Este numită și Joia Neagră. Este seara care marchează Cina cea de Taină și începutul patimilor.
La cina cu ucenicii săi, Iisus Hristos a făcut Sfânta Taină a Împărtășaniei. Când îi spăla pe picioare, Hristos le-a spus celor doisprezece ucenici că unul dintre ei l-a vândut.
Imediat după Cină, în timp ce se ruga în grădina Ghetsimani, a fost arestat și dus în fața lui Pilat.
O zi cu mare încărcătura emoțională. Sa aveti sarbatori cu bine!
Joia Neagră este numită astfel pentru că este una dintre cele mai triste și mai grele zile din an.
Cu toată tristețea lor tulburătoare, Patimile sunt o parte importantă a tradiției și culturii creștine, care au inspirat o mulțime de opere de artă și literatură de-a lungul secolelor.
De Joia Mare este legată și tradiția românească Joimărița. Până la această dată femeile trebuiau să termine de tors cânepa. Se spunea că vine Joimăriţa la femeile leneşe să vadă cât au lucrat, iar dacă le prinde dormind, le face neputincioase tot anul. Câteodată, o femeie bătrână mergea pe la casele în care locuiau fete mari şi dădea foc cânepii netoarse.
De mic copil am fost foarte contrariat de perioada asta din an. Pe de o parte, e Joia Neagră, o zi de o tristețe nesfârșită în care Iisus a fost trădat și chinuit și părăsit. Iar apoi vine bucuria învierii.
În Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare. În zona Olteniei, se obișnuia să se facă focuri în curți sau la morminte pentru morți, focuri care amintesc de focul unde a fost oprit Sfântul Petru, când s-a lepădat de Hristos.
Joia Mare, Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor. În această zi se prăznuiesc patru evenimente esențiale, primele două făcându-se ziua, iar celelalte două în noaptea de joi spre vineri: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, Cina cea de Taină, Rugăciunea cea mai presus de fire în Grădina Ghetsimani și Trădarea Domnului de către Iuda.
Tradițiile românești care au legătură cu această zi sunt, pentru mine, impresionante. De exemplu, Moșii de Joimari: În această zi morţii se întorc la vechile lor locuinţe, unde vor sta până în sâmbăta dinainte de Rusalii sau până în Duminica Mare. Locul preferat al acestor suflete este streaşina casei, de aceea în curţi se aprind focuri pentru morţi, ca să aibă lumină şi căldură. În ziua de joi se împarte de dimineaţă fiertură de grâu, varză, fasole, cartofi care se pun în ulcele noi. Femeile dau de pomană orez fiert cu prune. Pentru morţi, se dă apă de pomană: se aruncă pe mormânt o găleată sau două de apă sau se duce apă la femei bătrâne. Pentru morţii uitaţi se face un colac special, lung, numit uitata, care se dă de pomană.
În această zi, ca și în Sâmbăta Mare, nu avem voie să folosim oţetul şi urzicile. Asta pentru că atunci când era răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost chinuit – rănile fiindu-i bătute cu urzici și stropite cu oțet, iar când Iisus a cerut apă, în semn de batjocură, i s-a dat să bea oțet. Tot în Joia Mare se vopsesc ouăle în roșu.
Joia Neagră este o zi importantă în tradiția creștină, deoarece reprezintă începutul Patimilor lui Hristos, momentul în care începe suferința și sacrificiul său pentru a salva oamenii de păcate. Cina cea de Taină este, de asemenea, un eveniment important, deoarece aici Hristos a instituit Sfânta Taină a Împărtășaniei, care este unul dintre cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii.
În teologia creștină Joia Neagră reprezintă un moment important , marcând începutul patimilor și sacrificiul suprem al lui Hristos pentru a salva oamenii de păcat și moarte. În acest sens, evenimentele întâmplate în această zi sunt considerate fundamentale pentru credința creștină și au influențat teologia și filozofia occidentală.
Joimarita, Joimarica
In Miercurea Pastelui incepe sa se manifeste o divinitate divina feminina de sorginte populara care controleaza torsul , denumita Joimamarita sau Joimarica . Despre ea se spune ca este sora cu Muma Padurii si ca umbla in noaptea de miercuri spre joi sa pedepseasca fetele care nu au terminat de tors lana .
In aceasta zi se spune ca se deschide Raiul , care va ramane deschis pana la Rusitori (sapte sau noua zile dupa Rusalii).
Sarbatori linistite sa aveti ,alaturi de cei dragi !
invatamintele crestine nu trebuiesc uitate niciodata.
pentru a face o lume mai buna a patimit mantuitorul nostru.
patimile mantuitorului sunt pentru intreaga omenire sa fie mai buna
Comentariile sunt închise.