubirea și ura, compasiunea și trădarea pot coexista în același timp și în aceeași persoană. Este important să înțelegem că suntem ființe complexe și că nu există o simplă bifurcație între bine și rău.

  11. ,,Cainta,, Verbul acesta este folosit in vechea scriptura pentru a descrie ce a simtit Iuda cand a vazut consecinta tradarii lui Hristos : s-a cait , a returnat banii vanzarii si s-a spanzurat nesuportand vointa caintei .(Matei 27,3)

Comentariile sunt închise.